Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 3

• 72 673
  • 475
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Мари_Анка, имаш ли някаква информация за Томатис терапията? Успя ли да установиш контакт с гръцкия или турския терапевт?  Hug

# 361

martin4e, само едно леко уточнение - диафрагмено дишат мъжете, ние жените дишаме повърхностно, с гърдите. .... Разбира се, това дишане се научава след достатъчно упражения.   Hug
Разбира се, че може да се научи, самата аз като жена съм свирила на валдхорна /духов инструмент/ при който е задължително диафрагменото дишане, и си дишам така.

# 362
  • София

martin4e, само едно леко уточнение - диафрагмено дишат мъжете, ние жените дишаме повърхностно, с гърдите. .... Разбира се, това дишане се научава след достатъчно упражения.   Hug
Разбира се, че може да се научи, самата аз като жена съм свирила на валдхорна /духов инструмент/ при който е задължително диафрагменото дишане, и си дишам така.
Аз не твърдя, че не може, а че на жените им трябва обучение. Самата аз дишам от години диафрагмено. Но, в случая имах предвид децата.

# 363
sophsan, pasinet, благодаря ви за споделеното  Hug Ще изпробвам непременно, но опасенията са ми че няма да ме разбере какво да направи  Confused Има доста изписано за дишането, и действително се натъкнах на много интересни материали, но за жалост са приложими за хора, които съзнателно разбират какво точно трябва да се направи. Но пък знае ли човек, може и успея да приложа нещо от всичко това и на детето. Ето тук има интересни неща за дишането:
http://www.geocities.com/better_life_and_feeling/
http://it-light.net/forums/index.php?showtopic=2592

# 364
martin4e, ние възрастните ги подценяваме децата, а те имат голям усет за много неща, които ние смятаме, че не разбират. Много ясно, че няма да стане от раз, но покажи му,не само да му обясняваш, ами да си сложи ръка например на твоя корем и да усети разликата от двата вида дишане, а тя е огромна. Така, че успех.  Hug

# 365
Мартинче,аз не разбрах какво целиш с промята в начина на дишане на детето?
Днес се замислих, че във Форума липсват мненията на майки с тинейджъри ХА ДВ,което  има 2 причини-майките не регистрират вече проблем(хубавата новинаz) и лошата- за синдромът се говори отскоро в БГ.От моя опит точно в между 13-17 години стават най - трудноконтрулируеми  симптомите.Sad

# 366
Днес се замислих, че във Форума липсват мненията на майки с тинейджъри ХА ДВ,което  има 2 причини-майките не регистрират вече проблем(хубавата новинаz) и лошата- за синдромът се говори отскоро в БГ.От моя опит точно в между 13-17 години стават най - трудноконтрулируеми  симптомите.Sad

То този период е труден за повечето деца и родителите им, така че е нормално. Моя позната има 23 годишен син, но не е с диагноза, навремето не  съществувала в БГ, казвали са им трудни деца. Според нея наистина в пубертета му е бил най-големия ужас та до ден днешен. Уж сега си хванал гадже та се позакротил. Ама промяната не е коренна. А и майка му само вика: Горкото момиче, как го търпи. Тъй че ... кое кво си е ....

# 367

Трудна е темата за тийнеджъри с ХАДВ, тъй като  симтоматиката на ХАДВ се усложнява донякъде от проблемите на тийнеджърската възраст, донякъде пък израстването лекува някои симптоми.  Понякога, когато   15-16 годишните ми синове като направят нещо,си мисля от възрастта ли е, от характера ли ,от лошо възпитание ли?Или е от болестта ХАДВ и не знам как да реагирам.Но слава богу моите не са неконтролируеми. Благодаря на Господа, че нещата при тях се поуспокоиха, макар и много трудно, с много разговори, с много любов и разумна доза строгост. Сама ги лекувах с методите на психоанализата и позитивното мислене. Лекарства не са пили. Като по-малки имаха хиперкинетичност и неспособност за задържане на вниманието. Хиперкинетичността я излекувахме, остана проблемът с вниманието. Други проблеми не са имали.

# 368
Обяснявах за дишането, във връзка с мое писане по-напред в темата, че има връзка между неправилното дишане и говора. Не във връзка с хиперактивността в прекия смисъл. При сина ми са налице и проблеми с говора и с хиперактивността.

# 369
Martin4e,сега вече разбрах посоката  на мислите ти. Embarassed
Погледни този метод на Бутейко-рускоезичните тук в Чикаго  доста го обсъждат.Той повече клони в посока контрол на респираторни проблеми,но пък нали вече говорят за връзка между дишане и ХА и ДВ.Аз считам ,че практиката да елиминирамев една по една причините е най-доброто начало:)  bouquet newsm78
http://www.buteykoclinic.ru/smi_ours_02.php
Танюшка-кое считаш ,че е по-трудно за дете с ХА и ДВ -да контролира хиперактивността или дефицита на вниманието(говоря за пубертетната възраст)/?В тази възраст то  вече трябва да има  готов собствен модел на поведение, нали? newsm78
 Hug  bouquet

# 370
Здравейте всички мами,които пишете тук.Много се надявам да ми помотнете да си отговоря на въпросите,защото наистина не знам към кого да се обърна за помощ.Прочетох няколко статии,но така и не разбрах на каква най-ранна възраст може да се постави тази диагноза.Синът ми е на почти 2 години и ни предстои да тръгне на ясла това лято.Можете ли да ми кажете за специалист към когото да се обърна във Варна.Много неща ме притесняват в поведението,всъщност почти всичко.Постоянно се клати или е непрекъснато в движение,не разбира какво му се говори,не забелязва други хора,не знае никакви думи,не се и опитва да повтаря,не проявява никва близост към мен,не играе с играчки,само ги върти,изпада в истерии,неспокоен сън нощем и т.н.Страшно много се притеснявам полагам много усилия,но явно не мога да се справя сама,ако детето ми има някакъв проблем.

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 23:46 от Mama na Harry

# 371
Maма на Хари, аз те съветвам да заведеш детето на невролог или детски психиатър. Когато аз заведох Мария за първи път, тя беше на 3г.8м., твърде късно според мен, защото изгубих ценно време, през което можехме да работим с нея. Та тогава психиатърката ми каза, че обикновено джипитата съветвали да се потърси такава помощ след 3-годишна възраст, но според нея доста по-рано е редно да се направи консултация, особено ако родителите имат някакви съмнения.
Не се притеснявай от сега как ще се справиш. Първо се консултирай със специалист.
П.П. Сега видях, че си от Варна. Тук имаме мами от там, които ще те упътят най-правилно.

Момичета, прочетох ви, но нямам сили да коментирам. Ще пиша утре пак. Преди малко се прибрахме от Гърция. Лека нощ! Heart Eyes

Последна редакция: пн, 26 май 2008, 00:21 от Мари_Анка

# 372
Mama na Harry
, аз заведох моето момче на 2 години и 5 месеца на детски невролог. Много се радвам, че беше навреме, защото тогава имах големи притеснения и основания за тревоги, но нещата тръгнаха в много положителна насока.
Желая и на теб успех.  Hug

# 373
Мари_Анка, имаш ли някаква информация за Томатис терапията? Успя ли да установиш контакт с гръцкия или турския терапевт?  Hug
Още нямам отговор, и ще се наложи да се обадя по телефона, ако скоро не получа. Една от мамите беше ходила в Турция скоро и даде следното инфо (надявам се, че няма да има нищо против да го напиша аз): за 12 дни цената е 800 евро. Остава да се проучи какво е положението в Гърция. Аз мисля да запиша Мимка. Дано има възможност за през лятото.

# 374
  • София
Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт