Машина за хляб - 9 част

• 60 802
  • 664
  •   1
Отговори
# 150
Мама Цоцоланка,  Hug Радвам се, че е ОК!

# 151
magi_77 , объркала си програмите май. За козунак би трябвало да ползваш програма 5 - Сладък хляб (Програма за приготвяне на сладкиши, козунаци и сладък хляб, също така за рецепти с добавяне на захар, стафиди или шоколад.).

# 152
Мацки, дайте рецепта за тесто за донати, което се приготвя с машинката за хляб  Praynig При мен хляба винаги става чудесен. Обаче сладкиши, козунаци и др. десерти успях да опропастя доста до сега. Ако намеря подходяща рецепта за донати, ще ползвам тях вместо козунак на Великден  Joy

# 153
Здрвейте,
имам следния проблем: хлябът ми се получава "рошав", в смисъл че не е гладък отгоре. Случвало ли се е и с вас? Някой знае ли на какво се дължи. Първите ми 2 опита за хляб бяха много добри, но после хлябът не се получаваше гладък. Иначе е добре втасал и изпечен. Но на вид е много смешен - не се е сресал, както казва мъжа ми. Дали е от брашното? Днес нарочно наблюдавах месенето, става хубава топка, не маже под бъркалките, но последното премесване е много кратко и като че ли не може да го заглади и така си втасва. И по време на втасването отгоре допълнително се напуква и се появяват неравности. Не знам дали го обясних добре, дано да сте разбрали за какво става въпрос.
В такива случаи при сервиране обръщам на обратно от гладката страна и става екстра  Simple Smile

# 154
Какво правите хлебарки?! Изтървах ви! Crazy Hug

Месите ли, а?

Днес, както и вчера и онзи ден месих на ръка... ooooh! Не, че нещо и има на машината, не наред си е... Tired

# 155
  • Плевен
Да ,аз в момента правя хляб с мляко. Peace
magi_77 не се притеснявай другия път козунака ще стане и аз имах 1-2 неуспешни опита
Аз брашното го слагам на око,защото не съм си купила ел.везна,просто слагам докато
стане хубава топка и не се лепи по стените и бъркалката.Козунака повече,прилича на козунак,
ако го печеш отделно,в машината изпечен и моят прилича повече на хляб,но на вкус не е така.
Като сложиш преди изпичане жълтък и захар,малко заприличва Peace

# 156
Обощено и при мен:
Първи- обикновен бял хляб;
Следва- смесен бял и типов на бърза програма - стана леко тиклав вътре;
Трети - типов хляб с отложен старт - рано на закуска къщата ухаеше страхотно;
Понеже ентусиазма ми не стихва все още за вечеря приготвих - доматен хляб и сега се вихри в машината един типов със слънчогледове семки.

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 17:50 от =^._.^=

# 157
Да се похваля - вторият опит беше маалко по - сполучлив . Сложих по - малко брашно , но май и малко захар / и пак забравих да го поръся със захар  ooooh! / . Този път правих на 2 програма - Бял хляб - програма за хляб от бяло фино смляно брашно от френски тип и леки хлябове с хрупкава кора - 3.50 ч. и малко / повечко / прегоря , но пак бива - яде се  Crazy

Как' Сийке , блягодаря за инфото   bouquet . В моята книжка никъде не е спомената думата козунак / особенно в програмите / , но при третият опит / най - вероятно утре Simple Smile / ще правя на тази програма  Peace . Програма 5 ми е за сладък хляб / малеее чак сега видях  Sick Embarassed, че е програма за приготвяне на сладкиши , козунаци и сладък хляб , също така за рецепти с добавяне на захар , стафиди или шоколад / . От това на коя програма е зависи ли дали ще е на конци козунака ? Моят не беше на конци  Thinking
Това са ми програмите на машинката : http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5533850  написала съм си и времето на програмата

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 19:52 от magi_77

# 158
magi 77, сега виждам за неволите ти с козунака.
По принцип най-удачна програма за козунака е такава, която е с дължина около 3 часа и 15 мин. Не е хубаво да е прекалено дълга, за да не превтаса, но да не е и по-кратка, защото не успява да втаса.
Видях ти снимките, но не мога да преценя точно какъв е бил проблема. Важно е да се спазват количествата на другите съставки, а брашното бездруго е на око. Трябва да се получи топка, да не се маже под бъркалките, но все пак да е меко и еластично, да не е съвсем пък бетон, че тогава няма втасване.

# 159
Аааа няма назад - утре продължавам с опитите няма да  се давам един козунак я  Crossing Arms  hahaha Програма 3.15 ч нямам имам 3 часа , 3.40 часа , а тази за козунаците е 2.55ч

# 160
......... Трябва да се получи топка, да не се маже под бъркалките, но все пак да е меко и еластично, да не е съвсем пък бетон, че тогава няма втасване.

Ох, pina, разсмя ме! Аз, като голяма специалистка, такъв бетон бях набъркала, ама неразбиваем. От сутринта до три след обед втасва и не мръдна, ама аз упорита - ще го пека! Тротуарна  плоча се получи - тежка, твърда, сбита. Те такова постижение в живота си не бях имала до сега! Embarassed

# 161
За да не пускам отделна тема, реших да питам тук, предполагам че някой се е сблъсквал с такъв проблем.
Това ми е втората машина за хляб, което ползвам, но за съжаление я докарахме до момента, в който започна да ми прави проблеми като първата и мисля, че ще трябва да се разделяме, защото не мога да разчитам на нея. Факт е обаче, че завършват злополучния си път по един и същи начин и се зачудих дали пък аз нещо не ги експлоатирам неправилно или просто не им понася ежедневната употреба.
И двете правеха перфектен хляб, до един ден, в който започнаха да правят фал след фал. Програмата за тесто си работи нормално, замесва си хляба ОК, започва да втасва, втасва нормално и в един момент просто тестото спада рязко и се получава дупка по средата на хляба. Използвам една и съща рецепта за всекидневния обикновен хляб, правя я абсолютно по един и същи начин, така че това не може да е проблема.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем? Дали примерно прегрява машината и превтасва тестото? По едно време се беше откачил реотана на първата, мислех си, че като го развия и закача пак ще се оправи, за едно печене беше ОК, на следващото пак стана така.
Някой друг имал ли е такива проблеми? newsm78

# 162
Да ви се похваля-най-накрая козунака ми прилича на козунак  newsm44.Досега само  четях какво пишете и се мъчих упорито да разгадая тайните на козунака.Даже и животинките на село намазаха от опитите ми,но днес за моя най-голяма радост резултата беше чудесен.Ето го и него в цялото му великолепие
 NaughtyЕй,майсторки да не се смеете,че му казах великолепен.Спомнете си  първия си станал козунак и какво сте мислили за него и ще се убедите,че моя наистина е великолепен Grinning
   А сега специални благодарности на Lebeduna и Pina:
Lebeduna,благодаря за страхотната рецепта и най-вече затова,че си се постарала толкова подробно да опишеш всичко,което си направила.Беше ми много полезно,защото никога не съм правила козунак,а и нямам познат,който може да ми обясни.Абе,направо съм си профан в тази област и ако не беше подробното ти обяснение нямаше да се справя.
Pina,и на теб ти благодаря за всичко ,което си написала.Много полезна информация.Твоята рецепта също я харесаха в къщи.

# 163
  • София
За да не пускам отделна тема, реших да питам тук, предполагам че някой се е сблъсквал с такъв проблем.
Това ми е втората машина за хляб, което ползвам, но за съжаление я докарахме до момента, в който започна да ми прави проблеми като първата и мисля, че ще трябва да се разделяме, защото не мога да разчитам на нея. Факт е обаче, че завършват злополучния си път по един и същи начин и се зачудих дали пък аз нещо не ги експлоатирам неправилно или просто не им понася ежедневната употреба.
И двете правеха перфектен хляб, до един ден, в който започнаха да правят фал след фал. Програмата за тесто си работи нормално, замесва си хляба ОК, започва да втасва, втасва нормално и в един момент просто тестото спада рязко и се получава дупка по средата на хляба. Използвам една и съща рецепта за всекидневния обикновен хляб, правя я абсолютно по един и същи начин, така че това не може да е проблема.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем? Дали примерно прегрява машината и превтасва тестото? По едно време се беше откачил реотана на първата, мислех си, че като го развия и закача пак ще се оправи, за едно печене беше ОК, на следващото пак стана така.
Някой друг имал ли е такива проблеми? newsm78

Щом за втори път имаш този проблем....едва ли е в теб причината, защото в началото всичко си е ок...аз наистина допускам, че е нещо, свързано с подгряващата част, защото за месенето и втасването, не трябва много, но може би, като стигне някоя част от програмата, нещо не сработва...Една и съща марка ли са и двете....? Мисля си също да не би да не превключва на печене, а само втасване да поддържа, но ти това сигурно си го забелязала...Нямат ли сервизи тези машинки, ако не за друго, то поне да разрешат мистерията...
Имам една книжка, за пълнозърнестия хляб от Laurel's Kitchen, и там най-препоръчват Zojirushi Traditional и Breadman Ultimate, и най-вече моделите с възможност сам да си нагласяш времето на отделните процеси - месене, втасване, печене:)
Откакто чета темите за машинките, не съм чувала някой да е споделял нещо такова, повечето се оплакват от уплътненията, загубени бъркалки и скърцане при месене, но може и да има някой, който не го е писал...или аз съм го пропуснала...

# 164
labrex, никога не е късно да станеш за резил!  Joy
Надявам се да приемеш това с чувство за хумор и да не ми се обидиш!  Praynig  Аз визирам себе си, защото след всички акъли, които раздавам, не можеш да си представиш какви глупости съм сътворявала - просто христоматийни примери! ooooh!  Така, че никой не е застрахован....  Е, аз съм и малко припряна и по-емоционална, та хептен!!  ooooh! Tired

Tandoori, не мога да съм сигурна, но според мен не ти е повредена машината!

Тук много от нас срещнаха същия проблем, който описваш - същата рецепта, същата програма, същата машина, а хляба превтасал зверски, точно както го описваш! Оказа се, че беше станало лято!
Машините не са настроени така, че да загряват вътре в контейнера до определена температура, а загряват определено време ( или поне това е моето наблюдение). После, когато стайната температура стане не 20 градуса, а 40 да речем ( ако има пусната готварска печка в близост през лятото, може да се стигне до много високи температури) и това се отразява. Температурата в контейнера вече става доста различна, защото машината продължава да загрява. Така тестото втасва значително по-бързо и на програмата с обичайна дължина превтасва.
Решението, което намерихме тук беше, че лятото започнахме да ползваме по-кратки програми. Аз започнах да правя хляба на програма с продължителност 2 часа и ставаше идеален, докато есента и пролетта ползвах програма с продължителност 3 часа - осезаема разлика.
Подобен ефект може да се получи и зимно време, защото при по-голямо застудяване, хората са склонни да засилят отоплението и ако машината ти се пада в непосредствена близост до парно, радиатор, под климатик и прочие, пак става много по-топло в контейнера при тестото.

Разбира се, може и да не е това причината, но аз съм почти сигурна, че е това, понеже тук в темата имахме цял сезон такива проблеми и масово ги разрешихме по този начин.  Просто машините ни не са чак толкова умни и се налага и ние да се намесваме в работата им.

Общи условия

Активация на акаунт