Съкращават ме

• 146 147
  • 790
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Благодаря, Елфита!
Имам само още един последен въпрос. Какви точно обезщетения трябва да ми изплатят при освобождаване по чл. 328 и в какъв размер са те?

ако до месец не си намериш работа,едно брутно възнаграждение ти е обезщетението.или за дните през които си без работа,но не повече от 1 месец

# 481
Отново ти благодаря за информацията!

# 482
В заповедта за прекратяване на трудов договор, би трябвало да запишат какво обезщетение за неизползван платен отпуск ти се полага. Ако не искат да ти изплатят парите - свържи се с Инспекцията по труда.
И аз съм на това мнение.Не се оставяйте,още повече щом няма да се връщате там.
Преди време мен ме питаха кога ще се върна,кога ще си ползвам отпуската и спретнали един номер,който не мина.Направили си разчетите с решение на събрание,че такава длъжност ще има до момента, в който аз трябва да се върна от майчинство?!
Да речем до 14 април съм в майчинство,дотогава има нужда от /работа в администрация,отдел ТРЗ/
Е,не мина номера.Ходих в инспекцията по труда и с няколко разговора с шефа,нещата се промениха.
Желая успех и на вас!

# 483
Освобождаването на осн. чл.325, т. 1 от КТ е по взаимно съгласие, но инициативата е на работника или служителя, т.е. трябва да има подадена молба от лицето, в което то поставя условията, в смисъл да бъде освободено от еди кога си. Ако работодателят е съгласен, в срок от 7 дни, трябва да резолира на молбата "да", "съгласен" или там каквото си реши.
Това го казвам, в случай, че бъде изготвена заповед за освобождаване на осн. чл. 325,т.1, лицето откаже да подпише и двама свидетели се подпишат, че в тяхно присъствие лицето е уведомено, пък е отказало и т.н.

# 484
Могат ли да ме уволнят или съкратят мен- съпруга при ословие, че имаме близначки на 1 г и съпругата работи по принуда. Имаме ли защита от закона единия или двамата родители до 3г възраст на близначките?

# 485
До три годишна възраст сте защитени,освен ако предприятието не се ликвидира.Така че,ако това стане има Инспекция по труда.
Сега са хукнали по проверки и като гледам за какви глупости се заяждат,едва ли ако се стигне до там,въпросът ще бъде подминат без последствия.

# 486
  • Пловдив
Могат ли да ме уволнят или съкратят мен- съпруга при ословие, че имаме близначки на 1 г и съпругата работи по принуда. Имаме ли защита от закона единия или двамата родители до 3г възраст на близначките?

само майката има защита докато децата станат на 3 г

# 487
До три годишна възраст сте защитени,освен ако предприятието не се ликвидира.Така че,ако това стане има Инспекция по труда.
Сега са хукнали по проверки и като гледам за какви глупости се заяждат,едва ли ако се стигне до там,въпросът ще бъде подминат без последствия.
Съжалявам,неволно съм ви подвела.
Наистина само майката има защита докато децата станат на 3 г
Така е,като КТ само се допълва и преправя,а не се доглежда.Когато е правен никой сигурно не си е и помислял,че бащата ще гледа детето,а майката ще работи.
Боже какъв срам,за онова време.

# 488
Сме защитени и двамата ли?
   Или ще се получи така че БЛОЗНАЧКИТЕ и Бащата ще живеем някак с 1 заплата на съпругата.
МОже ли Бащата да получи помощ от някой и от кого? Власти или?/ някакви власти или /

1.Естествено доброволно разписване за напускане не става.
 2.Може би ще искат дисциплинарно после.
 3. Тук някаква помощ от ....?

# 489
  Не съм чел закона.
Би трябвало и Бащата да има закрила. Все пак се говори за БЛИЗНАЧКИ до колкото видях.
/ 4 човека с една заплата . Нещо социални или ... ?

# 490
Ако ви съкратят - по-добре си търсете друга работа и дано намерите по-скоро. В Кодекса на труда е записано, че майката има защита срещу уволнение до навършване на 3 год. възраст на детето. Няма значение колко са децата.

Може да попитате за помощи от социалните  - зависи какъв е дохода на двамата родители.

# 491
  • Пловдив

ами прочети  Mr. Green

бащата няма.но пък и двамата да имат защита не е реално за мен.добрият вариант е този,който ползва отпуска да е със защита

# 492
Здравейте,майчета!И аз имам въпрос относно статута си след майчинство.Детето ми навършва 2 г.през октомври.Не мога да се върна на работа ,защото има нощни смени,а не искам да прекратя договора си по взаимно съгласие.Четох някъде,че ще е неизгодно за мен и ще получавам обезщетение само 4 месеца и то по 7.20 лв.на ден т.е около 150 лв.Ако ме съкратят имам право на обез. 8 месеца ,защото имам стаж 9 г.,а обезщетението е 60% на базата на 18 месеца назад!?Така ли е ,наистина?По кой член трябва да ме съкрати шефът ми,зада е по-изгодно за мен?!

# 493
  • Пловдив
да,така е ако си съкратена ти е много по-изгодно за борсата.но могат да те съкратят само с разрешение на инспекцията по труда

# 494
Всъщност ме интересува на каква база се оформя размерът на обезщетението.На база дохода 9 м.назад или 18 м.назад.Защото във втория случай влиззат 6 м.от времето през което съм била в болнични и ставката ми е по-висока,което ще оформи и по-високото обезщетение.Благодаря за отзивчивостта на компетентните майчета!!

Общи условия

Активация на акаунт