ПЕТИЦИЯ срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст

• 35 671
  • 580
  •   1
Отговори
# 210
  bouquet   hbdayЧРД на мама Изабел:)))) newsm59 Не измислих др начин да те поздравя за празника:) Не си разменихме координати след записа на днешното предаване. Пиша ти тук, като се надявам да влезеш и прочетеш написаното:) Желая ти здраве, късмет, любов и мн усмивки:)))) А...и да не забравя - целувки на малкия сладур, който ми даде мн усмивки и въздушни целувки след записа на предаването:)

# 211
Вероника и др мами наистина бяха на ниво! Казаха всичко, което искаха и мислеха...аз ...не съм доволна от себе си!!! Исках да кажа толкова важни неща, а нямаше време. Още вечера преди записа, когато ми казаха, че може да няма време за всички нас и за аргументите ни, мислех да не отида изобщо на записа. Исках толкова неща да споделя с др родители, а когато получих думата се гипсирах. Така става понякога, когато искаш да кажеш мн и не знаеш от къде да започнеш:((((
Моля всички мами, които четете темата, не бързайте /ако имаме избор/ да пращате децата на училище. Повечето от вас нито са чували, нито си имат идея дори, какво е дидактогения, какво е страха от училище и до къде може да се разпростре той...за фобиите от училище Бих искала тук да напиша това, което не успях да кажа в предаването. Надявам се повече родители да четат темата и да се замислят поне малко. Независимо дали децата ни тази година тръгват на училище или някоя др. Аз нямам за цел да всявам страхове или да пиша само за отрицателните страни на проблема...но те са важни.
Ако има на линия повече мами ще напиша това, за което загатнах по-горе...Има ли?

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 18:23 от Мама АнеНЕ

# 212
Ако има на линия повече мами ще напиша това, за което загатнах по-горе...Има ли?
Има, има.  Wink Аз съм една от мамите-противнички на законопроекта, чието момче може да е от пръвите прякозасегнати от глупостта на "експертите" на Вълчев.  ooooh!

# 213
и аз гледах часът на мама днес.
Бяхте страхотни!  bouquet

# 214
Над 4000 подписа има в петицията! А къде са мамите да обсъдим въпроса...Нали трябва да сме единни, да се борим срещу подобни незрели неща, защото са в минус...голям минус за децата ни!!!Аз не налагам, мнение...просто трябва да се борим за да има всяка една от нас правото на избор, кога детето/та  ни да тръгнат на училище!!!

# 215
  • ул. "Мечтание"
Аз само искам да спомена един технически поблем с онлайн петицията. На два пъти исках да я подпиша, но и двата пъти не ми прати потвърдителен мейл, нито името ми го има в списъка.

# 216
Аз само искам да спомена един технически поблем с онлайн петицията. На два пъти исках да я подпиша, но и двата пъти не ми прати потвърдителен мейл, нито името ми го има в списъка.
и аз съм така.. опитвала съм поне 3 пъти!!! Може да ви се стори странно, но е факт!!!

# 217
Мама АнеНЕ, предполагам, че повечето, като мен, предимно четат. Аз съм тук, чета внимателно всичко, но вече казах мнението си, конкретно по темата. Ще се радвам, ако напишеш това, за което споменаваш, че искаш да кажеш.
Успях малко да гледам предаването, бяхте страхотни, всички, браво!  bouquet
Ако имате възможност да пуснете запис да го гледаме по-подробно и внимателно, ще е чудесно. Горе-долу схванах най-важното от случилото се в студиото.

# 218
Simple Smile Запис може да гледате в сайта на bTV, архива на "Часът на мама"Simple Smile
Нямаше време да обсъдим мн неща... Очаквах, че тук в темата ще се съберем повече майки да дообсъдим нещата, дори тези, които в студиото не обсъдихме. В интерес на истината преди записа така хубаво си говорехме всички учстници, че ако имаше скрита камера , това щеше да е ИДЕАЛНОТО предаване по темата. После някакси се шашкаш и като знаеш, че няма време, а искаш толкова мн да кажеш...

# 219
Ще си позволя да изброя някои съществени моменти и дано хубаво си помислят всички, преди да вземат такова важно решение. Ако всичко е точно, както обещаха от МОН, ще си остане право на избор на родителите. А дори да е така, мн хубаво, обаче пак трябва да се осмислят, премислят и обсъдят някои неща. С риск да се повторя...на няколко места днес пиша по този въпрос...
1. И двамата родители трябва да са на 1 мнение за тръгването на детето/та в 1кл. Ако не са, то детето ще усети рано или късно и това ще се отрази само и единствено на него. Не се знае, какво може да направи то с тази си информация...
2. Това, че детето ви знае да брои до 20, казва мн стихотворения, пее мн песни, знае мн приказкаи....да не изброявам всички др знания...това не е гаранция, че детето ви е готово за училище!!! Знанията са предпоставката, но не са единственото важно нещо, единственото условие за да преценим дали детето е за училище.
3. Емоционалната готовност за училище е движещата сила, тя определя как ще взима основата детето. Дали със страх ще отива на училище и ще учи със свито сърце...
Нека си изясним понятията "готовност за училище", "готовност за учене", "училищна зрялост"... за да се получи така желаната адаптация. Новата сграда, новите госпожи, новите деца с които ще е заобиколено детето, новите отговорности и дисциплината са нещата, които неминуемо ще стресират първокласника.
4. Важно е къде детето е било в предучилищна група-подготвителната.
Ако то знае азбуката и дори я пише добре...и т.н и т.н. това не е гаранция, че ще му бъде "скучно в училище", че ще "ходи с нежелание и ще изгуби интерес" ...В класа ще има деца, които няма да правят това, което ще правят др...но така е било винаги и така ще бъде.  Всичко зависи от конкретния преподавател, който ще започне работа с тях. А те са 2 вида: преподаватели, които ще се готвят с допълнителни задачки и игри за по-напредналите  и такива, които ще обръщат повече внимание на децата, които по-трудно се справят с поставените задачи. За съжаление и тук златната среда е почти непостижима, колкото и началният учител да грее всички, не може да огрее целия клас.
5. Всеки начален учител ще ви каже, че винаги се различават 6г-те от 7г-те първокласници. Просто си личи и по поведение и по...по всичко. 6годишното дете може да има повече знания за момента от 7 годишен съученик, но поведението ще го открои...както казват и месеците разлика във възрастта са важни. Вижте своето дете, независимо на колко години е....не се ли променя постоянно. 1/2 година не е ли голям скок за него в мн отношения?
Извинявам се за безумните съкращения, може да има и мн грешки, но очите ми се затварят вече.
Утре ще допълня още неща...защото са важни наистина, а не си даваме сметка за тях. И аз си нямах понятие докато не учих за приемствеността м/у детската градина и началното училище, докато не видях първокласниците с очите си /на практиката от университета/  и докато не влязах в час- в буквалния и в преносния смисъл на думата.
Лека на всички, които са още тук...до утре:) 

# 220
Добро утро Мама АнеНе!!!    bouquet
Много са ценни изводите ти и аз напълно съгласна с тях. Знанията са едно, а готовността за училище съвсем друго.

# 221
От вчера се опитвам да подпиша петицията, но не ми изпраща потвърдителен мейл  Confused

# 222
... Коя беше мамата от СНБМ?...

Аз!  Wink

Много благодаря!  Grinning Аз даже и не разбрах, че си форумска мама, но ето че се открихме!  Heart Eyes

От вчера се опитвам да подпиша петицията, но не ми изпраща потвърдителен мейл  Confused

За съжаление от много време съществува този проблем!  Confused Виви постоянно говори със собствениците на сайта, но...  ooooh!

Запис на предаването може да се гледа в сайта на бТВ, а който иска мога да му го сваля на Си Ди - един приятел си отпусна възможностите заради мен.  Laughing

# 223
Добро утро!  Grinning Надявам се да помагам със всичките неща, които написах. Повечето от тях съм учила, а др са си изводи от общуването с родители и деца:) Понякога в амбициите си забравяме да погледнем на дадено нещо от мн страни, от мн ъгли и от различни гледни точки. Всеки родител иска да си хвали детето и да се гордее с него, но вървейки в тази посока като че ли има доза егоизъм...Не си ли казвате - "Моето дете ще учи това, което иска...ама на мен ми се иска да учи там и там, точно това училище е по- , най- , в това училище - /по-близо е до в къщи/, в тази паралелка /заради конкретен преподавател...и т.н. голяма част от образованието на децата, да не кажа изцяло се определя от родителите. И с нас е било така, и с нашите деца и с техните деца ще е все така... Първокласникът не може да определи къде да учи! Ние избираме вместо децата си. Имаше постове на майки, които твърдяха, че са питали децата си дали искат тази или следващата година да тръгнат в 1 кл. Аз съм мн озадачена от такъв въпрос Rolling Eyes Моят син например - сега е на 3г и 1/2, но и на 8г няма да каже, че иска да отива в 1кл. Всичко си е до дете, до неговата индивидуалност се свежда и този въпрос! Не е нормално Б БГ да се тръгне и на ненавършени 6г на училище. Системата е особена, базите /материалните в училище/...всички мами, които даваха примери за тръгване на 4г. както в др страни...това е мн как да кажа, няма база за стравнение- и в буквален и в преносен смисъл на думата. Води се нач у-ще, а си е детска градина...ама по света и по пантофи се ходи в училище, и седят вкръг децата, не с гръб едно към др....по този въпрос всеки може да се информира ако се порови малко.
Пак се отплеснах и разконцентрирах...на работа съм в момента!

# 224
Изабееел:) Появи се! Е как да не съм във форума, и в този и мн други...аз съм навсякъде:) Как изкара празника? Как е малкия сладур? Още му виждам усмивката:) А защо си пишеш годините?Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт