Образование у дома?

• 27 402
  • 270
  •   1
Отговори
# 180
Не знаех, че има хора в България, които се обучават децата си вкъщи.
Но не виждам защо се спори тук.
Човек може да избере хоумскулинг по различни причини. Религиозни, културни, идеологически.
Може изобщо да не вижда бъдещето на децата си с нашите очи, може да няма желание да ги вписва в стандартите, да смята, че училището и университета не са единствен източник на знание, да има друга идея за знанието като цяло. С две думи, да е различен, да му харесва да е различен и да иска да го оставят да бъде различен.
Кое от това е толкова странно?
Да, някои смятат, че университетите са гнезда на разврат, че във външния свят има твърде много агресия, че училището промива мозъци и лишава от въображение, че конкуренцията е ненужно начинание и още какво ли не. Е, и?
Живеем в свободна държава, или поне така ни се иска да мислим.
А коя е другата тема?

# 181
# 182
zlatbg -ние книги сме чели много.

Ани, интересно - как ги четохте в клас.
Ние например, четем на глас със смяна на интонацията и тона. Никой не се притеснява от никого. Преразказваме си историите и ми е приятно да гледам как детето започва да генерира нови истории като използва нормален и културен език.

Относно самочувствието ми да преподавам на детето ми: досега не е имало нещо, което да съм искала да разбера, за да обясня на друг човек и да не съм успявала.
Интернет и библиотеки имам на разположение, ако се наложи.
Така, че - както при всяка друга област и в образованието най-важен е подхода, другото е лесно. Имам познати добри преподаватели по физика, математика и химия - ако ми потрябва помощ, нямам проблеми да я потърся от тях.
Така че - не се срамувам да ви разкажа, че в училище не са ме научили да обичам да чета книги. Това ме е ограбило много и сега възстановявам този основен начин за образоване.

Аз мога да ги науча да бъдат хора, а за знанията си има учители

Чудя се как успяваш да отделиш това да си човек от това да си умен и образован..

Златка

# 183
  • София
Книгите сме ги чели извън училищната програма. Може би 80% от книгите като художествена литература, които съм изчела са били точно извън училищната програма. Тежко му на този, който разчита само на задължителната литература. Дори за задължителната си подготовка съм ползвала поне още един източник на информация и това най-често бяха книги и учебници на руски, защото имахме достъп само до тях. Може би 50% от знанията ми през цялото ми ученичество съм трупала от книги по съответните предмети извън задължителните учебници.

# 184
Шрайер, и си права, и не си. Тук става дума за нарушаване на конституционното право на децата за образование, такова каквото е определено от законите на тази държава. Разбира се, че е възможно това да не им харесва на някои хора и аз мога да се съглася с това, но в такъв случай те би трябвало да напуснат страната и да учат и възпитават децата си в държава, в която това е законно разрешено и уредено. Това е правилният подход за мен. И аз не мога да разбера как хора, които претендират, че възпитават ценности у децата си, си позволяват да нарушават Конституцията на държавата, на която са граждани. На мен не ми върши работа обяснението, че всички нарушавали законите, значи и те така ще правят. Аз не съм овца, че да гледам какво правят другите. Имам си глава на раменете и с нея мисля, обаче приемайки да съм гражданин на тази държава, приемам да спазвам и нейните закони. Просто е, нямакакво да се обяснява много. Аз например не нарушавам законите и правилата, поне не и умишлено. Не карам с превишена скорост, не минавам на червено, не крада, не мамя и всичко каквото се сетиш. Ако наруша нещо неумишлено (правила съм леко ПТП) си понасям последствията - написаха ми акт, взеха ми доста точки и платих солидна глоба. Друг е въпросът, че органите, които се грижат за правата на децата в тази държава хич не си гледат работата. Затварят си очите пред очевидни нарушения, с което дават повод на някои хора да си мислят, че те са над правилата и законите. Освен това познавам хора, които също искат в България да е разрешено домашното образование, но те пускат децата си на училище и се борят да променят това положение със законни средства, т.е. като лобират за идеята в различните институции, от които това зависи.
Идеята ми беше, че може много неща да харесваме или не, обаче има граници, които не се престъпват, особено като се бием в гърдите, че сме по-знаещи и разбиращи и по-интелигентни от другите.

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 13:45 от СкъпоЦенна

# 185
  • София
Всъщност, отговори на поставените от мен въпроси изобщо не очаквам и съм наясно защо. Прави ми впечатление и това, че досега никой не ме опроверга в написаното от мен. Явно това са много болезнени и неизяснени въпроси в този начин на образоване и не се засягат с охота и дори всячески се избягват. Набляга се единствено на силните страни на подхода, но като че ли слабите страни са табу.

# 186
скъпоценна, що така ни гониш от българия? Sad и ние сме готови да си понесем последствията. само не виждам как нарушаваме конституционното право на децата на образование. на държавно образование може би. освен това ти гарантирам, че нито един от родителите не е решил да хомскулва за да прави гадно на държавата. всеки е взел това решение защото смята, че това ще е най-добре за детето му. представи си следния случай - твоето дете има нужда от спешна сърдечна трансплантация в чужбина. законите на държавата повеляват, че детето трябва да изчака една година да види дали няма да се намери някой да му направи трансплантацията в бг. ще чакаш ли или съзнателно ще престъпеш закона за доброто на детето си? ако решиш да не чакаш, а да нарушиш закона, би ли се чувствала че си над държавата?

радостина, ти си една ученолюбива жена с добър подход, според мен твоите деца ще се заразят от теб (даже вече са го наравили). не мисля, че твоите деца ще са по-глупави от които и да били други домашно образовани деца и те уважавам за това, че си добър и заинтересован родител. не съм чела всичките мнения които се писаха в тази тема и не мога да отговоря на въпросите ти, но ми се иска да знаеш, че отношението ми към теб е само добро   bouquet

# 187
Чатпатка, не ви гоня. Просто разсъждавам на глас и търся отговор, защото според мен има противоречие. Искаше ми се да разбера само според мен ли има такъв проблем от морално естество?
Понякога се чудя дали не съм някакво извънземно и само на мен ли ми пука за правилата и законите newsm78
Дали пък да не взема да направя рекламация пред баща ми за начина по който ме е възпитал Wink

# 188
Скъпоценна, предполагам, че има начин обучаваните у дома деца да преминат на така наречената "индивидуална форма" на обучение, която си е съвсем според правилата. Ти сигурна ли си, че те не са го направили?

# 189

Ние например, четем на глас със смяна на интонацията и тона. Никой не се притеснява от никого. Преразказваме си историите и ми е приятно да гледам как детето започва да генерира нови истории като използва нормален и културен език.

Златка
Да чели сме литература в час.Защо се учудваш.В момента дъщеря ми в УЧИЛИЩЕ освен ,че четат -разиграват уроците си по литература във вид на сценки/учат митология/Правят си костюми,теглят си музика ,измислят си танци и така си научават с кеф уроците.

Относно самочувствието ми да преподавам на детето ми: досега не е имало нещо, което да съм искала да разбера, за да обясня на друг човек и да не съм успявала.
Интернет и библиотеки имам на разположение, ако се наложи.
Така, че - както при всяка друга област и в образованието най-важен е подхода, другото е лесно. Имам познати добри преподаватели по физика, математика и химия - ако ми потрябва помощ, нямам проблеми да я потърся от тях.
Така че - не се срамувам да ви разкажа, че в училище не са ме научили да обичам да чета книги. Това ме е ограбило много и сега възстановявам този основен начин за образоване.

Аз мога да ги науча да бъдат хора, а за знанията си има учители

Чудя се как успяваш да отделиш това да си човек от това да си умен и образован..

Златка

Златка
Незнаех,че си толкова всестранно надарена личност и разбираш от всичко.Да ти дам ли няколко задачки по математика за 11 клас да ми обясниш,а може и от пети.
Защо училището трябва да те научи да обичаш да четеш книги.По скоро родителите ти е трябвало да свършат това.
А това,че мога да отделя ЧОВЕКА с главно Ч от умния и образования-да мога.Естествено ,че мога.
От този ти въпрос вече ,започнах да съжалявам децата ти

Някой ми беше казал по нагоре,че понеже големият ми син е вече на 17-домашното обучение вече не било за него.А какво да го правя,на работа ли да го пращам вече.Вие до колко години смятате да обучавате децата си.

Никой не ми отговаря на въпросите,как преподавате на деца от различни възрасти.
Ето например-програма за 9-ти клас
бълг.ез и литература,математика,английски,руски,информатика,информационни технологии,история,география,биология,физика,химия,психология,естетика,история на изкуството,промишлени технологии,живопис,приложни изкуства,графика,музика,рисуване,практика,физическо.
и програма за 5 клас
бълг.ез и литература,2 езика,математика-сип и зип,информатика,човек и природа,история,география,музика,труд и творчество,физическо,рисуване.
А ако имате и още един ученик-да речем в първи клас
Мога да приема домашното образование само тогава ,когато се използват квалифицирани педагози,които изват в дома почасово и си преподават материала

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 16:12 от ani69

# 190
Чатпатка, не ви гоня. Просто разсъждавам на глас и търся отговор, защото според мен има противоречие. Искаше ми се да разбера само според мен ли има такъв проблем от морално естество?
Понякога се чудя дали не съм някакво извънземно и само на мен ли ми пука за правилата и законите newsm78
Дали пък да не взема да направя рекламация пред баща ми за начина по който ме е възпитал Wink

скъпа моя скъпоценна   Hug баща ти е добър човек и те е учил на добро във време, в което нещата бяха много по-спокойни и далеч не толкова динамични, а хората бяха много по-човечни. българия, макар и трудна за не-партийците като моето семейство, беше доста далеч от този упадък, към който се е засилила сега...
аз искам да науча моите деца да уважават не законите (защото те не са писани от божества все пак, не са безпогрешни), а хората. мисля, че им давам добър пример за това  Heart Eyes бъди сигурна, че ако трябва да наруша закон за да помогна дори и на непознат човек ще го направя, защото за мен хората са по-важни от писмените разпоредби.
забелязали ли сте как в последните 10тина години хората адски се размързелявиха и как ако нещо не им върви според възжделенията веднага обвиняват държавата, държавната структура, институциите и т.н.? ами аз не съм от тези хора. искам да науча децата ми да уважават законите, но да не ги идолизират. да не позволяват един закон да провали живота им. и да не чакат някой друг да ходи да им свърши работата докато те седят и се оплакват. за мен губенето на време е голям грях, затова дадох и този пример в предния пост. предпочитам да имам прегрешения пред държавата, отколкото пред децата си, защото вината си към държавата лесно мога да я изкупя с плащането на глоба, но ако не правя това, което мисля, че е най-добро за децата ми не мога да живея в мир със себе си.
мила скъпоценна, понякога и аз се чувствам като единственото извънземно, което мисли така, тъй че поне в това си чувство не си сама  Sad
тва е скромната ми философия, която не очаквам никой да приеме. очаквам само някой да прояви разбиране....

# 191
Защо училището трябва да те научи да обичаш да четеш книги.По скоро родителите ти е трябвало да свършат това.

Ани,

отношението ти дотук беше, че родителите учат детето да е Човек, а учителите му дават знания. Защо изведнъж родителите се наложи да го учат да чете книги?

Ако смяташ, че учителите са специалистите, които могат най-добре да образоват децата ти, тогава четенето на книги трябва да е първото и основно нещо, на което са ги научили. Нещо, което на практика не се получава...

Никой не ми отговаря на въпросите, как преподавате на деца от различни възрасти.

Възможно е да се обучават деца на различни възрасти. По принцип, по-големите получават по-трудни задачи, докато по-малките получават по-лесни. Ако, да речем, се разглежда някакъв текст, по-малките могат да преразказват какво се случва или да отговарят на въпроси, които показват дали разбират текста, докато по-големите могат да пишат статия или есе по разглежданата тема. Или пък малките да откриват кои са прилагателните, или кои са използваните сравнителни степени, докато големите откриват какви литературни похвати е ползвал автора.
Важното е децата да са отговорни за работата, която вършат. Например - детето знае, че трябва да реши еди колко си задачи преди обяд. То е научено от малко да организира времето си за учене, така че решаването на задачи не е нещо, за което родителя трябва да напомня. Ако детето има проблем с някоя задача - пита на момента. Когато се стигне до съвсем нов тип задачи, родителя ги обяснява, след което детето се упражнява с типа задачи, докато се почувства сигурно, че вече ги разбира. У нас много обичаме да решаваме логически задачи и това, разбира се, засилва интереса към математиката.

Така, че колкото повече децата се научват да учат самостоятелно, толкова по-лесно става да се обучават деца на различни възрасти по едно и също време.

Мога да приема домашното образование само тогава, когато се използват квалифицирани педагози,които изват в дома почасово и си преподават материала

Ти така ли би се образовала? Ще поканиш педагози в къщи и ще ги гледаш 1 час в устата докато си изпеят урока? (покрай останалото, не съм запомнила много от учителите, които си пееха уроците. Запомнила съм само няколкото, които ни грабваха вниманието.)

В нормалния случай, домашното образование се провежда в свободна обстановка. Родителят не стои прав с показалка в ръка и не тропа по масата, за да се укротят всички в стаята. Обикновено се чете, разказва, пише, реже, лепи и обстановката е творческа.
Така, че и да има нужда от преподавател по някой предмет, той не би използвал класния метод когато обучава домашен ученик. Ученикът ще е подготвен по материала и ще си задава въпросите, и няма да чака някой да му ги преподаде тепърва.

