Отговори
# 210
  • София
...Вече втора година той дава назад, а не напред по математика. Говорих и с двете - това е супер училище, ако си се ориентирал за следване в САЩ - то е много насочено да те подготви именно за това и да си лесно адаптивен ТАМ. Ако обаче искаш да си запазиш свободата и възможността за избор, какво правиш с една орязана математика /тук аз съм пристрастна - тя е основата на логичекото мислене/ и специфична насоченост за следване в Америка?

Много благодаря за това мнение, което ме смисли. Права си, че за този тип образование математиката не е силната страна...Не мисленето, а точните науки.  Но това не прави АК непригоден за университети извън САЩ, а само в случай, че детето се насочва към точните науки. Ако има хуманитарна насоченост - пак си е ОК и дори много ОК.

Що се отнася до инициативата 'парите следват ученика' - мнението ми е малко раздвоено. От една страна се дразня, че плащам доста на Държавата, а не ползвам нищо, но от друга си казвам - Има толкова много бедни деца. Колкото по-големи са разликите м/у частното и държавното образование, толкова по-голямо ще е разслоението в обществото ни след време.
Би ми допаднал /на мен специално/ среден вариант като безплатни учебници за всички деца, медицински лица в училищата пак осигурени от Държавния/Общинския бюджет...
Не мисля, че таксите ще се понижат драстично, дори и ако Държавата дава издръжка към частните училища или поне това понижение ще е само за 2-3 години.

# 211
нямам нищо против сдруженията, не обичам по-тромавия тип за организиране и затова. Предпочитам и да сме по-гъвкави, а ако някоя организация ни подкрепи - още по-добре. А и всяко сдружение си има някакъв бекграунд - исками се да сме по-свободни откъм инициативи.

Иначе, Иса. Има бедни деца, но има и бюджетен излищък. А сумата, която ще се задели за нашите деца, не е голяма. Да, плащаме си таксите, знаем за какво става въпрос, долу-горе сме си преценили, но това е една допълнителна сигурност, а в БГ знаеш няма много-много сигурни неща. Нали се сещаш случката на Смехурко с Е. Кестнер, ако сега се отпуснат тези пари за детето, това ще е глътка въздух за нея - детето си има приятели там и защо трябва да бъде местено, както някой каза в другата тема по "икономически причини". От друга страна в БГ всичко поскъпна и ЧУ с право искат да им си вдигнат таксите - я, вижте бензин, ток, храна всичко тръгна нагоре.

# 212

Що се отнася до инициативата 'парите следват ученика' - мнението ми е малко раздвоено. От една страна се дразня, че плащам доста на Държавата, а не ползвам нищо, но от друга си казвам - Има толкова много бедни деца. Колкото по-големи са разликите м/у частното и държавното образование, толкова по-голямо ще е разслоението в обществото ни след време.

Isa - А не мислиш ли, че ако повече деца имат възможност да учат в частни у-ща, това първо ще амбицира добрите държавни у-ща с потенциал, да подобрят качеството на продукта, който предлагат, за да запазят или привлекат интелигентните деца, чийто родители със средни доходи са получили "подкрепа" (макар и минимална) за обучение на децата им в частно у-ще - т.е. конкуренцията м/у държавни (добрите) и частни у-ща ще се засили - което е в интерес на децата ни, разбира се.
И второ - колкото повече деца учат в частни у-ща, толкова по-малко ще е разслоението, за което говориш..... Thinking

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 11:17 от spring

# 213
нямам нищо против сдруженията, не обичам по-тромавия тип за организиране и затова. Предпочитам и да сме по-гъвкави, а ако някоя организация ни подкрепи - още по-добре. А и всяко сдружение си има някакъв бекграунд - исками се да сме по-свободни откъм инициативи.

Иначе, Иса. Има бедни деца, но има и бюджетен излищък. А сумата, която ще се задели за нашите деца, не е голяма. Да, плащаме си таксите, знаем за какво става въпрос, долу-горе сме си преценили, но това е една допълнителна сигурност, а в БГ знаеш няма много-много сигурни неща. Нали се сещаш случката на Смехурко с Е. Кестнер, ако сега се отпуснат тези пари за детето, това ще е глътка въздух за нея - детето си има приятели там и защо трябва да бъде местено, както някой каза в другата тема по "икономически причини". От друга страна в БГ всичко поскъпна и ЧУ с право искат да им си вдигнат таксите - я, вижте бензин, ток, храна всичко тръгна нагоре.

Подкрепям те напълно - казвай как да почваме, че ме сърбят ръцете  Mr. Green

# 214
забравих да уточня, че това с медиите го предлагам, разбира се, на по-късен етап.
И пак разбира се  Simple Smile, първо ние трябва си имаме накаква "организация", цели, искания или поне питания  Grinning

# 215
  • София
danybon, права си...ма не съвсем.
Не смятам, че повишаването на таксите и издръжката от бюджета ще са в голяма зависимост. Ето ти примера и с Е.Кестнер - Едва ли разходите им са се увеличили двойно. Просто търсенето е толкова голямо, че могат да си позволят ей така без обяснение да вдигнат толкова таксите. Какво обаче ще ги спре дори бюджета да ги финансира пак да вдигат таксите? Нищо - бих казала.

Може би добра идея би било да не подписваме договори година за година, а един за цялото обучение на децата ни. Така ще имаме реална, ясна представа каква ще е таксата и дали ще можем да си я позволим при заложеното увеличение година за година.

От друга страна, надявам се, че дотирането от бюджета ще извади на пазара много нови училища /частни/, което ще увеличи конкуренцията в тази област и на практика ще доведе до по-добро образование за децата ни.

# 216

[/quote]

е, ако знаех  Grinning Все пак няма и час откакто го измислих. Трябва тук дружно да решим. И още нещо - изобщо не съм мобилна в момента (с бебе съм) и едва ли ще съм най-най-полезната.

# 217
Малко страничен въпрос. Ако това за училище на 6 г влезе за 2009/2010, тогава ще има ли заварено положение, т.е. тези, които догодина стават на 6 ще бъдат ли ученици есента без да са карали предучилищна?
Малката е на 5. И ако догодина трябва да е ученик, ще я пусна предучилищна есента. Няма проблем затова, я и сега прави такива неща, а и е много напред според учителката й.

# 218
От друга страна, надявам се, че дотирането от бюджета ще извади на пазара много нови училища /частни/, което ще увеличи конкуренцията в тази област и на практика ще доведе до по-добро образование за децата ни.

Точно така мисля и аз! Също и ще направи Ч училищата по-достъпни и за други хора, което налива вода в същото.

# 219

е, ако знаех  Grinning Все пак няма и час откакто го измислих. Трябва тук дружно да решим. И още нещо - изобщо не съм мобилна в момента (с бебе съм) и едва ли ще съм най-най-полезната.
[/quote]

И аз съм с бебе - ама все ще намерим начин  baby_neutral
Мисля, че най-добре и най-лесно може би за момента е да направим една подписка - тук във форума - тъй като незнам как точно става да помагат по-опитните  Peace

# 220
Иса, от работата си знам, че за да има успех всичко трябва да се прави стъпка-по-стъпка. Друг е въпросът, че ние трябва да имаме и цели по-далеч в бъдещето и по-големи от тази. Но нека да са ни "в главата", т.е. във форума  Simple Smile (е, доста е публичен и всеки ще надникава какво ни е "в главата", ама нищо). Нека извоюваме победите една-по-една, че по-дълго да пируваме. Grinning

# 221
Millena, лично аз докато не излезе публикация в ДВ с точния текст се въздържам да коментирам каквито и да било обсъждания на бъдещи законови промени.
Иначе обикновено "заварените положения" принципно са си по нормите, които са били в сила преди промяната, но това е най- общ принцип, от който винаги може да се приеме изключение.

# 222
  • София
spring, за конкуренцията частно/държавно - не, не мисля. В държавния сектор няма икономическа обвързаност и следователно - дреме им на учителите /от които зависи много/ дали губят ученици или не. Заплатите им са си същите.

Виж как е в условията на все по-засилено присъствие на частни болници с/у държавни. Държавните са си все същите, ако не и по-лоши.

За втората част от поста ти - ОК, съгласна съм.  Peace

/не мога да си публикувам мнението ей... Я марш да работите за таксите  Laughing/

# 223
Малко страничен въпрос. Ако това за училище на 6 г влезе за 2009/2010, тогава ще има ли заварено положение, т.е. тези, които догодина стават на 6 ще бъдат ли ученици есента без да са карали предучилищна?
Малката е на 5. И ако догодина трябва да е ученик, ще я пусна предучилищна есента. Няма проблем затова, я и сега прави такива неща, а и е много напред според учителката й.

Милена, не знам, но преди време, когато идвах да говоря с вашата директорка, жената си имаше много ясна представа точно по този въпрос. Понеже синът ми е роден в началото на годината, тя ме пита кога искаме да го пускаме ученик - на 6,5 или на 7,5 г. Тя си определяше групите въз основа на това. Стори ми се много добър управленец - мислеше 3-4 години напред.

# 224

А тя няма ли да е предучилищна тази есен  newsm78 Моята също е на 5 - на есен прави 6 и ще ходи на предучилищна  Party

Общи условия

Активация на акаунт