3-та тема на чакащите

• 64 029
  • 779
  •   1
Отговори
# 240
villi12  добре дошла   bouquet
Чакането си е чиста проба късмет зависещ от твоите изисквания.
Чака се между 2 дена и 2 години.
Бързо чакане ти пожелавам  Peace

# 241
Здравейте на всички тук!
Имам няколко въпроса и реших да ги задам тук. Дано не съм сгрешила.
Имаме 2 дъщерички и искаме голямо семейство. На шега подхвърлих на мъж ми, защо вместо да раждам (на 35 г. съм в момента), не си осиновим дете, а той сериозно ми каза, че не пречи и да си родим, и да си осиновим. Изненадах се, че е склонен на такава стъпка. Той дори ми сподели, че се възхищява на някаква негова клиентка, жена на 40 г. с 2 пораснали дъщери, която наскоро осиновила бебе. Но, тъй като не могла да се пребори с бюрокрацията в България, си осиновила корейче (ако не се лъжа).
Темата ме заинтригува и вчера зачетох в този форум. Ето ги и въпросите ми:
1. Наистина ли толкова трудно става осиновяването?
2. Възможно ли е да осиновя новородено бебе, т.е. веднага след раждането му? Държа да кърмя децата си, а в този случай ще е още по важно. Мисля си, че къменето ще създаде допълнителна връзка меджу майката и бебето и донякъде ще смекчи травмата от изоставянето. Най-лесният начин да се осъществи това е майката да има лактация (т.е. да кърми друго дете. Може да ги кърми в тандем) и бебето да не е отвикнало да суче, което става адски бързо, ако го храниш с АМ. Т.е. най-прекрасният вариант е бебето да е новородено. Възможно ли е това?
3. Това не е въпрос, а по скоро наблюдение. Трябва изключително сериозен и специален подход към едно осиновено дете. Колкото и добре да се грижиш за него, в него стои травмата от изоставянето, дори да е на подсъзнателно ниво. Хората гледат да осиновяват деца без физически заболявания, но даваме ли си сметка, че всички те са психически травмирани от това изоставяне? Как да се справяме с тази травма в продължение на годините? Тя лекува ли се изобщо? Нещата са доста сериозни.

Извинявам се , ако постингът ми се окаже неподходящ по някакъв начин. Темата ме интересува едва от няколко дни и тези неща по-горе бяха първите, които ме впечатлиха и развълнуваха.

# 242
Отговарям набързо, сигурно ще получиш и по-пълни отговори. Hug

По първото- не чак толкова, но осиновилите по новия закон ще кажат.

По второто. Разбирам, че имаш предвид ако родиш  и доняколко месеца да осиновиш новородено за да го кърмиш?Трудно съвпадение бих казала. Най-малко не знаеш кога ще ти предложат дете.Да, искаш да е така и заради себе си и заради детето. Ама подозирам, че тук (във форума)реакцията ще е от сорта "аман от благородство", защото искаш да ползваш нещо като "предимство"  ,а доста народ чака детето си с години.

По третото-наблюденията ми са също - травма има и че трудно се преодолява.В пубертета може би половината от осиновените деца , които познавам я изразяват много остро, да не кажа неконтролируемо. Но тук има и мами на големи деца, може би ще се включат. За по-малките как се проявява  тази травма е писано доста по темите.

# 243
Аист, благодаря ти за отговорите.
Всичко е в сферата на хипотезите при нас засега.
Наистина, не искам да "прередя" никого. Даже се изумявам как е възможно да се чака с години, при положение че има толкова много дечица по домовете! Мисля, че всички чакащи са от едната страна на барикадата.
А за новороденото - може да ти прозвучи смешно, но ми хрумна от една серия на "Приятели". Там едната двойка си осиновиха близнаци веднага след раждането, дори присъстваха и поеха те децата. Какво говоря, та те познаваха биологичната майка още отпреди и поддържаха някакви отношения. Но явно това не е нашия филм...
Интересуваше ме конкретно има ли законови пречки да се осинови съвсем новородено? Гледах в една серия на "Такъв е живота" за едно оставено бебе, което включиха в някакъв списък за осиновяване не веднага, а чак след няколко месеца. Такава ли е практиката - да не се предоставят за осиновяване съвсем новородени деца?
(Явно доста филми за осиновяване съм гледала Laughing).

п.с. А за лактацията - може и 2 години да си я поддържам, ако реша.
Двете си деца съм кърмила по 1 година и ги отбих по мое желание, а не заради недостиг на кърма. Първата - защото исках още едно бебе, а не исках да кърмя бременна. Каката я правихме в продължение на 3 години и половина и щом тя стана на 1г. започнахме да работим за второто, че нищо не се знаеше. То пък стана от раз! Втората щерка отбих пак на годинка, защото вече съм поизтощена от серията бременности и кърмения, на 35 г. съм и искам да почина малко, защото искаме още едно дете (поне до последния ни разговор). Това е положението при мен.

Последна редакция: сб, 18 окт 2008, 13:40 от кукла

# 244

п.с. А за лактацията - може и 2 години да си я поддържам, ако реша.

Значи можеш да се вместиш с двете неща, ако около вероятния ти термин си вписана в регистрите и ви дадат бебе, но за новородено.....
шансът е минимален, поне на 2-3 месеца ще бъде.
Друг вариант са непълните осиновявания на бебе, но там не съм в течение с подробностите.Законно е, вие сте пълноправните родители, но има специфика.

# 245
Корейче? За коя държава говорим?

# 246
  • София
Корейче? За коя държава говорим?
Joy

# 247
  • на път
Къде дават корейчета моля  newsm78? Едно и за нас ако обичате ... и китайче може, и монголче и черничко .... вече май и към пола не съм претенциозна  Wink.

# 248
Кукла, не искам да звуча грубо, но кърменето при осиновяването на дете е най-малкият проблем. Най-добре е да отидеш в отдел "Закрила на детето" във вашата община и там ще ти изяснят процедурата.
И по въпроса с осиновяванията остави филмите настрана.

# 249
Кукла, не искам да звуча грубо, но кърменето при осиновяването на дете е най-малкият проблем. Най-добре е да отидеш в отдел "Закрила на детето" във вашата община и там ще ти изяснят процедурата.
И по въпроса с осиновяванията остави филмите настрана.

Така е, приеми, че и при родено от теб може да не се получи кърменето по различни причини,до сега се е получавало, но....
Пък варианта за който споменах не е невъзможен,  т.е. да имаш две бебета, но едното  да не съвсем новородено Laughing.

# 250
Аист , благодаря ти за отговора. Желая ти цялото щастие а света!
d_iva, детето е осиновено в чужбина. Не съм сигурна за държавата и не знам подробности, но в азиатска държава.
ku[d]ku[d]yaka, щеше ми се да не си така остра.

Относно кърменето да уточня - това е една съществена част от привързаното родителство, което аз практикувам. С две думи, грижата за детето е базирана на нуждите, които то има. Ето тук има една прекрасна статия по въпроса: http://missby.wordpress.com/2008/08/28/attachment-parenting-2/
Убедена съм, че кърменето е изключително важно за бебето, от много гледни точки.
Също съм убедена, че от всичко на света, бебето има най-голяма нужда да има майка до себе си още от първия си ден. Затова, ако съответните институции наистина ги е грижа кое е нак-добро за детето, то те трябва да насърчават такива ранни осиновявания. Предполагам, че изчакват няколко месеца, за да се презастраховат, да не би да се прояви някакво заболяване при бебето. Тогава какво се случва? Осиновителят може да поиска да го остави? Явно са имали такива случаи. Аз мисля, че тежките болести могат да се диагностицират още в момента на раждането до изписването от болницата 3 дни по-късно. А после вече ако има някакво заболяване - ще се лекува, както при всяко друго биологично дете. Такава е моята позиция.
Колкото до филмите - те отразяват международни практики, които не разбирам защо са екзотика в България. Защо и тук да не стане така? Предполагам, че БАОО и други организации се борят в тази насока. Надявам се да има развитие по въпроса.

И още - не разбирам, само в България ли е екзотика хора със собствени биологични деца да искат да осиновят дете?!

Ако реша да осиновя дете, естествено, ще се информирам най-подробно в "Закрила на детето". Но по доста въпроси до момента взимам като второ мнение и това на бъдещите и настоящи мами от този форум. Засега няма да пиша тук, защото не съм чакаща.

п.с. Колкото до кърменето - има статии в кърмаческия, че дори майка без лактация може да кърми осиновено дете, като се стимулира с помпа. Но детето трябва да не е загубило сукателния си рефлекс т.е. да е възможно по-малко хранено с АМ.

# 251
Кукла, няма нужда да ни четеш лекции за ползата от кърменето. Знаем я, но и този въпрос е спорен. Това е твое мнение, имай си го. Просто ти казах, че първо трябва да се информираш за процедурата и тогава ще ти ясно кое и как и защо е така.
И за да не кажеш, че не съм помогнала, ето ти линкове и тук за процедурата и проблемите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=237447.0
Тогава пак ще си говорим и ще развиваме теории. Сега написаното от теб просто е неадекватно на ситуацията. Първо се информирай, после прави изводи.

# 252
ku[d]ku[d]yaka, искам само да ти кажа, че с нищо не съм искала да засегна теб или някой друг в тоя форум.
Но виждам, че доста хора не са ме разбрали.

За кърменето (с помпа или без)- исках да подчертая, защо е важно бебето да е новородено. Останалото са си мои убеждения и виждания и бих искала да действам според тях. Също така ми се иска и в България положението да беше друго.

Както и да е, въпросът е приключен.

# 253
Не можах да се стърпя. Трябва да изкажа мнението си ето по това:
На шега подхвърлих на мъж ми, защо вместо да раждам (на 35 г. съм в момента), не си осиновим дете,
Кукле, тези неща на шега не се подхвърлят. Самата дума "шега" хич не се вписва в тематиката на форума. Хайде шегувайте се с нещо друго.
Темата с кърменето също можеш да намериш по-подходящо място, където да я разискваш. Разбираме от лактация. Някои имат дори без да са бременни или раждали, но това е друга тема.
Относно убеждението ти, че от всичко на света бебето има най-голяма нужда да има майка до себе си още от първия си ден, искам да ти кажа, че това едва ли има човек във форума, който да не го знае и че достатъчно вътрешни борби изживява всяка една от нас за това какво е преживяло детето и преди да бъде осиновено и подобно изказване на човек, който говори за осиновяването като на шега е по-скоро цинично.
И въобще не е екзотика в България да се осиновяват деца от семейства, които имат биологични деца. Не се мисли за по-специална само заради това, че на шега си решила да осиновите дете.

# 254

Общи условия

Активация на акаунт