Майчинството - счетоводно - 10

• 108 290
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 185
Благодаря за отговора момичета.

# 1 186
  • гр. Пловдив
Здравейте момичета   bouquet
Имам следния въпрос - в болничен съм един месец (така и ще си остана докато родя ). Осигуряват ме на 1220 лв. Колко пари ще взвмам на месец?
И още нещо - като  съм четирите месеца преди раждането в болничен, колко пари ще взимам по време на 9 те месеца майчинство
Извинявам се че така директно питам за суми, но се блъсках с разни калкулатори , но нещо нище не схващам - и от бремеността и от инжинерната ми мисъл счетоводсрвото ми е тъмна Индия   Blush
Точна сума не мога да ти кажа, но се взима сумата 6 м. назад от първия ден в първичния болничен.

А аз да попитам нещо: Понеже вече една година съм в майчинство и този месец ми предстои подаване на документи за детски, трябва ли пак да искам бележка от работодателя за брутния ми доход?  newsm78 Фактически тя ще е нулева.

# 1 187
  • Пловдив
Имам следния въпрос - в болничен съм един месец (така и ще си остана докато родя ). Осигуряват ме на 1220 лв. Колко пари ще взвмам на месец?
И още нещо - като  съм четирите месеца преди раждането в болничен, колко пари ще взимам по време на 9 те месеца майчинство
Извинявам се че така директно питам за суми, но се блъсках с разни калкулатори , но нещо нище не схващам - и от бремеността и от инжинерната ми мисъл счетоводсрвото ми е тъмна Индия   Blush
каква ти е нетната заплата?
сега до 45 дневния болничн ще взимаш около 80% от нея,а след това горе долу колкото ти е нетната,в зависимост от броя на работните дни в дадения месец по СДН .
Виж на първа страница има пример Simple Smile
Лека бременност   bouquet

# 1 188
Здравейте! В момента съм в третият последен болничен до 135дни сега знам че трябва да подам заявление до работодателя за отпуска за останалите дни до 315дена. Някой знае какво точно трябва да се пише в това заявление, защото трябва да го подам до 10 дни а се чудя какво да пиша Thinking newsm78. Моля Ви ако някой знае да ми пише1 Благодаря Ви предварително!  Hug  bouquet

# 1 189
  • Пловдив
Здравейте! В момента съм в третият последен болничен до 135дни сега знам че трябва да подам заявление до работодателя за отпуска за останалите дни до 315дена. Някой знае какво точно трябва да се пише в това заявление, защото трябва да го подам до 10 дни а се чудя какво да пиша Thinking newsm78. Моля Ви ако някой знае да ми пише1 Благодаря Ви предварително!  Hug  bouquet
стандартна молба за отпуск,въз основа на която той ще ти напише заповед за ползването,ако искаш прати ми на лични е-меил да ти пусна мойта Simple Smile

# 1 190
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, току-що си взех ПИК от НОИ, пробвах дали действа в сайта им... на справка на изплатени помощи и обезщетения по ДОО след като си напиша ЕГН и ПИК ми изписва "липсват данни..." нещо неправилно ли правя или може би не проверявам където трябва  Shocked Боничния ми е от 5.06. , кога трябва да очаквам привеждане на някакви пари?! Благодаря ви!!!

Трябва първода изтече месеца, да се внесат дължимите осигуровки за цялата фирма и послеработодателят ви да представи болничния в НОИ. Най-много 15 дни след това ще виплатят

# 1 191
Цитат
Естествено, че ще си получите за два дни от юли обезщетението.
Само за два дни ли? Това колко лева значи?

20,95 лв.

# 1 192
Точна сума не мога да ти кажа, но се взима сумата 6 м. назад от първия ден в първичния болничен.

А аз да попитам нещо: Понеже вече една година съм в майчинство и този месец ми предстои подаване на документи за детски, трябва ли пак да искам бележка от работодателя за брутния ми доход?  newsm78 Фактически тя ще е нулева.

Това не е вярно. Базата е последните 6 календарни месеца преди този в който си в болничен

Зада сесметне точнотрябват месеците, брутна и нетна сума

# 1 193
стандартна молба за отпуск,въз основа на която той ще ти напише заповед за ползването,ако искаш прати ми на лични е-меил да ти пусна мойта Simple Smile

Не е стандартнатамолба, а приложение на НОИ

Приложение № 2 към чл. 4

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен (а) за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г. е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен (а) от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.   Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.   Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3.   Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5.   Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
6.   Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
7.   Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
8.   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.   Удостоверение за размера на дневното парично обезщетение при бременност и раждане за периоди преди 1 януари 2007 г. – за случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО.
10.   Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за раждане лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава).
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава).
3. Към ден .............. месец .............. година .............. лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................                                   (име, фамилия, подпис и печат)

# 1 194
да попитам: до 2 годишна възраст може да е на ясла и да не съм на работа, а в отпуск за гледане на дете, нали? и същевременно от пращането на ясла до 2годишната възраст ще получавам не 220те, а 110лв, а, ако се върна на работа 110 върху заплатата?
  bouquet

Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен).

mnogo blagodaria za yasnia otgovor  Peace nimah kak da vlizam v neta tezi dni i i sorry za vsichki i za shlokavicata Blush

a rabotodateliat niama pravo da mi otkaje neplaten,nali?

Hug

# 1 195
Здравейте. Днес взех болничния си за 42 дни след раждане. По спомени си мисля, че не се даваше декларация в НОИ заедно с него, но не съм сигурна. Може ли да ми кажете за всеки случай дали заедно с този болничен трябва да дам и нещо друго на работодателя? Благодаря предварително.

# 1 196
Здравейте. Днес взех болничния си за 42 дни след раждане. По спомени си мисля, че не се даваше декларация в НОИ заедно с него, но не съм сигурна. Може ли да ми кажете за всеки случай дали заедно с този болничен трябва да дам и нещо друго на работодателя? Благодаря предварително.

С третия се подава

# 1 197
a rabotodateliat niama pravo da mi otkaje neplaten,nali?

По принцип се иска разрешение на работодателя за неплатен отпуск.
Нямаш ли платен от времето на началото на майчинството?

# 1 198
  • somewhere over the rainbow

Предстои ми съкращение. Кой ще е най-удачния вариант, при който по-дълго ще получавам обещетения и в по-голям процент (осигурявана съм на минимална заплата)? Колко време може да продължи обезщетението и какъв ще е размерът?
Питам, защото не ми се иска да записвам дъщеричката си на ясла, а още малко да си я погледам, поне до пролетта, когато ще я запиша направо на градина.

И мен ме интересува точно това и ще бъда благодарна да ми отговорите.
Общия ми трудов стаж до момента е 2 г и 11 м, като 1 г и 10 м съм била в майчинство /до 01.05.08г/.

# 1 199
Стики, много ти благодаря.Аз сега доста се разрових назад и четох, че е нужна служебна бележка от работодателя, в която да пише до кога точно съм работила.Тя ще служи за основание болничния за раждане да е по-малък от 45 дни. Чух, че в провинцията от НОИ се заяждат и връщат болничния, а нямат основание за това имайки впредвид наредбата за работоспособността.....
Чудя се дали осигуровките за септември да не ги внеса през август заедно с тези за август и от 01.09 до 20.09 да бъда в болничен по болест, а от 20.09 да ми издадат този 45 дневен болничен за раждане с цел да избегна евентуални проблеми.Какво ще ме посъветваш? КАк ще е по-добре и изгодно за мен?
И още едно въпросче-снаха ми ще ражда в Англия скоро.Плащаше осигуровки в една фирма.Интересува ме има ли шанс да й бъдат изплатени болничен за бременост и раждане и после обезщетение за майчинство.Има 6 мес трудов стаж.Ако да-какви документи са необходими.БЛагодаря много!Толкова сте отзивчиви, разбрани и човечни!Желая всичко най-добро!  bouquet  bouquet  bouquet

Я не им се страхувай толкова на хората от НОИ! Нямат право да не ти приемат болничния!
Вземи си го от октомври! Разбира се, уведоми доктора за това предварително.

За снаха ти не знам. За да взима обезщетения, трябва да е осигурена тук. Но може да има и някои тънкости! Thinking

Общи условия

Активация на акаунт