Майчинството - счетоводно - 10

• 108 881
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 150
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Тези молби трябва да се завеждат в дневника за болнични листове. Ако има подадени документи с дата след датата на която е трябвало да си подадете декларацията може и да ви откажат обезщетение за този период поради неподаване навреме. Ако забавянето е по вина на арботодателя не би трябвало да се отрази на обезщетението.
ДейзиГ, да обясня по подробно каква е ситуацията: получило се е недоразумение, аз си мислех, че съм подала нужните документи, според счетоводителя на фирмата не съм. Възможно е и аз да съм пропуснала да ги подам, допускам го. Моя била грижата за това, добре. Но ми се иска сега да подам документите със задна дата, според счетоводителя може, но ще я глобят. Ако тази глоба е в размер на 200-300 лева бих я платила аз, защото парите, които ще взема биха били 3 пъти по толкова. Би ли ме посъветвала как да постъпяи изобщо тази глоба ориентировъчно в какъв размер би била може ли да се каже предварително?

Ако успеят да вкарат молбата в дневника за болничните листове с дата около тази на която е трябвало да я подадете няма да има никакъв проблем.  Ако не може няма глоба, просто могат да ви откажат да изплатят обезщетение за периода от датата на която е трябвало да се подаде молбата до момента

# 151
  • Варна
А дали е възможно въпреки, че е подадена сега, тоест със закъснение, да решат да изплатят и тези 2 месеца забавяне? Такъв вариант съществува ли?

# 152
Благодаря на Stryper за отговора, ситуацията ми е спешна, защото ще изляза в отпуск преди болничния и всъщност ми остават броени дни работа. Не разбрах само следното: Работодателят ми предлага да сключим безрочен трудов договор, един ден след изтичане на срочния, /през м. септември/, при условие че термина ми е на 8-ми август. От НОИ ми казаха, че сключването на трудов договор в този период автоматично ми прекратява изплащането на майчинството. Това е което ме притеснява, и за което моля за разяснение?
Благодаря Ви предварително!

Ти не може да сключиш договор, когато си в болнични. Правилно са ти казали.
Може да го сключиш когато минат 315 дни като отрабогиш поне един ден. През това време ще ти изплащат обезщетение, но няма да ти се води за стаж.
или както ти писа колежката - да го направите безсрочен сега!

# 153
олееееее дали е толкова лесно.Всъшност забравих да пиша че става въпрос за мен ,а в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. все пак не се ли съобразяат малко от инспекцията по труда .........оффффф ами само това ми липсваше,нестига че не мога да се върна на работа,а и майчинството ако ми спрат  newsm78
Някой друг да е искал такова разрешение ........ Cry

Обади се направо в ГИТ или си задай писмено въпроса. Обясни им всичко точно!

# 154
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
А дали е възможно въпреки, че е подадена сега, тоест със закъснение, да решат да изплатят и тези 2 месеца забавяне? Такъв вариант съществува ли?

Възможно е. Най-лошия вариант е да не платят за тези месеци. 

# 155
  • Варна
Благодаря ти, ДейзиГ  bouquet
Изясни ми се ситуацията, но още един въпрос ме интересува  Embarassed Ако счетоводителя реши да отрази забавянето като нейна грешка (което ме съмнява, но все пак) каква би била величината на глобата за фирмата?

# 156
  • софия
Здравейте на всички Hug
Започнах работа Януари.2008.Договора ми е от 11.01.08г.До Октомври 2007 бях в майчинство и напуснах работа.Ноември и Декември 2007г не съм работила.Сега,живот и здраве трябва да излезна в 45 дневен отпуск преди раждане на 19.06.
Въпросът ми е-на базата на кои месеци ще ми се иизчисляват болничните и съответно майчинството?
Благодаря ви предварително  bouquet
Побут Laughing

# 157
  • Майничка
Според мен, от януари до май, с един нулев месец. А нямаш ли възможност да работиш до 30 юни, та да станат точно 6 месеца? Разликата е 7 работни дни...

# 158
  • софия
Няма как да ми забавят болничния толкова.Нали тези 6 месеца не е задължително да са непоредствено преди излизането в болнични,или?И това,че Януари не ми е пълен има ли значение или пак влиза в определянето на парите?Оффф,нещо ми е пълна каша Embarassed

# 159
  • София
Здравейте момичета,

Четох, четох и накрая се обърках.
Среднодневното обезщетение еднаква сума ли е през периода на бременност и майчинство, при положение, че бях в болнични 6,5 месеца /застрашаващ аборт/?

Предварително благодаря на всеки, които може да ми помогне.
Хубав ден.

# 160
  • Майничка
Няма как да ми забавят болничния толкова.Нали тези 6 месеца не е задължително да са непоредствено преди излизането в болнични,или?И това,че Януари не ми е пълен има ли значение или пак влиза в определянето на парите?Оффф,нещо ми е пълна каша Embarassed

Извинявай, грешката е моя - декември ще ти го смятат не нулев, а като минимална заплата за 2007. Няма значение, че януари не е пълен. А болничния могат да ти го издадат когато отидеш, независимо от термина, стига да представиш бележка от работодателя, че си работила до тази дата.

# 161
здравейте да попитам мамите счетоводителки имали ли сте случай или да сте чули когато се закрива цяла фирма(предприятие,в моя случай поделение ) дали от инспекцията по труда дават разрешение за увоняване на служителя и при какви условия.
Предварително благодаря   bouquet

Не съм имала, слава богу, но предполагам че ще дадат разрешение без проблеми.
Питам ,защото се сблъсквам с много противоречиви мнения.Благодаря все пак!

# 162
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте момичета,

Четох, четох и накрая се обърках.
Среднодневното обезщетение еднаква сума ли е през периода на бременност и майчинство, при положение, че бях в болнични 6,5 месеца /застрашаващ аборт/?

Не те разбрах точно, но все пак да се обадя  Mr. Green

През бременността си взимала 80% от среднодневното, а от 45 дена преди термина до 315 ден след раждането, ще взимаш 90%.

Ако питаш дали по време на болничния от 45-те дни преди термина до 315--я ден-да, еднакво е през целия период, т.е. 90%.

Поне аз така знам.

# 163
  • СТАРА ЗАГОРА
здравейте, искам да попитам относно размера на майчинството, аз по трудов договор съм назначена на 450 лв, но към тях получавам и бонус под формата на награда. осигуровките ежемесечно се начисляват върху цялата сума(осн.заплата + бонус). майчинството 90 % от цялата сума ли ще бъде или само от заплатата по трудов договор? newsm78

# 164
  • Пловдив
олееееее дали е толкова лесно.Всъшност забравих да пиша че става въпрос за мен ,а в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. все пак не се ли съобразяат малко от инспекцията по труда .........оффффф ами само това ми липсваше,нестига че не мога да се върна на работа,а и майчинството ако ми спрат  newsm78
Някой друг да е искал такова разрешение ........ Cry

Обади се направо в ГИТ или си задай писмено въпроса. Обясни им всичко точно!
Благодаря ти Стики   bouquet
ами май ще си затрая засега,просто дочух че може от работата ми да искат такова разрешение за да ми връчат предизвестие което е 6 месеца,но не мисля аз да разбулвам духовете,ще чакам и ще се моля,дори да го искат от инспекцията по труда да не им го дадат  Confused

Общи условия

Активация на акаунт