ИЗРАЕЛ 5

• 33 086
  • 282
  •   1
Отговори
# 165
Пете можеш да видиш Александрия,там живеят много евреи и едва ли ще ви е проблем да отидете.За информация,възстановена е вече Александрийската библиотека.Там има много древни ръкописи,а и в самия град древна история“Майчице аз съм болна на тази тема..............

# 166
Здравейте мами от Израел  Hug
Бях пуснала темичка при мамите от Гърция, но те не успяха да ми помогнат и ме насочиха съм вас.
Става въпрос за една молба...С мъжа ми след 1 месец ще празнуваме първата си годишнина и аз искам да му подаря...изненада! В периода 26.04-11.05 ще имаме въсможност да ходим в Гърция за ден. Мъжа ми има любима певица-Sarit Haddad. Обожава я! Та най-големия подарък, който бих могла да му направя е да отидем на неин концерт в Гърция...ако има по това време разбира се. Рових в интернет, но не мога да намеря нищо, а и не чета гръцки или иврит. Та тук идва и моята молба...Моля ви ако има как да проверите има ли тя концерт по това време в Гърция, къде точно и подробности.  Hug

# 167
  • T"A
Джиджа, опитах се да намеря информация за концертите на Сарит Хадад, но не ми беше лесно  Sad Първо ще ти кажа личното си мнение - малко се съмнявам, че в този период тя ще пее точно в Гърция, защото по това време в Израел усилено се празнува и е по-вероятно изпълненията и да бъдат в родната и страна - в края на април е Песах, който е най-големият еврейски празник, а тя, Сарит Хадад, доколкото знам, спазва традициите. В началото на май е Денят на независимостта - 60 години от основаването на Израел и няма как толкова символичен изпълнител като нея да не изнася концерт за празника.
Намерих един сайт на иврит: http://www.music24.co.il/(A(EgaD_GKzyAEkAAAANzY0ZGFiYmQtYzRhZC00 … ctCookieSupport=1, в който пише, че има концерт на 5 април, в събота, в Тел Авив, в сграда Зив на адрес - ул. Раул Уоренберг No 25, вход=125 шекела. Ако намеря нещо по-нататък, ще пиша тук! Тя има нов албум, това няма ли да е подходящ подарък?

Можеш да я чуеш на концерт тук (в началото има реклами, изчакай да минат):
http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=1112355
Песента и се казва "Когато сърцето плаче" - "Кше (х)алев бохе" - כשהלב בוכה  Heart Eyes
ка'ашер/кше= когато=  כאשר/כש- ; лев=сърце=לב ; бохе=плаче=בוכה

криси, аз живея в Рамат Ган и с удоволствие ще ти разкажа за града (следващият ми постинг ще бъде посветен на Р"Г Simple Smile). В Израел градовете се разделят от една улица, не са на разстояния като в България, тъй като страната е гъсто населена - особено централния район, който се казва Гуш Дан. Получава се така, че на 15 минути път пеша от дома ми е Тел Авив!

Витлеем е в окупираните територии, аз лично не го броя като град в Израел, защото е населен с палестинци, името му на иврит е Бейт Лехем (Къща на хляба), а за Назарет сигурно ще се включат майки и ще разкажат  thumbsup

Sign Exclamation Виж тази снимка, която съм направила от място, намиращо се до дома ми:
 4470
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=231342&photo=8

анди, видях в подписа ти, че си получила бан. Ако четеш (не знам кой какво може, когато е с баниран достъп), само ще ти кажа, че скоро ще пиша за още филми  Wink За свалянето питах - от emule могат да се свалят, но за субтрите - не намерих отговор. Надявам се, че всичко при теб е ОК, любознанието ти е похвално и за мен ти си един приятен събеседник в тази тема, не се ядосвай за разните му спорове  Peace

# 168
Menthaaaaaaa, може ли да ми кажеш за новия албум повече...да видя дали го има мъжа ми! Ох, дано го няма  Praynig Но и да го няма...тук надали ще го намеря  Sad Дай повече инфо за него-как се казват песните, албума... Hug

Ох, в еуфорията забравих да ти благодаря! Embarassed сега ще разгледам линковете, които си дала Simple Smile

# 169
  • T"A
Всъщност предишното ми съобщение не беше кой-знае-колко информативно Blush, но ти благодаря, бих се радвала, ако информацията ти е полезна с нещо  Peace

Това е нейният сайт, има връзка към английски:
http://www.w3.center-site-net.com/SaritHadad/

Не съм сигурна за името на новия албум, просто я мернах по телевизията да дава интервю и там тя спомена, че има нов албум  Blush А в Интернет намирам малко противоречиви данни - на едно място пише, че е издала 9 албума, а на друго - 10, а на трето пише 13. Явно не уцелвам сайтовете  Confused
Колко албума има мъжът ти?

На едното място пишеше, че новият и албум се казва Несиха шел симха - Принцеса на радостта, но май Мис Мюзик също е нов  ooooh! Дано не те обърквам, но нали споменах, че информацията е много разхвърляна - PR-ът и не си е свършил работата  Thinking

Но в нейния сайт (в ивритската част) има табло с предстоящите и изяви (вчера е имала концерт между другото  Whistling) и последният концерт в този списък е планиран за 05 април, както споменах - клуб Запа - престижен клуб за изяви в тесен кръг, имала съм късмета да бъда там на изяви на други изпълнители и е много шик място, но е скъпо, не е ежедневно удоволствие  Sad

# 170
Ще ти пиша ЛС Hug

# 171
Новият албум на Сарит се казва זה ששומר עליי - зе ше шомер альай- този, който бди над мен.
Също ще е добър подарък. А за концерт... май ще трябва да дойдете вие по нашите земи  Hug.

# 172
Криси, ние тук дефакто както каза и Мента живеем в Гуш Дан- а той включва градовете: Тел Авив-Яфо, Холон, Рамат Ган, Гиватайм, Петах Тиква, Бней Брак, Бат Ям, (х)ерцелия, Рамле, Ришон ле Цион и Луд (не звучи съмсем като българското луд, защото л-то е меко).
В повечето случаи когато преминаваш от град в град няма и да разбереш, защото те са залепени един за друг. Разделението е условно, от еди-коя-си улица почва другият град. По принцип с цветя или декоративни храстчета е изписано "добре дошли ..." Разлика се усеща единствено в Бней БРак, защото това е град на религиозни.

Ходила съм и в Назарет и в БетЛехем (както Мента каза на иврит означава къща на хляба, но на арабски е на месото- лахме- месо) и в Йерихон през `97,`98г. т.е преди втората интифада.
После ще разказвам, но снимките от тогава са ми на хартиени носители, а видеото на касети...

# 173
Ами това не го знаех с градовете,има ли някаква причина да има такова разделение.нали не е като при нас?Тук между единия и другия град или село бол разстояние ,с много зелени площи по между им.За Витлеем четох статия на немски в едно списание,в което пишеше и за Петра.Разбрах доста неща,макар че с това претеритум  време все още сме на Вие,защото се използва само в писмената реч.Там разбрах,че живеят и много араби и евреи,имаше малко снимки,но не са за коментар.

# 174
Новият албум на Сарит се казва זה ששומר עליי - зе ше шомер альай- този, който бди над мен.
Също ще е добър подарък. А за концерт... май ще трябва да дойдете вие по нашите земи  Hug.

Има го и последния явно...Но за концерт в Израел ще трябва доста да почакаме  Laughing Концерт щеше да е хубава изненада  Heart Eyes

# 175
  • T"A
За Рамат Ган

Сайтът на самата община – линкът е на английски, има много приятна презентация от снимки:
http://www.ramat-gan.muni.il/RamatGan/sister-cities/home-page.htm

Рамат Ган в Уикипедия – на английски:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ramat_Gan
и на руски:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%93%D0%B0%D0%BD

Няколко думи от мен: Flowers Four Leaf Clover
Градът съчетава градска атмосфера (т. нар. Сити на Израел се намира на "входа" на Рамат Ган), зеленина – 2 от големите национални паркове са на територията на града, тук е първият построен мол – (канион е ивритската дума за мол) – Аялон, един университет (Бар Илан), колеж, носещ името на града, и израелското висше училище за приложни изкуства и мода – Шенкар, както и училището за театрални изкуства Бейт Цви. Най-известните забележителност на града са Диамантената борса – преди година тя е била най-голямата диамантена борса в света, към нея има и музей на диаманта, множество магазини, изнасят се и интересни лекции (ако желаеш да си купиш диамант, трябва да отделиш няколко часа, през които в самата борса ще те посвещават в тайните на диаманта); тук е и зоологическата градина – Сафари – изключително поддържана, с голямо разнообразие от животни и построена като истинско африканско сафари – невероятно преживяване! Входът за жителите на града е безплатен, което е един много мил жест, според мен. Ситито е построено около диамантената борса, към него има и неголям театър – Театърът на диаманта, разбира се  Grinning Отделно си има и градски театър – този на Рамат Ган, музей на града и пр.

Всички познават марката Елит – в България дълго време продаваха кафе на Елит. Фирмата е създадена като производител на шоколад, първоначалното местонахождение на шоколадовата фабрика е било в Рамат Ган, и, макар че тя вече е закрита и преместена на друго място, до ден-днешен кръстовището, на което е била фабриката,  се казва "Елит" (цомет елит). Мястото е толкова символично, че има дори детска песничка за него (за съжаление, не може да се прослуша в Интернет, иначе е много сладка песен):
Реах шел шоколад – мирис на шоколад = ריח של שוקולד
Албумът с тази песен се сваля от тук, но срещу заплащане: http://www.songs.co.il/artist.asp?id_singer=103&album_id=283

Очаква се Доналд Тръмп да построи небостъргач на това място, но договорът е такъв, че сградата на Елит да бъде запазена, доколкото това е възможно (тя е мъничка).

Друга забележителност е Националният футболен стадион, който също се намира на Хълма на Градината (това е името на Рамат Ган в превод на български)  Wink

Градът има два центъра на живот – единият е съсредоточен около парка Леуми (националния парк), в непосредствена близост до който е Сафарито, има конна база, спортен клуб – Кфар Макабия, жилищни квартали, различни организации. Другият е районът около hа-Бурса (=Борсата (за диаманти)), Ситито с небостъргачи, мола (канион Аялон), стадиона, кръстовището на Елит – една от големите транспортни връзки, модното училище Шенкар, старите жилищни квартали и парка hАяркон (в самия парк има езеро, цафари – което е сафари за птици, и прекрасен амфитеатър) – изобщо парковете са страхотни!

Градът няма излаз на море (Средиземно море е най-близката голяма вода, разбира се), но по поречието на реката hаЯркон в парка със същото име се излиза към Тел Авив до крайбрежието - този маршрут минаваме няколко пъти седмично през лятото, когато се опитваме да спортуваме. Simple Smile

Рамат Ган граничи с Тел Авив, Гиватаим и Бней Брак, като до всеки от тези градове може да се стигне пеша – тъй като градът е тесен и дълъг, и лесно се преминава в някой от съседните му… Има и допир до Гиват Шмуел, който е самостоятелен град, но често го приемат като част от Рамат Ган, и до Кирят Оно в най-западните краища.

Един от най-големите поети е живял тук - Биалик, на негово име е кръстена и една от централните улици на града  smile3523

Контрастите на Рамат Ган можеш да видиш и на тези снимки – зеленина и урбаничстични пейзажи в едно:

http://www.eecs.harvard.edu/~gal/pictures/IsraelVisitYoav06/Isra … Pages/Image0.html
http://www.eecs.harvard.edu/~gal/pictures/IsraelVisitYoav06/Isra … Pages/Image3.html
http://www.israel-on-blog.com/wp-content/uploads/2007/08/dscf25211.jpg

Населението на града е 129,700 души, а 25% от територията на града е парково пространство
 - но тези неща могат да се прочетат и в горните сайтове  Wink

Сега няма да се спирам на историята на града, може би по-нататък, но има няколко интересни историйки на квартали – напр. ние живеем в близост до квартал със заселници от Ирак, от другата страна има квартал, в които са разположили бежанци от европейските страни през '45 год. – оцелели от лагерите, около бившата фабрика Елит са живеели работниците от фабриката; а съвсем до нас е квартал, който е създаден така: заради близостта му до реката и некачественото строителство е имало чести наводнения, къщите са гниели – с тях  и животът в квартала. Кметът на града решава да вдигне стойността на района, но не разполага с достатъчно средства и за това предлага имотите на безценица на поети, лекари, интелектуалци. Хората разбират, че в този район има потенциал, а и ги блазни идеята да живеят в близост до други "себеподобни" (в смисъл – със същия социален статус) и започват да строят по-масивни къщи. Сега това е един от скъпите квартали на Рамат Ган, благодарение на факта, че този кмет (мисля, че по това време кмет е бил Краницки) е прозрял, че по-заможни жители могат да вдигнат реномето на тези части от града. Направил е планиране в далечна перспектива, не е търсил незабавни печалби или нещо подобно – аз бях впечатлена от тази история (кварталът се казва Шикун Ватиким   - квартал на "ветераните")

Изобщо целият град е създаден кръпка по кръпка – купувани са земи от темплиери, от британци, след това е имало и битки по време на войната за независимост на териториите на днешната градска жилищна част… Ние живеем в една много стара къща – от преди войната, и хазяйката ни разказа, че по време на войната е трябвало да се укриват някак, защото е имало стрелби и Ецел са я ползвали за вид убежище. Има едно хълмче в непосредствена близост - хълма на Наполеон (от името е ясно кой го е завладявал, но смешното е, че израелците му казват планината на Наполеон  Simple Smile - големи са скици като започнат да преименуват езера на морета и хълмове - на планини  Joy )

Аз трябва да излизам на рожден ден, като се върна може да допълня нещо...  55

# 176
  • T"A
Ами това не го знаех с градовете,има ли някаква причина да има такова разделение.нали не е като при нас? Тук между единия и другия град или село бол разстояние ,с много зелени площи по между им.

... гъстота на населението  yes според мен това е определящият фактор на натрупването на градове в такава близост (но в пустинята не е така - разстоянията между градове и прочие селища са големи Wink)

# 177
Мента,Тали ДАн мерси снимките и разказите ви са страхотни.Сега да видим как ще накарам "господаря" на къщата да отидем лятото в Израел,защото той сега мечтае за Италия-Венеция,Флоренция и великия италиански Ренесанс.Кой ще надделее? Но се прехласна пред Бахайските красоти.
Пете,жива ли си къде се губиш

# 178
Оф , 2 дена почивни - голямо ходене напред назад , не съм седнала на компа хич! (камо ли по други теми да бродя и да научавам мръвчести истории  Mr. Green , хич не ща да чеша  тези чужди сърбележки  Mr. Green , живо - здраво Wink ).  Наснимахме се - ще пусна снимки утре. Бяхме и на Бар Мицва - страхотия - по вътрешните  стени на ресторант градината   вървеше цял филм , снимки и видео от  живота на семейството на момчето , на което беше Бар Мицвата..... Имаше  цигуларки , саксофони, барабани.Имаше  изпълнения на живо , пищна работа .... много високо ниво.Хем много ходим , но този път се изненадахме и ние даже.Да е живо и здраво детето !

Криси, за Витлеем и Назарет цял обзор направих  , с много снимки и много линкове  и то по твоя молба  Simple Smile пак тогава.Скица!

До утре , лека ви нощ за сега!

# 179
Личи колко помня.УАЖАС...ами не ми напомняй моля те

Общи условия

Активация на акаунт