Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 326 528
  • 833
  •   1
Отговори
# 285
Grinning
Да използвам да те питам /понеже вече си я купих Wink/ - беше споделила някъде, че новите филтри са със сребро.
Това значи ли, че по-старите са без?
Т.е. - за този модел кани има ли друга възможност за филтри?

За новия модел със среброто ми каза една приятелка,аз още нямам такава,т.е. колебаем се дали да си вземем от новата Брита,или направо устройство за сребърна вода на руска фирма.
Имам старата на Брита,за която мисля,че не са със сребро,трябва да попиташ в някой магазин,в случай че те са наясно,щото аз трудно попадам на хора(в Бг),които знаят какво продават. Shocked

# 286
В упътването към моята кана пише, че вече има нови филтри със сребро. Което на мен ми говори, че не каната е различна, а само филтъра.  newsm78

И понеже не си я купувах аз, а помолих една колежка да ми я вземе от Метро, не съм видяла с очите си какви модели филтри има и дали са взаимозаменяени. Затова пък я помолих да ми вземе още 2 резервни, та има да си пием сребърна водица...   Mr. Green

Май ще се наложи следващия път лично да отида и да преценя дали ще може със старите филтри...

# 287
Има кани за старите филтри и кани за новите филтри, новите филтри не стават на старите кани  Peace

# 288
На сина ни (16 год) единия постоянен зъб така се появи-с бяло петно.Още докато растеше питахме зъболекар и той ни каза,че не е опасно.
Какво всъщност може да се направи в случея?Да се изпили и да се запълни с бяла пломба с цвета на зъба или нищо не се прави?
Някой от вас,възрастните правил ли е нещо?

# 289
Оказа се, че и аз и мъжа ми си имаме таквоз чудо, сега, къде трябва да се разпишем и обадим,че наистина  мие дошло до гуша от мечешките услуги, които ни прави нашето здравеопазване.

# 290
здравейте, бихте ли ми дали координати на добър стоматолог от варна? след 2 седмици ще отидем там на почивка и мисля да заведа сина си на преглед.по специално искам да разбера дали има флуороза. не е пил досега флуорни добавки.той е с обратна захапка и от януари му се появиха налепи по горните зъби и бели петна.сега вече са кафяви.а в4ера забелязах и че едно от зъб4етата му е с отчупен емайл-зъб4ето си е цяло,но емайла е счупен до половината.предполагам 4е му е 4уплив емайла т.като постоянно е с мен и не е имал по сериозен удар или падане при което да се счупи

# 291
Поредният опит за продължаване на програмата "Флуорирано мляко":

ПК “Наука и образование” препоръча подновяване на спорната програма за профилактика с флуорирано мляко в общинските детски заведения

"Най–отговорно Коста Базитов заяви, че Община Варна не заплаща нито една стотинка за въпросната програма, срещу която въстанаха голяма част от социално отговорните майки в града. Заместник кметът не отрече, че ползата от настоящата програма е недоказана и че не е ясен доколко вреден или положителен е ефектът върху подрастващото население на Варна."

Най-безотговорно на г-н Базитов изобщо не му пука! Някой иска нещо от него... и той изпълнява.

"80% от децата в детските заведения във Варна са от социално слаби семейства, а останалите 10% са от турски или ромски произход, което е изложено като предпоставка “благородната” британска асоциация и загрижената Община Варна да осигурят така нужният за детския организъм “скъп” флуор."
 newsm78  newsm78  newsm78

# 292
  • на село

"80% от децата в детските заведения във Варна са от социално слаби семейства, а останалите 10% са от турски или ромски произход, което е изложено като предпоставка “благородната” британска асоциация и загрижената Община Варна да осигурят така нужният за детския организъм “скъп” флуор."

Shocked

Много сте зле във Варна  Laughing Явно "заможните" семейства при вас залагат на детегледачките.

# 293
 newsm78  newsm78  newsm78
Интересно, на базата на какви данни е направена тази статистика...както и другата, че повечето семейства ИСКАЛИ продължаване на програмата? КАк направиха проучването, колко човека са анкетирани, КОГА?????
Баси продажниците, баси тъпото племе дето сме! Нямам нерви, честно ви казвам... ooooh!

# 294
...тези петънца могат ли да се премахнат, с оглед естетика т.к. тя расте и това явно и създава дискомфорт...мерси предварително

На тази възраст ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се разбере какъв тип са петната, дали са активни или "арестувани".

