Майчинството - счетоводно - 10

• 108 310
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 170
"...  Ако си болничен по време на бременността, той намалява сумата, от която после ти се изчислява майчинството. Моя съвет е, да си вземеш отпуск, ако става дума за няколко дни, отколкото болничен. Ако все пак се налага болничен, то най-добре е той да продължи до края на бременността. Така базата не ти се променя."

Това е цитат от една от отчетните теми - моля за мнението ви, тъй като на мен ми се налага да ползвам отпуск по болест вече няколко пъти!
Въпросът ми е дали това е вярно? (припокрива се с този на  Miss Fairy)
По моята логика би трябвало да е точно обратното - болничните да повишават базата за майчинството.

Предварително благодаря

pretty
чела си много стара тема  Wink

Само за две години Кодексът на труда напр. е променян 13 пъти.  #Crazy

# 1 171
значи, в болничен съм от 30.05 без прекъсване.
За месец Май са ми внесени всички осигуровки, но болничният не е представен в НОИ - проверих лично  там.

Да знам дали да се обаждам в счетоводството, или много бързам ... целият юни съм била в болничен,и вече очаквах преводи, а се оказа, че те не са носени болничните.
Би трябвало да са го занесли.  newsm78
Ти нали имаш ПИК? В сайта на НОИ на е-услуги може да си провериш с него дали болничният ти е предаден. Много добре са го направили - с диагноза, дни, това което от счетоводството са попълнили.

# 1 172
Искам да ви помоля за съвет.
След 2 седмици излизам в болничен за бременост и раждане - първия болничен за 45 дни.
Със сигурност ще закриват фирмата след 31.10.
Тогава ще могат да ме съкратят.
Как е по-разумно да постъпя?
- Да остана в тази фирма и когато ме съкратят да получавам обезщетението си директно от НОИ до края на 315-те дни. Стига закона да не е променен до тогава. Притеснявам се да не се промени нещо и да остана  с 100-те лева от социалните.
При закриването на фирмата ще съм във 2-рия болничен.
- Да напусна фирмата и да започна работа в друга малко преди да изляза в болничния;
- Да подпиша втори трудов договор 1-2 дена преди болничния и да получавам обезщетението си от 2-те фирми?

# 1 173
Здравейте!Имам следните въпроси.Осигурявам се на 1000лв от 10.04.2008г Предстои ми да излезна в болничен 45 дни преди термина, считано от 20.09. Обезщтението ще бъде изчислено на база дохода за периода март-август. Възможно ли е болничния да се издаде от 01.10 с цел да се включи и септември месец и може ли да бъде обосновано законово?
Ако ми се издадат нормален болничен от 01.09  до 20.09  и 45 дневен от 20.09 до 05.11нужно ли е да плащам други вноски освен здравни за първия период? Благодаря предварително!

Да, има възможност да си вземеш този болничен и от 1.10.2008г. въз основа на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Така и септември ще ти влезе в базата. Само че дните от 20 до 30 ги губиш като обезщетение.
За времето когато си в болнични работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно.
Стики, много ти благодаря.Аз сега доста се разрових назад и четох, че е нужна служебна бележка от работодателя, в която да пише до кога точно съм работила.Тя ще служи за основание болничния за раждане да е по-малък от 45 дни. Чух, че в провинцията от НОИ се заяждат и връщат болничния, а нямат основание за това имайки впредвид наредбата за работоспособността.....
Чудя се дали осигуровките за септември да не ги внеса през август заедно с тези за август и от 01.09 до 20.09 да бъда в болничен по болест, а от 20.09 да ми издадат този 45 дневен болничен за раждане с цел да избегна евентуални проблеми.Какво ще ме посъветваш? КАк ще е по-добре и изгодно за мен?
И още едно въпросче-снаха ми ще ражда в Англия скоро.Плащаше осигуровки в една фирма.Интересува ме има ли шанс да й бъдат изплатени болничен за бременост и раждане и после обезщетение за майчинство.Има 6 мес трудов стаж.Ако да-какви документи са необходими.БЛагодаря много!Толкова сте отзивчиви, разбрани и човечни!Желая всичко най-добро!  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 174
Здравейте момичета! Искам да ви задам един въпрос. Вчера моят доктор ми каза, че когато си в болнични през цялата бременност (Пр: 6 месеца си болнични поради проблемна бременност) след като излезеш в болничен за бременост и раждане тези 6 месеца ти се приспадат от 315-те дни. Така получаваш 90% от заплатата не 315 дни, а 135 дни и след това получаваш по 220лв. Мола да ми кажете дали има нещо такова, защото нещо съм се изпопритеснила.

# 1 175
  • Варна
Здравейте момичета! Искам да ви задам един въпрос. Вчера моят доктор ми каза, че когато си в болнични през цялата бременност (Пр: 6 месеца си болнични поради проблемна бременност) след като излезеш в болничен за бременост и раждане тези 6 месеца ти се приспадат от 315-те дни. Така получаваш 90% от заплатата не 315 дни, а 135 дни и след това получаваш по 220лв. Мола да ми кажете дали има нещо такова, защото нещо съм се изпопритеснила.
Глупости  Naughty!

# 1 176
Никъде не пише, че не може да работиш. Може би трябва да занесете някоя Приложение - декларация в РУСО, че няма да ползваш обезщетението до 315 ден. После ще попълниш декларация за обезщетение по чл.54 от КСО, не си спомням точно кое приложение беше.  Blush
[/quote]

Благодаря!

# 1 177
Здравейте,
моля да ме посъветвате, мога ли да сключа гр. договор от момента на болничния - 45 дни преди раждането.
Видях доста мнения, но всичките визират отпуска, не 135 дн. период,поне аз така го разбирам.  newsm78
Мерси предварително!  bouquet

# 1 178
Здравейте,
на 3 ти юли дъщеричката ми навърши две годинки и майчинството ми свършва. Искам да попитам , понеже го получаваме със задна дата август месец ще получа ли майчинство за юли?
И още въпроси  Simple Smile !
Предстои ми съкращение. Кой ще е най-удачния вариант, при който по-дълго ще получавам обещетения и в по-голям процент (осигурявана съм на минимална заплата)? Колко време може да продължи обезщетението и какъв ще е размерът?
Питам, защото не ми се иска да записвам дъщеричката си на ясла, а още малко да си я погледам, поне до пролетта, когато ще я запиша направо на градина.

# 1 179
  • София-Младост
Здравейте,
на 3 ти юли дъщеричката ми навърши две годинки и майчинството ми свършва. Искам да попитам , понеже го получаваме със задна дата август месец ще получа ли майчинство за юли?
И още въпроси  Simple Smile !
Предстои ми съкращение. Кой ще е най-удачния вариант, при който по-дълго ще получавам обещетения и в по-голям процент (осигурявана съм на минимална заплата)? Колко време може да продължи обезщетението и какъв ще е размерът?
Питам, защото не ми се иска да записвам дъщеричката си на ясла, а още малко да си я погледам, поне до пролетта, когато ще я запиша направо на градина.

Естествено, че ще си получите за два дни от юли обезщетението.

# 1 180
Цитат
Естествено, че ще си получите за два дни от юли обезщетението.
Само за два дни ли? Това колко лева значи?

# 1 181
  • София
Здравейте.Дано въпроса ми не се повтаря....става въпрос за една позната. Ето въпросите й:
"В момента ме осигоряват на 250лв,но 6- месечния ми договор изтича и :
1. Могат ли да ме уволнят,въпреки че съм бременна?
2. Ако досега 6 месеца са ме осигурявали на 250лв,а останалите  до раждането ме осигуряват на друго място на 550лв-каква сума ще получавам майченство?"
Благодаря ви от нейно име Hug

# 1 182
Здравейте, току-що си взех ПИК от НОИ, пробвах дали действа в сайта им... на справка на изплатени помощи и обезщетения по ДОО след като си напиша ЕГН и ПИК ми изписва "липсват данни..." нещо неправилно ли правя или може би не проверявам където трябва  Shocked Боничния ми е от 5.06. , кога трябва да очаквам привеждане на някакви пари?! Благодаря ви!!!

# 1 183
Мами, и аз разчитам на компетентен съвет.

Ще прехвърля майчинството си на баща ми. Бебо е на 11 месеца, ако има някакво значение. Подготвила съм всички документи, казаха ми само, че те трябва да бъдат подадени в клон на НОИ, в града, в който е регистрирана фирмата, в която работи баща ми. Фирмата е регистрирана в София и моето питане е има ли значение в кой от офисите на територията на София ще подам документите? Има ли значение от колко време баща ми работи по трудов договор, защото от НОИ ми бяха казали, че няма, но аз нещо не съм много сигурна (не веднъж информацията се разминава в различните клонове)?

Благодаря предварително.   bouquet

пс Най-после се свързах с НОИ - това са отговорите, които те ми дадоха:

Док се подават в офиса на Стамболийски (останалите центрове са за пенсии основно). Трудовият стаж не е от значение - важно е да има сключен трудов договор за следващите 2 год.

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 14:49 от little_lulu

# 1 184
  • София
Здравейте момичета   bouquet
Имам следния въпрос - в болничен съм един месец (така и ще си остана докато родя ). Осигуряват ме на 1220 лв. Колко пари ще взвмам на месец?
И още нещо - като  съм четирите месеца преди раждането в болничен, колко пари ще взимам по време на 9 те месеца майчинство
Извинявам се че така директно питам за суми, но се блъсках с разни калкулатори , но нещо нище не схващам - и от бремеността и от инжинерната ми мисъл счетоводсрвото ми е тъмна Индия   Blush

Общи условия

Активация на акаунт