ПЕТИЦИЯ срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст

• 35 677
  • 580
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Стига бе хора - не сте ли чували за Кодекс на труда, за Инспекция по труда  ooooh!

# 121
  • София
Днес беше записът на предаването "Часът на мама", което ще се излъчи на 07.05. Участвахме с pearly.
Имаше представителка на МОН, която каза, че медиите нещо не са разбрали и са предали погрешно информация-нямало такова намерение-за въвеждане на училищно обучение за 6-годишните.
Това "кой чул-кой разбрал-кой какво написал" и колко са лоши медиите го поглеждам ето с този поглед  Tired . Но определено е много обнадеждаващо, че от МОН вече не са така категорични, че ще има задължителен първи клас за 6-годишните. Това, което казах аз, е, че докато не видя законопроекта и редакцията на разпоредбата, която предвижда възрастта за започване на училище, докато той не се гласува на първо и второ четене от Народното събрание, докато не видя самия закон-влязъл в сила-не бива да сваляме въпроса от общественото внимание и в частност-от петицията. Казах, че според информацията, която имам аз, законопроектът се готви за гласуване от Народното събрание през месец юни, така че имаме още 2 месеца, в които трябва да отстояваме позицията си.
Защото подобно изказване определено може да приспи вниманието и всички да се успокоим, а накрая-това, което ще излезе като закон, да няма нищо общо с казаното-реченото в едно предаване по телевизията.
Така че-има надежда, но аз поне не смятам да се отпускам в следващите 2 месеца.  Crossing Arms

Последна редакция: вт, 15 апр 2008, 14:35 от Vivi

# 122
Дано това което са казали да е вярно! PraynigВиви само така !
Подписах петицията.

# 123
Здравейте на всички.И аз я подписах.Имам дъщеря,която на есен ще бъде в първи клас на възраст 6г. и 10м. В момента тя посещава подготвителен клас в училище втора година.Поради чести боледувания я отписах от детската градина преди 2 Г. и я записах в училище. Въпреки това ,че тя има вече нагласата ,че е ученичка в училище искам да споделя,че едно дете на тази възраст мисли  за игри други такива занимания.За много кратко време може да му се отнеме вниманието за учебна дейност.А и обема на материала,който се изучава и в подготвителният клас и в 1 клас е стряскащ.Затова аз съм против въвеждането на задължителното обучение от 6 г. възраст. Ще ви  подкрепям до последно.

# 124
zdraveite i ot men az sam protiv deteto mi da tragne na 6 god.za6to da mo vzimam ciala godina ot detstvoto 6te ima dosta godini za u4enie.plemenicata mi tragna rano na u4ili6te pla4e6e milata 4e izka vanka s decata a triabva6e da u4i.az sam vseki da preceniava koga da si pusne deteto Joy Joy

# 125
Шапка свалям на това 16-годишно ,мислещо, чудесно момиче.Ако всички млади хора бяха като нея, можеше да сме спокойни за бъдещето. Завиждам на майчицата ти.Поздрав!
Е, мерси за поздрава Mr. Green
.........Лошо - учителките/повечето/бяха само с начална педагогика. Използваха помагалата само за оцветяване, а иначе си действаха все едно работят с първокласници./ограмотяване, задачи.../Така че идеята беше добра, но нещата се провалиха от учителската гилдия.
.........
Много ми е интересно защо все учителската гилдия е виновна за неуспехите на когото и да било?

Учителската гилдия не е толкова виновна, колкото фактът, че им е дадена огромна свобода откъм дивотии... Има ли човек свобода може и трябва да си я използва максимално, ето затова стават гафовете. Всички предподаватели могат да си вършат работата перфектно, стига да искат. А защо да искат, след като никой не ги задължава и максимата "Щом другите могат, защо и аз да не мога" излиза на бял свят. За пояснение, човекът е стадно животно Laughing Именно от въпросната свобода, която си се пада право на даскалите, учениците губим респект към тях, а оттам - те стават виновни. Един типичен кръговрат, ама не в природата, ами в народопсихологията Mr. Green
zdraveite i ot men az sam protiv deteto mi da tragne na 6 god.za6to da mo vzimam ciala godina ot detstvoto 6te ima dosta godini za u4enie.plemenicata mi tragna rano na u4ili6te pla4e6e milata 4e izka vanka s decata a triabva6e da u4i.az sam vseki da preceniava koga da si pusne deteto Joy Joy
Е, няма да е лошо, обаче мисля, че и тук трябва да има все пак някакво ограничение в годините. Както ни учат сега по етика и право: "Свобода, но в определени рамки"   Wink

# 126
А по темата. И аз съм тръгнала на 6 години. На 17 бях студентка. Не мисля, че са ограбили детството ми. Целият клас бяхме 6 годишни и бяхме най-добрата паралелка във випуска.

Да попитам, а тези, които не са били студенти какво са правили на 17 години като са завършили?! Нали сте на ясно, че не всички стават студенти?!
E, това не е сериозно. Каквото и на 18 или 20. Не в това е проблемът. Нека не се отклоняваме от темата.

# 127
  • София
Напротив. И това е част от темата.
На 18 и на 20 няма проблем да започнеш работа. Докато на 17-има. Трудовото законодателство поставя доста ограничения.

# 128
Сега.....искам да питам нещо, което ми се върти от известно време, а и сутринта въпроса се дискутираше по едно радио и пак ми напомни въпроса, който ме тормози.....дано да успея да се изразя ясно...

Та, чух, че всъщност МОН искали да започнат от 6 г., обаче обучението и подготовката да е под формата на игра, разчупено, ненатоварващо, умерено и съчетано със свободни занимания. Доколкото аз схващам, нещо като подготвителен клас, но да се брои за първи клас.
Дотук добре, обаче то и сега го имаме този подготвителен клас, предучилищната подготовка, която представлява точно това. Работи се по програма, има и учебници, но не се брои за първи клас. Тоест, какво ще стане. Ако въведат това, ще остане ли предучилищната подготовка, не би следвало, тя трябва да се превърне в първи клас. Така както аз го разбирам, това в момента, което кара дъщеря ми в градината, тази предучилищна група, да й се брои за първи клас, ама как точно ще осигурят тези условия в едно у-ще? Този преход, тази обстановка, да съчетаят играта, и вътре и вън, с обучителната програма? Нямат необходимата база. Как ще го направят, една съвсем бегла разходка по училищата е достатъчна за да се хванеш за главата, базата е повече от кошмарна, дори и в най-добрия случай, не може да става никакво сравнение с обстановката в градината, където е къде, къде по-задушевно и предразполагащо към игра и по-свободни занимания, самата нагласа и база е за деца, а не за ученици.
Просто нямаме базата, за да направим това, което искат. Идеята е едно, но реалността съвсем друга, за да го направят, преди това трябва да вложат много, страшно много средства за да подготвят материално почвата за идеята си, да създадат тези условия, при които да могат да я изпълнят, другото са преписвачески истории.

# 129
teo7777, горе-долу по същата методика се обучават децата на 5-6-годишна възраст в чужбинските училища. Под формата на игри и весели занимания, без никакво интелектуално натоварване, стресираща среда, оценки и т.н., децата се учат да броят, да пишат, да правят с ръцете си картички и различни фигури и форми.  Simple Smile Класните им стаи са изключително весели и близки до домашната обстановка, имат достатъчно време да играят навън, да общуват с връстниците си. Т.е. хората са измислили всичко изключително подходящо за тяхната възраст.

Vivi има много подходящи примери със сайтовете на тези училища.

С водещите на "Часът на мама" се разбрахме да направят предаване с фокус върху чуждите училища, а може би не е лошо някой ден, когато настоящата кампания получи финален завършек, да предприемем по-активно действие и в тази насока - към промяна в начина на обучение на най-малките и в средата, в която се намират.

За съжаление от МОН искат децата ни да започнат у-ще от 6-год. възраст, но никъде никой не спомена, че специално за тях ще има промяна в образователния план. По думите на представителката на МОН, си направих извода, че за тях няма разлика м/у възрастта от 6 г. и 7 г.  Outta Joint

# 130
Знаете ли по колко учебника се подготвя сегашната подготвителна група? - 13 безплатни, а за два давахме пари = 15  ooooh!

Не ми се мисли какво ще учат в първи клас.
И сега на децата им остава малко време за игри в ДГ, но поне ИГРАЯТ и спят на обед.

# 131
Образованието в някои "по-европейски" страни /Германия/, на истина предполага "тръгване на училище" по-рано. И точно както някой вече писа, най-малките ги занимат съобразно възрастта им. Добре де, това е същото като сегашната подготвителна група.Има си програма, учат си дечурлигата. Просто ще стане-"обърнал се Илия-пак в тия!".За мен това просто е измъкване от проблема с детските градини .И като пратят 6-г. в училище, каква е разликата-нова програма...!защо, вече има, нова обстановка-как щи стане?!И нали се сещате как в училище учителите просто ще започнат да си ги учат на четмо и писмо.И....какво после?!Това е една голяма глупост.Нито учителките нито училищната среда е подходяща за 6г. хлапета/е ако мама реши е друго/. А, и друго-тая "нова " програма кой ще я пише?!?! Бъдете сигурни, че няма да има имена на детски учителки или психолози.

# 132
Какви са тези 15 учебника????????????????????? newsm78

# 133
Е, не са биология, география и т.н. В началото на годината учителките ни предупредиха, че програмата на ПГ е доста натоварена . Да не ги записваме на допълнителните занимания в градината /английски,танци,рисуване/ за да не отнемаме от и без това малкото им време за игра.

# 134
Вчера в "Часът на мама" водещите задодаха въпроса "истина ли е, че този законопроект е начин да се освободят места в ДГ".  Laughing Ако не се лъжа, МОН-ката не отговори, но аз бях в детския кът с малкия и може да съм пропуснала..

Искрено съжалявам, че представителката на МОН си тръгна без да чуе позицията на родителите и реално диалог с нас не се получи, но все пак беше хубаво, че имаше техен човек. Жалко че предаването ще се излъчи толкова късно - чак на 7 май, малко преди гласуването на промените.

Общи условия

Активация на акаунт