Редно ли е да се прави кръщене на дете под една година?

• 37 714
  • 189
  •   1
Отговори
# 150
Радвам се,че всичко е минало така както си искала.
Честито ви християнче, мчного здраве и късмет му желая Peace
снимките са страхотни  bouquet
Peace Peace Peace

# 151
  • На тиха улица
Моето дете го кръстихме, когато беше на около 9 месеца.Ако имаше нещо нередно, попа щеше да каже.

# 152
Защо не! Кой когато му е кеф!  Когато ходихме да ни четат молитвата на 40-я ден, отчето ни каза по-бързо да го кръстим Peace

# 153
Колкото по рано толкова по добре.АЗ съм кръстена когато съм била на 50 дни.

# 154
Можете да си го кръстите когато пожелаете.
Peace Ние кръстихме баткото на 10 месеца,а малката на 5 години.

# 155
Не само че е редно, според мен е желателно! Ако погледнем назад във времето, новородените са били кръщавани веднага след раждането и това си има съвсем сериозно и логично обяснение. В миналото детската смъртност е била много, много висока и е трябвало детето да бъде кръстено бързо с цел ако с него се случи най-лошото, душата му да отиде в рая (защото ако не си християнин, това няма как да се случи). Именно затова майките не са присъствали на кръщенето - то е ставало дори преди 40-тия ден на бебето, когато майката е "лехуса", тоест нечиста и не може да влиза в църква.  Така че колкото по-рано, толкова по-добре за кръщенето. Говорете със свещеници ако все пак не можете да вземете решение. Аз лично съм много силно за спазване на традициите, но от друга страна държа да присъствам на кръщенето, така че за мен компромисен вариант е кръщене на 2-3 месеца.

# 156
Защо да не е редно? Напротив в миналото са ги кръщавали и преди 40дни. Затова майката не ходи на кръщенето, защото още не е чиста и не й е четена чиста молитва. Кръщавали са рано поради голямата смъртност на бебетата. Сега е въпрос на избор на родителите. Но ако детето е по-малко, мисля, че по лесно го приема - не плаче толкова много.

# 157
Питахме поп по този въпрос и той каза, че кръщене може да се направи, когато си решим, стига да са минали 40-те дена.

# 158
Никола беше на 4 месеца, когато го кръстихме. детето се кръсти, за да "си има ангелче" (така се изрази нашия свещеник) - колкото по-рано, толкова по-добре

# 159
След 40-я ден на детето може да се направи кръщене. Даже свещениците казват, че колкото по-рано се кръсти, толкова по-добре.

# 160
Исках да кръстя сина си колкото се може по-бързо.

Ритуала не е никак дълъг и според мен не бива да се отлага.

# 161
Разбира се,че няма никакъв проблем,дори напротив-повечето хора искат да кръстят децата си преди годинката.

# 162
Детето си е твое и когато решиш, тогава ще го кръстиш, без да се съобразяваш с чужди мнения и предразсъсъци. Дали преди да навърши годинка или не, дечицата са такива чисти душици, че едва ли за Него има някакво значение...

# 163
Благодаря за бързата реакция Simple Smile аз искам да е порано,проблема е мъжът ми,който смята,че като е по малко детето може да се стресира и да му се отрази зле(става дума за ритуала с къпането и попа),малкия малко се плаши от мъже,не знам защо,ще става коцкар сигурно,на мадамите се усмихва до ушите.

Мисля, че когато са малки приемат кръщенето по-весело. И трите си деца кръстих на 6 месеца. Дъщеря ми се кикоти прец цялото време, а синовете гледаха тъпо.  Shocked Но не плакаха.  Laughing Сестра ми кръсти дъщеря си на 1,6 г и горкото дете рева през цялото време. Според мен бебешката възраст е идеална. После идва един период, в който детето хем го е страх, хем не можеш да му обясниш, че няма нищо.  newsm78

# 164
 Редно е, въпрос на личен избор.Нашето смятаме да бъде през лятото когато детето ще е  на 7-8 месеца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт