КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 10 - ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕД 7 КЛАС

• 35 747
  • 294
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте всички! Записвам се за темата - най-големия ми син почти "изкласи", но тепърва почваме
с другите двама Simple Smile Записах Иван в предучилищна група в "Ерих Кестнер", а за най-малкия още не
съм решила въпроса с детските градини newsm78
Ще изчета темата, за да съм в час Mr. Green

# 136
taya, добре дошла!  Hug

Има и други мами от вашето училище. Muhata е писала доста. Виж и мненията на Smehurko.

Simple Smile

# 137
Благодаря май:)
Разбира се въпросът с таксите много често се явява определящ за вземане на окончателно решение,
макар че принципно (при оценка на дадено ЧУ или ЧДГ) да не е на първо място.
Отстъпката, която се дава за второ дете е твърде "минимална" на фона на всички допълнителни
разходи. Още една забележка - остъпката за второ дете в ЧДГ (поне в тези, за които съм се
интересувала) е само за учебната такса, а не и за транспорта и евентуалните доп. плащания.
За родителите с повече деца изборът наистина става доста труден
Румче, финансовият въпрос и на мен ми е болка. Както е видно моите деца са три Laughing Да са ми живи и здрави, ще ги изучим.
Догодина ще огледам и по-евтините училища, докато Мати е в трета група. Най-голямата ми надежда е, че ще наберем скорост финансово и ще можем да движим напред двете деца в пакет. Макар че нали знаеш, че децата са различни и може ако едно училище е добро за едното дете, то да не е подходящо за другото. В този смисъл има вероятност терзанията ни да са напразни Laughing
Ами, общо взето и аз така Wink

# 138
Тайа, добре дошла!

Смятам, че е нормално да има отстъпка само при учебните такси. Тъй като в повечето случаи храната е кетъринг, а транспрота се извършва от чужди фирми, е много трудно да се дават там отстъпки - като гледам цената на храната - 5 лв. на ден, предполагам, че това е цена на фирмата кетъринг, а ЧУ(ЧДГ) едва ли си слага някаква надценка. Кетъринга и превозвача дават според мен цени на дете и не правят разлика, дали е второ (трето) в семейството.

# 139
В Чуден свят има отстъпка от транспорта за второ дете (но не помня 10 ли беше или 20 %), за трето дете - 50 %, а за четвърто е безплатен Laughing Обаче нали се сещате, че ако имате 4 деца в училищна възраст и имате възможност да ги запишете всичките в частно училище, то тази отстъпка хич няма да я усетите на фона на всичките други разходи по децата Laughing

# 140
  • Sofia
Аз на няколко места съм чела отстъпка за транспорт за второ дете - 50%, трето дете се вози безплатно. Само не помня за кои ЧЗ става дума.

# 141
Добро утро! Simple Smile

Ще бъде интересно, или поне полезно, да направим нещо като списъче къде се предлага намаления за втори и трето дете.

Аз много не мога да помогна. СПомням си, че съм чувала преди години в ЧДГ "Приятел на детето" май правеха отстъка на 50% за второ дете и май безплатно за третото, но само стм чувала - не съм пробвала. Simple Smile)) Не знам и как в по договор, но ако има някъде такива местенца или някакви други %-намаления, ще бъде полезно да ги споменем. Simple Smile

А досега има ли фалирали ЧДГ или ЧУ?

Знам, че едно ЧУ в "Младост" отдавна не функционира. Знам, че май вече я няма ЧДГ "Тути" в "Лозенец", а беше доста добра градина - не знам защо обаче.

А някой знае ли какво стана с ЧДГ "Тути" в Лозенец - пак да попитам? Защо изчезна така? Беше добра ЧДГ.
И въобще нещо по горните въпроси.  Hug

Приятен ден!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

ПП Как е порасналото момиче?

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 09:30 от май :)

# 142
Вчера съвсем спонтанно си купих една книга. Казва се Ефективното учене от Линда Добсън.
Ето как изглежда http://www.mobilis.bg/shop/i/DET.ASP?SRC=/shop/id/LIK/LIK-37076-D.jpg.
Даже не можах да я разгледам в книжарницата, беше опакована.
Следобяд я пробутах на мъжа ми да я разгледа. Още не я е дочел, обаче е възхитен от книгата. В нея пише, че училището, такова каквото е в повечето страни, просто не е подходходящо за всички деца. И когато някое дете има проблеми в училище, не означава автоматично, че детето е проблемно, а че този вид обучение не е подходящо за него. Съпругът ми за първи път ясно си даде сметка защо Пепи не се справя в училище, въпреки, че има възможности за това.
Днес и аз ще я започна.

# 143
*Галя* чувала съм за тази авторка и мен не интересува темата;
дали я има по всички книжарници? Абе, я по-добре кажи от
къде я купи Wink

# 144
Галя, аз също благодаря.  bouquet  Малко по-късно ще потърся за линк в онлайн книжарница  и ще сложа. Мисля така да я поръчам.
И аз съм чувала авторката и съм я запомнила, защото ми звучеше като д-р Додсън. Simple Smile Не съм чела обаче нищо от нея.
Пак благодаря.

# 145
Купих я от Сиела в Мол София, последната. Издадена е 2006г и може би няма да я има навсякъде. Явно трябва да се пита и да се търси. Издадена е от издателство ЛИК, ето интернетадрес www.lik-bg.com

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 14:50 от *Галя*

# 146
Напълно съм съгласна, че стандартното обучение за всички няма как да дава най-добрите резултати при всяко дете и по всеки предмет.

Затова и на мен ми се вижда смислено, когато детето изпита трудности в дадена област или изобщо, да седна и сама да видя какво е положението с материала. Да разгледам тетрадки и да си поговорим с детето, за да преценя нивото.

Не изпитвам никакви колебания да помагам в такива моменти и да поднеса материала по най-добрия начин според мен.
Всъщност редовно го правим по математика - тъй като моята дъщеря среща там най-много трудности! Сядам, обяснявам операцията по няколко метода и гледам кога ще присветне искрица в очичките - използвам помощни обяснения и много рисувам като давам примери (тъй като паметта и мисленето на моето дете е изкл. визуално).  Тази година завърши 5 клас само с шестици по математиките, а с нейните естествени заложби в този тип мислене едва ли щеше да го докара и до четворка.
Виж литература, правопис няма проблем, учи огромни стихотворения за 5 мин, там изобщо не се меся!

Отдавна исках да обсъдим в тази тема и един друг аспект - дори детето да не е в "елитно" държавно или частно училище по една или друга причина - какво пречи да си ги дообучим сами? Колкото и да бучим и да хокаме държавното или частно образование, как децата не получават това или онова - то си е факт, който едва ли краткосрочно би се променил! Ние обаче сме длъжни като родители да дадем най-доброто от себе си и да осигурим това добро образование. В началния курс това би означавало - математика, писане, диктовки, четене..., това че не сме педагози се изравнява точно от факта, че познаваме перфектно децата си и знаем, кой метод би бил най-добър за тях - тоест можем да приложим и "Ефективното учене" на практика.

# 147
Аз напълно споделям идеята ти. За мен ЧО е една страхотна, много висока база, а надграждането зависи и от родителите. Никой не е казал, че деца от ДУ не могат достигнат и по-високи резултати в сравнение дори с престижно чуждо ЧУ.
Ами всичките ни теми досега освен ЧО  сме обсъждали и всякакви теми как да доразвием способностите на нашите деца с игри, занимания, наука, спортове, изкуство. Наистина май е време и по-концентрирано да заговорим как да надграждаме над добра база, независимо в ЧУ или ДУ.

# 148
*Галя* Благодаря за книгата. Прочетох анотацията и може би ще си я купя.
Иначе и аз подкрепям казаното от Радмила, че е нужно и ние да се включваме в обясненията  на даден материал, който е останал неясен за детето ни. Миналата година се изявих като факир и обясних най-накрая на Боби понятията за ъгли с особено тенденциозния пример с парчета баница  Flutter Crazy - всичко си разбра детето и вече не бърка тъп ъгъл с остър  hahaha hahaha hahaha, нито има съмнения кой ъгъл предпочита да види в чинията си Peace
Също така се наложи да обясня и понятията маса, тегло и обем, които в учебника бяха поднесени по начин, който дори и мен обърка.
Детето ги разбра, но бях порицана от госпожата че съм дала прекалено сложни обяснения  Twisted Evil

# 149
Също така се наложи да обясня и понятията маса, тегло и обем, които в учебника бяха поднесени по начин, който дори и мен обърка.
Детето ги разбра, но бях порицана от госпожата че съм дала прекалено сложни обяснения  Twisted Evil

За триъгълниците е велико.  newsm10
Ще го въведа и у нас. Всъщност в учебниците обясняват с торти, а една домашна баница къде-къде е по-вкусна.  Simple Smile

А би ли ни подсказала и втория урок?

Общи условия

Активация на акаунт