Машина за хляб - 9 част

  • 60 739
  • 664
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 22 867
labrex, никога не е късно да станеш за резил!  Joy
Надявам се да приемеш това с чувство за хумор и да не ми се обидиш!  Praynig  Аз визирам себе си, защото след всички акъли, които раздавам, не можеш да си представиш какви глупости съм сътворявала - просто христоматийни примери! ooooh!  Така, че никой не е застрахован....  Е, аз съм и малко припряна и по-емоционална, та хептен!!  ooooh! Tired

Какво да се обиждам, що смях падна покрай това ми "постижение". Като успокоение беше репликата:"Ей, ама пък на вкус много си го докарала!" - това при опит да се опита тухлата. Grinning

Да ви се похваля-най-накрая козунака ми прилича на козунак  newsm44.

mimi_mgd , сложи една свястна снимка на твоето великолепие, на тоя миниатюра нищо не се вижда. Радвам се, че си доволна от постижението си и че ти се е получил козунака.   bouquet

# 166
  • Мнения: 107
Момичета, относно смешния "рошав" хляб мисля че установих причината. След няколко опита и наблюдение стигнах до извода, че зависи от количеството брашно. Когато забелязах че няма да стане гладко тесто добавих още 1 с.л. брашно и то се заглади. Но понеже ползвам предимно отложения старт, няма как да наблюдавам тестото и ако брашното е няколко грама по-малко се получава моя смешен "рошав", но иначе вкусен хляб.
Желая на всички прекрасен неделен ден! Grinning

# 167
  • Мнения: 5 221
Момичета, моята Фиф-ка съвсем сдаде багажа. В Метро има на промоция Аляска- доволни ли сте от тази марка?

Последна редакция: сб, 05 апр 2008, 13:51 от Фукла

# 168
  • София
  • Мнения: 10 211
Фукла,моята Фифка сдаде багажа миналата година.Ползвах я една година ,в началото бях доволна,после започнаха проблемите.Една приятелка си взе Аляска-засега е доволна.Аз обаче заложих на Мулинекс-е няма да спра да я хваля,просто си личи материал,изработка..в пъти по-добра от Фифката.

# 169
  • Мнения: 7 091
labrex, никога не е късно да станеш за резил!  Joy
Надявам се да приемеш това с чувство за хумор и да не ми се обидиш!  Praynig  Аз визирам себе си, защото след всички акъли, които раздавам, не можеш да си представиш какви глупости съм сътворявала - просто христоматийни примери! ooooh!  Така, че никой не е застрахован....  Е, аз съм и малко припряна и по-емоционална, та хептен!!  ooooh! Tired


Tandoori, не мога да съм сигурна, но според мен не ти е повредена машината!

Тук много от нас срещнаха същия проблем, който описваш - същата рецепта, същата програма, същата машина, а хляба превтасал зверски, точно както го описваш! Оказа се, че беше станало лято!
Машините не са настроени така, че да загряват вътре в контейнера до определена температура, а загряват определено време ( или поне това е моето наблюдение). После, когато стайната температура стане не 20 градуса, а 40 да речем ( ако има пусната готварска печка в близост през лятото, може да се стигне до много високи температури) и това се отразява. Температурата в контейнера вече става доста различна, защото машината продължава да загрява. Така тестото втасва значително по-бързо и на програмата с обичайна дължина превтасва.
Решението, което намерихме тук беше, че лятото започнахме да ползваме по-кратки програми. Аз започнах да правя хляба на програма с продължителност 2 часа и ставаше идеален, докато есента и пролетта ползвах програма с продължителност 3 часа - осезаема разлика.
Подобен ефект може да се получи и зимно време, защото при по-голямо застудяване, хората са склонни да засилят отоплението и ако машината ти се пада в непосредствена близост до парно, радиатор, под климатик и прочие, пак става много по-топло в контейнера при тестото.

Разбира се, може и да не е това причината, но аз съм почти сигурна, че е това, понеже тук в темата имахме цял сезон такива проблеми и масово ги разрешихме по този начин.  Просто машините ни не са чак толкова умни и се налага и ние да се намесваме в работата им.


Pina, да ти кажа честно това няма как да е причината, просто защото тука е зверски студ от 7 месеца и температурите не са се покачвали, а машината ми не е близо до печката( или нещо друго дето топли), за да кажеш, че и оказва влияние. Другия проблем е, че аз имам програма за 45 мин и такава за 3 часа. Нямам програма за 2 часа печене. На тази за 45 мин хляба просто не става за ядене. Като марки не са кой-знае какви и честно казано се замислям  дали наистина нещо не издържат на експлоатацията, защото аз наистина всеки ден ги ползвам за нещо, я за тесто, я за хляб.
Не знам просто как да постъпя, защото с предната се "мъчих" след като се развали, като пробвах какви ли не магарии уж да не би да е нещо друго, но нищо не помогна. Другата се развали също като беше студено.  newsm78 Много е странно това, накрая ще взема да отворя една от двете и да я разглобя Simple Smile


Димитрина, сервизи има, ама машините не са гаранционни, а за поправка ще ми излезе повече от една нова,така че просто нямам сметка.  Confused

# 170
  • Мнения: 5 221
Фукла,моята Фифка сдаде багажа миналата година.Ползвах я една година ,в началото бях доволна,после започнаха проблемите.Една приятелка си взе Аляска-засега е доволна.Аз обаче заложих на Мулинекс-е няма да спра да я хваля,просто си личи материал,изработка..в пъти по-добра от Фифката.

И моята работи по-малко от година - точно преди миналия Великден си я купих. Първо се развали капакът, после - едната бъркалка, а сега и реотанът. Направо е за боклука. И аз съм харесала Мулинекс, но се чудех дали не мога да мина по-евтино. Но май няма смисъл.

# 171
  • Мнения: 153
Ето и една пита от мен.
Пита със жълта фанта
4 яйца
1 кубче мая
200гр кисело мляко
200мл жълта фанта
100гр размекнато масло
1ч.л сол
около 1кг брашно

Единия жълтък се оставя за намазване отгоре.Маята се разтваря във фантата.В машината се слагат в реда - яйцата,млякото,фантата с разтворената мая,солта,маслото,брашното.На програма тесто.После се оформя по желание.Отново се оставя да втаса,намазва се със жълтъка разбъркан с малко олио,поръсва се със сусам и се пече при около 150-160гр. на вентилатор за около 30-35мин.







# 172
  • София
  • Мнения: 10 211
И аз съм харесала Мулинекс, но се чудех дали не мога да мина по-евтино. Но май няма смисъл.
И аз мисля,че по добре Мулинекс.Около 150лв е,верно,че почти двойно,обаче просто хубавото си е хубаво. Peace

# 173
  • Мнения: 24
Кажете до какъв грамаж правят тези машини ?!

# 174
  • Мнения: 11 743
Tandoori, разглобявай, какво чакаш - щом имаш една неработеща в повече!  Laughing

Ами щом очевидно превтасва, то значи или нагрява по-дълго - таймера  може да е заминал - засичала ли си я дали работи пак толкова или повече време?
или загрява до по-висока температура! Thinking да не би твоята да има реле, което да изключва и то да е повредено. Щото моята е съвсем проста.

Не знам ,моята е читава, ама ти верно си и спряла тока! Laughing Всеки ден! Grinning

# 175
  • Мнения: 7 091
Tandoori, разглобявай, какво чакаш - щом имаш една неработеща в повече!  Laughing

Ами щом очевидно превтасва, то значи или нагрява по-дълго - таймера  може да е заминал - засичала ли си я дали работи пак толкова или повече време?
или загрява до по-висока температура! Thinking да не би твоята да има реле, което да изключва и то да е повредено. Щото моята е съвсем проста.

Не знам ,моята е читава, ама ти верно си и спряла тока! Laughing Всеки ден! Grinning

Хм, сега ме накара да се замисля. Честно да ти кажа, не знам дали има реле, но мога да проверя. А за времето за работа въобще не се бях сетила да засека, ама ако беше от това не би ли трябвало хляба да се препича повече, а не да превтасва?
Май по-правдоподобно ми звучи за релето.  newsm78 Ще взема наистина да я отворя!
Защото има една друга работа, първата ми машина започна доста да нагрява тестото при втасване ( не е чак такъв проблем), но ми направи впечатление, защото като замесих с втората тестото си беше леко топло, а другото си беше доста топло.
Може наистина нещо да се е скапала...май ще си правя подарък. Иначе аз точно на Зуриши съм хвърлила око, да видим.  Rolling Eyes

# 176
  • Мнения: 125
Аз имам Мулинекс 5000 и съм много доволна засега ( да чукна на дърво) И яко експлоатация - не само че всеки ден , ами и по няколко пъти на ден - хлябове, теста, кексове, каквото ми дойде. Храня родата и колегите. Просто ме влече, какво да правя....Та дано да не сдаде багажа, ама поне докато е в гаранция няма да й простя...

# 177
  • Мнения: 107
Ето и една пита от мен.
Пита със жълта фанта
4 яйца
1 кубче мая
200гр кисело мляко
200мл жълта фанта
100гр размекнато масло
1ч.л сол
около 1кг брашно

Единия жълтък се оставя за намазване отгоре.Маята се разтваря във фантата.В машината се слагат в реда - яйцата,млякото,фантата с разтворената мая,солта,маслото,брашното.На програма тесто.После се оформя по желание.Отново се оставя да втаса,намазва се със жълтъка разбъркан с малко олио,поръсва се със сусам и се пече при около 150-160гр. на вентилатор за около 30-35мин.


Браво  smile3501 питата изглежда страхотно! Просто тиха завист ме гризе Joy, естествено - благородна. Възхищавам се на умението ти. Имам въпроси: машината не се ли затруднява с килограм брашно и сладък ли е вкуса след като я правиш с фанта?

# 178
  • Мнения: 153
Моята машина е за 0,500 , 0,750 и 1 кг хляб и затова няма проблем с месенето.
Вкуса на питата е страхотен,не е сладък,а нормален вкус на хляб. Ако си забелязала другите рецепти в тях задължително се слага по една супена лъжица захар.Тук фантата е достатъчна!  chef

# 179
  • Мнения: 107
magi_77, аз също задавах този въпрос за дебелата кора, но след няколко опита забелязах, че тя се получава (поне с моята машина) когато правя хляб примерно от 750 г, а го пека на програма за 1000 г. Понякога забравям да сменя грамажите, а в мулинекса стандартно е заложено 1000 г. Може би и при теб е такава причината... Дано съм ти била полезна.

Общи условия

Активация на акаунт