Да ваксинираме ли децата си?

• 19 029
  • 169
  •   1
Отговори
# 135
Питала съм не една майка в чужбина, но положителен отговор до сега не съм получила и затова продължавам да питам от време на време в подобни теми. Имам леки резерви да пускам отделна тема по въпроса точно поради горещите страсти, които предизвиква. Но може и да се наканя...

Аз съм привърженик на ваксините: това го казвам информативно. Иначе според мен всеки може да си избира сам дали да ваксинира или не детето си.

Ето как стоят нещата в Канада:
В Канада няма задължителни имунизации, защото такъв акт би бил противоконституционен. Само 3 провинции в страната изискват документ за имунизация срещу определени болести при постъпване в училище, университет или за някои работни места (За Онтарио, където живеем това са дифтеткок, полиомиелит и шарките най-общо казано).  Ако родителите по религиозни или други причини НЕ желаят да ваксинират детето си са длъжни да подпишат документ за освобождаване от имунизация, където се утонява, че в случай на епидемия от съответните болести децата им ще бъдат временно спрени от училище. Това е най-общо.

# 136

Така е и в US, но мисля, че изключения правят 2-3 щата.

# 137
... Има ли някъде по света налагане на законови глоби за отказ от ваксиниране? ....
За Света не мога да отговоря. Що се отнася до Великобритания - такова чудо НЯМА.

# 138
В Канада няма задължителни имунизации, защото такъв акт би бил противоконституционен...

Чудя се как същият акт у нас е конституционен, едва ли нашата конституция е настроена по-зле към човешките права и свободи. Знам ли, не съм компетентна  в тая област.

Момичета, благодаря за отговорите за Канада, Германия, САЩ и Великобритания. Съмнявам се да има европейска държава, налагаща подобни глоби.  Омега, мерси че пусна тема в "Родители в чужбина" Simple Smile - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=30376.0

# 139
Моля!   Grinning

# 140
  • Linz

Това пък към кого е адресирано?
Не разбирам защо обърнахте темата в някаква борба за налагане на мнение.
Мен въпросът за ваксините в чужбина не ме касае. Само знам, че във всяка държава положението е различно, има държави от ЕС със задължителни ваксини. Условията в България са такива, че се налагат такива ваксини, които не са необходими в други държави и обратното. Какво още има да се коментира?!

Последна редакция: чт, 09 юни 2005, 22:40 от РЕНИ

# 141
Исках да кажа,че няма за какво да ми се благодари,че съм пуснала темата в др.форум.Пак ти Рени най-добре е да спреш да се заяждаш.Имам чувството,че постоянно си противоречиш.
"....има държави от ЕС със задължителни ваксини".
Ами обоснови се най-после кои са тези държави.Маи само си прикайваш наизуст да става лафа.

# 142
  • София
Абе хора, не ви ли писна от тия безмислени спорове... безмислени, защото в тая страна има закони, добри или лоши, все пак са закони....
Ми защо не пискате срещу доброволното (задължително) осигуряване, м? (въпросът е риторичен Simple Smile)

Практиката показва, че няма никакъв смисъл от такива спорове. Хората дето искат си ваксинират децата, тия дето не го правят нарушават закона и си носят съответните последствия...

Аз мнението си по темата съм го казвала много пъти и сега няма да го повтарям...
И накрая забелязвам, че въпреки изказаното някъде по-горе мнение, че противниците на ваксините не били словесно агресивни, аз констатирам тъкмо обратното... newsm78. Досега не съм видяла тема (ако има такава и не съм я видяла, моля да ме извините Flutter) със заглавие "Защо да ваксинираме децата си", а подобни въпроси се повдигат все от противници на ваксините. При това тона е менторски и идеята "я да отворим очите на слепите...". Недейте така! Всеки има глава на раменете си и съвест, за да решава за себе си и за собствените си деца. Тая полемика може да продължава до безкрай и резултата ще е един и същ - задължителни ваксинации винаги ще има...
С това приключва изказването ми по темата  Mr. Green

# 143
  • Linz
Исках да кажа,че няма за какво да ми се благодари,че съм пуснала темата в др.форум.Пак ти Рени най-добре е да спреш да се заяждаш.Имам чувството,че постоянно си противоречиш.
"....има държави от ЕС със задължителни ваксини".
Ами обоснови се най-после кои са тези държави.Маи само си прикайваш наизуст да става лафа.
Аз ли се заяждам? Знаеш ли преди колко страници предложих темата да се прекрати? И колко пъти? Но постоянно се появяват постинги, целящи опровержение на моите. Вече казах- не съм запозната със здравеопазването и законодателствата на отделните държави, но от познати в чужбина и от педиатърката ни знам някои неща.

# 144
Всеки има глава на раменете си и съвест, за да решава за себе си и за собствените си деца. Тая полемика може да продължава до безкрай

Абсолютно! За съжаление нещата не са черно-бели, тъй че наистина всеки решава сам за себе си (децата си) и отделно за всяка ваксина, тъй като не могат всички ваксини да се сложат под общ знаменател.

задължителни ваксинации винаги ще има...

Виж, в това не съм много убедена предвид горните изказвания, но в България всичко е възможно, тъй че може и да си права  Mr. Green

# 145
Абе хора, не ви ли писна от тия безмислени спорове... безмислени, защото в тая страна има закони, добри или лоши, все пак са закони....
Ми защо не пискате срещу доброволното (задължително) осигуряване, м? (въпросът е риторичен Simple Smile)
Защото от него няма риск детето ми да осакатее, какъвто има, макар и минимален, от ваксините. И не виждам защо при това положение много хора смятат, че трябва да съм длъжна да подложа детето си на този риск, без никой да ме информира какви са ползите и рисковете от едното или другото. А и законите служат на хората, не обратното. Ако законите са кофти, могат да се променят.

Цитат
Практиката показва, че няма никакъв смисъл от такива спорове. Хората дето искат си ваксинират децата, тия дето не го правят нарушават закона и си носят съответните последствия...
За мен полза имаше, защото научих някои неща по тема, по която нямам твърдо мнение и следователно всяка информация ми е от полза. Важно е и да се види как стоят нещата в другите държави, но явно само при нас има драконовки мерки и глоби (при това мог ада се обзаложа, че се прилагат само към редовните граждани, и към родители, които са взели обмислено решение - а малцинствата и в този случай се "возят без билет".

Цитат
И накрая забелязвам, че въпреки изказаното някъде по-горе мнение, че противниците на ваксините не били словесно агресивни, аз констатирам тъкмо обратното... newsm78. Досега не съм видяла тема (ако има такава и не съм я видяла, моля да ме извините Flutter) със заглавие "Защо да ваксинираме децата си", а подобни въпроси се повдигат все от противници на ваксините. При това тона е менторски и идеята "я да отворим очите на слепите...". Недейте така! Всеки има глава на раменете си и съвест, за да решава за себе си и за собствените си деца.
Аз пък забелязвам тъкмо обратното. Повдига някой темата за ваксините, ама не "Дайте да видим За и Против", а с предварително предубедено мнение, че противниците на ваксините плещят глупости, и дай да се посмеем малко на техен гръб. Повечето постинги тръгват в посока "Ура за ваксините!"; "Линч за всички, които не ваксинират децата си!". И ако някой изрази съмнение в ползата от ваксините и резерви относно повсеместното им прилагане, го нападат и освиркват. Сигурно и аз съм малко пристрастна, но така виждам разразилата се дискусия до момента. Иначе приемам мотива, че слагаме ваксините не толкова поради прекия риск от заболяване, а за да се предотврати опасността от разпространение на болестта в глобален план. Но пък и подозренията, че страхът от тези епидемии се насажда главно от фармацевтичните компании, не са ми чужди.

# 146
Първо, в цивилизования свят се предлагат като част от безплатното здравно осигуряване (където го има) така наречените петвалентни ваксини, или иначе казано, ваксините които се правят на 2, 3 и 4 месеца се поставят на бебето с една инжекция. За разлика от България, където всяка всяка ваксина се поставя с отделна инжекция, а за Полио безплатната ваксина е на капки. Най- доброто, което може да се намери в България е 3 в 1 и то родителите трябва да си я купят. Същото важи и за Полио ваксината. Значи, пак повтарям, за сведение на Рени,  всички лекари, с които съм говорила, (тези в Англия, в Полша, включително и в България) не са се уморили, да ми обясняват колко травматизиращо е за бебока ако му се бият всички инжекции поотделно.  Ваксините DTaP/IPV/Hib ( diphtheria (D), tetanus (T), pertussis (whooping cough) (P), polio (IPV - inactivated polio vaccine), Hib – (haemophilus influenzae type b)  не се педлагат в България, защото МИнистерство на здравеопазването не дава разрешение за внос. За опцията ваксина Meningococcal C conjugate (MenC) изобщо не може и да става въпрос. В българската система на бюрокрация и корупция, всичко е едностранчиво и макар да има глоби за "безотговорните" според Рени родители, всички ние знаем, колко е лесно да се фалшифицират документи и да се "докаже". че дадено дете има необходимите ваксини. В една страна, в която допреди няколко години отричахме възможността да имаме инвалиди, не може да се очаква нищо друго, освен като коне с капаци да кажем "Всички деца трябва да са ваксинирани".
В цивилизования свят, за който аз говоря, ваксините не са задължителни, те са желателни и съответните институции предлагат широк достъп от информация, както и много любезно, подчертавам любезно ти обясняват, за е по- добре да ваксинираш детето си. Именно в този свят, който приема инвалидите и хората с недъзи за пълноправни членове на обществото и им създава необходимите условия за живот, хората приемат, че съответните, "задължителни" ваксини освен поради нежелание от страна на родителите биха могли и да не се слагат поради други причини, като непоносимост от страна на детето към ваксините, недоразвитост, недействие на ваксината при детето. Та къде е мястото на тези деца, в така перфектно ваксинираното общество от Рени. Защото, от това, което аз прочетох на мен ми се струва, че тя ако има възможност, би ваксинирала всички наред.... newsm78

# 147
Еее, Сали, недей така. И в България се отлагат във времето или изобщо ваксините при дечица, които имат някакви проблеми Simple Smile.

# 148
Еее, Сали, недей така. И в България се отлагат във времето или изобщо ваксините при дечица, които имат някакви проблеми Simple Smile.
Незнаех, съжалявам ако съм се изказала неподготвена. Просто от някои изказвания тук останах с впечатление, че ако не си ваксинираш детето забрави за детски градини. Но за това колко лесно мога да да "докажа", че ми е ваксинирано детето или каквото й да било друго съм напълно сигурна Grinning
Но пък да ти кажа, докато бях в София и си говорех с две педиатърки за ваксинацията, никоя не изяви желание да тества детето как реагира на ваксини????
Това стандартна практика ли е? newsm78 newsm78
В смисъл, аз ще си внеса останалите ваксини и ще ги правя в България, но малко ме притеснява факта, какво може да стане. Е може би аз си звуча малко параноично, но самата аз съм била жертва на ваксина като дете..

# 149
Ако трябва да съм честна не знам за тестването......

Иначе наистина има дечица, които не се ваксинират, но законово това става по медицински показания само. Случаите, в които се плаща на някого и той попълва имунизационния картон без да са извършени вкасинациите няма да коментирам.

Съгласна съм, че у нас не сме достатъчно информирани относно рисковете от ваксините. Самата аз лично смятам, че истината е някъде по средата и че не бива да бъдем крайни, което забелязах и в противниците на ваксинациите...

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт