Майчинството - счетоводно - 10

• 108 868
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, вярвам че тук ще получа отговор на проблема, който ме тревожи.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Настъпиха промени в службата, която работех и се наложи да се прехвърли една бройка в друг град. Прехвърлена е моята бройка, понеже съм майчинство, а моето място не беше заето от друг човек. Предупредиха ме да очаквам спиране на майчинството ми от работодателя. Възможно ли е това да стане?
Благодаря ви!

За да те прехвърлят в друг град, трябва ти да си го поискала. Работодателят не може своеволно да променя мястото на работа.
Виж чл.118 - 122 на Кодекса на труда.
Могат да ти спрат майчинството само ако подадеш молба, че искаш да напуснеш. Така че внимавай какви документи подписваш, най-добре не подписвай нищо.

Благодаря Стики,
проблемът е, че не съм прехвърлена аз, а са решили шефовете да преместят моята бройка, която не е била заета от никой, в друг град, където има нужда от човек и е вече и попълнена. Не искам да ми се спира майчинството, все още нищо не са ми давали да разписвам, но въпросното прехвърляне на бройката е станало.

Последна редакция: вт, 20 май 2008, 23:17 от epita

# 136
Това е техен проблем, не твой. Живот и здраве ти си се връщаш на твоето място. Ако трябва да прехвърлят някой друг.
Да не би да не внасят осигуровки и да не могат да теглят обезщетения?

# 137
  • София
Стики  newsm51 !!!

# 138
Доколкото зная ми се внасят осигуровки и си получавам майчинството, дори и с доста закъснение, но моята бройка вече я няма там където работех и незная, дори как и къде ще се върна на работа след като изтекат 2-те години.

# 139
Имам и ПИК код, с който направих проверка в страницата на НОИ, от там до края на миналата година за всеки месец имам по 2 реда, като на единия са 0лв, а на другия сумата която ми е преведена, а от началото на тази година в сума са само 0лв. От края наминалата година започна да ми тече отпускът за гледане на дете до 2 години.  Стики, надявам се да Ви стана ясно, това което съм написала и значили, че от началото на годината не са ми внесени осигуровки?

# 140
Мисля че е нормално да са нули. Надявам се някоя друга майка да сподели!

А за работата не се притеснявай. Има още много време. Пък и с такъв подход към теб може да ги осъдиш много лесно. Гледай си детенцето и не му мисли!

# 141
Много благодаря за помоща. Heart Eyes
Стики желая всичко най-добро на теб и на всички, който се отзовават на многото ни питания.

# 142
  • Пловдив
здравейте да попитам мамите счетоводителки имали ли сте случай или да сте чули когато се закрива цяла фирма(предприятие,в моя случай поделение ) дали от инспекцията по труда дават разрешение за увоняване на служителя и при какви условия.
Предварително благодаря   bouquet

Не съм имала, слава богу, но предполагам че ще дадат разрешение без проблеми.

олееееее дали е толкова лесно.Всъшност забравих да пиша че става въпрос за мен ,а в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. все пак не се ли съобразяат малко от инспекцията по труда .........оффффф ами само това ми липсваше,нестига че не мога да се върна на работа,а и майчинството ако ми спрат  newsm78
Някой друг да е искал такова разрешение ........ Cry

# 143
Ако прехвърля майчинството на майка ми, която е пенсионерка, за да започна по-късно работа, тя губи ли пенсията си или ще получава и двете.
А другия вариант който измислиха скоро - "наемаш си гледачка и държавата й плаща 220 лв." , върши ли ни работа /пак за майка ми/ или пък трябва да е безработна.
Изобщо кой е най-добрия вариант да се изкарват повече пари, че.........малко са кът ooooh!

# 144
Здравейте,
Колкото повече чета толкова по-неясно ми става какво да правя, затова ще се радвам ако някой може да помогне. Моята ситуация е такава:
Няма да давам детето на ясла, след изтичането на 315-те дни искам да си гледам детето докато стане на годинка и след това да прехвърля майчинството (отпуска за гледането на дете) на свеки, която си работи на безсрочен трудов договор.
1.Какви документи трябва да подам за след 315-ия ден и на работодателя ми ли трябва да ги подам или директно в НОИ?
2.След като ги подам и като наближи едната годинка, какво трябва да подам и кога и как да прехвърля майчинството на свеки? Свеки трябва ли да направи някакво предизвестие? Притесняваме се също дали могат да я съкратят или да й откажат когато им каже че иска да ползва моето майчинство.

Последна редакция: ср, 21 май 2008, 17:30 от Мунка

# 145
Благодаря на Stryper за отговора, ситуацията ми е спешна, защото ще изляза в отпуск преди болничния и всъщност ми остават броени дни работа. Не разбрах само следното: Работодателят ми предлага да сключим безрочен трудов договор, един ден след изтичане на срочния, /през м. септември/, при условие че термина ми е на 8-ми август. От НОИ ми казаха, че сключването на трудов договор в този период автоматично ми прекратява изплащането на майчинството. Това е което ме притеснява, и за което моля за разяснение?
Благодаря Ви предварително!

# 146
  • Варна
Здравейте, искам да попитам следното: Забавена ми е молбата за ползване на отпуск от 135 до 315 дни с около 2 месеца, възможно ли е да загубя майчинските за тези 2 месеца или ще са със забевено плащане? И трябва ли сега като подам тази молба да я подам със задна дата или нещо подобно за да не загубя тези два месеца?
Здравейте отново, писах малко по-напред в темата, но не получих отговор Sad. Сега ме интересува при подадена молба за отпуск от 135 до 315 ден със стара дата знаете ли каква глоба би дължала фирмата за закъснението? Моля за отговор, ако ви е известно Praynig

# 147
  • София
Стики, дали погледна за това указание - ако ще е само номер, къде ще мога да му видя текста, или направо ми кажи как го указват. Благодаря ти!   bouquet

Извинявай че се забавих - погледни в архива за 2007г. на Указания на сайта на НОИ - писмото е N 91-01-68 ot 01.03.2007.
Към 27 страница.
Текстовия файл го правите с дати така, както сте ги описали на гърба на болничния.

bouquet  bouquet  bouquet

Ама страхотна, страхотна си!

# 148
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, искам да попитам следното: Забавена ми е молбата за ползване на отпуск от 135 до 315 дни с около 2 месеца, възможно ли е да загубя майчинските за тези 2 месеца или ще са със забевено плащане? И трябва ли сега като подам тази молба да я подам със задна дата или нещо подобно за да не загубя тези два месеца?
Здравейте отново, писах малко по-напред в темата, но не получих отговор Sad. Сега ме интересува при подадена молба за отпуск от 135 до 315 ден със стара дата знаете ли каква глоба би дължала фирмата за закъснението? Моля за отговор, ако ви е известно Praynig

Тези молби трябва да се завеждат в дневника за болнични листове. Ако има подадени документи с дата след датата на която е трябвало да си подадете декларацията може и да ви откажат обезщетение за този период поради неподаване навреме. Ако забавянето е по вина на арботодателя не би трябвало да се отрази на обезщетението.

# 149
  • Варна
Тези молби трябва да се завеждат в дневника за болнични листове. Ако има подадени документи с дата след датата на която е трябвало да си подадете декларацията може и да ви откажат обезщетение за този период поради неподаване навреме. Ако забавянето е по вина на арботодателя не би трябвало да се отрази на обезщетението.
ДейзиГ, да обясня по подробно каква е ситуацията: получило се е недоразумение, аз си мислех, че съм подала нужните документи, според счетоводителя на фирмата не съм. Възможно е и аз да съм пропуснала да ги подам, допускам го. Моя била грижата за това, добре. Но ми се иска сега да подам документите със задна дата, според счетоводителя може, но ще я глобят. Ако тази глоба е в размер на 200-300 лева бих я платила аз, защото парите, които ще взема биха били 3 пъти по толкова. Би ли ме посъветвала как да постъпяи изобщо тази глоба ориентировъчно в какъв размер би била може ли да се каже предварително?

Общи условия

Активация на акаунт