КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 381
  • 455
  •   1
Отговори
# 315
уф, пак съм аз, но днес май ми е късметлийски ден и попадам на инфо, което сме търсили.

Та така - къде учат възпитаниците на Американския колеж? http://www.acs.bg/bg/acs_overview.php?case=4

ПРИЕМ В ЧУЖДЕСТРАННИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ И ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ

Всяка година средно 90% от дванадесетокласниците кандидатстват в колежи и университети извън България, като през последните години близо 70% от тях получават необходимата за oбучението им финансова помощ. Понастоящем ученици, завършили колежа, учат с голяма стипендия в изброените по-долу колежи и университети:
Adelphi (14)
American U, BG (22)
American U, Malta (1)
American U, Paris (Sunglasses
Bard (3)
Bates (1)
Bocconi U., Italy (15)
Bowdoin (2)
British Universities (17)
Brown (3)
Bryn Mawr (2)
Cal Arts (1)
CalTech (1)
CEU Bocconi, Italy (2)
Colby (3)
Colgate (1)
Columbia U (2)
Connecticut (2)
Dartmouth (5)     Davidson (3)
Dickinson (10)
Dowling (1)
Drexel (1)
Duke (1)
Duquesne (1)
Dutch Universities (21)
EBS, London (4)
Franklin & Marshal (4)
Furman (4)
French Universities (1)
German Universities (18)
Hamilton (1)
Harvard (6)
Int’l U, Bremen (31)
Ithaca (3)
Kenyon (3)
Lafayette (5)
Lehigh (2)
LSE (1)
Macalester (3)    McGill (3)
Mount Holyoke (4)
NYU (1)
Oberlin (1)
Ohio Wesleyan (2)
Pomona (3)
Princeton (2)
Rice (1)
Richmond U, London (3)
Sheffield U., Greece (5)
Sorboin (1)
St. John’s U (3)
St. Louis U, Spain (3)
St. Petersburg U, Russia(1)
Suffolk, MASS (2)
SUNY Brockport (2)
Trinity (2)
Tufts (3)
U of Barcelona (2)    U of British Columbia (1)
U of Chicago (3)
U of Dayton (1)
U of Pennsylvania (4)
U of Richmond (5)
U of Victoria (1)
U of Virginia (1)
Vassar (10)
Washington and Lee (6)
Washington U. St. Louis (1)
Wesleyan (1)
Yale (4)

----
Харвард аз го подчертах - в тази бройка трябва да е "нашата" Мария, за която ни разказа "мама Веси, Изи и Крис"  Grinning
Като ги намерих тези у-ти, първо тръгнах да търся дали ще го има и нашето момиче - да не са го изпуснали. А после като видях Харвард, се почувствах горда - нали знаете "Стената на плача" с резултатите и аз така горда, че някъде там е Мария от разказа на мама Веси.   bouquet

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 00:34 от май :)

# 316
  • София
Добро утро, да открия сутрешната дискусия Simple Smile

Май, много се впечатлих от разузнавача в АК. Ох, това у-ще ми е много интресно, единственото което ще събере 100 деца със средна такса 3750 евро на дете. Е какво да кажа - хем си провеждат политиката, хем на добра цена. Ама за това са Американци Simple Smile А сградата как е отпусната?

За сградите на 15-те у-ща в детски градини има инфо, че всички са предупредени да напускат, инфото е на първа страница във втория постинг на темата. Но по принцип аз съм да се отпускат сгради или терени, това е едно образование, покриващо БГ изисквания.

bib.bib, много ми харесаха изказванията за учителите. Аз също мисля, че професията не е от тези, които правят пари, но дава други неща - да си гледаш детето, за предаваш опит към края на кариета, да се образоваш. Аз понякога се изкушавам да пробвам в областта,  в периода до 2-4 клас на детето. Но да видим сега как ще се развие.

А знаете ли дали учителите, независимо от какво у-ще, кандидатстват по тези програми - http://www.hrdc.bg/news.php? Струва ми се много добра възможност за повишаване на квалификацията и за научаване на нови неща.

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 11:16 от TanyaMG

# 317
  • Sofia
За сградите на 15-те у-ща в детски градини има инфо, че всички са предупредени да напускат, инфото е на първа страница във втория постинг на темата. Но по принцип аз съм да се отпускат сгради или терени, това е едно образование, покриващо БГ изисквания.
Ето тук пише кога ще се освободят сградите - http://kg.sofia.bg/?page=tablici_merki_1

# 318
Таня, сградата на АК си е собственост на колежа. Тя му е върната по силата на реституционните закони, тъй като е била национализирана след 9 септември. Това е най-общо казано, за подробности не съм се интересувала. Относно издръжката на колежа - таксата осигурява само една част от нея, другата се дава от американското правителство под формата на дарения от фондация. Целта е не да има положителен финансов резултат, а група от хора поддръжници на американската политика и бизнес в съответната страна.

# 319
Аз четох, четох и все повече си харесвам Американския. Естествено, имаме време бооооол дотогава.

# 320
  • София
Здравейте, момичета!  Hug
Появих се, ама то от празници останахме (без)делници.   Wink Grinning
Видях че има зададени въпроси към мен, надявам се по-късно днес да успея да се включа!

# 321
Добре дошли на всички отново  Hug

Починахте ли си?  Simple Smile

sophsan, аз бълвам въпрос-след въпрос, така че не се притеснявай, когато имаш желание и време.  Simple Smile Доста те затрупах с работа  Embarassed, но ни е много интересно.

"Не тази вечер, Жозефина!!!"
,  и как е в клубчето ни?  Wink Видя ли инфото за Френския лицей на radmilla? И там ми се струва готино.

Аз от снощи пък минах на още по-горно ниво в тази наша "виртуална игра" - почнах да умувам що за университети са тези, в които са влезли възпитаниците на АК. Някой запознат ли е с тях? Аз бегло, почти само като имена, знам 5-6 от тях.

ПИТАНЕ  Simple Smile
Тъй като доста напреднахме с темата като страници и се чудя в следващата тема анкетата за какво да бъде
- частните ясли - за това обещах в темата за част. ясли, но като гледам никой оттам не се вкл. тук. А е доста важна
- частните университети - тук ще ми е по-трудно за инфо, защото освен в БГ, искам и чужди да сложа
- чуждите колежи - също като с у-тите
- допълнителните занимания (по-лятна темичка) - това ми е най-лесно и може да стане по-забавно. А ще натрупаме и инфо за летни занимания или за такива догодина.
Също така ще обогатим рубриката "Препоръчано".

още за Ам. колеж
http://www.standartnews.com/archive/2002/10/25/interview/s3527_2.htm

Танче, а тук има доста за сградата http://www.acs.bg/bg/acs_overview.php?case=3
"Досега колежът е получил от правителството повечето, но не всичките си сгради. Полицейската академия обитава голяма част от собствеността му."

Ужас, започвам да се превръщам в американофилка  Thinking, а така не ги долюбвах! Но и аз чета-чета и накрая ... почва всичко да ми харесва. Не е истина направо! Embarassed

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 15:59 от май :)

# 322

Относно рубриката "Препроъчано"

Междудругото с cocodrille се засякохме в руската темичка и може да ви спретнем нещо интересно за рубриката "Препоръчано", свързано с руския език, руски песнички, филмчета, книжки..., които препоръчваме за занимания с деца. Някой друг иска ли да помага? Аз нямам нищо руско в себе си, но съм голям фен на руските детски песнички, филмчета... Мисля, че си заслужава днешните наши деца поне само да се докоснат до тях - все пак са неща от нашето детство.

Също предлагам, ако искате да си препроръчваме такива занимания и по други езици.

"Не тази вечер, Жозефина!!!", от вчера се каня да те питам - детенцето ти учиш ли го на френски или предпочиташ да почне с друг език?
Можеш ли да препоръчаш нещо, свързано с френски за деца или въобще с френската култура - книги, филми... Е, разбира се, сигурно първо ще бъде "Малкият принц" Wink. Днес ми препоръчаха "Малкият Никола" на Рене Госини. Оказа се, че моят син я чел.  Hug Аз още не съм, но задължително ще я прочета.

# 323
  • София
Ужас, започвам да се превръщам в американофилка  Thinking, а така не ги долюбвах!
Имала съм късмет няколко години да работя с американци. Клишетата, установих, са за филмите. Добронамерени, открити, без задни мисли. Съответно ти е по-лесно да разбереш какво искат да ти кажат и ти да бъдеш директен. Наумят ли си нещо - и стаааавааа, като в поговорката "Руские гномы, самые большие гномы" - трудно можеш да ги убедиш, че Хамериканския начин не е единствения. Пазя добри спомени - хора като хора, няколко степени по-рационални за сметка на нашите емоции. Примерно ако на въпроса "Искаш ли кафе", отговориш с "Още не съм си допил първото" леко ги фрустрираш. Очакват винаги ясен и еднозначен отговор, нали в крайна сметка са ти предложили услуга  Laughing
Че съм фен на АК вече писах  Simple Smile и ще съм щастлива, ако някое от децата ми се пребори.
Имам няколко познати деца, които учат ии май вече всички се изучиха  newsm78 - до едно свестни.

# 324
Май, все още не го уча, за мене е прекалено малък. Но след година-две ще почна , възприема много бързо.
След малко ще си продължа писането, че имам проблем, клиент с проблем . Simple Smile

# 325
за малко и аз ви изоставям.

Но ще се върна. Simple Smile

# 326
е, върнах се  Hug, ама вие сте запразнили вече  Grinning
А аз така бързах, идвам и веднага се мятам в "клуба".  Simple Smile

# 327
  • София
Aаа, някои още не сме запразнили.  Simple Smile
Почвам да отговарям на въпросите, които Дани ми беше поставила:
1. ЛЕГОТО помага ли за фината моторика? Кои други играчки препоръчваш и за какво? СПомена за пъзели и концентрация.
Легото и въобще конструкторите помагат по-скоро за развитие на мисленето, на въображението и в частност и за фината моторика. Пъзелите стават и за концентрация, и  за развитие на мисленето. За развитие на вниманието може да се правят следния тип упражнения - различаване на предмети от околната среда, групирани по даден признак - напр. посочване на всички дървени неща в стаята, всички кръгли, всички едноцветни и т.н.; използване на игри тип "Лото" с цел откриване на 2-3-4 и повече еднакви картинки и т.н.
2. Има ли занимателни детски книжки, които да ни препоръчаш и с които да се справим като родители по време на игра?
В предучилищна възраст много успешно работя с "Моливко" и бих искала да препоръчам серията от 15 книжки "Книга за детето". Тя съдържа 5 заглавия: "Моят свят", "Аз и другите", "Аз и природата", "Аз празнувам", "Светът е голям". Също бих искала да препоръчам книгите на Фидана Даскалова, издадени от издателство Даниела Убенова - "Моят речник", "Моят език", "Моята граматика", "Трудните и хитри звукове", "Пред прага на училището" и т.н. Наскоро издателство "Фют" е издало чудесен "Картинен буквар", който може да се ползва при деца от 1-7год.
3. А спорта (кои спортове)? Спомням си, че в ДГ логопедката го занимаваше с някакви физически упражнения, които са свързани с различни мускулни групи - не само за фина моторика. (не знам дали са вкъщи нейните тестове с детето - бяха много интересни) Защо се наблюдават всички групи?
Да, това са упражения за развитие на грубата/общата/ моторика. Спортът е нещо чудесно, действително. Зависи от конкретното дете - ако има логопедичен проблем, от нуждите му, от възможностите му, от темперамента му. Работила съм с момиченце, на което препоръчах художествена гимнастика, на едно момченце - карате и ти.н.
4. Кога е мързел и кога несръчност? Разпознава ли се?
Да, разпознава се от специалист. Има специални проби, които му позволяват да направи тази диференциална диагностика.  Hug
5. Има ли спасение от грозното писане при момчетата?
Зависи на какво се дължи, това пак е специфично и зависи от конкретния случай.  Peace

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 23:55 от sophsan

# 328
  • София
Последният й въпрос нарочно го отделям, защото налага по-дълъг отговор:
6. И още малко кога при логопед - при какво ниво на неразпознаване на цветовете, посоките, звуците...? Хиперактивен - задължително ли на логопед?
В най-общи линии ще дам насочващи маркери кога е добре родителят да направи логопедична консултация:
Ако до тригодишна възраст :
* детето Ви не говори

Ако в предучилищна възраст детето Ви
:

* има проблем с овладяването на цветовете
* не се ориентира в посоките ляво-дясно, горе-долу
* е несръчно и се затруднява да се облича само, да закопчава копчета, да връзва връзки
* не артикулира /произнася/ правилно, пропуска или заменя някои звукове - с, з, ц, ш, ж, ч, щ, р, л, к, г, т, д, в, ф
* се затруднява да изговаря многосрични думи - размества, пропуска или разменя сричките в думата
* не подрежда правилно думите в изречението
* се затруднява да разказва, спазвайки последователност
* говори с дрезгав, прекалено тих или писклив глас
* заеква

Ако в начална училищна възраст детето Ви :

* не се справя с овладяването на писането, четенето или смятането, въпреки че е достатъчно умно, понякога с прояви на хиперактивност с или без дефицит във вниманието. Хиперактивните деца задължително ходят на логопед.  Hug
И последно бих искала да кажа, че логопедичната консултация и терапия не са нещо страшно или травмиращо за детето. Всичко се поднася в игрова форма, с много нагледни средства.  По-добре, ако един родител има притеснения да направи консултация, на която логопедът може и да установи, че това са само родителски притеснения. Но, ако пък наистина има проблем, е добре да не се губи време и да се започне навреме терапията.Peace

# 329
sophsan,
впечатлена съм. Много-много благодаря!   bouquet

Аз сега се рових за точно определение и симптоми на "хиперактивно дете".

При нас, аз съм ти казвала, има някои елементи:
- несръчност - не връзва връзки...
- не се справя с овладяването на писането (пише грозно)
- езичето (да ти кажа аз усещам, че има проблем, но все повече хора ми казват, че нищо не забелязват  newsm78)

sophsan, знаеш ли, сега като чета повечето неща съм мислила, че са за психолог, а те били при вас.  Simple Smile

И последно, когато синът ми ходеше на логопед в ЧДГ, това бяха любимите му занимания - голяма игра падала  Simple Smile. Така че 100 % не е скука срещата с логопед, щом на него му беше забавно.

Общи условия

Активация на акаунт