Холандска тема 22 - предПролетно-Великденска тема

• 18 623
  • 284
  •   1
Отговори
# 165
  • Там,където се събуждам щастлива.
Най-вече, защото нашите уши не са свикнали да "чуват", когато дадено детенце не казва нещо по правилен начин. За някои неща е по-лесно, като например казва ли добре "ш, с"и т.н., но при двойните гласни : eu,ie и т.н. си е все пак много по-трудно, след като ги нямаме в нашия език. Така че, спокойно!   

Може би, не сте обърнали внимание на това. Нямам впредвид детето, а възрастните, за които холандският не е роден език. За "несвикналите" уши няма доловима разлика за дадени звуци. Ако някой чужденец заговори на български, нашите уши автоматично регистрират грешките. По принцип всеки може да се научи да регистрира тези неща, но това е работа на специалистите. Не знам дали точно такъв е случая с детето, как е отгледано, на кой език е било в по-голямата част от времето и интензивност. Затова и казах, че е най-добре да се изчака. За мен е много по-страшно, когато учителите се впрегнат за "специалното образование"  ( а има доста такива случаи), защото тогава измъкването, когато има грешка е много по-трудно, докато в този случай е въпрос на среща с логопед и изясняване кой крив, кой прав.

именно... при положение, че децата растат в НЛ и единият от дорителите е НЛ... за какво се заяждат не ми е ясно Rolling Eyes... то дори логически не звучи убедително, че подобно дете владее майчиният си език по добре от бащиният Crossing Arms

Всичко зависи от фактора на какъв език е изложено детето през по-голяма част от времето. На братовчед ми детето е почти на 4, живее в Канада и знае до 10 думи на английски. Имам приятелка, която гледаше сама детето си, а съпругът й холандец прекарваше доста малка част от времето с детето, тъй като е много ангажиран. Детето ходеше на занимания с други холандчета, но за сравнително малко време. Преди да тръгне на училище, беше доста зле с холандският. За отрицателно време й се оправи. Зависи от ситуацията.

нали все пак е в холандска страна, с холандската половина от семейството... Crazy а другата половина е за "почивка"... все едно да отидеш на ваканция 2 месеца  и да кажеш, че започваш да забравяш майчиният си език #Crazy ooooh! Tired

В нашата ситуация има разминаване на тези понятия.  Wink

Мопси, чета всичко  Wink.   За доизясняване го написах. 

# 166
Това за престараването за езика е май само по селата,и в малките градчета newsm78...според мен не трябва да се взима толкова навътре Wink.Тук в училищата почват деца,които не знаят бъкел холандски Sick..и кво на логопет ли ще ги пратят на втория ден Mr. Green...Страшно много си зависи от тва какво детето има в главата...и според мен чак до толкова голяма степен не е важно в какво училище ще отиде (имам впредвис като basisschool)....Въпреки,че се твърди че основата е важна Thinking...ами тя е важна,ама ако насила искаш да го научиш на нещо..а, на него не му се отдава толкова бързо,кво нема се заколим я.

# 167
Милена, мисля че преди да се терзаеш е най-добре да изчакаш какво ще кажат логопедите. Понякога учителките  в началните училища са прекалено загрижени, което не значи, че са нарочили детето. На теб така ти звучи, защото се отнася за твоето дете, но със сигурност нямат лоши чувства. Лично аз ( в такава ситуация) бих изчакала. Най-вече, защото нашите уши не са свикнали да "чуват", когато дадено детенце не казва нещо по правилен начин. За някои неща е по-лесно, като например казва ли добре "ш, с"и т.н., но при двойните гласни : eu,ie и т.н. си е все пак много по-трудно, след като ги нямаме в нашия език. Така че, спокойно!   

Калинка, не мисля че опасенията са ми напразни. В този случай може би разсъждаваш от позицията на педагог, но аз виждам нещата от позицията на психолог и майка. Именно защото в крайна сметка може да се стигне до изпращането му в училище със "специално образование".  
По принцип, един месец след започване на училище се уговаря среща с родителите за да ги информират какви са им първите впечатления и как според тях върви детето. Бих намерила за нормално ако по време на една такава среща се поднесе една такава информация.
Една седмица преди Алекс да започне училище се срещахме с една от учителките и съвсем чистосърдечно споделихме, че Алекс има проблем с изговарянето на определени звуци. Не сме отричали, че може би Алекс ще има нужда да ходи на логопед. Тогава тя каза, че нямало проблем и че и други деца в класа му били от смесени бракове.
Първият учебен ден, същата тази учителка веднага излезе с категоричното мнение, че Алекс трябва да ходи на логопед. 3- тия ден втората учителка също го казва. По принцип, когато става въпрос да се даде коментар за чуждо дете,  човек би било хубаво информацията да се поднесе внимателно. У всеки родител неизбежно би се задействал защитен механизъм, когато критикуват детето му. За това и е от значение как се поднася информацията, нали?
След като се свързахме с домашният лекар за направление, с детската консултация и 2- ма логопеди всички те казаха, че е много рано още от първия ден да си реагира така и според тях учителките са действали малко преждевременно. Това беше и нашето мнение. Още повече, че няма никъде регламентирано правило децата да са в състояние да могат да говорят холандски при започване на училище. Каква щеше да е тяхната реакция, ако Алекс не говореше и не разбираше холандски newsm78 Както доста често се случва с децата на чужденци. Нали и за това се е наложило да се започва училище на 5 години?! Нашето решение беше да запишем Алекс на 4 години в училище за да усъвършенства езика и в последствие да няма изоставане с езиковото развитие, което да му попречи на учебния процес.
До колко те са "загрижени" се усеща и по поведението им. Аз поне винаги усещам в един разговор с непознат как ме възприемат и дали са благоразположени към мен. Усещам отношението на говорещия, улавям тънки нюанси в речта им и забелязвам всичко в не- вербалното им поведение. А в нашият случай смятам, че всичко е много тенденциозно казано и предприето. Не може да се очаква, че всички деца на 4 години ще бъдат на едно ниво на развитие. Не може и да се съпоставят деца на 4 и 5 годишна възраст след като при децата един месец е от значение, след като се има пред вид колко бързо учат нови неща и се развиват.
Това, което на мен ми е направило впечатление тук е, че холандците правят връзка между нивото на владеене на езика и коефициента за интелигентност. След като някой чуе в речта ми (неизбежно е, че говоря с акцент- не съм ходила на логопед, а може би се налага Thinking), че съм чужденка автоматично следва въпроса:" колко време живееш тук?" Говори се с пренебрежение за хора, които и след 20- 30 години говорят оскъдно холандски. Владеенето на един език се определя от средата и социалните контакти. Ако чужденците предпочитат да подържат връзка със сънародници, езиковото им развитие изостава. Това, обаче не означава, че са необразовани. Поне не според мен.
Отклоних се малко. Но в общи линии исках да кажа, че предпочитам да съм подготвена за всички евентуални последици.
Разбира се, не смятаме да предприемем каквито и да е стъпки преди да сме чули мнението на логопеда. Бихме искали все пак да знаем мнението на специалиста и след това да обсъдим възможните опции.
Има и един друг тънък момент- във формуляра при записване на Алекс в училището имаше и въпрос за нашето вероизповедание. Ние записахме в тази графа- ортодоксален християнин. Но както многократно съм се убедила, тук в Холандия не се толерира особено някой или нещо, което се отличава от стандартно приетите норми. За тях като че ли, всичко което не е познато е и лошо. За това и говорех за мисленето със стереотипи и поставяне на хората в рамки и определени категории. Нещо против, което аз съм категорично против. Не за друго, да се отървеш от лепнатия ти етикет е понякога за жалост загубена кауза.
До сега всички холандци (познати, колеги от следването и приятели) казаха, че най- добрия вариант е да преместим Алекс в друго училище. За сега това ни се струва крайна мярка и дано не се стига до там.

# 168
  • Там,където се събуждам щастлива.
Милена, напълно те разбирам и съм съгласна с почти всичко написано ( освен за религията. Аз съм много вярваща, имам кръстче, което децата неизбежно са забелязали, както и колегите ми; с интерес слушат, каквото им разказвам. Така че, не мисля, че това играе някаква роля). Със сигурност бих реагирала точно като теб, ако се отнасяше  за моето дете. И не само щях да съм ядосана, но и много обидно и мъчно би ми станало. Това как и кога са се произнесли за подобно нещо не е правилно. Но стореното е вече станало и затова ти казвам да изчакаш. Нали знаеш за теорията, че както се настроиш за дадено нещо, то става така, както го очакваш. Тоест другите реагират като огледален образ на твоите очаквания. Честно казано бях много скептично настроена по отношение на тази теория, докато не се убедих във верността й.
Имахте дата за другата седмица, нали? Спокойно. Всичко ще е наред и със сигурност ще получите добър съвет.

Аз не бих преместила детето. Поне не тази година. Така или иначе съм много против този вид култура, който е тук: създадени са групичките и идват новите, които трябва да си намерят място между тях. Травмиращо е. А и догодина той ще има други учителки.

Направили сте грешка, като сте споменали за "евентуален проблем". Убедих се, че колкото си по-малко чистосърдечен тук, по-добре. Аз имах неблагоразумието да кажа какво мисля и чувствам за дадени неща  и имах "щастието" да видя всички последствия от това. Сега дори и да искам да вия и да споделя с някого, който има функции с някаква власт, се усмихвам и казвам: "Беше прекрасно днес". Ужасно гадно е, но няма как.

Една голяма  Hug   

# 169

Това, което на мен ми е направило впечатление тук е, че холандците правят връзка между нивото на владеене на езика и коефициента за интелигентност.
категорично заставам зад тези думи...и освен , че правят връзка, автоматично те слагат ниво под тяхното, колкото и да е ниско то (тяхното) Sick

Направили сте грешка, като сте споменали за "евентуален проблем". Убедих се, че колкото си по-малко чистосърдечен тук, по-добре. Аз имах неблагоразумието да кажа какво мисля и чувствам за дадени неща  и имах "щастието" да видя всички последствия от това. Сега дори и да искам да вия и да споделя с някого, който има функции с някаква власт, се усмихвам и казвам: "Беше прекрасно днес". Ужасно гадно е, но няма как.

абсолютно вярно.. да си кажа честно, дори и в консултацията ме е лекооооо страх да питам това онова.. само ако е крайно наложащо Rolling Eyes

# 170
Калинка, благодаря Hug

Направили сте грешка, като сте споменали за "евентуален проблем". Убедих се, че колкото си по-малко чистосърдечен тук, по-добре.

И ние сега го отчитаме като грешка Thinking Получи се малко като "с нашите камъни, по нашите глави" Rolling Eyes

А, теорията за която говориш е познат феномен в психологията- self- fulfilling prophecy. И аз съм убедена, че със съответната си настройка към даден човек или събитие предопределяш и крайното развитие на нещата. Аз съм обаче от хората, които обичат да вървят 1-2 стъпки напред и да съм подготвена за всичко, като имам поне по едно резервно решение на проблема ако първото решение не е дало резултат Crazy Може би се дължи и на факта, че съм в непозната страна и все още се сблъсквам със ситуации и правила, които не познавам. Когато нещо не ни е познато, имаме склонността да си го представяме по- зле отколкото е. И аз не правя изключение. НО успокоих се, като се запознах как се действа в случай на нерешими проблеми в училище. Сега вече знам кой са "играчите" в една такава ситуация и че училището не разполага с неограничена власт при вземане на каквито и да е решения.
Момичета, това е един полезен сайтс информация за образованието и не само.

Отивам да правя козунаци  chef Дано излязат сполучливи.

Весело изкарване на празничните дни Hug

# 171

абсолютно вярно.. да си кажа честно, дори и в консултацията ме е лекооооо страх да питам това онова.. само ако е крайно наложащо Rolling Eyes

Joy JoyТова и на мен ми се случи hahaha..преди няколко консултации при верлоскундиген,бях доста изморена сутринта,и тя ме пита защо,и аз споделих,че Елисе не спи добре....С голямо учудване newsm78 на следващия път след близо месец получих изненадващия въпрос,как е с малката,дали се е оправил сънят и,и всичко беше записано в компютара им..Беше много щастлива,като и казах,че вече нямаме проблеми,и че съм получила добри съвети от психоложка Laughing...Не го приех на вътре,в смисъл не в лошия вариант Naughty..На мен лично ми харесва това ,че се обръща внимание на всичко.Е понякога може би прекалено Sick...,но по добре така,от колкото да не те забелязват че същесвуваш #2gunfire

# 172
Момичета боядисахте ли яица за утре Wink...ние в четвъртак боядисвахме,ама не се престарах много с външният им вид Whistling..,просто символично да занеса утре на семейната cбирка Joy...Тази година пак 2 Великдена ще се празнува Mr. Green.За нашият съм си запазила един козунак(от БГ) в фризера hahaha..И другото ,което много ме кефи,че е по късно,всички джунджуриики  ще станат на 50% намалени smile3508..е много обичам промоциите бе

# 173
  • Eemnes, NL
Добро утр момичета  bouquet Честита пролет и весел празник утре!  Heart Eyes Hug

Малко мъчно ми става като чета последните мнения. Те нашите деца май повече ще са холандчета отколкото българчета. Ванко почти не използва български. Разбира всичко, но не го говори, нище че двамата с баща му сме българи. Thinking Само лятото когато сме си в Бг си го припомня много бързо. Peace а и няма начин като не го разбират другите, но говори много смешно. Joy
Аз да се похваля, днес пак станах вуйна на една малка принцеска - Никол. Heart Eyes Мама и бебе са добре. Иначе за училищата - труден избор, колкото за наблюденията ми над училището на Ванко, децата там имат доста добър контрол Wink, а и като ги сравнявам с по близкото до нас католичско училище... Там са само доста разпуснати(меко казано) дечица.

# 174
  • Eemnes, NL
П.п забравих, аз след малко ще боядисвам яйца, защото нямах време в четвъртък. #Crazy А не съм боядисвала от дете, така че давайте помощ Thinking

# 175
Стерче, съвсем забравих doh Много сладки снимките от училището на Ванко Hug А той е голям хубавец Heart Eyes
Добре дошла на  племенницата ти Никол . Да ви е жива и здрава!

Аз яйцата си ги купих готови боядисани от АН Embarassed, че не ми се занимаваше с това. Но козунаци смятам да сретна. Успех е боядисването на яйцата! Hug

# 176
Милен@
 за сайта   bouquet
то нали знаеш, че трябва да ти мине през главата, за да се научиш...ама жалко, че е свързано с детенцето Rolling Eyes

megan79

правя диетата с хляба и боба и да ти кажа действа #Crazy..даже мисля септември да я повтарям Party Party свалих вече 7 кг Blush и остават още 72141247174 кг  Mr. Green ама поне началото е сложено  Party Party
 и аз чакам намаленията и ще си празнувам с мама като дойде Crazy и козунак съм си поръчала( може да се яде в диетата) Party Party

sterje
 честита ви принцеса Никол -  да ви е здрава, обичлива и многооо послушна! stork-girl Party Party
ами аз ще чакам мама да ми ги боядиса... голяяяям мързел , голямо чудо ме тресе Rolling Eyes

# 177
Здравейте момичета,

Споделете как мина при вас захранването, от много четене и ровене по форумите ми се замота главата:)

в момента сме на 5 хапванки - 4 от които АМ, а следобедното папкане е - пюре/ве4е сме на зеленчуково/ и дохранване с АМ

Попарки правихте ли? А кашите - какви каши купувахте?

# 178
Звезди,сериозно ли действа?????????????????????????????????????????????????????// #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy
На мен хипер странно ми звучи,особено деня с пиците ,сладкишите,торти и т.н....Ти колко време е правиш вече ,че смъкна толкова много

# 179
Здравейте момичета,

Споделете как мина при вас захранването, от много четене и ровене по форумите ми се замота главата:)

в момента сме на 5 хапванки - 4 от които АМ, а следобедното папкане е - пюре/ве4е сме на зеленчуково/ и дохранване с АМ

Попарки правихте ли? А кашите - какви каши купувахте?

Калина сега като се замисля,всичко ми е изкочило от главата Thinking...а не е било тдавна Joy...Ами ние почнахме с пап,после плодово пуре...и зеленцгуково...тя не че Елисе се научи да яде пурета Sick #Cussing out..голям зор беше.То и затова се кърмехме като замяни докато стане на година и нещо(а иначе се кърмихме,докато на мен не ми спря,заради бременноста Joy,януари тази година,значи година и 7 месеца някаде ooooh!)..сигрна съм ,че само кърмата е подържаше..и тук таме,някоя бисквита lIGA

Общи условия

Активация на акаунт