Отговори
# 225
Катето тъкмо навърши 5. Есента ще е на 5.5. Справя се много добре, но не исках да я пускам на училище на 6.5. Обаче, ако ще й се наложи законово, поне да си изкара нормална ПГ тази есен.
Дани, да, така определя групите, но зависи и от броя подходящи деца. Сега имат прилична група, затова не знам би ли настояла за щерката, не сме го обсъждали, защото аз бях за 7.5 г в 1-ви клас.

За подписки и петиции мога да помагам, имам опит  bowuu

# 226
По повод предложението за таксите в частните ДГ да има субсидия от държавата - мисля, че най-добре  е родителска асоциация да се застъпи за каузата. Мисля, че примерно Асоциация Родители имат някаква идея в тази област, но нека те да кажат. Аз имам представа и мога да споделя как се прави това в Англия, защото напоследък изчетох доста неща за тяхната система до 5 год. възраст. На всяко дете на възраст 3-4 год. се отпуска държ. субсидия за обучение от порядъка на 12.5 часа седмично (с тенденция да станат 15), като тази субсидия може да се получи, ако детето се запише в някое от списък лицензирани детски заведения.  Това сваля от таксата, но иначе всеки си доплаща за детегледането в съответното детско заведение. Мога да се занимая и по-подробно с този въпрос и да ви информирам, но на този етап ми се струва най-важно да продължим с проекта за кооперативите, защото те ще дадат възможност на много родители да вземат нещата в свои ръце и да търсят решенията сами. Така че, благодаря на всички за подкрепата на проекта ни.

# 227
spring, за конкуренцията частно/държавно - не, не мисля. В държавния сектор няма икономическа обвързаност и следователно - дреме им на учителите /от които зависи много/ дали губят ученици или не. Заплатите им са си същите.

Виж как е в условията на все по-засилено присъствие на частни болници с/у държавни. Държавните са си все същите, ако не и по-лоши.

За втората част от поста ти - ОК, съгласна съм.  Peace

Може би си права за конкуренцията м/у държавните и частните у-ща, че хич я няма - за съжаление май това важи за цялата ни държава, макар да не е правилно  Tired Но наистина, ако поне конкуренцията м/у самите частни у-ща се засили пак ние (децата ни) ще имаме полза от това  Peace

# 228
така помислих още малко и пиша.

Дори да тръгнем с подписка, петиция, запитване, желание  Simple Smile..., трябва да имаме първо идеен проект (грубо казано) - цел, визия, мисия, ... бля-бля, идея за кампания (медии, лобизъм - как звучи само, ама знае ли човек, каквито сме готини мами, както казва edu_daddy) и най-важното СРОКОВЕ.

Пърата цел е ясна - отпускане на издръжка от бюджета и на децата от ЧДГ ои ЧУ (трябва да обмислим формулировката).

Нека няколко дни да се отдадем на "мозъчна атака" - да си го обсъждаме и можем да родим нещо гениално.

Предложение за организатор - аз се заех с този клуб и наистина искам да оформя подробно нещата тук с пълна информация. Не мислете, че бягам от отговорност - адски деен човек съм и кипя от идеи, но нека да поделим нещата. Че си падам и малко узурпатор на готини инициативи и сама си бия "спирачки".

# 229
Ами то няма лошо да си узурпатор на добри инициативи - а и все пак тази инициатива беше преди всичко твое хрумване - да започнем все от някъде - например почваме с пост за "ЦЕЛИТЕ" - мисля, че ти беше написала част от целите още в първия пост с тази идея  Thinking

А сроковете са ясни - да действаме, докато не са приети промените в З-на за народната просвета  Peace

# 230
Само като идея. Ако правим нещо, добре е да действаме с помощта на неправителствени родителски организации, но според мен по този въпрос специално - за таксите, би трябвало да е съвместно и с организацията на ЧУ. Те също са заинтересовани да не са сам войн на бойното поле.

# 231
Момичета - дайте своя глас и в моята тема - мисля, че е добре да има и такава тема във форума http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279513.0

Благодаря Ви предварително   bouquet

.....това не е по нашта си тема с таксите, но все пак......

# 232
Те сигурно могат да ни насочат и за лобирането и за спънки, които биха възникнали. Така ми се струва, все пак при една такава дотация, таксите ще паднат реално и те ще станат по-достъпни за по-голям кръг от семейства.

# 233
Eми, кооперативите и "парите следват детето" са 2 напълно независими неща.
Разбира се, че всеки си доплаща до пълната такса. Въпроса е (писах по-горе), че е нелогично държавата да не осигурява безплатни учебници (поне!) на моите деца, и никаква издръжка, само защото съм избрала частно образование. При положение, че и аз си плащам данъци наравно с всички!

# 234
Само като идея. Ако правим нещо, добре е да действаме с помощта на неправителствени родителски организации, но според мен по този въпрос специално - за таксите, би трябвало да е съвместно и с организацията на ЧУ. Те също са заинтересовани да не са сам войн на бойното поле.

Аз съм съгласна - мисля, че колкото повече хора са заети с дадена кауза, по-голям ще е отзвукът  Peace

# 235
Междудругото забравих да отдам заслуженото и на Смехурко, която 2 ден ми се губи някъде - дано наистина няма проблеми с тяхното у-ще.
Тя нещо беше споделила, че иска да се "съюзим".
Смехурко, къде си, бе човек? Тук за нас си като "бащите" на Американската конституция, а някъде забегна. Laughing

# 236
И още нещо. Бройте и работодателите като таргет: те също биха могли да отпускат ваучери за детегледане (така се прави в Англия примерно) и се приспадат от заплатата, но пък се псестяват данъци, осигуровки и пр. и са си вид социална прдобивка. Комбинация от общински и фирмени ваучери биха облекчили значително родителите, които плащат на ЧДГ.

# 237
може би трябва да пуснем още сега и анкета с въпрос около повдигнатата тема. Винаги на резултатите от анкетите се гледа по-така  Simple Smile, а е и добре да се пусне проучване в началото на даден проект.

Да, ама не знам как се пуска анкета тук Wink

# 238
  • София
Аз също подкрепям субсидията и учебниците да са за всяко дете, също и другите придобивки. Но си мисля, че с това изискване трябва родителите да се защитят по-добре. Например, с фиксирани увеличения /съобразени с % икономическите показатели/ за периодите 1-4 и 5-7 клас, все пак 3-4 годишен период не е толкова голям, ако увеличението е повече от ...% , поне достатъчно ясна обосновка, защо се иска увеличението.

# 239
Таня, абсолютно съгласна! Да се знае къде отиват парите!

Еми, не мисля, че е редно да замесваме работодателите, и без това имаме проблеми в БГ по отношение на работещите родители.

Общи условия

Активация на акаунт