Фраксипарин и аспирин протект!

• 170 573
  • 907
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Който има финансова възможност, може да замени инжекциите с хапчета. Показа ми ги приятел доктор малко преди да родя.
Като ви чета за тези подутини, компреси, болки... и ми дожалява. Sad Клексанът никога не ми е причинявал такива неща, слава Богу, само синки.

Я сподели за тези хапчета... малко информация

# 796
Вили7, благодаря ти, мила  Hug Живея основно в Банско, така че не мога да се възползвам. Иначе си права, че като свикнеш друг да ти ги бие и после не искаш сам  Tired
Дивианке, казвай бързо за тия хапове  Twisted Evil А ако клексанът е по-щадящ, да минавам на него. Ти беше писала, че бил по-пречистен или нещо такова...Пречистен от какво? Обаче те май нямат 0,3, а само 0,4 или греша?
Цецинка, и аз оставам с такова впечатление за риванола и ръцете  Tired

# 797
Абе вие мъже нямате ли си, че търсите кварталните медицински сестри Crazy Това си е голям гърч всяка вечер да тичаш и да търсиш някой вещ в занаята Crazy
Гадна работа си е, но трябва да се върши Mr. Green Аз моята мома си я бода всяка вечер Whistling Само не знам защо веднъж се получава синьо, друг път не Thinking
Аз чета тук от няколко месеца и много ни помагате със споделения опит Hug

Това с хематолога обаче не го разбрах newsm78 За какво ви е такъв специалист?!? Би могъл да помогне при проблеми причинени от разлика в резус факторите, но за АФС и Тромбофилия Crazy

# 798
И аз се чудя за какво ви е хематолог - работа ли си нямате, ахм Crossing Arms Mr. Green
Квази - така и не разбрах защо понякога имам синини, а друг път не. Бях установила зависимост - ако е близо до място, където скоро сме боцкали и е твърдо, посиняваше, също и ако се бие по-грубичко...
Единственото кофти е да се нацели кръвоносен съд, защото тогава тече кръв - но, Цеци, защо да става неизползваема иглата? Случвало ми се е, да, пръска кръв леко - но си боцкам (мъжа ми де) и това е Thinking
Иначе - в краката по принцип е болезнено, рядкост е на някой да му понесе добре там, затова редувайте ръцете и паласките (там ми беше най -добре).

Дивиана -  Hug
Квази - прегръдки за фамилията, всичко най-най, и да минеш да се отчетеш в темата на юлките, ей Crossing Arms Heart Eyes Сега сме на тема зъбки, дай едно рамо Crazy

# 799
  • Пловдив
Стефинко, неизползваема става инжекцията, защото и двата пъти кръвта влезе в момента на самото боцване и се смеси с препарата. Аз виждам как влиза в инжекцията и докато реагирам да започна да избутвам фраксито, вече е късно Crazy Първия път звънях в клиниката и ми казаха да изхвърля инжекцията със зацапания вече препарат.
Още нещо да ви попитам. На ръцете, а и на корема вече от изпъването на кожата много ми изпъкват разни венички. Ако без да искам нацеля някоя от тях, опасно ли е?

# 800
Аз от три месеца си бия фраксито само в ръцете,тоест една приятелка ми ги бие.Никога не съм ставала на буци,само един единствен път имах синина на едната ръка,но по принцип нямам проблеми.Като ви чета направо се чудя за тия буци и болки,които споменавате.Но да си ги бия в корема не смея и да си помисля...звучи ми доста неприятно.

Щях да забравя-винаги изкарвам въздуха от спринцовката.Възможно ли е от него да са бучките?

# 801
Ами, не съм съвсем сигурна, май Прадаксa се казваха хаповете, но трябва да попитам все пак, защото не съм съвсем сигурна.
В нета пише това:
Цитат
перорален прием веднъж дневно на Pradaxa® от 150 или 220 mg е също толкова ефикасен и безопасен колкото инжекционен еноксапарин* (40 mg)

Цитат
Pradaxa® предотвратява формирането на тромби чрез специфичното и селективно инхибиране на тромбина, основният ензим, който позволява преобразуването на фибриногена във фибрин по време на коагулацията, и по този начин пречи на образуването на тромби.7,8 Pradaxa® притежава бързо действие и предвидим антикоагулационен ефект, което елиминира нуждата от контрол на коагулационния профил.9,10  Няма взаимодействие с храни и има нисък потенциал за взаимодействие с други медикаменти.

*еноксапарин=клексан

Олди, относно Клексан:

Цитат
Предимства на Clexane пред другите нискомолекулни хепарини
Най-високо протективен (50% снижаване на случаите на венозна тромбоза), което дава основание на Американската организация за храните и лекарствените средства да одобри единствено Clexane за профилактика и лечение в САЩ и Канада;
Най-ниска степен на кървене, дължаща се на най-голяма хомогенност на фракцията при Clexane и липса на фрагменти с молекулна маса над 8000 далтона, които са причина за кървенето при останалите нискомолекулни хепарини;
Стандартни дозировки, независещи от телесното тегло, а единствено от степента на риска; 20 mg при умерен риск         40 mg при висок риск.
Clexane осигурява постигане на две диаметрално противоположни  цели:
Ефективна тромбопрофилактика
Минимален риск от кървене

Опит с Enoxaparin /Clexane/ по време на бременност: Enoxaparin  не преминава плацентарната бариера
Идеалният антитромботичен агент
Безопасен за майката и плода
Ефективен
Предвидимо действие
Без мониторинг

В родилното и наблюдаващият бременността ми /и израждащ ме/ лекар, и анестезиологът ми, препоръчаха да направя непременно консултация с хематолог, заради тромбофилията.

# 802
... В родилното и наблюдаващият бременността ми /и израждащ ме/ лекар, и анестезиологът ми, препоръчаха да направя непременно консултация с хематолог, заради тромбофилията.
Има логика Thinking Определено Hug

# 803
То е ясно, че заради тромбофилията, ама защо хематолог, а не този, кото е назначил терапията (имунолог или пък гинекологът, ако е специалист по стерилитет) Thinking

# 804
Сложно става, но... тромбофилията не е обусловена единствено и само от имунологични фактори. Дори реално погледнато при терапията с фраксипарин точно хематологичните фактори се контролират, а не толкова имунологичните.
Поне така разбирам действието на фраксипарина, като чета тук-там Blush

# 805
Ди, благодаря ти много. Ще го имам предвид   Hug
Стеф, Квази, точно хематолог е човекът, който като види показателите от изследванията, може да каже адекватна ли е терапията към съответния момент. Мен док, който ми предписа терапията, не ме следи вече (далеч ми е). При консултацията ми с проф. Кременски той ми каза - по принцип терапията всеки ден фракси и аспирин е според учебниците. Но има варианти да се редуват, да варира дозата в зависимост от резултатите от изследванията и т.н. Повечето АГ предпочитат да се застраховат, но ако не се налаг такава интензивна терапия, предпочиатм да знам. Не само заради дискомфорта (най-малко заради това), но най-вече за да се лекувам с адекватни дози. Аз не съм с тромбофилия, а с мутация на протромбиновия ген, каквато според Кременски имат 17% от хората у нас и никак не е от опасните...Такива мити работи.
Квази, не тичам вечер за сестра, а сутрин...и не тичам, ами мъжът ми ме кара  Mr. Green Предпочита го пред това да ме боде, но ако се наложи, няма да има къде да избяга  Twisted Evil

Ваденето на въздуха от спринцовката се коментираше напред в темата - по принцип не влияе на това дали ще има синина или не.Както и не се препоръчва, за да не се губи то лекарството  Peace
Боцкането в корема  е лесно и безболезнено като цяло, до момента, в който не ти остане свободна кожа... Crazy

# 806
Искам да споделя с тези които се интересуват, как може да си намалите разходите за Фраксипарина, като си го вземете по Здравна каса.
Процедурата е следната:
1. Отивата при личният си лекар и си вземате направление за "съдов хирург"(не вярвам да има Джи Пи което да откаже на бременна да й помогне за Фраксито)
2. След това посещавате "съдовия хирург" и той ви поставя диагноза с код по МКБ I80.0 - Флебит и тромбофлебит на повърхностни съдове на долните крайници (това е общо взето "най-леката" от диагнозите с които може да ви диспансеризират)
3. Купувате си Рецептурна книжка (струва 3 лв.)
4. С така поставената диагноза и рецептурната книжка отивате при JP-то и то ви я пополва.
5. С попълнената рецептурна книжка отватате в РЗОК да ви я заверят (това обикновено става за 1-2 мин. и е на входа на здравната каса, не ходиш по етажите)
6. Със заверената вече от РЗОК книжка се връщате при JP-то си и той ви издава рецептата за Фраксипарина (30 бр. за 30дни) и оттам на аптеката. След 30дни от вземането на Фраксито от аптеката отново при JP-то за нова рецепта за следващите 30 дни и така.
Това е .
Това което поема здавната каса за Фраксипарин 0,3 е 11,87 лв. за 10 бр., т.е за 30 дни ако си го биете всеки ден сумата е 35,61 лв.
Сумата за 0,4; 0,6 е по-висока.
Ако не се лъжа от м. 06 и Клексанът е включен по здравна каса, но не съм сигурна. Ако се интересувата от него трябва да попитате JP-то си то ще знае.
Надявам се да съм била полезна.

# 807
Ако правилно съм разбрала около 1 левче на 1 бр, от 0,3 поема ЗК. Thinking
Ами лично мнение ама ако наистина е само по едно левче аз не бих се занимавала с хилядата разправии заради него.
Егати системата сме... #Cussing out Защо наистина се осигуряваме почвам да се чудя. ooooh!
EVANGELIN  иначе много полезно инфо, сигурна съм че много бъдещи майки ще се възползват. Hug

# 808
Голямо раздвижване по темата фраксипарин.
Слагам си го сама през ден, не искам да съм постоянно зависима и затова от друг човек. Не е толкова трудно, всичко е до нагласа – просто трябва да си го сложиш. Е, с нарастване на корема кожата се опъва и става все по-трудно да хванеш кожна гънка, особено пък ако имаш и бучки от стари инжекции и много повърхностни венички. Допускам, че на по-млади и по-слаби момичета със стегната кожа много рано им става трудно да намерят място в корема. Независимо, че 4-5 пъти ми е слаган в ръката /от мъжа ми, там не мога сама/ категорично съм убедена, че най-доброто място за поставяне е корема и паласките. В бедрото не съм пробвала. Отначало не вадех въздуха, но сега се опитвам да изкарам поне част от него, без да губя разтвор. Ако малко повече кърви след инжектиране, просто слагам лепенка.  Ако улуча съд и още преди да натисна буталото, виждам, че в спринцовката влиза кръв, вземам нова и търся друго място. Като станат прекалено много бучките, мажа ги с лиотон или хепароид.
На консултация с хематолог не ми е хрумвало да ходя, не мисля, че са чак толкова сериозни нещата, поне при мен.
На 5-6 седмици си пускам коагулационен статус, само веднъж фибриногенът ми беше скочил на 5.7, но това беше след периода, в който слагах фраксито в ръката. Може и да няма връзка, но аз се стреснах и реших да слагам само в корема. Обикновено е между 4.5-5, което пак е над хорма, но за бременни е нормално. Другите показатели, както и PLA, които само в Плевен ги правят са били в норма. Броят на тромбоцитите го има в ПКК.
Много писах, съжалявам ако съм досадила, но към тези които сега започват – научете се сами да си го слагате и се настройте психически, че ще го правите месеци. Не е страшно.  Загубата е много по-страшна.
Що се отнася до вратички да вземам фраксипарин по каса, мисля, че касата толкова много ми дължи, че с няколко лв на месец и лъжа от моя страна, не искам да ме компенсира.
Приятно боцкане!

# 809
Ами аз започнах сама да си ги бия в корема и в ръката и за сега нямам синки или буци, но то съм още в началото. Като ми намалеят местата за боцкане ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт