Образование у дома?

• 27 421
  • 270
  •   1
Отговори
# 120
...
бтв, летисия също е хомскулърка, макар и с различни разбирания Simple Smile мама бобър, чувствай се свободна да я включваш в обръщението Simple Smile

Ами, че как. Видна при това  bowuu С три годишен стаж, ако не броим годините до предучилищната, в които детето ми пак си беше вкъщи.
Разбиранията ни не са чак толкова различни. Само някой крайности не приемам, както и определени религиозни разбирания, които се преплитат в идеята за хоумскула от някой хора.

Иначе наскоро обяснявах Втората световна война, а от там и Първата захванахме покрай една игра, която моята играе. В играта американски войници бумкат немски по време на Втората световна война.
Като ме подхвана това дете за това какви са, що са, от кога до кога са били войните, как са избухнали, защо са избухнали, голяма приказка ми се отвори  Simple Smile
Наистина има много нестандартни начини да се научи дадено нещо. Това, че се придържаме към държавната програма не означава, че нямам свобода да прилагам и мои лични виждания. Имаме свобода да ходим, когато ние си решим на разходки, да ставаме, когато решим  Simple Smile, да ходим по кина, музеи...., когато няма големи тълпи. Абе, хубави неща си има в домашното образование  Wink

# 121

Привърженичка съм повече на частните училища  Simple Smile

Защо?  Thinking

# 122
Май Петър Порумбачанов е решил да отговаря на дискусията тук, задочно в сайта за домашно образование: http://www.homeschoolingbg.com/statiia_12.html

# 123

Привърженичка съм повече на частните училища  Simple Smile

Защо?  Thinking

Просто смятам, че е най-доброто за моето дете.
Така се случи, че тя е единствено дете и често пъти и липсват контактите с други деца. Ако не беше така можеше да смятам, че домашното образование е най-доброто за нея. Според мен хоумскула е по-добър за деца имащи поне още един брат или сестра. При повечето хоумскулари дори са повече. За едно дете не е чак така удачно.
Затова смятам, че от тази гледна точка частното училище ще е по-добре за нея. И държавното може да и даде контакти с деца, но аз пък не харесвам държавните училища  Simple Smile
Не ми допада по-голямата агресия в тях, занижения контрол, това, че децата се товарят прекалено много с домашни, а в училище не им се обръща достатъчно внимание(дали поради голямата бройка или поради не желание на някой учители да се занимават) В един момент се оказва, че връщайки се от училище детето продължава вкъщи да учи и родителите да дообясняват и често пъти да преподават те уроците. Това си е чиста загуба на време.

В частните училища това не е така. Моята беше в първи клас в такова. Ами не усетих, че имам първокласник. Всичко се подготвяше в училище и само в събота някое домашно да е имала. А като чета темите за първокласниците как учат и в занималните и после по нощите и вкъщи и не мога да повярвам. И то повтаряне на едно и също до безкрай. В държавните училища никак не се щадят децата. В частните, които са взаимствали от западната система това е малко по-различно.
В частното училище и дисциплината е по на ниво и се обръща по персонално внимание на всяко дете, защото вместо 25, децата са 10.
Сложи и това, че аз, колкото и голям капацитет да съм  bowuu не мога на ниво да се справям с обучението по химия, физика, биология в по горните класове. А и опити трудно ще правим вкъщи  Simple Smile По-добре това да става в подходящи условия и с квалифицирани хора.
Това са моите причини да предпочитам частното пред домашното и държавното образование.

# 124
Май Петър Порумбачанов е решил да отговаря на дискусията тук, задочно в сайта за домашно образование: http://www.homeschoolingbg.com/statiia_12.html

Добре е, че си вярва на приказките  Laughing

# 125
  • София
Относно въпросният Петър Порумбачанов ми стана интересно следното нещо. Самият той е завършил вече един държавен университет, сега учи пак, и то пак в държавен университет, а в същото време обяснява как децата му само ще загубят, ако ходят на училище. На мен това ми се струва лицемерно, пък кой каквото ще да казва. Като е толкова зле, защо се е записал в държавни университети, а не се запише в някой частен университет в БГ или в някой чужд? Защото ще трябва яко да се ръси за такси и едва ли му изнася тази работа. И изобщо защо му е още една диплома, щом няма нужда от нея, за да забогатее човек като Крез?
Ако ще е гарга, да е рошава, а не да я кара на принципа " не ме гледай какво правя, а какво приказвам".

# 126
При тези хора съм забелязала точно такава безпринципност. Винаги е според, както им изнася. А иначе се скъсват да те убеждават какви точни пичове са   Whistling

# 127
  • Bristol
International Home Education Links

Има информация за всяка страна по отделно. Схемите в различните страни са различни, но в общи линии се спазва определена програма, която е одобрена от държавните институции, а не самоцелно изградена от родителите  Peace Полагат се и изпити на определени периоди от време.

# 128
  • на брега на Дунав
Здравейте и от мен. От доста време пиша в тоя форум и съм разбрала три неща със сигурност: Първо, форума е изключително ценен за тези, които искат да научат нещо. Второ, винаги се намират отзивчиви мили дами, които да помогнат ако  могат и трето, във всяка тема ще се намери по някой дето да не влиза да помага ами да си чеше езика и да обижда.  Тези от вас които пишат често ще се съгласят навярно с мен. Следя темата, която от една нормална питанка на майка с конкретен проблем се превърна в парад на обиди, нападки, класификации на хора и така нататък.
Та по въпроса. Имам две дечица на 2 и 6 годинки. И двете си ги гледам у дома. На дъщеря ми скоро и предстои да почне първи клас, но с баща й сме решили, че това няма да се случи. Желаем да си я обучаваме  в  къщи, което правим и в момента и ще направим всичко по силите си да й дадем едни добри знания, които да я подготвят за университета.
Няма нищо ненормално в това някой да иска да си образова детето  в къщи, хората го правят от много, много години ние със сигурност не откриваме топлата вода.  Всеки си избира как да си образова детето и като съвестен родител ще направи всичко необходимо за да го направи максимално добре.
Понеже следя всяко изказване до сега и не мога да не се включа с това доуточнение по повод изказването на Радостина и Летисия, че П. Порумбачанов ходи в университет, а децата му били лишени от това. Момичета, заяждането си е заяждане, но човека ясно ви е писал, какво мисли по този въпрос, просто прочетете внимателно.  Peace
Относно въпросният Петър Порумбачанов ми стана интересно следното нещо. Самият той е завършил вече един държавен университет, сега учи пак, и то пак в държавен университет, а в същото време обяснява как децата му само ще загубят, ако ходят на училище. На мен това ми се струва лицемерно, пък кой каквото ще да казва. Като е толкова зле, защо се е записал в държавни университети, а не се запише в някой частен университет в БГ или в някой чужд? Защото ще трябва яко да се ръси за такси и едва ли му изнася тази работа. И изобщо защо му е още една диплома, щом няма нужда от нея, за да забогатее човек като Крез?
Ако ще е гарга, да е рошава, а не да я кара на принципа " не ме гледай какво правя, а какво приказвам".

...
Виж, аз нямам нищо против университетите. Целта на домашното образование не е да дава университетско образование. Целта е да подготви децата за университета, като ги предпази от негативите на средата в малките класове, когато децата, най-бързо стават вулгарни, надменни и неадекватни за живота. Освен това е важно, кой университет ще си избере детето. Аз полагам усилия за да имам възможност да платя за нещо добро, защото точно такива врати ми отваря хомскулинга. Прави труден достъпа на децата ми до българските университети и лесен до всички останали.
...
Шани, смятам, че след гимназиалния курс ще е време, децата ми да идат в университет, ако имат желание за това. Някои от тях, могат да решат, да поемат бизнеса ми и аз няма да имам нищо против, ще са достатъчно големи, да решават сами.
...

Аз лично не виждам противоречие, незнам вие къде го видяхте  Mr. Green.
И поздравления за всички майки които са писали тук и имат смелостта да си образоват децата в къщи   bouquet

# 129
    Летисия, аз също не съм на мнение, че си радетел на домашното образование.  Не разбираш философията му. Мисля, че се досещам за познатата ти с трите деца, на която й е много трудно. Естествено, че ще й бъде трудно, като си е записала децата, и трябва да се стреми да учи по държавната програма. Това е все едно да правиш пазарна икономика с определени от държавата цени. По-горе говорих именно за това ограничаване на децата, което се получава при този вариант. Иначе кое му е трудното да обучаваш много деца вкъщи, когато използваш програми, които са multilevel, или предназначени за деца на различни нива?  Но всеки родител решава според приоритетите и избира. Ти си избрала дипломата като по-важен приоритет, и си преценила, че няма да се справиш с по-високите нива на естествените науки. Ок. Как обаче прецени, че всички, които са избрали свободата и гъвкавостта като по-голям приоритет за сметка на дипломата, не са постъпили правилно? Еди кой си се бил провалил. Е и, какво от това. Аз пък познавам много, които са успели, и се интересувам от нещата, които са допринесли за техния успех. Поне досега нашият опит е също успешен. Пък и да се изказваш като авторитет за домашното образование от позицията на външен наблюдател, и да коментираш ситуацията на семейства с повече деца, когато имаш едно, не е ли малко безпочвено? Частните училища са наистина добра алтернатива на държавното образование, но са много по-скъп вариант, отколкото домашното образование, и не са по джоба на всяко семейство. От позицията на майка на три деца домашното образование е най-добрата алтернатива за моите деца, на най-достъпната цена.

М_е_р_и, като цитираш разни практики по света, добре е да споменеш ти самата учиш ли си децата у дома? Т.е., когато говорим за различни варианти, говорим от позиция на заинтересовани родители, или на странични наблюдатели? Ако сте в позицията на вторите, тогава вие по никакъв начин не представлявате нито интересите, нито позицията на семействата с домашно образование. Аз ви предлагам мнението на организация, която с право може да се счита за представителна за домашното образование, т.е. Асоциацията за правна защита на домашните училища (HSLDA). Тя редовно лобира за по-малко регулации, и за повече свобода. Просто е подвеждащо и вредно за интересите на семействата с домашно образование да се подхожда към въпроса не от същността му, самото естество на образованието, а от гледната точка на спазването на определени програми, одобрени от държавни институции. Защо трябва да се поставят семействата под произволната власт на държавни инспектори, и защо трябва те да се считат за неспособни да си учат децата до доказване на противното? Погледни провала на училищата, и си задай въпроса справедливо ли е това? Нормално е един ден домашното образование да си пресече пътя с държавата, но е по-добре пресечната точка да е като на повечето места в Щатите, където има свобода, а не като в страни като Белгия, където семействата са под контрола на инспекторите. Най-доброто лобиране са добрите резултати при децата, и семейства като Порумбачанови, ЧатПатка и нас, работим за това.

Радостина, защо Порумбачанов да не използва максимално възможностите, които неговото държавно образование му дава? И какво е лицемерното тук? Неговите родители навремето са го харизали на държавното образование, с какво е виновен той за това? На твое място бих се замислила защо хора, които са висшисти с толкова много дипломи предпочитат децата им да имат друг път в образованието. Аз мисля, че Порумбачанови, и другите като него са осъзнали огромните пропуснати ползи, и са взели решение да не допускат това за децата им.

# 130
  • София
Той се е записал СЕГА в държавен университет и го е написал собственоръчно на сайта си. Оттам го прочетох. Учи право. Това е лицемерното - обяснява ми как нямало значение дали имаш диплома, а самият той в момента се старае да се докопа до още една от същите тези държавни учебни заведения ,които не харесва.

# 131

Без диплома за завършено средно образование в колко ВУЗ-а могат да кандидатстват, като се подхвърля идеята, че

Частните училища са наистина добра алтернатива на държавното образование, но са много по-скъп вариант, отколкото домашното образование, и не са по джоба на всяко семейство. От позицията на майка на три деца домашното образование е най-добрата алтернатива за моите деца, на най-достъпната цена.

Колко ще трябва да платиш после за възможностите, които остават.

Реално бягате от ограничението на държавното училище, но налагате такова за академична степен.

Това не разбирам.
Темата ми е интересна като възможности за образоване на децата ни.

