Да спасим градинката пред "Севастопол"

• 16 244
  • 253
  •   1
Отговори
# 150
Както и да е. Въртим се в кръг.  Tired
Вярно е. И то е, защото ти така и не отиде да видиш какви, аджеба, дървета се изсичат. Нито пък отиде до общината и потърси документ, удостоверяващ твоята теза (че е много шум за нищо).
Честно, писна ми да повтаряме едно и също.

# 151
Протеста е срещу отсичането на здрави дървета и то така, че никога няма да се възстановят. Градинката е превърната в гробище/сечище/паметник на човешкото безумие ... хора лесовъди и ландшафтни архитекти, които се подписаха споделиха мнение, че който е сякъл не е мислил за запазването на дърветата, нито за облика на градинката.

"Старите" дървета са картотекирани през март 2006г. Оказва се че половината от тях дори не са толкова стари, а освен това са били оценени от специалистите като напълно здрави.  Останалите са описани, като подлежащи на премахване на единични изсъхнали клони. Ако тогава е имало кой да изпълни предписанията, вероятно до инциденти с паднали клони в градинката изобщо не би се стигнало.

Който се интересува от подробности, може да прочете част от статиите поместени тук.

От въпросните материали - две мнения на специалисти, които са доста красноречиви:

"Интерес представляваше изказването на пенсионирания вече агроном Иван Величков, който 17 години е работил за общинската “Паркстрой”. Той оприличи действията на фирма “Ерика Варна” ООД като “слон в стъкларски магазин”. “Резитба на глава извършихме във Варна преди 40 години. Тогава обаче върховете на дърветата се бяха оплели в проводниците, а и бяха млади и можеше да очакваме да се възстановят. С тези дървета ситуацията не е идентична. Градинката е осакатена за 20-30 години напред.”

Друг независим специалист, ландшавтният архитект Деница Русева коментира : “Това, което се извършва в градинката не е само саниране. Има постъпки за цялостна реконструкция, а нужните документи липсват. Тези мерки не са отразени в това единствено писмо, което ни се представя от фирмата-изпълнител.”

# 152
  • Варна
Чудесно, Доня Туфиня. А сега се върни към първия си пост, с който си пуснала темата и кажи, за какво трябваше да се споменава това, че се говорело, че там ще се строи сграда? На мен честно казано това ми прилича на манипулация. Радвам се, че поне за себе си изяснихте какъв точно е проблема.
JuliaP, единствено твоят пост отговори на въпросите, които поставих. Благодаря.

Олеле чета:
"До адекватни разговори така и не се стигна, след като гражданите отказаха на поканата да се качат в зала “Пленарна”, а самият Жечев, явно изнервен, остана едва няколко минути пред разярената тълпа и в крайна сметка отказа да говори."

Добре де защо така се отказаха гражданите? Или ставам много нагла като питам? Или целта май не е точно тази? Инак сте освиркали архитекта. Мхм.

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 00:17 от Саня

# 153
Чудесно, Доня Туфиня. А сега се върни към първия си пост, с който си пуснала темата и кажи, за какво трябваше да се споменава това, че се говорело, че там ще се строи сграда? На мен честно казано това ми прилича на манипулация. Радвам се, че поне за себе си изяснихте какъв точно е проблема.
..........................................................................

Добре де защо така се отказаха гражданите?

Право на Доня Туфиня е да сподели, каквото пожелае с форума ... наистина повечето хора питат спонтанно "Какво ще се строи тука?"

Освен това в последващото изречение тя казва:"Ще съм особено щастлива ако се намери някой да опровергае това с конкретни общински решения!"

В общия градоустройствен план въпросната градинка не е обозначена, като зелена площ, за разлика от градинките на Червения площад, на Археологическия музей, дори църквата св. Николай е оградена със зелен пръстен, а около нея има много по малка зелена площ в сравнение със Севастопол.

Добре де защо така се отказаха гражданите?
А от този последния въпрос оставам с горчивото чувство, че зададен така създава пропаст между гражданите и питащия.

# 154
Айде сега и манипулатор ме изкара. ooooh!
Абе Саня, като виждаш ненормална сеч в почивно време и никой не ти дава обяснения, и като знаеш, че живееш в ненормална държава, защо да не напишеш какво се говори? Да, чух ги всичките тия неща, още там, в градинката, при сечта.
Подобно на теб, ги видях и написани на поне 20 места в нета.
И също тъй, не видях нито един отговорен чичко да покаже пред медии сносен документ що правят таквиз работи в почивни дни!
И кое му е лошото  да се протестира за всяко едно дърво, отсечено просто защото някой нещо не е доразбрал или така му хрумнало? Защото, повтарям се, това е престъпление.
А престъплението датира от по-отдавна-от когато изобщо не са поддържани дърветата (и само те ли)...
Чудя се, защо не критиката ти не ми изглежда никак, ама никак градивна, а ми прилича на подавки от някой кибик, седнал да гледа сеир.
Ядосах се вече. Но тъй като съм автор на темта, няма как да я заключа, не е редно.
Ще помоля да се намеси друг, защото всичко в наше село се опорочава ... всичко, дори и когато човек си мисли, че дерзае за добра кауза.
Аман!

# 155
JuliaP, единствено твоят пост отговори на въпросите, които поставих. Благодаря.

Олеле чета:
"До адекватни разговори така и не се стигна, след като гражданите отказаха на поканата да се качат в зала “Пленарна”, а самият Жечев, явно изнервен, остана едва няколко минути пред разярената тълпа и в крайна сметка отказа да говори."

Добре де защо така се отказаха гражданите? Или ставам много нагла като питам? Или целта май не е точно тази? Инак сте освиркали архитекта. Мхм.
Извинявай, мила Саня, но така дърпаш лъва за опашката, че не мога да не изкажа публично искреното си мнение за теб! А то е : до скоро те мислех за малко умна, но вече съм твърдо убеден, че си малоумна!

Извинявам се за грубия език, но съм изключително възмутен от неадекватните включвания на въпросната съфорумка в тази тема!

# 156
стига бе
живея до градинката, разбира се, че няма да се строи, нали ще ми скрият хубавата гледка, разбрала съм се с хората Joy

аз бях чула и версия, че ще правят цитирам" бърз маршрут за линейки" - поредната тъпотия разбира се. Възхищавам се на човешката фантазия.  ooooh!

Ето какво е бъдещето на градинката:

Зам.-кметът на Варна арх. Венелин Жечев обеща да подаде оставка, ако един от символите на Варна- градинката на "Севастопол" бъде застроена. Повод за изявлението на арх. Жечев стана протестът на около 150 варненци, събрали се тази сутрин пред сградата на общината, недоволни от санитарната сеч на дървета в градинката в центъра на морската столица.

Край "Севастопол" няма да се строи паркинг или луксозна кооперация, каквито са опасенията на местни екоорганизации. Вече има готов проект за възстановяване на парка. В него се предвижда засаждането на нови дървета, храсти, жив плет и цветя, сред които индийски люляк, червенолистна слива и магнолия. Зелената площ ще се напоява по капков път подобно на Борисовата градинка /зад Окръжния съд/, посочи зам.-кметът. По думите му санитарната сеч е била крайно необходима заради съществуващия риск от инциденти. Акцията ще продължи и в следващите два дни.

Още около 640 дървета в центъра на морската столица подлежат на неотложна санитарна сеч. Тези, които трябва да бъдат напълно отсечени, се намират предимно в дворове на училища и на тяхно място ще бъдат засадени нови видове, стана ясно по-рано днес.

# 157
  • Варна
JuliaP, моля, не изкривявай написаното от мен. Под "гражданите" имам предвид именно протестиращите пред общината.
Доня Туфиня, разбира се, че няма лошо да се протестира срещу изсичане на дървета. Обаче. Самата тема в началото пое по-скоро в посока "новострояща се сграда", отколкото "поголовна сеч". А на мен това ми прозвуча манипулативно. Един вид, за засилване на недоволството. Не съм искала да те изкарам манипулатор.  Wink Освен това май става въпрос не само за здрави дървета, а и за една немалка част изсъхнали или изсъхващи. Сами по себе си тези дървета представляват опасност. Разбира се, тук грешката е и в Общината. Трябвало е  да има някой, който да обясни за какво точно става въпрос. В този ред на мисли, защо все пак, след като сте били поканени не сте отишли на разговор в пленарна зала? Критиката ми може би не е градивна. Нямам претенции за това. Но пък и в никакъв случай не е "подавки от някой кибик, седнал да гледа сеир". За мен тази история не е сеир. За мен тази история е пример, че когато дойде ред за свиркане и дюдюкане всички са много силни. Като стане въпрос обаче да се водят разговори, опс, тук ни няма. Толкова за опорочаването. Защо да се заключва темата? Защото питам и мнението ми не е в тон с общото? Ще се опитам да не се включвам повече. Щом има опасност заради моите постове темата да се заключи.  ooooh!

fisherman, дерзай! Тренирай! Днес наречи неква-си-там-съфорумка "малоумна", утре иди пред Общината. Успех.  Peace

# 158
Malenna, всеки участник в темата е чул поне по един слух за бъдещето на тази градинка, предполагам, преди да се включи тук...Simple Smile
Цитираш господинът Жечев, но можеш ли да ми дадеш гаранция "черно на бяло", каквато се очаква от от съфорумките, че всичко онова, което той устно и..., мое мнение, съвсем подготвено е обещал пред хората?
Знаеш ли как  неуважително се отнесе към чакащата го долу пред общината тълпа, която "на крак" му дойде за обяснение?
Ти така ли работиш с клиентите си?Не, нали? Simple Smile
Не искам да влизаме в конфликт, но моля и аз са адекватно,  документално обосновано становище по въпроса!
Иии..ако аз утре ти съборя къщата, която гледа към градинката Wink и ти скрия хубавата гледка Wink, а чак след това започна да ти обяснявам защо и как съм го направила, нооо, ти ме търсиш за обяснение...Как ще реагираш?
Само ще добавя, че днес,  с условия от негова страна, г-н Жечев слезе от конферентна зала и въобще се произнесе пред хора...

# 159
Защо да се заключва темата? Защото питам и мнението ми не е в тон с общото?
Не затова, а защото се задават едни и същи въпроси. От теб и от останалите. Защото темата се върти в кръг и изтъпява. Някои не четат. Аз лично се наложи да се повторя. Губи се смисълът.
Вероятно е по-добре да повярваме всички на това, що ни казват-санитарна сеч е, покрай сухото обаче гори и суровото, ок, поредната не особено голяма грешка на управляващите, какво пък и те са хора ,всички грешим, амин. Да плеснем с ръце и да си върви всичко постарому.

Защо някой не  влязъл да преговаря не мога да ти отговоря-не съм била сред поканените.

Частта за свиркането и дюдюкането можеше да спестиш. За разговорите също. Била съм и на разговори, и на протести. Струва ми се, че имам малко повече право от теб да обвинявам, ако става въпрос за това. Wink

И отново ще се повторя-дано не е верен нито един слух, дано зеленото островче остане, че вече са безкрайно малко подобните му из града!

# 160

JuliaP, благодаря ти за информацията, много очаквах днес по медиите да чуя изказването на г-н Величков, което нямаше как да се разбере, поради  уличния шум днес! Simple Smile Благодаря и за линка към статията, който си указала - особено полезен е!

# 161
разбира се, че ще си остане зелено там
давам гаранция, все пак съм от бранша Blush

# 162
Ето още по темата от различни медии:

Кметът се скри в столицата, сечта на дърветата продължава!

Над 150 души протестираха във Варна срещу сеч

Защо този В. Жечев не вземе да покаже на хората проект за това, което са намислили - на хартия - черно на бяло със съответните подписи отдолу?

Въпросният управител на фирма Ерика обясняваше с ухилена физиономия как ще отреже и останалите дървета, защото така му е било наредено - с какъв документ, колко дървета, защо май месец, когато такъв вид подрязване би съсипало дърветата? Това са част от въпросите, които не получават отговори.

Санитарна сеч II

Malenna, дано се окажеш права - повечето хора просто искат градът да е уютен, чист, красив с повече зеленина и детски площадки. Истината е че поради многото застроени зелени площи в последно време, хората са настръхнали и не желаят да се отнема малкото останало, особено в центъра, който е и лицето на Варна. Това, което гневи гражданите е, че администрацията за пореден път действа непрозрачно и в нарушение на ЗУТ и собствените си наредби.

Противоречията са най-фрапиращи между оценката на ландшафтните архитекти, че голяма част от дърветата са напълно здрави и тяхното орязване по този начин е неадекватно, унищожително, непрофесионално и успокоенията от зам. кметът Жечев, че нищо не е станало и голяма работа - 15 живи и истински дървета са накълцани, ще засадим малко плет, люляци и някоя друга магнолия.

# 163
  • Варна
Аз се засрамих, че подтиквам към размирици и съм сразена от критиката, особено от човек, който не си е направил труда да отиде на самото място.  Blush
Язък, че мога само да освирквам, иначе бих се впуснала в ободряващ разговор кой крив и кой прав, докато в това време "довършват" градинката.  Rolling Eyes

Добре ще е слуховете да се окажат неверни, хубаво, че има проект за градинката, но още не ми е ясно защо беше нужна тази сеч. Crossing Arms

# 164
  • Варна
Да, а моето предположение, че някой яко ще се нагуши от убиването на дърветата, се оказва вярноооо. Какво толкова, съсипаха огромни, прекрасни дървета, сега ще насадят малко екзотични храсталаци и цветенца, "Ерика" ще глътне една порядъчна сумичка и...  напред към следващата градинка. Лелееее, пък от Морката колко пари могат да се изкарат, не е истина просто Sick

Общи условия

Активация на акаунт