За ПАП 3 *Б*

• 271 128
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 960
Исках да попитам дали някой знае нещо за HPV теста?
Аз си правих ЧПВ тест,типизация на вируса.За същия ли питаш?

# 961
По въпроса за електрическата примка.Правиха ми преди година точно,докторът ми обясни,че е по-щадящ метод ,особено ако планираш бъдеща бременност.При мен упойката не беше пълна,но страхът ми определено беше по-голям от болката.Всичко трае няколко минути-боли единствено при отделяне на тъканта за секунди и след това при самото обгаряне на краищата,но е доста по- леко от перспективата да се седи няколко дена в болницата и т.н.Тръгнах си един час след това(трябваше да поседя,защото ми стана зле от самата упойка).Не е нещо страшно,страшно е чакането на резултатите след това.
 Исках да попитам дали някой знае нещо за HPV теста?
Aз в етвъртък съм на електриеска примка,стискайте палци.Лекарката иска да ми я правят с пълна упойка,да ме приспят за 10 мин.Мен не ми се ще и ще попитам вариант за някаква местна.Ще ме държат цял ден в болницата,може и до другия ден,ако има силно кървене или друг проблем/не дай Боже/.Кажи,моля те,как се увстваше след манипулацията,какво трябва и не трябва да правиш.Колко време се възстановяваш?Може ли да се ходи на море,секс???Има ли проблеми с бъдеща бременност?

# 962
Добре е да се поседи един ден в клиниката,защото при мен се случи нещо малко неприятно.2 часа след операцията почнах да кървя обилно и се върнах при доктора.Каза,че се е спукало кръвоносно съдче(при самото обгаряне те един вид ги запушват/сигурна съм че се изразявам супер непрофесионално,/именно за да не се случва такова кървене).Докторът обработи отново мястото и кървенето спря.По принцип след електрическа бримка не трябва да кърви,а да има само леко течение с ръждив  цвят.Това течение продължи 3-4 дни.Изписаха ми противозачатъчни,за да се отложи цикъла и да се даде възможност на раната да оздравее по-бързо.При мен те не подействаха,дойде ми след 15-тина дена.Един месец без секс(при мен беше доста повече по собствено осмотрение),без морета и басейни,без тампони(и досега не съм ползвала).Нямах абсолютно никакви болки.След 3 месеца на профилактичен.Пропуснах да кажа,че не трябва да се вдига и тежко.
Тогава попитах доктора има ли проблем за бъдеща бременност.Той ме прегледа,смея да кажа ,доста обстойно с вагинален ултразвук и каза,че шийката е доста скъсена и при бременност-задължителен серклаж.При мен изрязаната тъкан беше с дълбочина 0.8 см и диаметър 2 см.Честно казано,незнам това малко ли е или е много.
Искам да ти кажа да не се притесняваш въобше от самата процедура,на мен просто не ми предложиха пълна упойка,бих се съгласила,за да си спестя притесненията.
А относно HPV теста-кажи ми какво знаеш.Да,това е ЧПВ теста.Къде,как се прави?

# 963
lilac_flower го е обяснила много добре!
От упойката не се плаши.По-добре е да си с пълна.Много е травмиращо да се усеща, че ти правят някаква манипулация.
За бременност след конизация,  независимо как е направена трябва да я прекараш на легло.Казвам го от собствен опит мила.На мен ми е премахната 2/3 от шийката и когато трябваше да ми се направи серклажа, се оказа, че няма какво да зашият....Спасението на бебо е само в лежането и ставане само до тоалетната иобратно в леглото.Много е мъчително но трябва да се издържи!
За басейни ми казаха да забравя до края на дните си.Тампоните от доста времевече ги отричат,  защото предразполагат към бактериални инфекции.
Морето за 1 година беше забранено,както и да не се излагам на никаква пряка слънчева светлина една година.
Успех!Стискам палци за утре!

# 964
  • София
Подкрепям емоли за пълната упойка.
По-добре е, не е страшно, даже е приятно, кратковременна е и не се налага интубация.
Сега вече има доста хубави общи упойки. Аз нямах никакви странични ефекти след упойката освен жажда. Доста изчетох за упойките и честно казано бих избягвала гръбначните.

# 965
  • София
Да питам при конизация с електрическа примка не пишете за тампонада.
Това ми беше най-ужасното - което наложи и слагането на катетър.

# 966
Аз съм на мнение, че пълната упойка не е най-добрият вариант. В моя случай анестезиологът ми предложи спинална и аз приех с облекчение, защото идеята за пълна упойка никога не ми е допадала. Но ако човек се чувства по-комфортно с пълна, нещата са ясни. Grinning

За бременността след конизация и евентуалният серклаж: моят лекар ми обясни, че при евентуално нова бременност ще се наложи внимателно проследяване, но дали ще има серклаж или не - не е възможно да се каже отсега. Сам по себе си, серклажът не е 100% задължителен, зависело от развитието на бременността. За начинът на родоразрешение - казаха ми, че е пак според зависи, ако няма някакви специфични проблеми, няма пречка и да се роди по нормален път.

В крайна сметка се убедих, че няма универсални правила - на всяка от нас са правили специфични интервенции, конусите са с различни размери и оттам насоките, които ни дават лекарите, са различни.

# 967
Аз съм на мнение, че пълната упойка не е най-добрият вариант. В моя случай анестезиологът ми предложи спинална и аз приех с облекчение, защото идеята за пълна упойка никога не ми е допадала. Но ако човек се чувства по-комфортно с пълна, нещата са ясни. Grinning

И аз предпоитам със спинална,правена ми е заради друга операция,както и епидурална при раждането,затова от тях не ме е страх.Но тази пълна малко ме тревожи,въпреки,е според лекарката била много лека.

В крайна сметка се убедих, че няма универсални правила - на всяка от нас са правили специфични интервенции, конусите са с различни размери и оттам насоките, които ни дават лекарите, са различни.

На мен изрязването ще е доста повърхностно по думите на лекарката ми.Надявам се,че това няма да засегне много шийката,защото планирам бременност,веднага щом може.Като цяло кога си върнахте нормалкия наин на живот след подобна манипулация?

# 968
А относно HPV теста-кажи ми какво знаеш.Да,това е ЧПВ теста.Къде,как се прави?

В Кабинета на д-р Ганчева ми взеха малко парченце и го изпратиха за изследване в Националния център за заразни и паразитни болести,Лаборатория Молекулярна Вирусология в София,на бул.Столетов 44 А.тел.е 931-07-13/232
Инае моя мъж си направи типизация в Геника  www.genikalab.com
Цената и на двете места е около 100 лв.Аз имам тип 16,при него дава индикация за 16/18 ,но при мъжете не е 100% резултат.Предполагам,е тои има и други типове,защото в миналото е имал кондиломи.

# 969
Като цяло кога си върнахте нормалкия наин на живот след подобна манипулация?
При мен беше конизация със скалпел - там кървенето е по-обилно. Но в края на първата седмица вече нямах кървене (на 7 ден паднаха конците и токава прокърви леко и това беше всичко). Болки не съм имала, освен през първите часове след конизацията. Леко ме наболяваше кръста два-три дни след това, но беше бял кахър.

След 10тия ден нямах и чувството за умора и отпадналост, което изпитвах през първите дни.  Единствено останаха ограниченията да не правя секс и да не ползвам тампони за още известно време.

# 970
Единствено останаха ограниченията да не правя секс и да не ползвам тампони за още известно време
При нашите проблеми въобще не се препоръчва използването на тампони ... Confused

# 971
Предупредиха ме да не ползвам, докато се възстановявам след операцията. След контролният преглед доктора каза - няма проблем. Явно ми дават по-голяма свобода  Laughing

# 972
Единствено останаха ограниченията да не правя секс и да не ползвам тампони за още известно време
При нашите проблеми въобще не се препоръчва използването на тампони ... Confused
Защо?

# 973
Защо?
еmoli  по-горе е маркирала. Заради опасността от инфекции. По принцип и за съвсем здрави жени някои гинеколози изказват големи резерви.
Иначе съм съгласна и със sladka hapka, че човек не трябва да се вманиачава ...
На мен лично не ми пречи да не използвам тампони, да не нося прашки и въобще да се съобразявам с тези препоръки Grinning

Иначе след самата конизация още на следващия ден бях като кукуряк. Съвсем леко кървене, което спря след няколко дни.
По-неприятно е очакването на резултата, отколкото физическото неразположение.

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 13:49 от mmery

# 974
Пак съм на линия... Grinning...Всичко мина вчера.Приеха ме в 9часа сутринта в клиника Доверие-      http://mbal.doverie.bg/  ,   Доволна съм от болницата и от персонала.
До 13 часа ми правиха нужните изследвания:кръв,кардиолог,анестезиолог.Около 16 часа дойде моята гинеколожка и ме вкараха в операционната.Всички бяха много мили.Сложиха ми пълна периферна упойка ДИПРИВАН.Заспала съм без да усетя,събудих се вече в леглото,като ме вкарваха в стаята.Сложиха ми система.След 30-40 мин.можех да ставам.Упойката е много приятна,нямах никакви оплаквания ,все едно ставам сутрин от сън.След час ми дадоха да ям и пия.Около 3ч след интервенцията можех да се прибера у дома.Условията в клиниката са много добри,платих 50 лв.за престоя,другото се поема от здравната каса с направление номер 3.Нямах никакви болки след операцията,само леко зацапване.Днес махнах тампонадата,сега леко прокървих,като начало на менструацията,но предполагам е нормално.Имам леки болки в кръста и напрежение ниско в корема и много ми се спи.Казаха ми да не вдигам тежко,без тампони,никакво къпане в море,басейни,вани и секс-1 месец.Пия ципрофлоксацин,един блистер.Хистологичните изследвания ще станат след 12 работни дни,към края на месеца.Доколкото разбрах са използвали голяма електрическа примка,изрявали са повърхностно,нямало е изненади,всичко е както беше планирано.Сега остава да изчакам резултатите и се надявам да ликвидирам вируса с тази интервенция.Горе-долу това е...

Общи условия

Активация на акаунт