Златка

# 192
zlatbg мисля повече да не споря с теб,защото ти даже не разбираш думите ми,а какво остава да можеш да преподаваш по всички дисциплини.Мисля,че не разбираш какво значи това -родителите да те научат да обичаш  да четеш книги . Любовта към книгата се заражда в най невръстна възраст и за да се развие тази любов дело имат родителите.
Незнам защо изобщо си губя времето да се занимавам с теб.Щом си решила да необразоваш децата си-прави го.Като повечето българи и ти разбираш от всичко.Чудя се защо ли учителите учат по 5 години за да станат педагози

Чапатка от всичките ти постове разбрах,че ти си една рамантична  и добра душа-бунтарка.Млада си ,живота още не те е очукал,децата ти са още малки и сладки.Замисляла ли си се ,как ще се променят ,като станат по на 13-14 години.Как на тази възраст приятелите са над всичко.А приятелите ходят на училище,ходят по купони,ходят на екскурзии..........
Ти пак може да си обучаваш децата в къщи,да наблегнеш на интересите им,да ги занимаваш със странични неща.Те в училище са за по 4-5 часа останалото време е твое.Аз също се занимавам с децата си,също четем ,приключенстваме,драматизираме и какво ли още не./е за големия ми син тези неща приключиха,като беше на 14,сега очаквам и дъщеря ми вече да ме отсвири/
Замисли се върху думите ми.Обръщам се директно към теб,защото те харесвам.
Останалите пишещи в темата в подкрепа на този тип образование ми се струват малко неадекватни

# 193
Замисляла ли си се ,как ще се променят ,като станат по на 13-14 години.Как на тази възраст приятелите са над всичко.А приятелите ходят на училище,ходят по купони,ходят на екскурзии..........

Ани, аз предложих на моите осемгодишни да не ходят на училище, а да учим у нас. Казах, че няма да стават толкова рано и цял ден ще сме заедно /опити за подкуп/. Приятелите - това беше първия аргумент. Децата имат необходимост от общуване със себеподобни в различни дейности. Ако не знаят какво е да ходиш на училище и да имаш приятели може би щяха да се навият. Ако средата беше лоша предполагам, че пак щяха да реагират.
 Ние избираме най-доброто за децата си, но от нашия опит, знания, разбирания. Дали наистина е най-доброто или след години ще ни обвиняват, че не сме им дали друга възможност?! 

# 194
Бре, много голям интерес към тази тема!

Радостина, от падането на комунизма не е минало чак толкова много време, и все още идеята за домашно образование е сравнително нова в България, затова все още нямаме кандидат студенти, за да можем да ти дадем пример как се влиза в роден университет. Един ден, когато стане и това, ще си пишем отново ако е рекъл Господ, и ще ти кажем как. Макар че едва ли ще искам детето ми да остане да учи в България, когато има възможност да учи в чужбина.

Обаче, там, където домашното образование има вече доста голяма история, и има хора, които са го завършили и са се реализирали, за там има статистически данни. И те са показателни: на стандартизираните тестове домашните ученици са с най-голям среден успех, след тях следват частните ученици, и едва след тях са държавните. И това се повтаря година след година, и така всяка година.

Една майка беше попитала тук как да образоваме няколко деца на различна възраст едновременно. Ако децата са били възпитавани винаги вкъщи, тогава е относително лесно за майката, защото има установен порядък, и дисциплина. Ако са учили някъде другаде, тогава има доста проблеми в началото, защото нагласите им са коренно различни. Пък и дистанционните програми, разработени за домашни училища си идват с методичните указания за родителите, а много дистанционни училища предлагат също и тестване на децата. Ролята на родителя не е да се прави на учител по всичко, а да осигурява учебната среда. От децата на юношеска възраст се очаква вече да учат сами, а не да разчитат някой да им разказва урока. Това е и най-адекватната подготовка за университета. Някой да не си мисли, че в университите някой ви стои на главата и ви налива знания? Моите деца изучават едни и същи предмеи като цяло, но на различни нива според сложността и нивото им. На този етап дори ми е по-лесно, защото винаги мога да помоля голямата да обясни нещо на малката, или да проверява дали правилно си чете думите по английски, ако съм заета с нещо друго за малко. Но наистина ще е малко трудно за деца, които започват домашно образование на късна възраст, понеже техните учебни навици са по-различни, и защото не са свикнали да учат самостоятелно.

Общи условия

Активация на акаунт