Отговори
# 675
ZDRAVEITE OTNOVO ! VKLUCHVAM SE ZA DA VI POPITAM ZA NESHTO ,KOETO ZABELQZVAM V PRASTITE NA KRACHETATA NA STANISLAV -NOKTITE MU RASTAT NAGORE. SLUCHVALO LI VI SE E PRI NQKOI OT VAS. BQX CHELA PREDI MESECI ,CHE TOVA SE SLUCHVA PONQKOGA PRI EQUINOVARUSA. SASHTO TAKA ,KOGATO E POVECHE VREME NA RACE KRAHETATA MU OTTICHAT I SE SLUCHVA DA POSINEQT (BEZ ZNACHENIE DALI SA S OBUVKI ILI BOSICHKO) .INECHE SI NOSIM OBUVKITE PO 23H , PRAVIME MU MASAJCHETA, SMENQME MU CHESTO CHORAPKITE DA NE SE IZPOTQVAT KRACHETATA V TAZI JEGA.

# 676
Как така нагоре #stanislav# ? При нас са си нормални..Но днес се включвам предимно да се похваля за щастието,което ни сполетя..Бубко направи вече първите си стъпчици сам  newsm44 newsm68 newsm53  ura  ura  ura и се надяваме и скоро да тича.Като го видях направо потекоха сълзи от щастие  newsm53 newsm44 дано скоро има и още щастливи тичащи крачета..засега това е от мен.

# 677
Здравейте и от мен, имаме уговорка с Д-р Живков за утре да се видим и да слагаме първия гипс, надявам се всичко да мине както трябва
Д-р Живков ми спомена че гипса, който ползва се продавал в аптеката, която е в болницата. Да ли аз не съм разбрал правилно или е някакъв специален гипс, за да се продава само там.

Също така според вас кога да подготвим документи за телк и от къде да започнем.

# 678
Как така нагоре #stanislav# ? При нас са си нормални..Но днес се включвам предимно да се похваля за щастието,което ни сполетя..Бубко направи вече първите си стъпчици сам  newsm44 newsm68 newsm53  ura  ura  ura и се надяваме и скоро да тича.Като го видях направо потекоха сълзи от щастие  newsm53 newsm44 дано скоро има и още щастливи тичащи крачета..засега това е от мен.
Супер новина! LaughingЧестити ходещи крачета!Скоро да затичат и да не се спират изобщо!

KOGATO E POVECHE VREME NA RACE KRAHETATA MU OTTICHAT I SE SLUCHVA DA POSINEQT (BEZ ZNACHENIE DALI SA S OBUVKI ILI BOSICHKO) .
Отидете непременно при лекуващия лекар.Може да има някакъв проблем с циркулацията на кръвта и оросяването.Не е нормално крачетата да оттичат или посиняват.

Д-р Живков ми спомена че гипса, който ползва се продавал в аптеката, която е в болницата. Да ли аз не съм разбрал правилно или е някакъв специален гипс, за да се продава само там.

Също така според вас кога да подготвим документи за телк и от къде да започнем.
Точно така, гипсът (по-хубавият ) се продава в самата болница.Докторът ще ви обясни от коя аптека да го купите.Бинтове + гипс за едно гипсиране излизаха около 16лв.Успех!
Относно ТЕЛК:
помолете доктора да ви напише зелена бележка с диагнозата и лечението.Заедно с тази бележка и акта за раждане отидете при педиатъра ви и поискайте да ви напише становище за ТЕЛК.Подайте становището в ТЕЛК и чакайте писмото по пощата или отидете да си го поискате на ръка,както съм ви обяснила в предния ми пост.После събирате документите и се явявате пред комисията на датата,която е посочена в писмото.)обикновенно е един месец след подаването)

Видях,че някои от вас имат решения от ТЕЛК,интересува ме късно ли ни е на нас вече за ТЕЛК и при какви условия отпускат помощите!
Не е късно за ТЕЛК.Дори да ви дадат 50% , пак ще си получите паричките.Това, което отговорих на target важи и за вас.След като си вземете писмото от ТЕЛК, съберете всички документи,които имате.Най-вероятно ще ви поискат:първа епикриза ,епикриза от операцията, консултация с ортопед, графия на двете стъпала с разчет, личният картон на бебо от педиатърката и +етапна епикриза,ксерокопие от епикризата,ксерокопие от акта за раждане на детето,ксерокопие от личната карта на единият родител.Дори да нямате всички документи, не е проблем.Важно е да имате етапна епикриза и снимки на крачетата преди първото гипсче.При диагноза еквиноварус не могат да не ви дадат над 50%.Ако случайно това се случи,непременно обжалвайте и ще си получите процента, които ви се полага.Успех!

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 22:23 от emakara

# 679
Благодаря за бързия отговор emakara Simple Smile напълно изчерпателно,ще направя всичко,което ми написа, дано да се получи нещо, ние не сме с ексиноварус точно, а пес метатарзус на едното краче (лекуваме се по Понсети)! Ще пиша после какво се случа:)

# 680
И аз много благодаря за отговора, след малко тръгваме за Варна за да се видим за първи път с д-р Живков и да ни направи първите гипсчета.
Ще ви държа в течение на нещата и ще се радвам при възникването на въпроси от моя страна да получвам отговорите от самите Вас!

Благодаря предварително!

# 681
Аз също съм "в отбора" на родителите  на деца с еквиноварус,за съжаление.Искам да споделя моя опит,относно обжалването на телк.Водя тази битка от месец февруари тази година,но до сега не съм постигнала желания резултат.Обжалвах решението на телк пред нелк,който го потвърди отново на 30%.В момента обжалвам решението на нелк пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ,но досега без резултат.Детето ми е с едностранен еквиноварус -трета степен.Обжалването не е въобще лесна работа,но аз не се отказвам,ще си търся правата до край!

# 682
  • София
Браво marvik73
И аз вярвам, че когато всеки човек в нашата стръна положи усилия да спазва задълженията си и да търси упорито правата си, то нещата постепенно ще си дойдат на мястото. Успех. Ще следя   newsm10

# 683
Официално се запознахме с Д-р Живков и доктора ни каза че еквиновариуса ни е 3-та степен и след 4-5 гипсчета по седмица, тенатомия и гипс за 3 седмици и после обувки за 3 месеца по 24 часа. Сложихме първия гипс вече, одеве тъкмо се мъчехме с къпането, пробвахме с чорапи + презервативи на крачетата. Малко ги понамокрихме в горната част ама мисля че не е за безпокойство. Ще пробваме други варианти.
Имаме уговорка за петък за следващия гипс.

Малко извън темата: струва ни се, че кърмата не му стига, макар че майката изпива по минимум 3 литра течности и се храни редовно + чай за кърма HIPP, да ли прибегнем към сухите млека според вас като се има в предвид че сме на малко повече от 2 седмици?

# 684
ZDRAVEITE OTNOVO ! VKLUCHVAM SE ZA DA VI POPITAM ZA NESHTO ,KOETO ZABELQZVAM V PRASTITE NA KRACHETATA NA STANISLAV -NOKTITE MU RASTAT NAGORE. SLUCHVALO LI VI SE E PRI NQKOI OT VAS. BQX CHELA PREDI MESECI ,CHE TOVA SE SLUCHVA PONQKOGA PRI EQUINOVARUSA. SASHTO TAKA ,KOGATO E POVECHE VREME NA RACE KRAHETATA MU OTTICHAT I SE SLUCHVA DA POSINEQT (BEZ ZNACHENIE DALI SA S OBUVKI ILI BOSICHKO) .INECHE SI NOSIM OBUVKITE PO 23H , PRAVIME MU MASAJCHETA, SMENQME MU CHESTO CHORAPKITE DA NE SE IZPOTQVAT KRACHETATA V TAZI JEGA.
Здравей, при нашето детенце отначало ноктите също растяха леко нагоре, но в последствие се оправиха. Незная защо така, може да е в резултат от заболяването. Сега си растът напред както трябва.  Ние също имахме и проблема с посиняването когато го държахме повече време на ръце. Това е защото колкото и да е обувките стягат крачето. Доста неприятно е особенно когато бебчето има колики. Ние го държахме по-чести и за кратко да не му полилавяват крачетата. За да не се притеснявате напразно се консултирайте с лекаря ви.

# 685
Малко извън темата: струва ни се, че кърмата не му стига, макар че майката изпива по минимум 3 литра течности и се храни редовно + чай за кърма HIPP, да ли прибегнем към сухите млека според вас като се има в предвид че сме на малко повече от 2 седмици?
Не се плашете, това може и да не е проблем, а и да е - е поправимо.
Първо  - не наливайте майката с течности  (особено боза Wink), а следете да се храни редовно и най-важното ДА ПОЧИВА - да спи и през деня, докато бебо спинка, да не се преуморява и стресира
Второ - много е важно кога и как кърми - нощното кърмене значително стимулира лактацията. Бебчо трябва да суче поне по 20 мин. на 3-4 часа с една 6-часова почивка в денонощието и задължително след нахранването му майката да си изцежда гърдата, от която е кърмила (но само нея! - другата да почива чак до следващото кърмене - поне 6 часа).
Трето, което май трябваше да е пръво - бебето е добре хранено, ако пълни пеленките - по малка нужда десетина пъти дневно, а по голяма - поне 3-4 пъти, може и повече, дори и при всяко хранене. Ако сте горе-долу в тези норми, бъдете спокойни - бебето се храни достатъчно.
И още нещо - може да помолите личния лекар на детето за т.нар. "пробно кърмене" - мерят бебето непосредствено преди и след кърмене и разбирате колко точно е изсукало. Мисля, че на тази възраст 80-100 мл на хранене са достатъчни, но по-добре не разчитайте на моите спомени, думата има педиатърът.

И да ви напомня - във форума има подфорум специално за тези проблеми http://www.bg-mamma.com/index.php?board=8.0

Успех и на трима ви! Стискам палци!

# 686
  • Варна

на нашето краче палеца е леко "чип" аз така му казвам.и според мен е заради гипсчетата,последния беше малко по стегнат отпреед на пръстчетата,дано с времето да се оправи.А да попитам собено за тези деца на които е засегнато едното краче,по малко ли е от здравото.При нас има лека разлика от 3-4 мм. и дано с разтежа да не се увеличава .

# 687
migla_  при нас също има разлика-2-3мм,но доктора каза,че с годините ще се уеднаквят,затова споко  newsm10 yes

# 688
  • София
На нас доктора ни каза, че винаги ще има разлика в дължината на двете стъпала. Обикновено при еквиноварус разликата била 0,5 - 08 мм при възрастни хора. По-важното е, децата да са здрави и да ходят и тичат. А че ще има няколко мм празно в едната обувчица...

# 689
  • Варна
Да най важното е да тичат здрави децата  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт