МНОГОДЕТНИ МАМИ 33

• 28 047
  • 294
  •   1
Отговори
# 165
Да и аз искам къща. Но сме в апартамент и то с три преходни стаи.По цял ден вратите са отворени и няма къде да се скриеш.Дано да се вразуми.
може към хамстери да не е алергичен.И нашия татко е алергичен към много неща/включително кучета и котки,но към хамстери и морски свинчета не е./въпреки,че и те са с косми/Плюс това хамстера си стои в аквариума и ако му слагаш вместо талаш котешка тоалетна,то тогава изобщо не си личи ,че имате животно в къщи-не мирише изобщо.
Аз мисля,че няма да има никакъв проблем да си вземете хамстер ,но задължително в по голям аквариум с къщичка ,въртележка и др екстри

# 166
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА.Днес е по спокойна ,не плаче вече ,дано е размислила.Вчера много и говорихме и мисля ,че има резултат.

# 167
Иска ми се да си споделя някои мисли , защото все нямам време да пиша дълго.
Темата за домашното обучение силно ме впечатли, защото повдига един куп проблеми . Например как в условията на нерегламентираност chatpatka ще узакони образованието на децата си. Но не това ме вълнува най- много.Въпросът за общуването с децата е много по-интересен.   Аз както и повечето тука съм напрактика 2 год. в майчинство. Миналата година синът ми Николчо тръгна на у-ще. Аз бях бременна тогава, бях излязла още от 5-ия месец в болнични и реших , че няма да го пращам на занималня . Сметнах , че най правилно е като съвестна майка , която така и така си е в къщи , да се занимавам аз с него. Всики ден след училище се  сядаше и започвахме борбата с учебния материал. И така както ви казах година и половина. Проблемът е , че въпреки всичките ми усилия Никола си беше в групата на изоставащите и в края на 1-ви клас не можеше да чете. И с математиката не бяхме в по- добро развитие. Реших , че може би има дислексия, консултирах се и твърденията са , че детето си е наред. Сега от тука накратко ще залитна в посока на това колко е идиотско образованието ни , колко кретенски са написани учебниците и как напрактика не са  като за деца.  Но това можеме да си го обсъдиме друг път ако някой има желание.  Основната ми мисъл е във връзка с общуването с нашите си деца. Продължавам за Николчо. Ежедневната ни борба с домашните се превърна в кошмар. Винаги започваше с голям ентусиазъм от негова страна. Стриктен до безобразие в желанието си да си ги е написал. Но всичко това е гарнирано с викове и крясъци при всеки мой опит да му покажа как е правилно. Или при мое настояване за допълнителни упражнения аргумента беше -" госпожата не е казала". Нито с добро , нито с лошо имах резултат. Трябва да си призная , че бях зациклила сериозно. Говорила съм с различни хора, връщах се към детските си спомени и затова отидох към решението "занималня". Защото определено съм убедена , че външен човек би имал определено предимство пред мене. Още повече и с други деца наоколо. В интерес на истината имаме известен напредък откато е на занималня.
Та дългата ми мисъл беше в полза на външния свят и задължителното общуване с него( бил той добър или лош) на децата ни. Ако растат в кутията на единствено нашия си околен свят, как ще се адаптират към околната среда на обществото щом им липсват умения да общуват с него.
А по повод Николчо- приемам съвети , защото той ми е голяма болка Sad

# 168
здравейте мили мами Simple Smile

пиги, много (благородно) ти завиждам за пътуванията всеки уикенд. да знаеш, че това ще са едни от най-хубавите спомени на децата ти Simple Smile да ви се похваля, ако всичко е наред и ние мислим да позачезнем тоя уикенд на юг Wink

феичке, не беше писала известно време и мислех, че вече се е пръкнал 6тия член. продължавам да ти стискам палци, чакаме бебока Simple Smile

ани, много съм далече от идеализиране на американската култура. никога американското не ми е било свещено, дори и когато в бг имаше култ към запада на мен ми се размина, защото точно по това време живях там. в последните няколко години САЩ от "страната на сбъднатите мечти" се превърна в "онези тъпи, малоумни неграмотници, дето водят безмислени войни". мен ме подминаха и двете течения. имам си собствено мнение за американската култура и смятам, че е някъде в златната среда именно заради възможността ми да я наблюдавам отблизо. няма да ви разправям сега за митовете и легендите, които съществуват, само да кажа, че съм достатъчно свободомислеща да приема неща, които ми харесват и виждам, че действат от култура, която не ми харесва генерално. както съм приела домашното обучение от запад, така съм приела и някои други идеи от изток, които отговарят на разбиранията ми.
хубаво е, че хората сме различни. аз понякога доста разпалено говоря за домашното обучение, но моля ви, не приемайте това като агитация! не осъждам никой, който си е пратил децата на училище/детска градина. сестра ми (която безумно много обичам) е работеща майка с много натоварен график. до сега не съм и казала една дума, с която да я накарам да промени начина си на живот. в това отношение съм много толерантна и оставям хората да си живеят според разбиранията си, но понякога май оставям с впечатлението, че много държа всички да почнат да си учат децата  Mr. Green
ако ви се случи да си го помислите- върнете се към тоя пост  Grinning

# 169
Здравейте!!! Минавам само да ви почерпя - днес Яна става на 1 годинка!!!
Направих две тортички - надявам се да ви харесат!  Hug

Сега се хващам отново за работа....

Поздрави на всички и много   bouquet

# 170
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ХУБАВАТА ЯНА!
ДА РАСТЕ ЗДРАВА, ВЕСЕЛА И ПОСЛУШНА, ДА РАДВА ВСИЧКИ ОКОЛО СЕБЕ СИ И ДА СТАНЕ ДОСТОЙНА МАМИНА ОТМЯНА.

Пък аз нали се оглеждам като бъдеща свекърва - за моя Коко тая хубава Яна, а? А и майка й какви вкусни тортички прави.   Laughing

# 171
мила дени, писали сме по едно и също време

искам първо да ти кажа две думи за николчо. аз бях такова дете като него. не знам как трябва да гледаш за да не забележиш, че децата не се развиват еднакво. мон не взема предвид това като прави учебниците. но ти имаш 3 деца и виждаш как едното като е било на година и половина е можело да прави едно нещо, другото не е можело да прави това нещо, но е можело да прави нещо различно и т.н. децата са уникални и интелектуалното им и физическо развитие се движат с различни темпове. да се сърдиш на сина си, че на 8 години не може да чете е все едно да му се сърдиш, че на 12 месеца не може да ходи. мон не могат да се съобразят с интелектуалното развитие на всяко отделно дете, защото ако го правят тогава става каша. според мен юркането не дава резултат, дори напротив, защото от него се изисква прекалено много. като ти искат нещо, което ти не можеш да дадеш трябва да си измислиш начин да предпазиш самочувствието си, да не се чувстваш нисш. децата наистина могат да учат по-бързо около връзтниците си, това е факт, но пак не изключва напрежението да трябва да разбереш нещо, защото ако не го разбереш си тъпак. това е основата на едно доста нездраво отношение към училището и ако натискът продължи детето ти ще загуби всякакъв интерес. в момента той сигурно се интересува от куп други неща, които също са "знание". вместо да го заставяш да прави неща, които мрази наблегнете на това, което харесва. ако му отвлечеш вниманието с някаква друга наука, ще позабрави неприязънта, която изпитва към четенето и смятането и след известно време ще може да се върне към тях. това е изпитана рецепта, защото и моя тони не обича да чете и да смята. като не го ръчкаш има по-голям шанс да му стане интересно.

друго в поста ти, което исках да коментирам е, че не изключвам външния свят. направо не мога да разбаера вече от къде идва тая заблуда. децата почти всеки ден са навън, лесно се запознават, лесно общуват, добре се оправят в света (хубав или лош). не съм ги затворила вкъщи в кутия и не съм ги лишила от контакти, нали все пак и на това се учим...
а за озаконяването на образованието, не мисля да го правя. т.е. ако докато стане време да учат висше домашното образование не е станало законно в България, ще ги пращам да учат в чужбина. ако мислят, че могат да се справят с живота без тапия нама да ги карам да учат повече. тва е. и също не виждам защо трябва да се "озаконяват" знания. за да не излъжеш, че ги имаш? за да можеш да ги докажеш? те така ли се доказват? с хартийка?  Wink
(тая тема може би е по-удачно да я продължим на лични, че вече почна да става безинтересна)

нели, поклон!!! честита ти рожденничка, да е по-сладка и красива от тортите си и да е такава радост за душата каквато те са за окото!

# 172
Честит Рожден Ден !!! Да ти е жива и здрава и много да те радва !

P.S.Много са хубави тортите !   bouquet

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 12:40 от Djulichka

# 173
Честит Рожден Ден на Яна! Нелка, да ти е жива и здрава и много палава!

Тортите ги видях в Сладкарската тема - НЕВЕРОЯТНИ СА! Браво!  smile3501 smile3501

# 174
Неле, честита ти рожденичка!
Много радост за нея и цялото ви семейство ви пожелавам!!!

А за тортите - направо нямам думи - страхотно изглеждат, сигурно са и толкова сладки колкото Яна!

При нас - нищо ново, едни оздравяват, други се разболяват...
Вече и аз съм болна, заедно с малката Аля си седим вкъщи със сополите и кашлиците....

# 175

Честит Рожден ден на Яна! Да расте здрава и щастлива!!!

Да е жив и здрав и мъжа на Юлето!!!

Нелето , поздравления и за кулинарните ти способности
кръстницата весел празник
Наде още ли да стискаме????
Нели Д само толкова ли.....
Болните -да оздравяват. PraynigОт мен толкова .Прегръщам ви Hug

# 176
Neli , да ти е жива и здрава малката рожденичка  !!! Кой ги направи тези прекрасни торти ?! Направо да ти е жал да ги разрежеш ! Произведения на изкуството са!!

Май повдигнах болна тема за нас българските майки.От една страна високия стил в учебниците и невъзможността учителките да предадат материала по начин ,по който да заинтригуват децата (има разбира се изключения) и от друга страна как да стимулираш детето ,което е на 12-13 г. с удоволствие да седне да учи формули по химия например.
Аз също съм на мнение,че една майка било с помощта на енциклопедии и интернет -не може да има задълбочените знания на учител специалист в областта си.Вярно е също,че се изучават излишни неща,които се забравят още в момента,в който за били назубрени,но в училище децата се учат не само на знания,но и да оцеляват (понякога и доста буквално).
Аз лично мисля,че училището не е само място за получаване на знания и възпроизвеждане на заучения учебен материал,но и мястото,на което децата ни изграждат мини-модел на нашето общество и се учат да се справят със всякакъв вид предизвикателства.Справяйки се с ежедневните проблеми те добиват увереността,че се справят .Сред останалите деца има такива,които са им приятни и такива,които не са,но полагат усилия да се търпят.Да проявяват толерантност.Има го и състезателният дух да покажат какво знаят,какво умеят.Затова и ние като родители трябва да поддържаме приятелски отношения с децата си ,за да знаем във всеки момент какво се случва с тях и да сме до тях със съветите си и подходящите думи.
Аз американската система на обучение я опознах едва,когато дъщеря ми отиде в Австрия да учи по нея.Това,че по математика са по-назад не означава,че системата им не струва.Тук в бг се гони количество знание за сметка на качеството.Имам предвид начина на оценяване и неразбираемия материал според възрастта на детето.
Хубаво е , че Чатпатка се е наела с огромната отговорност да обучава децата си,нека не я съдим.Само си мисля,че няма да имат реалистична представа за това колко точно "лоши" са хората.Винаги ще подхождат към останалите с доверие и ще се разочароват от това , с което им се отвръща,но в по-друга възраст ще бъдат .Аз лично смятам,че ако родителите са близо до децата си те ще намерят начин да ги възпитат да ценят и уважават както тях ,така и останалите хора.Да имат съответните морални ценности.и т.н. и т.н. много се отплеснах.Все пак имам 2 тинейджърки и работата е на върха на острието.

# 177
Честит Първи Рожден Ден на Яна! Да расте умна и красива за радост на тати и мама!

Нелето,красиви и стилни торти!Браво!   bouquet
Юле,да ти е здраво мъжлето! Весел празник!   bouquet

# 178
  • Варна
Здравейте момичета.
Последните две седмици изобщо не ми се пише.Взе ми се здравето и още не е приключило.Уж малкия си седи в къщи ,а какичката му ходи на ясла,но той все ще домъкне някой вирус.Този път е остър херпесен стоматит.При това силно заразен.Шест дена беше с висока температура,ужасни афти в устата и единствено пиеше вода.Едва вчера на 10 ден успя да яде.След една седмица и сестра му се разболя.Но при нея е още по-страшно.По сливиците,езика,бузите ,устните абе навсякъде където си помислиш.

Честита първа годинка на Яна!Да расте здрава ,весела и умна.
Нелето,как успяваш да намериш време за тези красоти. Simple Smile

Hug

# 179

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА КРАСАВИЦАТА ЯНА!ДА РАСТЕ ЗДРАВА,ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА!

Тортите са страхотни.Личи си,че са правени с голям мерак и много любов!

Общи условия

Активация на акаунт