# 132
  • Bristol
mama Bobar, не цитирам а пускам линкове към много организации в света за домашно обучение. Който не го интересува, както теб например, подминава и не чете. Но пък може да има други родители обучаващи децата си в къщи, които да решат да обогатят знанията си по въпроса, каква е световната практика. И да видят, че родителите в другите страни имат пълната свобода, по която да обучават децата си, НО на известен период от време се провеждат изпити, тестове. Тоест официално се изисква определено ниво на знанията, дори и от децата обучавани в къщи  Peace
А ако си беше направил/а труда да отвориш посочения от мен линк, щеше да видиш, че там фигурира сайта и на организацията спомената от теб, HSLDA Wink Дадена е като линк за домашно обучение в Щатите. Всяка страна си има собствен подход, дори е споменато, че има разлика от щат до щат. Не виждам защо трябва да се дава за пример само ЕДНА организация, след като целта на занятието е да се даде възможно най-голяма свобода на родителя, да избере подходът на обучаване на детето си  Peace
И щом за теб пример е HSLDA , чела ли си подробно за тях?! Те също ти дават диплома, след завършване на образованието, ти твърдиш, че дипломите не ги интересували  Laughing
Това е от техния сайт!
Цитат
A high school diploma is a document that bears record of the completion of a course of study. If you're wondering whether your homeschooled student can receive a diploma, the answer is yes!
Факт е, че се борят техните дипломи да бъдат признати от колежите и университетите!
И друго, което ми направи впечатление:
Цитат
If for some reason the college your child wants to attend looks skeptically at homeschool diplomas, the quickest way to demonstrate academic competence is to have your child take several courses at the local community college
Ха сега кажете, на живеещите в България, които искат най-доброто за децата си и затова са избрали домашното обучение, че дипломи не трябвали  Mr. Green Дори и организацията, дадена от теб за пример, се сблъскват с проблема, че без диплома няма бъдеще!
За тези, които още не са схванали системата, по която се обучават Порумбачови, ето друг линк. Пише подробно за тестовете на които се явяват децата и за курсовете, които минават. Пак е структурирано обучението  Crazy

# 133
  • София
Точно така е. От всяка езикова школа, например, могат да ти издадат диплома, че си изкарал съответния курс. Обаче, ако тази диплома не е призната от държавата като законна, можеш само да си я сложиш в рамка да ти краси стената. Знаеш ли колко такива дипломи имам? Но когато трябваше да доказвам знанията си по английски трябваше или да държа изпит или да покажа сертификат ТОЕFL или Кейбридж профишънси.
Щом още се борят държавата и университетите да им признаят дипломите, значи нещата не са толкова розови, колкото изглеждат на пръв поглед. Отворих един от линковете - там за БГ пишеше, че законът не позволява домашно обучение, освен ако не е по държавната система за деца със специални образователни потребности.

Последна редакция: пн, 17 мар 2008, 14:49 от RadostinaHZ

# 134
  • на брега на Дунав

Без диплома за завършено средно образование в колко ВУЗ-а могат да кандидатстват, като се подхвърля идеята, че
Мда, разбира се в България такива университети няма, мисля, че се беше писало само за един, но не съм сигурна затова няма да коментирам. Но, Мама Нана мисля, че в цитирания от мен постинг идеята на Радостина беше съвсем друга или греша. Никой от писалите до сега в подкрепа на обучението в къщи, не са твърдели, че не желаят децата им да ходят в университет, а напровтив старят се да научат децата си колкото може по-добре за да са адекватни и подготвени максимално добре за него, в случай че порастналите им деца решат да продължат образованието си. Една от идеите на училището в къщи е да научим децата си да обичат да учат и затова нашето желание е те да продължат напред  Peace. Това, че тук все още няма такива университети нима е пречка?! Ами аз лично не бих имала нищо пртив детето ми да учи  в Щатит например или някъде другаде  Mr. Green. Не е тайна , че масово в големите университети в света се приемат студенти без диплом за средно образование. Мисълта ми е, че на тоя етап това е най-малкото което ме притеснява, по-важното е да се справим с начинанието, което сме поели защото ако някой си мисли, че е лесно много греши.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт