КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 310
  • 455
  •   1
Отговори
# 405
(от седмица се чудя как е на български flexibel  :oops

най-точния превод за мен е - гъвкав. Много готина думичка е това - заедно с "прозрачен" са ми любимите за описването на перфектните модели за .....

за....
какво? Любопитка съм или по-скоро Мара Подробната.

Ха, Маймунка хапва шунка тази вечер ме изостави рано-рано.  Simple Smile То с тези мисли за бъдещи възпитаници на Френския лицей накрая да не остана без компания нощно време. Ей, девойки!  Party

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 00:13 от май :)

# 406
Май, свиквай да спиш нощно време, това е  Rolling Eyes!

модели за.... всичко. Когато правиш модел за нещо например финансов, управленски, производствен ....пък и за софтуер, е важно да бъде направен гъвкав и прозрачен. Гъвкав е важно, за да може да бъде пренастроен бързо, ефективно и евтино, когато изискванията към него се променят (в днешно време доста често), а прозрачен, за да е ясно какво точно прави и на тези които го ползват, за да извлекат максимална полза от него и да се доверяват на резултатите му.

Лош ден ме чака момичета, откраднат  #Crazy мигач на колата - застраховка, полиция, застраховка, фирмен сервиз, цял ден ще отиде за глупости, а мен и работа ме чака  newsm45

# 407
  • София
Радмила, много неприятно за мигача. Дано по-бързо да се приключи.

Май, беше за тестове за първи клас от темата за хиперактивните деца. Мисля, че не са пускали, защото там най-активните в самоподготовката майки са с 4-6 годишни деца.

Нещо съм пропуснала скритата реклама, но по принцип си мислех за интернет разговорите и децата ни. Интересно място е този форум, всичко се чете и стига до ушите на другата страна. Как мислите, ако се напише нещо отрицателно, това дали би се отразило на детето?

Приятен ден на всички  bouquet

# 408
  • Sofia
радмила, да бе, най-лесната дума на света - гъвкав!! Понякога имам чувството, че IQто ми пада скорострелно. Да взема да си направя тестчето на май  Laughing
Ужасно, как може да ти крадат мигач!! Дано бързо се оправиш по инстанциите, пък крадливите ръчички ще си получат заслуженото някой ден!!

Рано ви изоставих снощи, но бях направо разбита. Бъдещите френски възпитаници ще има да чакат по-добри времена.  Laughing

TanyaMG, на детето може би не, най-много родителя да го гледат накриво. А в най-добрия случай ще обсъдят проблема и ще си вземат поука.  Simple Smile

# 409
 Grinning Хей, здравейте. Ето ме и мен. Брей, какво правите бе хора?! Много нещо сте изписали, 8 страници за 1 седмица. Не мога да смогна да изчета всичко. Laughing Дани, благодаря за всички публикувани статистики за добрите университети в света. Много се стараеш.   bouquet  Надявам се да ни бъдат от полза, като му дойде времето. Миленче, не се притеснявай от другите мнения, дори и да са под формата на злобни забележки. Най-важното, както ти спомена е, че знаеш какво точно търсите за вашето дете. Предполагам, че вече имаш насоки кое ще е вашето училище.  newsm10 Успех в окончателния избор. Както вече споменах преди време, всяко семейство си има свои приоритети за това какво е важно за неговото дете. Иначе нямаше да има такъв избор от училища. Радмила, радвам се, че споделяш твоето компетентно мнение за обучението в Австрия. Хубаво е да се види и другата страна на монетата. Честно да ти кажа не знам кои точно училища визираше нашата приятелка във Виена. Не ми е споменавала имената им, но като се видим с тях през лятото, непременно ще поискам повече информация. Иначе за "Френския лицей" и аз само хубави неща съм чувала.
Но държа да отбележа, че аз по принцип не съм фен на думата "елит". Особено що се отнася до училища. "Много добро", "отлично" и "реномирано" ми звучи по-добре. Смятам, че и в по-неизвестни, но не по-малко добри училища, учат много умни и кадърни деца. Така например, в "Александър Дюма" учи един гений по физика /предполагам бъдещ световноизвестен учен/. Какво като не е в Американския колеж или в други "елитни" гимназии?! Убедена съм, че ще успее в живота стига да има достатъчно амбиции. А това е добре и за училище "Ал. Дюма". Ще си изградят име на "елитно училище" и маса народ ще се юрне да записва децата си там. Защото хората имат нагласата, че децата им, учейки в "елитно училище" ще успеят да се реализират в живота. Но всъщност това не е предпоставка. Всичко зависи от детето - от неговите възможности и желанието му за успех. Познавам четири деца и един вече възрастен, учили в "елитни" гимназии, приети в "елитен университет" в чужбина, но не успели да се адаптират там. Връщайки се в България без така необходимата диплома и знания, те не могат да се реализират и язък за всички напразни надежди. Моето мнение е, че най-важен е университетът, който ще избере детето и това дали ще  успее да го завърши. Останалото е просто насока от наша страна и желание да му дадем добра основа за бъдещето обучение.
Относно транспорта от врата до врата, гласувам с две ръце нашето училище да има такъв, защото не мога да си представя, че за да спестят 5 минути време и мъничко бензин, ще зарежат малката сама на някоя близка спирка /ние нямаме такава/ и ще трябва да се прибира сама през тъмния парк или по безлюдната улица покрай парка.  newsm12 Абсурд!
Приятен ден на всички! До скоро!

# 410
Чета ви и попивам, рядко кротичка и ползотворна темичка си намерих.
Въпреки че докато дойде време Станислав да тръгва на училище, време си има.

# 411
Ехо и от мен  Simple Smile

Не тази вечер, Жозефина!!!,
много ми стана мило. Ами то да ти кажа вашето ученичество е по-близо от наш'то - за бебо говоря  Simple Smile А да не говорим колко имаме да хапваме дори и с бати за Университета.  Grinning Аз това си мисля, че май трябва човек отрано да е наясно - Фр. лицей или друго. Ето, Маймунка хапва шунка ще каже  Hug Междудругото - аз съм казвала на Радмила, гледам вече бебо и си викам - франкофон ли ще го правим или по пътя на бати.

Радмила
, много гадно. Уф, дано всичко се оправи бързо.
Мерси за загрижеността  Grinning Ами да ти кажа още малко и ще се връщам към стария си режим. Сега не лягам рано - 1. свикнах покрай бебешките хранения да лягам късно, вместо да ставам постоянно. 2. дори да отмятам през деня задачки, след 10 часа, когато всички спят - пак нещо остава. 3. е, нека и аз си имам малко лично време - фонд "И аз съм човек"  Hug Иначе наистина съм натренирана - с 2 висши (общо 3 специалностти) съм и толкова много изпити съм минала. А най-малко спях всъщност в подготвителния клас на английската. Е, тогава ми беше наистина тежко. Цял ден учехме - уж следобед занималня, ама си учехме. Свършвахме в 19 часа. Ставала съм в 4 часа сутринта да си донауча. В 6,15 ч. ходех да бягам. Всички бяхме на такъв режим. Следващите години и особено студентството си бяха песен.
А вие, които сте имали подготве клас, на такъв режим ли бяхте - цял ден учене и много думи - понякога 200-300 думи на ден?

мама Веси, Изи и Крис, добре дошла, как изкарахте? Препоръчай някое готино местенце за семейтва с деца.  Simple Smile

Всъщност, момичета, къде ще летувате с децата?

TanyaMG, не знам, но наистина много важен въпрос. Може би трябва да поканим Смехурко пак да се включи и да разкаже как е положението сега при тях.

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 11:03 от май :)

# 412
по принцип си мислех за интернет разговорите и децата ни. Интересно място е този форум, всичко се чете и стига до ушите на другата страна. Как мислите, ако се напише нещо отрицателно, това дали би се отразило на детето?

Таня, точно това си мислех вчера. Че не се крия от никой, всички тук знаят коя съм, кои са децата ми, къде са и т.н. Хваля си градината непрекъснато, оглеждам други училища, говорим си, споделяме, така сме си полезни. Ако всеки се скатае няма да има смисъл и полза в темата. Едва ли има родител, който да е 100% доволен от мястото, навсякъде си има трески за дялкане - къде по-големи, къде - по-малки. Аз съм казвала, че при нас най-големия проблем и нещото, което най-вече ме кара да гледам настрани е тъмнината по отношение на решенията, които се взимат. Дори родителски срещи не сме имали, нито една за 3 год.! Аз непрекъснато го говоря това и моля да се помисли по въпроса. Определено ме притеснява, че така ще бъде в училище, а не би ми харесало. Питах гостите и хората с по 1-2 мнения на лични точно за тази практика, за липсата на срещи, за решенията, които се взимат без да се уведомят родителите (като това, че от собствена кухня минаха на кетъринг и никой не ни каза....), но не ми отговориха  newsm78 Това ме изненадва и ме кара да се замисля какви са хората, които пишат. Искам също да кажа, че негативите, които споделям не са зад нечий гръб, защото съм ги казвала нееднократно и лично.
От друга страна знаете, че открито защитавам базата, която повечето хора не харесват, прекрасните учители, които имаме там и т.н.   bouquet Т.е аз съм максимално открита и обективна, доколкото личното мнение може да е обективно Wink
Та така, почувствах се малко странно вчера като си помислих може ли наистина директорката или някои друг от градината да чете/пише анонимно тук и как ли възприема терзанията ми  ooooh!

# 413
Миленка, ще ходите ли на KISS?
Да те питам тук - видях те в темата за Мюзик Айдъл. Ние по-рядко гледаме. Синът ми ни каза, че Денислав и русата мацка били "чалгаджии" - верно ли? Нали утре имало концерт - да знам на кога да стискам палци. Пак, според сина ни, трябва Ивчо (май така се казваше) да се върне.  Laughing

Ние сме за Тома. Но ни харесват Деница и Ясен. Тях ги запомних веднага.

За да е малко и по темата поста ми да ви питам - вашите деца каква музика слушат? Доста гръмко звучи, особено за по-малките. Бебо е голям фен на класиката. Имаше една страхотна музикална играчка с Моцарт, Бах и Бетовен (тя е такава с въртящи се играчки над леглото на Tiny Love). Страхотен звук вади. Като фон понякога му пускам Baby TV, а понякога си позволяваме Радио 1.
Батко е доста далеч от всякакви модни музикални течения. При него комбинацията е все още детски песнички + рок, заради влиянието на тати. Когато са заедно си слушат само Z-Rock. Миналата година бяха на Iron Maiden. Сега ще ходят на KISS,  а всички без бебо на Металика. На ВИП места сме - няма блъсканица.  Wink А, да, много харесва и класика - нали свири на пиано (макар че е едва от тази година, но се беше въодушевил да догонва и изпревари Моцарт!!!  Shocked - искаше преди месец да става композитор)

Забравих да спомена, че и при двамата съм забелязала, че като чуят народна музика - замлъкват. Значи е голямо възлшебство.

Понеже споменах за играчки:
Радмила, моето маркетингово проучване на онлайн продажбата на играчки, сочи, че са най-евтини в Австрия/Германия. Защо така? Единствено в САЩ са още по-евтини - същата цифра, ама в долари.

Аз още си ближа сутрешното кафе. В такива случаи все се сещам за готиния пример на bib.bib с американците  Grinning

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 11:23 от май :)

# 414
Дани, рокаджии сме ние, децата - също, не съм ги карала, това си избират за в колата, което искрено ме радва  Hug Heart Eyes То така и се заплеснахме по МА, за сефте гледам такова предаване, ама видяхме Тома и...  Heart Eyes
Денислав не го знам какъв е, но е лигльо, който не може да пее, не знам какво прави там изобщо, недоразумение някакво  Sick
Аз не искам никой да се връща, оляха се с тези СМС-и. 4-5 месеца за такова предаване е твърде много, на мен вече започва да ми претръпва даже  ooooh!
На Кис сме първа писта, да  Hug

# 415
Благодаря, Миленка.

Всъщност, момичета, да си обясня идеята на по-предния пост. Тя се върти около въпросите ми:

Правя ги на блиц-анкета

Как помагате на  децата си да получат добра музикална култура?
Как ги насочвате към  ХУБАВАТА музика (тук не пропагандирам лични разбирания)?
На каква възраст каква музика да се слуша? От бебе (дори от корема на мама) - ДГ- у-щето. Задължително ли е свирене на музикален инструмент?
На какъв муз. инструмент бихте искали да свирят децата ви?
Барабани?  Wink
Пиано?
Китара?
Цигулка?
Друго - какво?
По каква музика предпочитате да се запалят?

Знаете, че през тийнейджърството музиката определя и поведение, и мода... Тя е идеология.

А сега сетих и за музикалната терапия? Кога се прилага? Това е въпросче към sophsan - днес не съм те тормозила  Wink
Радмила, дано да имаш настроение след днешните разправии, да разкажеш за обучението чрез музика по системата Сендов и другата.  Hug

Има ли мами, наясно с музикалното възпитание и обучение?

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 12:36 от май :)

# 416
  • София
обратното "три" - "тир", "аеропорт" се превръща в "ареопорт".

Моето дете прави това,на 5г и 3 м.е ,преглеждан е от логопед в градината и казах,че няма нужда...
Това нормално ли е за неговата възраст или е нужно да му се обърне внимание?

ДесиХ2, не знам преди колко време е преглеждан в детската градина, но според това което ми обясняваш, аз бих ти препоръчала да направите още една консултация.  Hug

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 12:40 от sophsan

# 417
За музиката-аз съм свирила като ученичка на пиано. Ако майка ми не ме беше възпряла, сигурно щях да кандидатствам в музикално училище. Сега само дрънкам от обща култура, но един ден със сигурност бих записала детето си на уроци. Имам позната, която преподава пиано, ще почне при нея, живот и здраве. Само че тя смята, че по -рано от 5,5 години (даже 7) няма смисъл. Просто щото в по-късна възраст за 2 седмици научават това, което са усвоили, примерно, на 5 за една година.
За хубавата музика-Станислав отсега разпознава Джордж Майкъл и ме кара най-редовно да му пускам 2 определени парчета, които "са за скачане, мами".

# 418
За музиката-аз съм свирила като ученичка на пиано. Ако майка ми не ме беше възпряла, сигурно щях да кандидатствам в музикално училище. Сега само дрънкам от обща култура, но един ден със сигурност бих записала детето си на уроци. Имам позната, която преподава пиано, ще почне при нея, живот и здраве. Само че тя смята, че по -рано от 5,5 години (даже 7) няма смисъл. Просто щото в по-късна възраст за 2 седмици научават това, което са усвоили, примерно, на 5 за една година.
За хубавата музика-Станислав отсега разпознава Джордж Майкъл и ме кара най-редовно да му пускам 2 определени парчета, които "са за скачане, мами".

smile3501

Браво на детенце!

# 419
  • София
А сега сетих и за музикалната терапия? Кога се прилага? Това е въпросче към sophsan - днес не съм те тормозила  Wink

Това е приятен тормоз, Дани!  Hug  Simple Smile

Музикална терапия се прилага доста успешно при заекващи деца. На фона на релаксираща музика се правят специални упражнения или дори цялото занятие би могло да се проведе на фона на музика, специално подбрана от логопеда.
В темата за хиперактивните деца говорихме за един метод, който мен лично много ме интригува, но за съжаление не е навлязъл все още в България. Разработен е от френския лекар Алфред Томатис и носи неговото име - методът Томатис. Това е вид музикална терапия, която се провежда със специални слушалки, използва се костната проводимост и на детето се пуска филтрирана музика на Моцарт. Методът е доказал високата си ефективност при различен тип проблеми, действа много стимулиращо на развитието на речта / не случайно, Дани, малкият ти син обича да слуша Моцарт  Wink/.

А вие, които сте имали подготве клас, на такъв режим ли бяхте - цял ден учене и много думи - понякога 200-300 думи на ден?

Точно на такъв режим, учене на нови думи всеки ден до припадък. И тръгване от занималнята след като ни изпитат и преценят, че сме ги научили. Обаче аз не се оплаквам, страхотна школа е.  Laughing

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 12:43 от sophsan

Общи условия

Активация на акаунт