За ПАП 3 *Б*

• 269 467
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря на minie mouse i Suprema за бързата реакция.
Наистина друг доктор е добро решение.
След като попрочетох доста в последните 24 часа за HPV вируса открих нещо, което наистина звучи обнадеждаващо и полезно като информация за всички с този проблем: Този вирус атакува само болните клетки или по-точно има ли раничка има риск от развиване на рак, няма ли раничка вирусът е овладян.

# 121
  • Sofia
Този вирус атакува само болните клетки или по-точно има ли раничка има риск от развиване на рак, няма ли раничка вирусът е овладян.

Шоши, не че искам нещо да спорим, но аз за това нещо чувам за първи път. Вирусът може да е причинител на тези ранички, така че виждаш, че зависимостта е друга. Коварен вирус е, защото е ДНК, носиш го в клетките си на определеното място (половите органи в случая) и това, което може да направиш сама е веднъж спряла развитието му, да не му позволяваш да се развива - чести прегледи, здравословен начин на живот, по-малко стрес и много здрава храна. Затова аз тук непрекъснато дудна за чести прегледи и за адекватно лечение, а не да се действа на сляпо.
Не губи време и действай, сигурна съм, че скоро всичко ще е наред!!

# 122
Благодаря на minie mouse i Suprema за бързата реакция.
Наистина друг доктор е добро решение.
След като попрочетох доста в последните 24 часа за HPV вируса открих нещо, което наистина звучи обнадеждаващо и полезно като информация за всички с този проблем: Този вирус атакува само болните клетки или по-точно има ли раничка има риск от развиване на рак, няма ли раничка вирусът е овладян.
Папиломният вирус също причинява ранички, последните може да са и от инфекции, а още по-лошо е, ако са хронифицирали и неоткрити.Заради еддна нелекувана инфекция резултата от цитонамазка може да е по-лош.
Suprema  го е написала добре, така че само ще кажа за пореден път-HPV  не се лекува, лекуват се раничките и инфекциите и се правят чести прегледи.

# 123
Suprema, за спор не става и дума.
 Аз също насърчавам редовните прегледи, както и не оспорвам, че този вирус не се лекува, а си го носиш цал живот и трябва да не му позволяваш да става по-силен от теб. Единственото е , че  си отнемаш част от тревогите ако не се стига до раничка или стигне ли се - взимаш веднага мерки. Факт е, че половината население на земята има или все някога е имало брадавици или кокоши трън и други такива кожни гадости, а те се причиняват от същия този вирус. Спасение явно няма. Да живеят моногамните!
Поисках мнението да друг  гинеколог и  ми предстои преглед още утре. Първата му реакция като видя изследването ми беше, че все още говорим само за съмнения. Не съм станала оптимстка от една дума, но все пак ...Интересно ми е каква ще е неговата стратегия.
Ще пиша с повече инфо, може би още утре. Весел ден

# 124
  • Sofia
Шоши, стискам палци. Вярно е, че папиломните вируси са стотици и гениталните брадавици са само една малка, но коварна част от тях. Колкото до моногамните - и тук е една мистерия. Аз се смятам за такава, както и партньорът ми, пък не ме питай просто от къде е това. Още не си го обяснявам, но вече и няма какво да се терзая.

Дано всичко тръгне добре при прегледа, пожелавам мн успех и пиши дали всичко минава добре, ще помагаме с каквото можем.  Hug
Смело напред!

# 125
shoshi84 , не искам да те плаша но 3д означава предракови клетки!!!
Това е много сериозно и незабавно трябва да вземеш мерки.
Този лекар явно е подминал доста в материала когато е учил, как може да каже "свиркай си" при такъв резултат.....просто не ми го побира главата.По-добре е да смениш лекаря и направи контролна цитонамазка,Ако 3д се потвърди не мисля, че ще се разминеш с конизацията.Аз самата съм с конизация през 2004г, не е толкова страшно, само се ядосвам на известната д-т Попова която ме мота 8 месеца и станах по зле.После направо при д-т Кърлов в раковата и нещата се наредиха.
Стискам палци!

# 126
  • Бургас
Седя тука ровя и пиша. Една приятелка утре я оперират от рак на шийката на матката.Било в първи стадий. Има 7-месечно бебче. Някой може ли да каже какво е точно този първи стадий и къде в Бургас се прави лъчетерапия и от кой? Препоръчайте добър специалист.Ще й махат всичко без влагалището и яйчниците. От цитонамазката е ІІІ В група. Помагайте!

# 127
до Бубабо
Непременно да дойде в Софийската Онкология. Тук единствено са най-добрите специалисти.  А как са определили стадия без конизация?

# 128
Подкрепям мнението на mmery, как са определили този първи стадии. Самата аз бях с резултат от цитонамазката III В, направиха ми конизация декември мин.год. и сега всичко е наред. Може би лекарите са имали предвид точно конизация, но вие нещо не сте разбрали, при тази операция се изрязва част от шийката на матката, другите неща си остават.

# 129
  • Бургас
Правиха й биопсия и от нея се разбра, т.е. са й казали първи стадий. В момента е в операция и тука нервно чакам. От притеснение и аз се преглеждах, но всичко си е о.к. и от цитонамазката и от микробиологията. Снощи като се чухме каза, че й махат шийка, матка, тръби.Оставят яйчниците, за да произвеждат хормони и влагалището. Но като се отвори ще кажат точно до каква степен се е развило. Та ме помоли да разбера какъв е тоя първи стадий. И ще й правят после лъчетерапия и се чудише зависи ли това колко е добър лекаря.Гадна  работа. Да не се случва. А как до преди месец си говорихме да  правим заедно бебета другото лято ...

# 130
Правиха й биопсия и от нея се разбра, т.е. са й казали първи стадий. В момента е в операция и тука нервно чакам. От притеснение и аз се преглеждах, но всичко си е о.к. и от цитонамазката и от микробиологията. Снощи като се чухме каза, че й махат шийка, матка, тръби.Оставят яйчниците, за да произвеждат хормони и влагалището. Но като се отвори ще кажат точно до каква степен се е развило. Та ме помоли да разбера какъв е тоя първи стадий. И ще й правят после лъчетерапия и се чудише зависи ли това колко е добър лекаря.Гадна  работа. Да не се случва. А как до преди месец си говорихме да  правим заедно бебета другото лято ...
На колко години е твоята приятелка?Има ли деца?/пишеш, че сте щели да правите.../
Значи сега говорим след свършен факт или нещо не си разбрала.Чак при ПАП 4 може да има рак, даже и тогава не е сигурно пълното премахване на детеродните органи.Направо съм шашната....

# 131
Има две подобни теми и малко се обърках аз, но стискам палци операцията на приятелката ти да излезе конизация, а не нещо по-сериозно. Пишеш, че има бебе на 7м., тя самата на колко години е? Да и махнат детеродните органи  newsm78, аз също съм учудена.

# 132
Много съжалявам, че толкова късно можем да се включим със съвет. По принцип дори и в І-ви стадии в Онкологията запазват детеродните органи, ако жената все още иска дете. Това с хистеректомията /каквата операция е премахването на органите, които изброяваш/ е при неизбежност. Конизацията по принцип е диагностичен и терапевтичен подход, който е задължителен преди това, но ако на това са му казали биопсия..., защото е вид биопсия... Дано не си разбрала съвсем и операцията е именно конизация. А иначе І-ят стадии си има своите подстепени също. Стискам палци и я посъветвай поне за следващ етап да дойде в София. Този стадий е лечим, но за съжаление след хистеректомия няма да може да ражда повече. Кураж!!!

# 133
  • Бургас
На 26 години е. Има бебче.Първо дете. Снощи като се чухме каза, че всичко махат. В София я оперират. Довечера ще стане ясно как е протекло и какво се е случило като са я отворили. Дори и майка й няма още инфо.Има HPV и казаха, че от него е развила рака. Може ли някой да обясни за тия стадии на рак на шийката на матката.

# 134
Ето ти подробна информация:
Ракът на маточната шийка е болестно състояние, което засяга шийката на матката. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен HPV (human papillomavirus). Този вид рак може да бъде предотвратен чрез профилактика и лекуван в ранните стадии. Профилактиката се състои в това веднъж на две години или ежегодно осъществяване на профилактичен гинекологичен преглед със задължително взимане на цитонамазка - обезателно с четчица (ако това условие не е изпълнено профилактиката се компромитира), а не с тампон за микробиологично изследване или с пръста на ръкавицата. Цитонамазката се изследва от ПАТОЛОГ. ПАТОЛОГЪТ е този който поставя диагнозата "РАК". От цитонамазката може да се предположи, макар и с голяма вероятност, наличието на неопластичен процес - т.е. тя е само ориентировъчен метод. Когато от цитонамазката се предполага карцином - ПАП 3В или ПАП 4, задължително се прави биопсия със сепарирано абразио и диагнозата РАК отново се поставя от ПАТОЛОГ. В зависимост от отговора на ПАТОЛОГА последващото поведение е различно. При тежкостепенна дисплазия или карцинома ин ситу се прави конизацио - в операционната се изрязва конус от маточната шийка - един вид биопсия. Последвалото изследване на конуса от ПАТОЛОГА ще реши дали терапията да спре на този етап. При микроинвазивен или инвазивен карцином се прави радикална хистеректомия - отстраняват се матката с аднексите и се прави обширна лимфна дисекция. Отново изследването се извършва от ПАТОЛОГ и пак отговорът на ПАТОЛОГА определя стадия и по-нататъшното поведение. Стадиите са : 0. - карцинов ин ситу 1. - ракът е локализиран само в шийката. 2. - ракът напуска цервикса, но не се ангажира тазовата стена или долната трета на влагалището. 3. - ракът ангажира тазовата стена и долната трета на влагалището, 4. - ракът излиза от таза и ангажира лигавиците на дебелото черво или пикочния мехур, в този стадий са налице и далечни метастази. След констатиране на рак пациентът задължително се представя от лекуващия лекар и ПАТОЛОГА на онкологичен комитет с присъствието на онколог и с протокол се определя по-нататъшното лечение. В следствие на въвеждането на профилактичен скрининг през 50-те за 10 години заболеваемостта в САЩ от рак на маточната шийка спада над 100 пъти. В резултат на забатачването на реформата в болничната помощ само един господ знае колко жени в България ще го отнесат.

Къде я оперират? Да не е в Пета или Окръжна там са любители на прибързаните хистеректомии ...

Общи условия

Активация на акаунт