Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да осигуря медицинска помощ за детето си в Израел, когато семейството ми живее там?
Какви са възможностите за получаване на израелски паспорт за дете с двойно гражданство - българско и израелско?
Какви са основните трудности при изучаването на българския език от чужденци?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да осигуря медицинска помощ за детето си в Израел, когато семейството ми живее там?
За да осигурите медицинско обслужване за вашето дете в Израел, докато семейството ви пребивава там, можете да се регистрирате за временна застраховка към Клалит (здравна каса) и да я използвате по време на престоя си. Важно е да проверите условията за временни застраховки, тъй като те могат да варират.
-
Какви са възможностите за получаване на израелски паспорт за дете с двойно гражданство - българско и израелско?
Дете с двойно гражданство - българско и израелско, може да получи израелски паспорт. Някои държави позволяват притежаването на повече от едно гражданство. След 18-годишна възраст детето има право да избере дали да запази или се откаже от някое от гражданствата си. Препоръчително е да се консултирате с компетентните органи за конкретните процедури и изисквания.
-
Какви са основните трудности при изучаването на българския език от чужденци?
Изучаването на български език от чужденци може да бъде предизвикателство поради членуването, предлозите и родовете. Тези елементи често причиняват объркване както за учениците, така и за чужденците. Например колегата, роден в Иран, се бори със средния род, който не е нито мъжки, нито женски в българския език.
-
Какви са разликите в рода на думите между българския и иврит?
-
Какви са основните трудности при изучаването на иврит за българите?
.
Не може само да кажеш, сподели какви са ти впечатленията
, докоснаха ли те с нещо двата филма? Аз бях много притеснена, когато давах списъка с имената на филмите, дали те са разбираеми за някой извън Израел, дали няма да изглеждат малко объркващи....
И благодаря за информацията 

Ти подготвяш ли се за изпита? Как ти върви?
, в който описвам какъв е реда по организирането на сватба в Израел, какви са обичаите и традициите, какво се пише, какво се казва, с линкове към клипчета на младоженци, но стана много дълго и ще качвам нещата на порции, а вие ме питайте, ако нещо не е ясно или ако имате въпроси изобщо.
, но свиркайте, ако нещо се улисвам 

Някои 
Прието е гостите да оставят чек, като той трябва да покрие стойността на куверта – има сайт, в който човек може да сметне колко да остави в зависимост от това какъв се пада на младоженците, какво работи и къде и кога е сватбата: 
Доброто възпитание повелява поканите да се занесат лично на крак на всеки гост, да се изчака потвърждение (а, ако се забави, се обаждаш да питаш), на сватбата има прием на гостите, където се благодари за пристигането, а след сватбата се благодари на всеки гост за щедрия подарък.
Под хупата се нареждат младоженците и семействата им. Тя символизира дом.
– казват се няколко благословения: напр. когато се отпийва вино, се благославя Създателя на гроздето (общо 7 са благословенията от този тип); когато мъжът слага халката на жена си и казва „Ето, осветена си ми по религията на Израел и Мойсей” (הרי את מקודשת לי כדת משה וישראל); когато чупи чашата в памет на разрушения храм, казва за Ерусалим „Ако те забравя, забрави десницата ми”