Арестуваните са лъскави след подсушаване с ясно очертани граници, което означава добра повърхностна минерализация. В този случай реминерализиращи мероприятия няма да имат ефект, защото повърхностния слой няма да позволи да се минерализира петното, което в случая е в по-дълбоките слоеве. Трудно се постига успех с този вид петна.

Активните са леко матови след подсушаване, с неясни граници. Те са поддават много добре на минерализация с гелове, като Tooth Mousse на GC (Japan). По-лесни са за премахване.

Стъпките през които се минава, обикновенно са:

- повърхностна минерализация;
- обработка със слаби киселини, съчетано с дълбочинна минерализация и евентуално избелване;
- в краен случай композитни фасети (фотополимерна пломба в/у цялата предна част на зъба).
- порцеланови фасети (не препоръчвам, защото са много по-скъпи, изискват по-голямо изпиляване от зъба и не подлежат на "ремонт")

В САЩ и Канада, където отдавна се флуорира водата, колегите съобщават, че 1/3 до 1/2 от малките има пациенти имат изразена форма на зъбна флуороза. И ние сериозно натам сме тръгнали.  Sad

Успех желая! Praynig

Последна редакция: чт, 17 юли 2008, 13:57 от Dr.Jend

# 295
... здравейте, бихте ли ми дали координати на добър стоматолог от варна?...

Д-р Таргова - 0887 111 537

# 296
  • софия
не срещнах нищо за така нареченото `запечатване` на зъбките - мазането с `лак` срещу кариеси?!

# 297

Арестуваните са лъскави след подсушаване с ясно очертани граници, което означава добра повърхностна минерализация. В този случай реминерализиращи мероприятия няма да имат ефект, защото повърхностния слой няма да позволи да се минерализира петното, което в случая е в по-дълбоките слоеве. Трудно се постига успех с този вид петна.

Активните са леко матови след подсушаване, с неясни граници. Те са поддават много добре на минерализация с гелове, като Tooth Mousse на GC (Japan). По-лесни са за премахване.

Благодаря за подробната информация! Виждам, че сте стоматолог и гледате професионално на проблема. bouquet
Бихте ли обяснили малко повече за стадиите на флуорозата и кои от тези петна за коя фаза са характерни.  Каква е разликата между Арестуваните и Активните, кои са по-опасните?

Козметичния дефект е много неприятен, но все пак не е основния, защото става нарушаване на костната структура в целия организъм. Искам  да се ориентирам за фазата и евентуално обратим ли е процеса. И дали, ако приемът на флуор се сведе (теоретично) до нула, спира процеса напълно, т.е. може ли да се очаква организма да се "изчисти" изцяло, което би спряло евнтуалните нови поражения. Може ли да се очаква, че след спиране на флуора няма да има нови петна, а процеса на разрушаване на съществуващите и преминаването им в следваща фаза, ще спре?

# 298
# 299

Бихте ли обяснили малко повече за стадиите на флуорозата и кои от тези петна за коя фаза са характерни.  Каква е разликата между Арестуваните и Активните, кои са по-опасните?

Козметичния дефект е много неприятен, но все пак не е основния, защото става нарушаване на костната структура в целия организъм. Искам  да се ориентирам за фазата и евентуално обратим ли е процеса. И дали, ако приемът на флуор се сведе (теоретично) до нула, спира процеса напълно, т.е. може ли да се очаква организма да се "изчисти" изцяло, което би спряло евнтуалните нови поражения. Може ли да се очаква, че след спиране на флуора няма да има нови петна, а процеса на разрушаване на съществуващите и преминаването им в следваща фаза, ще спре?

Белите петна по зъбите са класифицирани като "лека флуороза". А може и да има друга причина за петната. Боледуване, травма, различни медикаменти и т.н. Тук говорим само за зъбна флуороза!
Не съм попадал на информация, която да прави пряка връзка между зъбните поражения и съответни такива на вътрешните органи. Проблемите идват от там, че става въпрос за живи хора, които няма да си дадат костна или мозъчна проба за изследване, при условие, че са клинично здрави. Поне аз не бих!  Mr. Green При спиране на Флуора и при спазване на всички инструкции за хигиена, диета и т.н. нови петна НЯМА ДА ИМА.

"Арестуваните" се оправят по-трудно, защото са по-дълбоки, говорейки за проблеми в изграждането на дентин и емайл на фаза зародиш.

"Активните" се появяват на по-късен етап, при вече добре изградени дълбоки слоеве на дентин и емайл. От там и по-добрата прогноза.

Човешкото тяло може всичко! И да се самоунищожи, и да се възстанови, дори и след тежки поражения.

Общи условия

Активация на акаунт