ИЗРАЕЛ 5

• 33 102
  • 282
  •   1
Отговори
# 195
 Не съм ходила там.Ще идем обаче.То много места за  обикаляне...няма край....години съм тук и все още не съм видяла много неща , а много сме обикаляли.Не може да каже човек - видял съм всичко вече , няма такВоЗ животно  Mr. Green

Ха сега  на всички - ДОБРО УТРО !

Ето това е КНАФЕ , за което споменах по-горе.Арабски сладкиш , сиропиран , вътре със сирене.По нашите  ширини си се хапва доста ....  Ето :

http://uk.youtube.com/watch?v=CiX-C8CyKek&feature=related  -   видео.   Реже се парче от голямата тава и се купува така.

http://farm1.static.flickr.com/74/202763830_1f48b3bf73.jpg

http://shezaf.net/zope/home/he/3/1184260017/knafe_4036.jpg

Ето от тук произхожда -  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D1%81

Някъде го правят и така  -  http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/b/b7 … e_on_a_plate.jpeg

Да ви е сладко ! 

Wink

# 196
здравейте и от мен.Пете то не бе чудо,то не е ядене вашето-как се справяте с килограмите?Ние тук с този проклет ремонт на банята и от него ще тръгне и на половината апартамент не се знае в кое"хилядолетие" ще приключим.
Малко помощ от вас и идеи искам.Освен плочки в банята,какво друго може да се сложи по стените,защото тук вече плочките леко излизат от мода.
Мъжът ми има страхотен усет за подредба и обзавеждане,но като ме попита-аз се оказвам повече традиционалист.
А както изглежда май и това лято може да не стигнем до близкия Изток на екскурзия,а много ми се иска.Има време ,нищо не се знае,но с този ремонт- бая парички отиват.лек ден и от мен

# 197
   МЪжо ходи на фитнес зала 3 пъти на седмица.Аз подтичвам на пътеката за ходене .....тя  за ходене бе .... не бива да се тича чак ...  Joy Та с тия оправдания не съм  фиданка станала, ама бивам  Wink

# 198
hand, хубаво място е Кфар Саба  Hug, а вие по Америката ли сте? Как е малката, как я кръстихте? И като идвате, обадете се  Hug.

...

Кръстихме я Натали хем израелско хем интернационално име.

Ние сме резиденти на Канада обаче заради бебето не сме се установили още там може би в края на годината ще се преместим за постоянно. Иначе се запознахме преди повече от 8 години на място където и двамата работехме в чужбина после и в БГ живяхме за малко и къде ли не, време ни е да се спрем най-после.  ooooh! .

Петя ти поне я ползваш пътечката а пък аз има велагометър и го използвам да закачам дрехи на него   Mr. Green обаче сега имам след раждането килца да свалям трябва да се захващам сериозно като се възстановя тотално от секциото.

Последна редакция: пн, 31 мар 2008, 18:44 от hand

# 199

Петя ти поне я ползваш пътечката а пък аз има велагометър и го използвам да закачам дрехи на него   Mr. Green .

Я какво съвпадение. Grinning

Мами израелеви,как е там въпроса за аборта? Разрешен ли е ,и  ако е до коя седмица?

# 200
  • T"A
hand, много хубав повод имаш да не пишеш във форума  Hug  Simple Smile Темата за многоезичните семейства беше интересна, явно е останала на задна страница - но в нея препоръчваха един от методите, за които и аз съм чела, че от него има полза. Казва се One parent - one language.  Идеята е всеки родител да говори на детето на родния си език - да ти кажа честно, на мен ми се струва трудничко за изпълнение  Sad Напиши в Интернет, ще ти излезнат резултати  - има безброй сайтове и книги! А Кфар Саба е наистина един от спокойните градове за живеене, присъединавам се към казаното от Тали  Simple Smile

криси, за банята не мога да те посъветвам - ние живеем в жилище под наем, а в Израел договорите за наем не позволяват да се правят големи промени в жилищата. Като си го избирахме нашето, за банята гледахме да е чиста, да е скоро ремонтирана, не сме мислили много за естетика  Confused и тя си е с плочки - стандартна...
За екскурзия насам - дано успеете да дойдете, може би на есен, когато и времето тук е по-поносимо за европейци  Grinning Мисля, че в сравнение с европейските страни, Израел е и евтина дестинация, така че не се отчайвай! Най-важното е ремонтът да мине и да сте доволни от резултатите.

# 201
Мента ние точно това правим в къщи . Peace Аз им говоря на бг,татко им по принцип на английски. Много често така и се обръщат към нас ...когато е към мен съответно на бг ,когато имаът да говорят с баща си -на английски. ( нашия татко говори и български.)

# 202
  • T"A
Мами израелеви,как е там въпроса за аборта? Разрешен ли е ,и  ако е до коя седмица?

Ако има основателна причина е позволен (има няколко основания - напр. ако майката е непълнолетна или над 40 годишна или ако няма брак + стандартните медицински основания - опасност за плода или за майката). Има и някаква лекарска комисия, която преценява случая... До 12 седмица правят аборти, първите (6, мисля) седмици с хапче, а след това - операционно; Но са позволени и законни до 24 седмица при наличието на "достатъчно добра" причина.

Обаче тук много се говори за това, че има незаконно извършени аборти в частни клиники и обсъждат дали да се либерализира закона, но това няма да стане; по-скоро ще увеличат контрола  Thinking

Има много деца, при първото ми посещение в Израел точно това ми направи много силно впечатление - за първи път видях толкова много деца на едно място  Grinning А и хората обичат деца, спират се, радват им се ... Освен това си мисля, че сексуалната култура им е достатъчно висока (малко обобщително звучи, ясно е, че винаги има и изключения) и не се оставят на крайни мерки за контрацепция  newsm78

# 203
  • T"A
И на мен ми се иска да приложим този метод, но не знам как ще се справим, защото в моя случай таткото не говори български. Преди година-две го пратих на курсове в местната организация на репатрианти от България и той напредваше много добре, но групата се разпадна и спряха курса  Sad А с мен не учи. Знае да чете, знае няколко думи (коте, пате, риба  Joy) и се надявам да го учи заедно с бъдещите си деца  Grinning Дано се мотивира малко повече, той самият много съжалява, че никой не му е говорил на полски и са пропиляли шанса да знае още един език...

Имало ли е отчитане кои момичета са в смесени бракове?  newsm78 Да разкажат как се справят с израелските си мъже - учат ли ги на български?

# 204
Мента, благодаря ти милите думи и ти добре дошла чета с удоволствие постингите ти честит годеж и предстояща сватба! Аз се омъжих преди 2 години страхотна сватба беше интернационална много беше весело кой говори на бг, кой на иврит абе купон да става  Laughing  Свекъра ми говори английски много малко, чичо ми още по-малко обаче веднага хванаха политиката по едно време чак на турското робство отидоха и решиха набързо световните проблеми Simple Smile.

Хариет, много добре правите, че учите децата и на двата езика сигурно не е много лесно дано и ние да се справим. И нашият татко научи български много го уважавам за това а пък аз съм много назад с иврита дано покрай малката като ги слушам  и аз закача да понауча повечко.

# 205
Никога не е късно за нови езици,така че твоя мъж смело напред . Peace Това с ученето покрай децата не е лош вариант.

А за абортите се надявах ,че при вас е по различно ...но уви.Тук в Англия искаха от 24 седм. да го свалят на 22 седм. незнам дали успяха ,съмнявам се.
Благодаря за отговора, Мента.

# 206

Имало ли е отчитане кои момичета са в смесени бракове?  newsm78 Да разкажат как се справят с израелските си мъже - учат ли ги на български?

Моят съпруг говори български но ние живяхме в България известно време та затова му беше лесно. Виж аз както писах по-горе не съм много напред с Вашият език но много искам да го науча най-после.

Хариет, относно абортите аз имам приятелка която е полякиня и тя ми беше казала че при тях за забранени и имало смъртни случаи защото момичетата ходят при разни касапи нелегално  Sad. Аз съм ЗА избор на жената но може и да не се стига дотам ако има добра сексуална култура обществото като цяло. Чета в бг пресата, че сме на едно от челните места по аборти,ужас.

# 207
Натали - чудно име  Simple Smile   bouquet Жива и здрава да е , много щастлива , все отворени ръце да  среща, доби приятели да намира!Много да се усмихва , любовта я  да намери ако е смела!Обичащи очи до себе си да има.Много прегръдки да получава от съдбата.Късмет да я следва , та да не може да се оттърве от него и дори да му бяга!Добри думи и добри закрилници да има в живота!

שתגדלו אותה למעשים טובים,ושתביא לכם נחת רבה,והכי חשוב שאלוהים ישמור עליה כרחל ורבקה.   Hug

Ние  сме  смесен брак.Повече  говорим на иврит, малкия се дразни като  му говоря на български ама аз не се отказвам  Simple Smile Може би допуснах грешка , че не му говоря САМО на български .... Но това е положението.Таткото БГ знае  3 думи на кръст , та чак и кръст неможе да направи с тях  Joy УжасТ!

Лека ви нощ от мен , кукли!

# 208
hand  ,имате време за малката  Simple Smile но все пак ...започни още от сега да й говориш на български. Peace

А за Полша и абортите -предполагам ,че е забранен (или по труден) заради силното влияние на Католическата църква там.  newsm78 

# 209
браво момичета,хубаво правите,че успявате с два езика,а и децата не е лошо да знаят.Аз с мъжа ми не успяваме с немския(тоест само аз),защото като почнем да говорим на немски,заради мен да мога да го проговоря свободно,като се ядосам минаваме на български.Така де , за по-лесно.Понеже аз така и не научих матерния език,говоря бащиния,който ми е и роден,за другия съжалявам,едни език е богатство.Така,че учете и децата бг.език,за да не съжаляват един ден като мен.Много късно осъзнах това.Лек ден и от мен

Общи условия

Активация на акаунт