Проектозакон на министерството за започване на училище на 6 години

• 19 352
  • 326
  •   1
Отговори
# 165

Бу, може ли да те изплагиатствам почти 90%, за да не мисля нов текст за моя блог?!  Embarassed

# 166
  • До хладилника, който обичам
Пърли, може Simple Smile
Посочи източник и копирай нацяло ако искаш (е, ако твоята братчедка не е моята, това го пропусни)

Аз съм ЗА.
Аз лично съм тръгнала на 6 години (и 5 месеца).. Синът ми ако е готов и на 5 ще го пусна, стига да е възможно..
Това с изживяното детство като причина е пълна глупост.. И какво значи - "да си е с наборчетата"  Shocked Това да не е казарма  ooooh!
Ще дойда да те набия, хем си ми близо.
Тук не става дума 'за' или 'против' децата да тръгват на училище от 6. И в момента родителите имат избор да пуснат детето си от 6 и някои го правят.
Въпросът е да не е "задължително" да тръгват от 6, а да си има избор, точно както е сега. Особено с малоумната образователна програма... Това е недомислен и груб опит да се разчистят места в детските градини.

# 167
  • София
И аз съм тръгнала на училище на 6 години и малко. Бях отличничка, сочеха ме за пример, все ме бутаха напред-гордостта на мама, на тате и на другарката.
Е, и?
Не го искам за моето дете.
Искам да му дам още една година, в която може да бъде дете. Цял живот ще бъде възрастен.
Не искам да го насърчавам да бъде мързелив, да бъде инертен, да чака на готово. Развивам у него други качества, насърчавам го да учи други неща, които в училище-или поне в първите години, няма да му бъдат показани, няма да бъде научен. Знае за моретата и океаните повече от всеки средностатистически възрастен, за който се сещам. Сега му разкривам света на човешкото тяло и на космоса. Уча го на неща, които са му интересни. Интелектуалното му развитие не е застрашено, защото няма да бъде ученик на 6 години.
На 2 години знаеше цветовете с нюанси, на 3 години научи буквите, брои до 100 на български, до 50 на английски, до 20 на руски, до 10 на немски и японски. Баща му е забравил как се брои на корейски, иначе и на това да го е научил. Е, и? Това не го прави нито гениален, нито акселерат.
Той е дете.
Затова искам преценката кога да тръгне на училище да бъде наша-моя и на баща му.
Да не ми налагат решения.

# 168
  • Бургас
Съжалявам, че късно видях тази тема - писах коментара си в друга.
Не знам дали не е късно вече да се добави, но за мен има значение и фактът, че пъврокласниците са на училище по половин ден. В останалото време трябва да се оправят сами. Не е все едно дали детето, което стои само след училище е на 6 или на 7 години.
В тази връзка, Радостина, звучиш като човек, който или няма деца или някой друг му ги гледа. Или пък въобще не мисли.

В предучилищната в училище имат 4 часа, които са до обяд с определени междучасия. В 12 си тръгват. Не зная защо си мислите, че сумарно в ДГ се готвят повече по програмата на МОН.

# 169
  • Бургас
А ето и друг аргумент. Ще го копирам от другата тема:

Цитат
Дъщеря ми чете от 4-годишна. В никакъв случай обаче не бих искала да тръгва по-рано на училище. Като тръгна в 1 клас, тежеше 20кг, а раницата й - почти 10 
Как бих могла да твърдя, че е физически готова да ходи на училище!

# 170
Пърли, може Simple Smile
Посочи източник и копирай нацяло ако искаш (е, ако твоята братчедка не е моята, това го пропусни)

Благодаря!  Hug
Ето така изглежда работата: http://kabysan.multiply.com/journal/item/4 Не се стърпях, добавих си коментара.  Grinning

# 171
  • София
Съжалявам, че късно видях тази тема - писах коментара си в друга.
Не знам дали не е късно вече да се добави, но за мен има значение и фактът, че пъврокласниците са на училище по половин ден. В останалото време трябва да се оправят сами. Не е все едно дали детето, което стои само след училище е на 6 или на 7 години.
В тази връзка, Радостина, звучиш като човек, който или няма деца или някой друг му ги гледа. Или пък въобще не мисли.

В предучилищната в училище имат 4 часа, които са до обяд с определени междучасия. В 12 си тръгват. Не зная защо си мислите, че сумарно в ДГ се готвят повече по програмата на МОН.

Имам деца и сама си ги гледам. Караха предучилищна в училището, където учат сега. Собственоръчно и собственокрачно съм ги водила и съм ги прибирала всеки ден. Занятията им започваха в 8.30 и свършваха към 12 на обяд. Всички деца си тръгваха след този час и учителката им си тръгваше. Сега децата ми са във втори и трети клас. Също собственоръчно и собственокрачно ги водя и ги прибирам всеки ден. Не остават на занималня.
Мислиш ли, че при положение, че в две последователни години минавам през всеки един клас ще забравя толкова лесно кога съм ги прибирала и водила на предучилищна?

# 172
  • София
Момичета, екипът на "Часът на Милен Цветков" иска да направи предаване по въпроса за тръгването на училище на 6-годишните деца.
Аз съм готова да участвам. Моля ви, нека някой дойде с мен! Две глави мислят по-добре, две усти говорят повече. Нямам никакви телевизионни изяви и се опасявам, че няма да се сетя и да кажа всичко, което може да се каже по темата.

Моля ви, нека поне още един да се реши!

# 173
  • Бургас

Имам деца и сама си ги гледам. Караха предучилищна в училището, където учат сега. Собственоръчно и собственокрачно съм ги водила и съм ги прибирала всеки ден. Занятията им започваха в 8.30 и свършваха към 12 на обяд. Всички деца си тръгваха след този час и учителката им си тръгваше. Сега децата ми са във втори и трети клас. Също собственоръчно и собственокрачно ги водя и ги прибирам всеки ден. Не остават на занималня.
Мислиш ли, че при положение, че в две последователни години минавам през всеки един клас ще забравя толкова лесно кога съм ги прибирала и водила на предучилищна?
И като прибереш 6-годишното дете, врътваш ключа и спокойна отиваш на работа?
Не можеш да ме убедиш!

# 174
Радостина пише в темата за родителите, предпочели да си останат в къщи, на децата й не им се налага да си стоят сами след училище.
Това е частен случай обаче.

# 175
  • България-София
Аз съм "ЗА". И аз съм тръгнала на 6 и 7 м. Никакъв проблем с усвояване на материала, нито съжаление за "изгубено детство" имам. Защо разглеждате училището като вид граница на детството. Децата съвсем не смятат така. Това са нови контакти, нова среда, нови отговорности, които за много деца са добре дошли - чувстват се "големи"... И не е вярно че всеки може сега да си запише детето на училище от 6 г. От година водя "преговори" с директорката на детската градина да прескочим една група, за да минем задължителната "предучилищна", за да тръгнат децата ми на 6г и 4м., а не на 8 да са още в първи клас... и не става. И това не са болни родителски амбиции, а желание на децата. Знаят буквите, числата и най-вече учителките в градината казват, че скучаят и е трябвало миналата година да тръгнат направо 2-ра група. Непрекъснато се събират с връстници в къщи и определено мога да твърдя, че те не са някакво изключение. Просто поколението им, не е това, което ние сме били... Грехота е да им удряме спирачки. Няма спор, че сигурно има и деца, които няма да са готови, но дали си заслужава заради тях останалите да тъпчат на едно място? То и по наше врене имаше деца тръгнали на 8 години на училище...
И под тръгване на 6 г. разбирам възраст на детето навършени 6 към месец септември, не 5 и 11 м. както се безпокоеше една майка в по-горните мнения.
Между другото племенницата ми тръгна на 6г. и 5 м, а племенникът - 5г. и 11м. сега ще бъде 1 клас /не в БГ/... Бъларските деца какво - по-бавно ли се развиват? Не мисля.
Колкото до това, че в у-ще учат до обяд  - има занимални и т. н. Нито на 6, нито на 7 няма да оставя детето си само половин ден в къщи да стои. И аз работя, бабите- също. Обаче ще намеря начин да се справя.

# 176
  • Бургас
Не знам доколко имаш реални наблюдения, но моят опит сочи, че занимални има, колкото да не се каже, че няма. Когато дъщеря ми беше в първи клас имаше една или две групи за занималня. Не помня точно колко, но помня, че там децата стояха по 3 на чин за двама, защото нямаше места. Но дори и да имаше, аз пак нямаше да я запиша, защото съм ходила на  занималня и знам колко е уморително чисто физически да си цял на чина. За умственото претоварване, забележи, даже не говоря. Тогава бях на 14,  занималнята беше задължителна за всички в подготвителен клас. В края на деня, като се облегнех на чина, не просто затварях очи, а започвах да сънувам. Това не бих го причинила на детето си!

Освен това, ако сега местата в градините не достигат, кое те кара да мислиш, че след 4-5 години класните стаи ще са достатъчни за провеждане на нормални занятия!? Камоли пък за занималня  Stop

# 177
Туй с предучилищната задължителна година много тъпо - все едно повтарят 2 пъти първи клас  newsm78 Какъв е смисъла не знам..
За занималнята - винаги съм ходила докато имаше такава - до 8ми клас (вкл. и подготвителен в езикова гимназия).. Чудно си беше - успявах да си напиша всички домашни и да си науча всичко.. А не като мои приятелки - чакаха родителите им да се приберат в 7-8 часа и тепърва да започват да учат.. А това има ли смисъл?
Който иска да учи - учи - който не иска - си намира оправдания  Mr. Green

# 178
  • София
Не е повтаряне на първи клас. Ако беше така, единици щяха да са децата, които в края на първи клас едва са се понаучили да четат и да пишат. Програмите си приличат, но са с различна сложност. Смисълът е голям и много родители го виждат като направят сравнение между натоварването в предучилищната и първи клас. Имаше един период, в който предучилищните бяха отменени и много родители и учители се оплакваха, че децата не са подготвени какво ги чака в първи клас.
Според мен предучилищната трябва да си остане както е в момента, независимо дали е в ДГ или в училище и децата да си тръгват официално на 7 години в първи клас. А който родител прецени, че детето му е готово, да го пуска и още на 6 години, негова си воля.
Но ако смятат да премахнат предучилищната и направо да се започва с първи клас ще има сериозни проблеми.

# 179
unik, можеш да си запишеш децата на занималня в училище. Там ще ти ги приемат без проблем. Понякога не успяват да съберат необходимата група по норматив и затова приемат и 5 годишни, за да не се закрие групата и щата на учителката.
Моя приятелка записа дъщеря си в предучилищна група в две поредни години - първата година беше в 100то училище, а втората в 14 училище. Причината беше, че тя искаше детето да не ходи на целодневна ДГ, а на половин ден и другата половина от деня да си прекарва вкъщи. А пък за да не й доскучее втората година при същата госпожа, я записа в другото училище Laughing На 7години детето тръгна на училище.

Общи условия

Активация на акаунт