Майчинството - счетоводно - 10

• 108 703
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте пак от мен.Искам да попитам,макар 4е сигурно назад сте го споменавали...трябва ли да са ми платени осигуровките за месеца,в който ми е издаден болни4ния за да 4акам превод.В смисъл имам болни4ен 1 от 7-ми май и един от 14-и май,от 31-ви ще ми пуснат този 45 дни преди раждане.Но днес като си направих справка в нета на сайта на ной имам осигуровки за януари,февруари и март.За април и май нищо..
Предварително благодаря.

За май още е рано - не е свършил месеца. За праил зависи кога са платени заплатите и дали е подадена информация с декларация 1

Мерси ДейзиГ,но все пак не разбрах,трябва ли да имаш платени осигуровки за месеца,за който ти е болни4ния.

# 241
  • София
Днес разбрах, че имам отпуск за взимане 39 дни, което си е почти 2 месеца. Веднага ми хрумна да си ги взема преди болничния за раждане. Въпросът ми дали ще ме осигуряват пак докато съм отпуска и дали влияе това на осигуровките и обезщететинието в последствие, предвид че отпуската ще е през 6те базови месеца? Дано съм се изразила разбираемо и предварително благодаря.

Дали сте на работа или в платен  отпуск няма разлика, освен ако ви дават някакви премии към заплатата за работещите

ДейзиГ, благодаря, защото до макс праг наистина ще ми водят някаква премия. Сега ще знам да им кажа да ми пуснат нов договор. Само че , ако октомври изляза в болничен 10дни нормален болничен и след него започва 45 дневния, ще се налага ли да платя осигуровки за 10тте дни. Или пък ако ми върнат за октомври старата по-ниска заплата, НОИ няма ли да се усъмнят и да  откажат да изплащат обезщетение?

# 242
Здравейте. Бих елала да задам следният въпрос - при изчислението на БТВ се вземат и болничните като чиста получена сума. Във фиша за заплата, който ми издава работодателя към НТВ е включен болничния само за първия ден. Когато смятам НТВ трябва ли да включа и сумата преведена он НОИ, която не е отразена във фиша?
Също така, ако съм излязла в болничен за целия месец и през него съм получила премия, тя по какъв начин ще се отрази в БТВ и НТВ? Вземам болничните като НТВ и БТВ и към тях прибавям съответно чисто полученото от премията и брутната към БТВ, или по някакъв друг начин?
Предварително Ви благодаря за отговора.

# 243
manana,
В нетното възнаграждение също се включва, дохода, от който са определени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане. Така че не каквото си получила, а Доходът. Ако гледаш в сайта на НОИ по ПИК, там този доход си е даден в отделна колона.

Получила си премия, но за месеци назад. Тогава тя се разхвърля по месеци и се включва в съответния доход. Но за нетното не мога да ти кажа как точно стоят нещата.  Blush

# 244
Здравейте, аз пак да попитам, че нещо не разбрах Embarassed 50% от майчинството на първото дете мога ли да си го взимам аз без да се налага да го прехвърлям на някой друг, и на второто дете да си взимам цялото 220 лв. Сега от 20 май ми почна болничния за 45 дни преди раждането, още не съм го носила на работа. Но ми се искаше да знам, защото и те много ще ме размотават.   bouquet

Ти си от заварените случаи, така че трябва да се разбереш с колегите.
Значи, 50% за гледане на дете + парите от болничния за бременност и раждане.
Успех!

# 245
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте пак от мен.Искам да попитам,макар 4е сигурно назад сте го споменавали...трябва ли да са ми платени осигуровките за месеца,в който ми е издаден болни4ния за да 4акам превод.В смисъл имам болни4ен 1 от 7-ми май и един от 14-и май,от 31-ви ще ми пуснат този 45 дни преди раждане.Но днес като си направих справка в нета на сайта на ной имам осигуровки за януари,февруари и март.За април и май нищо..
Предварително благодаря.

За май още е рано - не е свършил месеца. За праил зависи кога са платени заплатите и дали е подадена информация с декларация 1

Мерси ДейзиГ,но все пак не разбрах,трябва ли да имаш платени осигуровки за месеца,за който ти е болни4ния.

З авремето на болничния се дължат само здравни осигуровки от работодателя в размер на 3,6% върху 240 лв.

# 246
Днес разбрах, че имам отпуск за взимане 39 дни, което си е почти 2 месеца. Веднага ми хрумна да си ги взема преди болничния за раждане. Въпросът ми дали ще ме осигуряват пак докато съм отпуска и дали влияе това на осигуровките и обезщететинието в последствие, предвид че отпуската ще е през 6те базови месеца? Дано съм се изразила разбираемо и предварително благодаря.

Дали сте на работа или в платен  отпуск няма разлика, освен ако ви дават някакви премии към заплатата за работещите

ДейзиГ, благодаря, защото до макс праг наистина ще ми водят някаква премия. Сега ще знам да им кажа да ми пуснат нов договор. Само че , ако октомври изляза в болничен 10дни нормален болничен и след него започва 45 дневния, ще се налага ли да платя осигуровки за 10тте дни. Или пък ако ми върнат за октомври старата по-ниска заплата, НОИ няма ли да се усъмнят и да  откажат да изплащат обезщетение?

Моето предложение е допълнителен трудов договор при същия работодател за определен срок - до края на месеца който се взима за база/

# 247
Здравейте, имам едно питане относно майчинството. На трудов договор съм и ме осигуряват на 1400 лв.
Аз в момента съм бременна и съм в болнични от началото на януари 2008 и благодарение на тази тема успях да разбера как се формира размера на болничния ми. При мен шестте месеца преди началото на болничния са от юли до декември 2007 включително. Подробността е че аз през 07.2007 и 08.2007 бях неплатен отпуск и през това време не съм осигурявана. И реално болничния ми се изчислява само върху 4-те месеца до 12.2007 вкл. за които съм осигурявана. Въпросът ми е сега за майчинството в което трябва да изляза от 05.06.2008 - то върху кой период ще се изчислява - пак ли за същите 6 месеца за които се смята болничния? И ако да - дали в такъв случай мога да си внеса осигуровките в НОИ за тези два месеца които съм била неплатен отпуск и майчинството да ми бъде повече? Предварително ви благодаря за отговорите!

# 248
Здравейте, имам едно питане относно майчинството. На трудов договор съм и ме осигуряват на 1400 лв.
Аз в момента съм бременна и съм в болнични от началото на януари 2008 и благодарение на тази тема успях да разбера как се формира размера на болничния ми. При мен шестте месеца преди началото на болничния са от юли до декември 2007 включително. Подробността е че аз през 07.2007 и 08.2007 бях неплатен отпуск и през това време не съм осигурявана. И реално болничния ми се изчислява само върху 4-те месеца до 12.2007 вкл. за които съм осигурявана. Въпросът ми е сега за майчинството в което трябва да изляза от 05.06.2008 - то върху кой период ще се изчислява - пак ли за същите 6 месеца за които се смята болничния? И ако да - дали в такъв случай мога да си внеса осигуровките в НОИ за тези два месеца които съм била неплатен отпуск и майчинството да ми бъде повече? Предварително ви благодаря за отговорите!

Ако болничния ви е непрекъснат до 05.06. ще се използва същия период, но вече се изчислява 90% от базата.
За периода, в който сте била в неплатен отпуск се взима минималната работна заплата в страната.

# 249
искам да попитам колко пари ще получавам защото ми се налага да изляза в болнични 6 месеца преди термина а досега съм била осигурявана на 220лева и всъщност чисто взимах 176 лева

# 250
искам да попитам колко пари ще получавам защото ми се налага да изляза в болнични 6 месеца преди термина а досега съм била осигурявана на 220лева и всъщност чисто взимах 176 лева

По малката от двете суми - 80% от средно дневното брутно възнаграждение и средно дневното нетно възнаграждение.

# 251
благодаря ти за бързия отговор Simple Smile

# 252
Здравейте искам пак да си повторя въпроса за прехвърляне на майчинство на свеки която работи на трудов договор и я осигуряват на малко повече от минималната 300-400 да кажем:
- какви документи трябва да подаде тя и какви аз
- колко време преди желаното прехвърляне трябва да се подадат

И най важното:
Свеки се притеснява дали ще й намалее пенсията от това прехвърляне което е мин. работна заплата, защото трябва да се пенсионира след няколко години и мисли че заплатата й през последните години влияе на пенсията й, така ли е?

# 253
И аз с въпросче  Rolling Eyes

Ще започвам нова работа от 9.06.2008, в момента се водя на работа в друга фирма и искам да зная дали мога да си пусна молбата за напускане сега с по-нататъшна дата т.е от 9.06, понеже разбрах, че ще ми забавят трудовата книжка поне седмица, а тя ми трябва за новото работно място Rolling Eyes

Благодаря за отговора предварително   bouquet

# 254
  • Варна
Извинявайте, сигурно вече е питано, но не видях:
Обезщетението за майчинство 90% от брутната или нетната заплата е?

Благодаря!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт