Какво харесвам в ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, но НЕ го избрах?

• 4 485
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • дядовата ръкавичка
Чудя се дали има училище, което да отговаря на всички тези критерии. А и доста от тях за мен са спорни, т.е. не съм убедена дали не са по-скоро недостатъци отколкотото предимства. Моят избор е:
- добра среда (много относително)
- засилено изучаване на езици
- добра охрана
- по-добро заплащане на учителите

# 31
Ето нещо интересно:

Руснаците ме шашнаха - вижте колко нещо за 24 май - ден на славянската писменост

http://www.solnet.ee/holidays/s23.html

# 32
мисля, че за доста хора тази тема ще бъде полезна пак

Мили мами и татковци,

пускаме тази анкета НЕ като провокация към Вас.
Уважаваме Вашето мнение и искаме да видим и Вашата гледна точка за положителните страни на частното образование.  Hug
Пуснахме подобна анкета и при нас - Клуба на родителите, ориентиращи се към частно образование за децата си, http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293924.0
Някои от опциите са твърде детайлни, други общи, трети са изказани мнения. Бихме искали да ни подскажете какво положително виждате в ЧДГ и ЧУ.

Готови сме да отвърнем по същия начин на положителното отношение и да участваме в подобна анкета за държавните/общинските детски градини и у-ща.  Hug

...........
Важното е да уважаваме избора на всеки от нас - частно, държавно или общинско у-ще, все пак  става дума за децата ни и всеки търси най-доброто за тях.  Hug
..........
Благодарим за разбирането и участието!   bouquet
Клуб на родителите, ориентиращи се към частно образование за децата си

ПП Искам да помоля мамите, татковците и т.н. - особено "гостите", които посещават или са свързани с ЧУ/ЧДГ, да не се намесват ТУК с инфо, обяснения, мнения в защита на частното образование - има и теми за това! Възприемете го малко като играта от нашето детство "ИСТИНА" (или нещо такова). Все пак, отстрани, се виждат доста важни неща. Разбира се, може да се включвате в разговора, но запазвайки неутралитет в тази тема.  Hug
Може да се пише в темата
Благодаря!
Hug

ТЪЙ КАТО ТЕМАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА, НАДЯВАМ СЕ И ДРУГИ МАМИ ОТ КЛУБА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ТОЗИ ПЪТ С ВЪПРОСИ, ЗА ДА ВЪРНЕМ ЖИВЕЦА НА ТЕМИЧКАТА.  Hug

Резултатите от анкетата към момента могат да се видят като се гласува или като се натисне бутона "виж резултатите".

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 12:31 от май :)

# 33
Интересно е, че сме изоставили така тази тема.
Тя би могла да отговори на много от въпросите кое прави българина скептичен към институцията Частно учебно заведение / независимо за каква възраст и независимо с каква насоченост/. Като Всяко ново нещо явно сме склонни да го погледаме да го пробва някой друг и чак тогава насочваме и ние погледи натам.
За себе си мога да кажа / макар и вече да не съм показателен пример за анкетата, защото големият ми син от септември ще е ученик в ЧУ/, че дълго време бях скептична за качеството на обучението, за хората работещи с децата, за другите деца / социалния кръг/ и разбира се не на последно място във способността си да поема подобно финансово перо в семейния бюджет.
Но след като задълбочено проучвах, сондирах накрая се убедих / поне за сега/, че има и добри ЧУ за които си струва да се опита човек да се класира. Направих и преразглеждане на бюджета и се намери и начин....
Но наистина ми е интересно да чуя сериозни аргументи "ПРОТИВ".

# 34
Плюсовете сте ги написали. Относно минусите според моите разбирания /говоря до 7 клас/- учебни планове на МОН, които са и в ДУ. Учебните планове включват изучаван материал, брой часове и разпределение по теми. Точно нелепостите в тези програми съсипват образованието ни. И учебниците са същите. Това е главното за мен. Мога да добавя затворена среда, липса на свобода за реално оценяване на учениците. Финансова несигурност относно ценовия растеж поне за 4 години напред.

# 35
Мога да добавя затворена среда, липса на свобода за реално оценяване на учениците. Финансова несигурност относно ценовия растеж поне за 4 години напред.

Относно първото няма как да не се съгласим - да средата бива ограничена по един или друг начин, но ако училището е внимателно подбрано и желано от детето и родителите, не е ли това ограничение именно това, което бихме искали да има и в ДУ?
В смисъл аз бих предпочела синът ми да контактува с определен тип деца и понеже предполагам, че е вероятно това да стане в дадено училище бих предпочела той да учи там, а не да се старая изкуствено да ограничавам нежеланите от мен контакти в кварталното училище - това само хипотетично.

Но относно оценките би ли дал/а повече пояснения защо смяташ, че няма реална свобода на оценяването - знам доста ЧУ, в които далеч не всички деца имат 6 и 5.

И на последно място - очевидно следиш темата не е ли по-лесно да се регистрираш, за да обменяма по-лесно идеи или просто да ползваш регистрацията си и в тази тема  Peace

# 36

Но наистина ми е интересно да чуя сериозни аргументи "ПРОТИВ".

вместо да пускаме отделна тема за аргументите "против" наистина защо не поговорим тук за това. Но без нападки, толерантно, неемоционално.  Hug

# 37
В тази тема започнахме дискусията "Какво НЕ харесваме в частното образование?"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=312366.80

Очакваме и вашите включвания тук.
Благодаря!

# 38
  • Пловдив
Частното има доста преимущества. Внимание към детето, като единствена единица, ей само това чувство е достатъчно по тази точка. Преподавателите непрекъснато отделят време, ровейки се къде ли не за допълнителна информация, за да организират по-занимателен урок, за тяхна сметка, но с ентусиазъм. (имам приятелки, работещи в частни, на които даже аз съм помагала с материали) Някак си са по-организирани, от което печелят децата. Инициативни... до там че в някакви свободни часове им пускат руска музика (не пиша това с носталгия) и им превеждат и между другите езици децата заучават и нещо славянско. С две думи, някои се вживяват в ролята си.
Защо не избрах подобно училище: Единствената причина е, че исках да го хвърля в образованието с грозен замах от моя страна, (такива ще му се случват доста) за да се опитам да му покажа, че не всичко е игри на саби, рицари и глезотии, където родителското тяло няма да дебне от ъгъла при всеки проблем, както е и в живота между другото, готово да заплати за всичко това. Все пак е момче. Отговорността преди всичко. Знам, че постъпката ми е леко назидателна, осмислила съм го като факт, но трябва да се справи.

# 39
AlexaS, благодаря за страхотния пост. Още повече за информацията за труда на учителите.   bouquet Ние го виждаме по нашите деца. Simple Smile

Ако искаш, включи се и в нашата темичка Клуб "Родители - Частно образование"  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=312366.140. Учителите го заслужават. Още повече от по-безпристрастна гл.т.  Hug
Наистина, според мен, нашите учители работят със същия ентусиазъм и дух като от нашето детство. Успяват да запалят и децата. Понякога направо се чудя по колко забавни математически задачи са способни да измислят (решават не само от сборници, но мисля, че повечето са дело на учителите ни).
Заповядай!  Hug

# 40
  • Пловдив
Благодаря и аз от своя страна, ще прочета темата, но съм на другия бряг, засега. Все пак мнението ми е на база моментно впечатление от нещо случило се, споделено на кафе, не разполагам с ежедневни наблюдения върху напредъка на децата. 

# 41
AlexaS, благодаря! Simple Smile И наистина заповядай, когато решиш. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт