домашно сирене

• 44 188
  • 85
  •   1
Отговори
# 30
  • In a surreal moment!
Суроватката или т.нар. цвик - може да се извари , вече писах , да се пресече с кислота и да се събере извара , а течността която остава се използва за замесване на хляб , мекици и т.п. или се прибавя в айряна или таратора - богата е на калций. Лично аз си хранех прасенцето или бърках на кокошките .

# 31
Сигурно е лоша , щом спазваш всички стъпки на подсирването и все пак то не се получава , значи маята не е читава . Озадачих се като каза , че си пробвала с тамошна и с българска и все пак не ти се получава , това пък говори за някакъв пропуск в технологията . Ти не се отказвай - пробвай пак , все ще го улучиш , майстор не се става от веднъж .

Не съм пробвала с тукашна. Първата ми я даде българка, която си прави сирене. Маята и беше българска. Тя си прави, но на мен не ми стана. После си поръчах на нашите- майка ми се престара с няколко флакона. Laughing И с нея доста неуспешни проби имаше докато накрая я "забравих" в шкафа. Сега си мисля дали да не пробвам с тукашна. newsm78 Не че съм виждала по магазини, но видях в и-нет и може би ще поръчам. newsm78 Луд умора няма.. hahaha Искам домашна моцарела. Сирене не мога да дочакам да ми узрее, обаче ако успея да направя Моцарела, ще съм супер-доволна. Thinking

Аз вече пробвах да я кипна суроватката..Каква ти извара? Суроватката ми стана бистра-бистра жълта водица- никаква извара не става от нея- няма там какво да се пресича. newsm78 Обаче си е полезна и ще си замеся хляб. А палачинки дали няма да станат? Grinning

# 32
  • In a surreal moment!
Брей , това мляко , взели са му сметаната ...
Направи си палачинки , ще станат , защо не ...само да не е много кисел цвика от пресичането - пробвай го .
Лично аз съм пресичала винаги само с кисело мляко и след това може и да си  пиеш вместо вода .
Дръж в бутилка в хладилника , че бързо вкисва .

# 33
Хenia -  Киселото мляко само подобрява вкуса , нищо повече .
             Не играе роля при подсирването.

всъщност играе важна роля. сирищния ензим /химозин/ деиства само в кисела среда. - това е ролята на киселото мляко /така се имитира средата в стомаха на малките животни - химозина е взиман преди ерата на ГМО само от стомаха на убити сукалчета/ . може би не ви се хваща сиренето Ксения, защото няма калции? калция се отделя по време на преработката на млякото /варенето/. затова в подобрите магазини освен мая ще ви продадът и калциев препарат /обикновено хлорид/ , друга вероятност е да е било много горещо млякото и стрептобацилите да са измрели преди да подкислят средата което нужно за активация на химозина.

пп. в коя страна сте Ксения? в някои е разрешено добавянето на различни стабилизатори и антибиотици /сащ/. това може да е причина за несъсирването.
ппп. суроватката е бедна на калции /той се извлича в състава на казен- цалциевите комплекси в сиренето/ за сметка на това в суроватката остават захари, минерали, витамини, албумини...

сори за намесата.

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 06:22 от tonev

# 34
Цитат
Всички сирена по света се приготвят по еднакъв начин - пастьоризирано мляко се пресича с мая за сирене - получава се сиренена маса, която после се оцежда до определена степен и вече според табиета се заквасва и зрее при определени условия.
Маята за сирене се произвежда синтетично - това е един ензим, наречен РЕНИН( извличан преди това от агнешки стомахчета - сирище), който е "отговорен"за коагулацията на белтъците на млякото - за казеина; другият белтък, който остава в суроватката се коагулира чрез загряване - ИЗВАРА( сетете се и за хуманизираните детски млека.

Оттам нататък сиренената маса се заквасва с различни млечнокисели бактерии и плесени, които водят до специфичните за даден вид сирене цвят, консистенция, вкус и аромат.

Та. Българското бяло саламурено сирене се заквасва с Лактобацила български - това му дава специфичния вкус, аромат и лом( като се среже буцата). Ферментацията за разлика от българското кисело мляко протича при температура около 10 градуса Целзий - т.е. доста бавно и плавно - целта е да не се образуват мехурчета въгледвуокис в буцата и да стои "гъбесто". Затова трябва да отлежава минимум 45 денонощия, а най-добре - 60.
Няма значение какво е млякото - просто се получават различни по цвят и аромат сирена. Киселичкият вкус е "дело" на LB.
На тоя вкус и аромат византийците не могат да докарат на тяхната ФЕТА. Пък и никой друг, който не кваси с LB.
Съдържанието на мазнини е 50% за овчето и 47% за кравето на база сухо вещество, въпреки всичко, ако е направено от който му разбира, не жълтее а е бяло като сняг( описвам за родените след Демокрацията  ).

В линковете по-долу ще видите рецепти за сирене, плахи обяснявки и пр., но основното е това - за да се нарича бяло саламурено сирене трябва да се заквасва( след получаването на сиренената маса = curd) с Лактобацилуса български - инак - нанай - мяза на сирене, ама не е това....

пак цитат от yosif

цялата дискусия е тук

# 35
Да...лека му пръст на Йосиф. Cry Беше с енциклопедични знания.

# 36
Момичета, толкова се затормозявате ! Няма нищо сложно в направата на сирене !В къщи това се прави през ден в момента ! Само, че ползваме овче мляко ! Маслеността е по-висока, плътно  и дава обем сирене. При кравето - много литраж - малко сирене. Свекървата даже само го затоля /вече има вътрешен нагласа за топлината/ добавя маята, завива /какво ти одеало/ една хавлиена кърпа и най-много едно елече/
след около час - разбърква и в цедачката . Оставя го там за около 4 часа.
Какви специални преси ? - това е в домашни условия . Поставям в кутия за храна - правоъгълна и в хладилника. Когато се сетя - изливам няколко пъти изцедила се суроватка. На студено се стяга. Изяждаме го така. Ако хартиса - тогава със сол в едно малко бидонче. Обикновенно саламурата я правя - вода в една кана и пробвам със сурово яйде , да плува,  за солено.
Няма нищо сложно !
Но, ако имате възможност, опитайте с овче мляко !

# 37
Цитат
Но, ако имате възможност, опитайте с овче мляко !

Да ама няма възможност. Не съм в Нова Зеландия. Laughing В Канада овце не пасат. Поръчах си нова мая от България и ще пробвам пак.

# 38
  • София /Абсурдистан
Записче да следя темата.

# 39
Запис и от мен и да побутна темата.Купих си мая и чакам млякото.
Това сирене от магазина е ....просто нямам думи.

# 40
Нямам много време да ви чета, но да попитам в чужбина с какво мляко правите сирене?

# 41
Хъм, а без мая не може ли да стане, т.е. не може ли да се използва готово сирене, както се прави с киселото мляко? newsm78

# 42
Хъм, а без мая не може ли да стане, т.е. не може ли да се използва готово сирене, както се прави с киселото мляко? newsm78
Не,не става така.Трябва си мая за сирене.Продава се в едни шишенца...

# 43
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
най-хубаво сирене ми стана като забравих подквасеното  мляко на котлона за 4 часа  Joy
т.е. аз исках кисело мляко, но го забравих и стана сирене  Laughing

е котлонът беше на 1 и само подгряваше, но се получи страхотно сирене.
с мая не ми е ставало толкова плътно и вкусно.
чак половинката ми каза: дано помниш от къде си го купила, много е вкусно  hahaha

# 44
Цитат
най-хубаво сирене ми стана като забравих подквасеното  мляко на котлона за 4 часа 
т.е. аз исках кисело мляко, но го забравих и стана сирене

Ейййй супер, може ли да обясниш по-подробно, моля те.

Общи условия

Активация на акаунт