Алтернативна козметика

• 130 068
  • 1 231
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Здравейте! След като открих тази тема я изгълтах за нула време и се наточих да забъркам лосиона против изгаряне,чиято рецепта е на предишната страница.Вече съм се запасила с всички необходими съставки,с изключение на маслото от семена на моркови,но това, което ме притеснява (защото се каня да го ползвам и за бебето) е боракса. Каква е неговата роля и дали е безопасен? Успях да намеря само това в Интернет:

"Боракс: инсектицид, използва се също при лечение на възпаление на краката на конете, както и в миещи препарати, и ... като хранителна съставка. За щастие на американците, боракс е незаконен като хранителна добавка, но не така стои употребата му в много други страни. Често боракс се използва като консервант в хайвера, а в някои азиатски страни и в юфката (нудлес), кюфтенцата, ориза на пара. Той се обозначава с E285 върху опаковките. Употребата му може да доведе до сериозни токсични ефекти върху човека (по-специално – върху тестисите)."

# 886
  • София
Явно няма много посетители темата. Нищо, аз да се отчета-снощи забърках слънцезащитния крем. Самото приготвяне се оказа доста лесно. По-голямата гърбавия е да си набавиш всичко необходимо. Пропуснах само олиото от семена на моркови (не можах да намеря) и боракса (него не се престраших да го сложа заради бебка).Според мен той най-вероятно е сложен за консервант.Другото,което не схващам е,защо след като всички използвани продукти имат трайност поне една година, то крайният продукт е с далеч по-малка трайност  newsm78? Лецитина се продава като хранителна добавка-има го по аптеките. Аз имах,тъй като съм го пила за предотвратяване запушването на млечните канали (все още кърмя), та  неговата функция е да предодвратява слепването на мастните молекули. Продава се  в желирани капсули, аз пробих една и го изстисках-получи се половин чаена лъжичка-толкова и сложих. Всичко останало е по рецептата.Току-що го пробвах-много добре се разнася ,а няколко минути по-късно е идеално попил и кожата не е мазна. Единственото, което не ми харесва е миризмата-малко е гадничка  Sick,дали пък някое от маслата не е гранясало  newsm78,ама аз гледах на всички срока на годност. Ей сега ще ви го покажа на снимка - количеството, дадено в рецептата ми стигна точно за едно бурканче от пюре на Гербер от най-малките -80гр. Само да питам, ако някой знае-на маслата пише да се съхраняват при температура до 25 градуса не в хладилник,а какво правим, когато стайната температура е по-висока  newsm78.Питам, защото снощи се оказа, че кокосовото масло,което би трябвало да е твърдо се е разтопило изцяло на стайната ни температура. Трябва ли да ги държа в хладилника?

# 887
  • София
За трайността- миналата година го носех на морето и си отсипвах в по-малко съдче, за да го нося на плажа, през 2-3 дни. Останалото си стоеше в хладилника през цялото време.

Аз да ви кажа, че чела-недочела, се мажа с авокадо вместо с крем за лице. Попива за няколко минути и остава само нещо като люспи, които после отмивам. Вие какво знаете по въпроса?

# 888
За трайността- миналата година го носех на морето и си отсипвах в по-малко съдче, за да го нося на плажа, през 2-3 дни. Останалото си стоеше в хладилника през цялото време.

Аз да ви кажа, че чела-недочела, се мажа с авокадо вместо с крем за лице. Попива за няколко минути и остава само нещо като люспи, които после отмивам. Вие какво знаете по въпроса?
Знам, че авокадото го облъчват. Confused

# 889
  • София
Аааааааа, това е от Гърция, там  не били толкова напреднали, че да си облъчват с радиация храните.... Израелските и от Америка, да , 100 % са облъчени (трябва да се прочете  пак...).

# 890
cveta3, не знам за миризмата - моят миналата година си миришеше приятно, на самите масла. И аз го съхранявах в хладилник и си отсипвах по малко. Много се втвърдява, но и много бързо се стопля, попива добре и не оставя мазно. За боракса и аз не съм сигурна за какво е точно, мислех, че свързва мазната с течната консистенции.

ОП, че има ли гръцки авокада? Аз не бях виждала досега.

# 891
А някой знае ли каква защита се постига с този домашен слънцезащитен крем и дали е подходящ за хора, склонни към алергии?

# 892
А някой знае ли каква защита се постига с този домашен слънцезащитен крем и дали е подходящ за хора, склонни към алергии?

Не се постига кой знае каква висока защита, може би около 15 SPF и затова не трябва да се разчита само на него за предпазване, особено на пряка слънчева светлина. По-високата защита може да се осигури единствено с титаниев диоксид или цинков оксид (по-приемливият вариант), които се слагат във всички готови UV-защитни кремове, включително и в натуралните. Процентът на титаниевия диоксид не трябва да е повече от 15-20%, ако помня добре. Кремовете с много висока защита - над 30 SPF имат високо съдържание на ТД и трябва да се използват много пестеливо и само за най-нежните места.

Аз съм поръчвала от кремовете на Badger - водят ги като едни от най-безопасните, със 70% органични съставки. Те са с микронизиран цинков оксид, т.е. не оставят такъв плътен бял филм по кожата, както с обикновения цинков оксид, същевременно постигат същата степен на защита.

В крайна сметка, никога не съм разчитала единствено на кремовете. На морето до 11.00 ч. максимум на плажа (за детето), после след 17.00 ч., шапки, под чадър, леки блузки с дълги ръкави. Не бива и да се прекалява със слънцезащитата, за да се "събере" достатъчно вит.Д и за зимата.

# 893
Момичета,сега се връщам да чета темата,но като гледам колко е обемна доста четене ще падне.Обсъждали ли сте някъде направата на домашен крем за суха кожа,ако да - бихте ли дали линк.Записах си рецептата за слънцезащитния крем и смятам да го пробвам,но Grace ,ако все пак решиш  да правиш по-големи количества веднага се включвам в поръчката Simple Smile Hug
Полезна тема,момичета,благодаря ви Hug

# 894
Не знам долуизброените продукти колко са изцяло натурални(даже сигурно не са),но инфото е интересно по отно6ение на ролята на минералите в козметиката.

http://old.eva.bg/index.php?option=com_content&task=view& … 4187&Itemid=7

# 895
  • София
вече на няколко места чета за цинковия оксид като слънцезащитно средство, та в тоя ред на мисли, нали крем Здраве беше с основна съставка цинков оксид?
мисля си, би могло да се смеси крем здраве с други масла и да се получи слънцезащитен крем - от една страна ще се получи по-лека текстура, а от друга - маслата ще облагородят сместа.. Thinking

какво мислите?

# 896
Мисля,4е ако 4овек мисли само как да се предпази от слънцето, 6те му се развали кефа от морето и лятото.  Laughing

# 897
вече на няколко места чета за цинковия оксид като слънцезащитно средство, та в тоя ред на мисли, нали крем Здраве беше с основна съставка цинков оксид?
мисля си, би могло да се смеси крем здраве с други масла и да се получи слънцезащитен крем - от една страна ще се получи по-лека текстура, а от друга - маслата ще облагородят сместа.. Thinking

какво мислите?
И аз се замислям за, макар че крем Здраве не е най-натуралното нещо на света и отиваме в друга тема Sunglasses

# 898
  • София
защо? какво му е на крем здраве? newsm78

# 899
На крема нищо му няма - върши идеална работа. Peace Само че не е за тази тема, защото съдържа парфюм, пeтролопроизводни съставки и други, които далеч не са натурални. Ето какво казва cosmeticsdatabase за две от съставките BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, EUGENOL

Общи условия

Активация на акаунт