Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 682
  • 833
  •   1
Отговори
# 165
Това е Инициативния комитет родители и граждани гр Варна, сдружението е на д-р Славка Даковска "Стоматологично здраве", тя е негов председател, а заместник е д-р Марияна Златарова! Така като гледам май с тях двете се приключва състава на сдружението.
За другото си права, от 3 месеца насам само им посочваме грешките и те си ги оправят, милите не знаеха, че лаборатория няма в Бг, която да изследва флуоридите в млякото и се събраха на среща в Севлиево да измислят къде да я построят!
Силно се надявам, че другите градове ще подемат кампанията във Варна и Ст. Загора Peace Peace Peace

# 166
  • най-шареното място
Мерси за обяснението, да точно това имам предвид. По смисъл така съм го възприела - като сдружение на родители Wink
 А г-жа стоматоложката и както и да кръсти "сдружението", то не е за здраве ...

Наистина ли няма нормативна основа, на която да се стъпи и да им се изиска обективно представена информация в приличен срок? Сега само се бият в гърдите каква услуга ни правят и ние ако искаме здрави деца да се "възползваме"...

# 167
Моята дъщеря има подобен пробме със зъбите.Сега е на 12 години, но когато започна да сменя млечните зъби с постоянни, тези, които й се появиха, бяла жълти и то много жълти. съветвах се с стоматолог, но той каза, че това е било реакция на организма от многото антибиотици, които е пиела до 6 год. възраст.Лечение нямало - в смисъл емайла й бил нарушен./което си е истина, тя много боледуваше/Сега милата има комплекс и не смее да се усмихне напълно пред хора. Уж използва избелващи препарати - нищо. Някой ако може да даде съвет, ще сме ви много бладогарни. Rolling Eyes Rolling Eyes

# 168
Както каза по-горе Теди, вероятно "лечението е единствено с корони или фасети или друго протетично лечение".
Все пак ти препоръчвам да попиташ ето тук:
Стоматологичен Форум за Пациенти

# 169
Момичета, във Варна има независим стоматолог, който ще се ангажира да проследи децата ви в случай на флуороза. Може да се обърнете за помощ или диагностика, ако се съмнявате че детето ви има признаците на този д'ефект. За координати пишете на Лични или на roditeli.varna@gmail.com .
Вече се състояха прегледи на няколко деца минали през проф.Атанасов, и както се досещате има разминаване в мнението за състоянието на децата. Не се притеснвявайте да поискате съвет.

# 170
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2946&sectio … =2&id=0000603
Стоматолози бранят флуора в млякото

Засегнатите могат да заведат децата си на безплатен преглед за флуороза.
Друг е въпросът, дали ще го установят писмено с диагноза, тъй като ще го извършва професорът, който вкара флуорната профилактика с мляко в България.

Да се обзаложим какви ще са резултатите..
Аз нали го видях въпросният професор - той определено не е добре човека.  ooooh! И освен че реагира като луд и се държи като параноик - изкарва всичко в розово по тази профилактика - няма негативи, всичко е прекрасно....и ние България като не можем да се оправим - затова дошъл Той да ни оправи!
Да, и днес той обяви неинформираните майки, че са престъпници, защото не са се информирали - "престъпникът не бил оправдан, ако не познавал законаЧ Тоя, независимо от това, че каузата му е меко казано съмнителна, само заради отнвошението щяха да го осъдят вече в някоя страна с действащо гражданско общество...

# 171
Писмо от МЗ / 18.04.2008

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Във връзка с Ваша жалба с вх. № 34-00-10/12.02.08 г. на Министерството на здравеопазването, подадена в Информационната система за координация и комуникация между антикорупционните структури към Комисията по превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, Ви уведомявам за предприетите от Министерство на здравеопазването действия във връзка с изпълнението на „Програмата за профилактика на зъбния кариес, чрез флуорирано мляко в детските градини”:
- изпратено е писмо до директорите на РИОКОЗ Бургас, Варна, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и Шумен, на чиято територия се реализира програмата, с разпореждане да осигурят необходимите консумативи за извършване на лабораторния анализ съгласно Метод за определяне на флуор в храни и напитки, да въведат метода в дейността на лабораторията, като определят цена на изследването. В случаите, в които РИОКОЗ не притежава съответната апаратура за изследване на флуор в млякото, то тя трябва да се свърже с най-близката инспекция, която може да извърши изпитването и то да се реализира там.
- разпоредено е на представители на дирекция „Опазване на общественото здраве” в МЗ да установят контакт с местния координатор на програмата, относно проведения до момента мониторинг по отношение на ефективността на програмата, здравно-образователните дейности, които се провеждат в детските градини и да се включи с конкретни действия и помощ при организирането и провеждането на бъдещи мероприятия по програмата.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР:
               ДОЦ. КРАСИМИР ГИГОВ

оригинала може да изтеглите от тук

Последна редакция: ср, 23 апр 2008, 12:11 от zash

# 172
Мерси за обяснението, да точно това имам предвид. По смисъл така съм го възприела - като сдружение на родители Wink
 А г-жа стоматоложката и както и да кръсти "сдружението", то не е за здраве ...

Наистина ли няма нормативна основа, на която да се стъпи и да им се изиска обективно представена информация в приличен срок? Сега само се бият в гърдите каква услуга ни правят и ние ако искаме здрави деца да се "възползваме"...

Децата ще са здрави, ако се отглеждат здравословно! Хранене, разходки, добър психологичен климат - организмът ще се справи сам с почти всеки проблем и преди всичко - няма да го допусне. Нито зъби, нито кости, нито органи се изграждат от един елемент, а от стотици. те се набавят чрез правилно хранене, а добавките са индивидуални, както и дозите - за някои полезни, за други вредни. Тъй като е трудно да се подходи индивидуално, нашите го карат през просото - неизбежно е покрай сухото да изгори и суровото... Вижте в подробните справочници колко храни съдържат флуор естествено - те ще стигнат, ако се храни детето с тях, а не със захар, бели брашна и консерви. Ако е нужна все пак добавка за някои, то обичайно ще е от други, далеч по-безвредни за добавяне елементи - калий, калций, магнезий, цинк... Дажеи  нискоминералните води, които са позволени за малките деца вке пак съдържат немного малко флуор, това плюс храните и неусетно погълнатото от пастите вече буди тревога по отношение на флуорозата - а някои дебили искат и флуорирано мляко да дават!!! Днес в същото радиопредаване още един високопаставен високосамочувственик каза, че глижата за правилното хранене не можела да е задача на държавата, а само индивидуално решение. Но правилното хранене реално решава много въпроси наведнъж, не само със зъбите, а и за цялото здраве. А флуорът не само че не решава еднозначно здравето на зъбите, но може да навреди и на общото здраве. Помолете дълго практикуващи лекари и стоматолози, които са и искрени, да си спомнят колко деца, гълтали натриев флуорид - вместо да тровят с него мишките, както всъщност и се прави отдавна - имат не само петна по зъбите, но и проблеми с костите и ставите, ранни сърдечни, чернодробни или бъбречни болести, нарушено умствено развитие, проблеми с щитовидната жлеза - йодът се изблъсква от по-активния флуор и т.н. мисле, че стига, то и изобщо неинформираният за вредата от високото флуорно ниво в организма ще загрее, ако има поне средно ниво на интелигентност и високо ниво на загриженост за децата си, че в тая кампания има нещо гнило, че самите й пропагандатори за безочливи сметкаджии - колко ли получават от милионите долари, отпускани за тая цел?! - и мястото им отдавна е в затвора, а не да се перчат с със своето канонизирано от самите тях като "единствено вярно" мнение, цитирайки това или онова, но не допускайки, че е редно, законно, а и медицински необходимо да има паралелен, вкл. лабораторен контрол от независими институции... Както казваше Радой Ралин - "народе, народе... накъде я смяташ - докога ще се мяташ, като влечуго, от едно робство към друго?!" Но, какво да направят по въпроса това ще решат най-вече бащите и майките на въпросните деца, най-голямата отговорност за бъдещите граждани се носи все пак от от тях именно. Или?

# 173
Kiril ще се регистрираш ли за да може да получаваш ЛС?

# 174
  • най-шареното място
Какво казва на чист български писмото???
аз ли вече съм прекалено "спокойна" или си мият ръчичките с мерки някога си...

Мен ме вълнува защо те решават от какво има нужда детет ми. Защо не спрат навсякъде и категорично пък после да изследват? За това не намерих инфо в писмото.
И какво да очаквам от загрижени за здраветто на детето ми, които дори не могат да проветряват помещенията в градината за повече от час на ден, а съблекалните не проветряват никак, и децата излизат само в мвсеци без 'р'.
Много е прав Кирил. За съжаление!

# 175
Да, прав е, ама докато си го говорим от тука кой колко е прав, до никъде няма да я докараме и ще продължават да се държат с нас като с робско племе!
Някои си заслужават съдбата, други се борят с това!

# 176
  • най-шареното място
Хъм, така е, но и не съвсем - никой не заслужава тази флуорна съдба...
Поста му ме подсети за всички други най-вероятно надлежно разписани хигиенни правила  /като нещо толкова елементарно и лесно - проветряването и  нормалната температура и влажност в помещенията/, които не се спазват и никои не се и главоболи да повдига въпроса.

# 177
леко офф...
... за всички други най-вероятно надлежно разписани хигиенни правила  /като нещо толкова елементарно и лесно - проветряването и  нормалната температура и влажност в помещенията/, които не се спазват и никои не се и главоболи да повдига въпроса.
Какво очакваш, като знаеш какви са условията в градините - малко и нископлатен, нестимулиран персонал, на много повече от необходимото деца.

# 178
Облака е права, днес подсетих персонала на градината да слушат радио Христо Ботев, те като разбраха за какво махнаха с ръка, че им писнало вече с това мляко....

# 179
  • най-шареното място
Не мисля, че е въпрос на очакване сравнено със заплащането.
Ако е норма, задължение и то се следи и изисква нещата не са на тази плоскост точно.

Отварянето на прозорец не иска енергията необходима за адекватното обгрижване на над 20 деца. Сестрата може да обикаля групите за прозорците примерно два пъти на ден - не е от бройката на персонала или парите...

А като родителите не си правят труда да искат нещо простичко, което се полага на децата им, защо да искат и да полагат усилия за нещо много по-трудно от проветряването, и да се опитват да налагат засукани правила за информция и т.н на хора, които не спазват елементарните?.... като така им е лесно?
Няма да коментирам повече по това отклонене. Сигурна съм, че не е спор и отговорите ви  са като моите.

Общи условия

Активация на акаунт