КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 10 - ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕД 7 КЛАС

• 35 749
  • 294
  •   1
Отговори
# 120

Друго, което не харесвам (нали обещах да допълвам), поне в нашата - липса на организирани посещения на места извън училище. Имаха ски училище и плуване, това е! Няма театър, зелено училище (а са в Княжево!) и т.н. Толкова съм се чудела като Витоша е на 20 мин пеша над тях, а имат и бусчета, защо през лятото не се качват поне чат-пат до там? По-лесно е предполагам да са само в двора, но все пак. Дори да искаха някакви пари отгоре за такива дни, бих ги давала с радост, за да не са само в двора.

Това, което ме задържа в Чуден свят е точно разнообразният живот, който водят децата там. Един път в седмицата посещават Двореца на децата (кабинет по екология) или Детския център в Мол София за художествени занимания. Групите се редуват. Освен това децата са ходили в пожарната, качвали са се на пожарникарска кола и са пръскали с пожарникарски маркуч Laughing Освен това са ги водили на куклен театър в залата на ул. Янко Сакъзов. За периодичността нищо не мога да кажа, защото Мати често боледуваше тази година. Ски училище имаше 4 седмици. През лятото, в определени седмици, ги водят на Витоша през деня. Започнаха в края на юни. Разбрах, че и в края на юли ще има пак. Най-малките ги водят през ден, по-големите всеки ден.
Твърде е възможно да е имало и други външни мероприятия, обаче както казах Мати често отсъстваше и затова да не знам за тях.
Допълнително заплащаме само спорта през годината - тенис, по желание на Мати. Плуване май нямаше, но и Мати не е от желаещите, затова не съм се интересувала. Всички други мероприятия се покриват от таксата.
А си  мислех дали да не го отпиша, единствено и само заради отдалечеността, заради ранното ставане и дългият уморителен ден, който се получава при пътуването с буса. На Мати това хич не му се отразява добре. Връщаше се уморен и раздразнителен, но никога не се е оплаквал от градината. Всъщност сега се сещам, че той има две оплаквания - карат го да спи след обяд и да си яде супата Laughing

Да допълня нещо - разбира се, че градината си има и други добри качества, но писах за тези неща, защото не съм чувала да ги има на други места. Освен това много прияно ме изненада факта, че в края на учебната година ни дадоха диск със снимки от различните събития, които са се случвали в градината. Така децата имат един прекрасен спомен за тази част от живота си.

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 14:59 от *Галя*

# 121
абе и аз не исках да се хваля, ама и в ЧДГ, и в ЧУ доста ходят. Най-много на театър, зоопарка, музеи, Боянската църква, опера - когато имаше детско предстваление.
Понеже ЧДГ също беше на метри от Витоша - правеха преходчета и разни подобни умения. Ами направо си ги гледаха като свои деца. Да си призная, че на някои места дори и аз не съм ходила, а доста неща съм обиколила с баткото. Имаха плуване, езда, ски - понякога също 3-4 пъти от януари до април. Само ските и ездата в ЧДГ плащахме отделно.
И на двете места - ЧДГ и ЧУ, на всеки важен празник поднасят цветя на паметници.

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 15:06 от май :)

# 122
Май, аз не възприемам това като някакъв вид хвалба. Това е важна информация за живота на децата в ДГ и смятам, че е част от общата картина, която всеки родител си прави, а пък после следва избора.
Много родители си мислят, че ДГ е място където децата спят, ядат, играят, учат по някаква програма и решават, че няма да дадат 400 лв, след като може да им струва и 40. Последното изречение е само за тези, които биха могли да си го позволят финансово без катаклизми, но все пак решават, че парите не си струват. Без да искам да обидя някого Peace
Но си има и други неща и е добре хората да знаят след като те се случват. Grinning

# 123
Извинявай за "хвалбата" - беше в супер положителен смисъл. И друг път съм споменавала за вашата ЧДГ, че съм възхитена от тематичните седмица. А за "хвалбата" го подхвърлих, защото от вчера споменаваме какво не ни харесва (нещо, което е изключително важно) и някакси почна да ми става гузно, че се губи баланса. Просто нещата са си комплексни с плюсовете и минусите.

# 124

Дали е утопия ЧУ сами да инвестират във висшето образование на кадърни млади студенти-педагози с идея за назначаване след университета при тях?

Вероятно не е утопия. "Овъргаз" правят нещо, което е стъпката преди твоята идея - предлагат работа на най-добрите (по тяхна преценка) студенти от "Предучилищна педагогика" на СУ. Имат възможност за наблюдение, тъй като, както вече беше писано, учебният им комплекс е базов за СУ - там студентите си провеждат практиката. Остава, разбира се, въпросът за обективноста на преценката им. Но идеята им е добра.

И като се разписах за "Овъргаз", ще продължа темата на Лени за корпоративните градини. Да, те биха били нещо изключително полезно при този недостиг на ЧДГ в момента, но крият рискове. Единият се отнася до броя на децата. Ако в самото начало градината не успее да попълни капацитета си само с деца на служители от фирмата, тя остава отворена и за "външни" клиенти, за да функционира без загуба. Но ако по средата на годината поискат да се запишат "вътрешни" деца, градината е задължена да го направи. И така бройката може да расте... неограничено (съобразно базата, разбира се). Говоря от личен опит със "Слънчево зайче" (градината на "Овъргаз") - от 14 деца в началото на 1-ва група, нарастване на 24 за началото на 3-та. Бях пуснала преди време постинг за това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297145.msg7720021#msg7720021
Чувствам се длъжна да се коригирам - там считах директорката отговорна за ситуацията, но истинската причина е в естеството на градината (ведомествена). Разбрах го след разговор (доста открит и непринуден) с нея.

И другият риск на ведомствените градини е, че ако някой търси подбрана среда за детето си, най-вероятно няма да я намери там. Децата са от всякакви семейства, с всякаква култура и възпитание (отново говоря на базата собствения си опит). Вероятно в повечето частни градини е така, но ми се струва, че в корпоративните градини биха се правили малко повече компромиси с неща, които за други градини биха били неприемливи.

Вероятно като условия (горните две, които коментирам + цена) корпоративните градини са някъде между държавните и частните. За много родители това е ОК. За мен също беше, когато преди 2 години записвах в "Слънчево зайче" детето си. Може би, ако знаех за това увеличаване на бройката, не бих го направила. А също така в момента съм "за" подбор на средата, а тогава не бях. Но пък сега реших да го оставя там по 2 основни причини - 1) предстоящото преместване в нова, голяма база, заявена като много добра, в която групата да е разделена на 2; и 2) неувереността ми доколко детето ми ще приеме добре едно преместване в нова градина, при положение, че тук то няма някакъв видим проблем, следствие от условията в градината.

# 125
Хм, страхотна информация! Браво за студентите. Дано да "повлекат крак".
Аз не съм мислила досега за ведомствените ЧДГ, но май не бих си записала детето заедно с деца на колеги. Не, че не ги уважавам, ама не обичам да омесвам нещата. Представяш ли си - нон-стоп с тези хора.  Grinning Странно дали не във вашата ЧДГ, а по принцип, йерархията във ведомството не би с е отразило и в ДГ. newsm78

Дали е утопия ЧУ сами да инвестират във висшето образование на кадърни млади студенти-педагози с идея за назначаване след университета при тях?

Вероятно не е утопия. "Овъргаз" правят нещо, което е стъпката преди твоята идея - предлагат работа на най-добрите (по тяхна преценка) студенти от "Предучилищна педагогика" на СУ. Имат възможност за наблюдение, тъй като, както вече беше писано, учебният им комплекс е базов за СУ - там студентите си провеждат практиката. Остава, разбира се, въпросът за обективноста на преценката им. Но идеята им е добра.

И като се разписах за "Овъргаз", ще продължа темата на Лени за корпоративните градини. Да, те биха били нещо изключително полезно при този недостиг на ЧДГ в момента, но крият рискове. Единият се отнася до броя на децата. Ако в самото начало градината не успее да попълни капацитета си само с деца на служители от фирмата, тя остава отворена и за "външни" клиенти, за да функционира без загуба. Но ако по средата на годината поискат да се запишат "вътрешни" деца, градината е задължена да го направи. И така бройката може да расте... неограничено (съобразно базата, разбира се). Говоря от личен опит със "Слънчево зайче" (градината на "Овъргаз") - от 14 деца в началото на 1-ва група, нарастване на 24 за началото на 3-та. Бях пуснала преди време постинг за това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297145.msg7720021#msg7720021
Чувствам се длъжна да се коригирам - там считах директорката отговорна за ситуацията, но истинската причина е в естеството на градината (ведомествена). Разбрах го след разговор (доста открит и непринуден) с нея.

И другият риск на ведомствените градини е, че ако някой търси подбрана среда за детето си, най-вероятно няма да я намери там. Децата са от всякакви семейства, с всякаква култура и възпитание (отново говоря на базата собствения си опит). Вероятно в повечето частни градини е така, но ми се струва, че в корпоративните градини биха се правили малко повече компромиси с неща, които за други градини биха били неприемливи.

Вероятно като условия (горните две, които коментирам + цена) корпоративните градини са някъде между държавните и частните. За много родители това е ОК. За мен също беше, когато преди 2 години записвах в "Слънчево зайче" детето си. Може би, ако знаех за това увеличаване на бройката, не бих го направила. А също така в момента съм "за" подбор на средата, а тогава не бях. Но пък сега реших да го оставя там по 2 основни причини - 1) предстоящото преместване в нова, голяма база, заявена като много добра, в която групата да е разделена на 2; и 2) неувереността ми доколко детето ми ще приеме добре едно преместване в нова градина, при положение, че тук то няма някакъв видим проблем, следствие от условията в градината.

# 126
Галя, Дани, мой фаворит винаги е била "Чуден свят". Сега дори, покрай дилемите ми за старата градина на сина ми, отново ходих там. Не бих се колебала изобщо дали да го преместя там, ако не беше фактът, че вече нямат предучилищна група, т.е. тя е към "St. George". Синът ми е роден в началото на годината и ходи на градина с предния набор - аз исках да имам свободата да реша дали да не тръгне на училище с набора си, а положението там би ме оставило без възможност за избор. Другият ми аргумент (който бих се постарала всячески да не влияе на решението ми, ако не беше предишното) е финансовият - сигурно знаете какви са новите цени на "St. George". А имам и второ дете, което точно тогава трябва да тръгне на градина; просто не бихме издържали.

Имам една идея, евентуално след предучилищната в "Слънчево зайче" синът ми да изкара и предучилищна в "St. George" - за да се изравни с набора си и заради езика, но... Ще видим. Зависи от готовността му за училище и от финансовите ни възможности. Обмислям и вариант второто дете да го запишем в "Чуден свят"... Наистина много са ми легнали на сърцето...

# 127
Странно дали не във вашата ЧДГ, а по принцип, йерархията във ведомството не би с е отразило и в ДГ.

За йерархия - едва ли, но културата на родителите се "отпечатва" в поведението на децата. А в едно ведомство - характери всякакви, култури всякакви...

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 16:11 от rumche

# 128
Румче, финансовият въпрос и на мен ми е болка. Както е видно моите деца са три Laughing Да са ми живи и здрави, ще ги изучим.
Догодина ще огледам и по-евтините училища, докато Мати е в трета група. Най-голямата ми надежда е, че ще наберем скорост финансово и ще можем да движим напред двете деца в пакет. Макар че нали знаеш, че децата са различни и може ако едно училище е добро за едното дете, то да не е подходящо за другото. В този смисъл има вероятност терзанията ни да са напразни Laughing

# 129
Това с финансовия въпрос и ежегодното, при това съществено, "скачане" на таксите си е голям проблем. При нас каката ще излезе от ЧУ след 7 клас, а точно тогава малкият трябва да тръгне в 1 клас. Аз обаче си давам реално сметка, че не мога да си позволя да го запиша в нейното училище. Ако прогнозирам (на базата на увеличенията през последните 2-3 години) как ще се увеличи таксата към 2009/2010, когато той трябва да тръгне в 1 клас, излиза, че към трети клас вече ще изнемогваме финансово. А да го местя тогава в ДУ поради финансови причини хич не ми се ще Sad Затова се налага решението от 1 клас в ДУ, а пък аз да се ангажирам да го водя/вземам от допълнителни дейности.
Така погледнато, изглежда лесно решението, обаче не е точно така, защото едно от местата, където дъщеря ми ще кандидатства е АК. И, естествено, пред мен като родител стои дилемата - ако я приемат сред първите 50, смятам, че е безумно да не я запишем там само, защото трябва да плащаме такса. В същото време обаче си казвам "значи за нея може ЧУ, после АК евентуално, пък за малчо си казваме - не може". Доста деликатен момент newsm78 

# 130
Влизам за мъничко, нещо нямам време съвсем този уикенд, пък и нещо вдъхновението ми ме напусна!
Но снощи вечерях с една мама чието детенце учи в ЧУ Орфей - беше много доволна от преподавателката им в първи клас и се изказа много ласкаво за училището. Намират се някъде в Красна поляна в сградата на бивша ДГ. Общо взето това е с две думи - ще дам и подробности просто няма да е сега.
И аз като Галя имам притесненията, че при повече от едно дете понякога става трудно с ЧУ постоянно повишаващи цените си.
Живи и здрави да са само за сега малкия ще ходи в ДУ - ако се окаже сполучливо и до 4-ти клас, ако пък случайно стане някой провал и там повече експерименти не смятам да си правя - затягам колана / може да се окаже и добро решение за талийката ми/ и го записвам и него в някое от училищата които вече съм набелязала и толкоз.
Прохладна вечер и много обич  Hug Mr. Green Heart Eyes

# 131
rumche, голям фен съм на Чуден свят/St. George, неведнъж съм писала из темите. Обаче съм с 2 деца и просто е ми прекалено скъпо.
Иначе знам, че там и в някои други ЧДГ организират такива неща за децата, но в нашата така и не се получи. Но пък, както съм казвала и преди, учителките ни бяха златни, а за темперамента на сина ми това беше най-важното!

# 132
Това с финансовия въпрос и ежегодното, при това съществено, "скачане" на таксите си е голям проблем. При нас каката ще излезе от ЧУ след 7 клас, а точно тогава малкият трябва да тръгне в 1 клас. Аз обаче си давам реално сметка, че не мога да си позволя да го запиша в нейното училище. Ако прогнозирам (на базата на увеличенията през последните 2-3 години) как ще се увеличи таксата към 2009/2010, когато той трябва да тръгне в 1 клас, излиза, че към трети клас вече ще изнемогваме финансово. А да го местя тогава в ДУ поради финансови причини хич не ми се ще Sad Затова се налага решението от 1 клас в ДУ, а пък аз да се ангажирам да го водя/вземам от допълнителни дейности.
Така погледнато, изглежда лесно решението, обаче не е точно така, защото едно от местата, където дъщеря ми ще кандидатства е АК. И, естествено, пред мен като родител стои дилемата - ако я приемат сред първите 50, смятам, че е безумно да не я запишем там само, защото трябва да плащаме такса. В същото време обаче си казвам "значи за нея може ЧУ, после АК евентуално, пък за малчо си казваме - не може". Доста деликатен момент newsm78 

мама Габи,

Не се терзай предварително. За първите 50 момичетаІ момчета има и добълнителни префернции. В момента за тях таксата е 2700 евро, но имаш възможност да подадеш документи за допълнително облекчаване и на тази такса. Освен това 2 деца от първите 25 ще учат без никаква такса - Всяко от децата, класирано до 25-то място може да подаде документи за двете стипендии, които отпуска колежа

# 133
ТАКСИТЕ

Мен също адски ме притесняват таксите в две отношения:

1. никога не се знае с колко ще скочат догодина, а през следващите години - съвсем не е ясно. Разбира се, че то в БГ нищо не се знае за цените на много неща. От някои неща човек може да се лиши, да не купува. В ЧО не можеш да не си позволиш много опции. Но за това притеснение не бих могла да обвинявам ЧУ/ЧДГ.
2. повечето ЧДГ/ЧУ предлагат много малка отстъпка за второ (не знам как е за трето дете) или почти никаква. Направо се налага май планиране за всяко следващо дете. Не само заради ЧУ/ЧДГ, но и допълнителните занимания и най-вече студентството.
3. Мечта я си, да има отстъпка не само децата, ако са в едно ЧУ/ЧДГ, но въобще за семейства, които са избрали частното образование - без значение дали са в различни (често едното е в ЧДГ още, а другото в ЧУ и няма как още да са заедно, а си е сериозен разход). Но това може да се направи само със силна организация на ЧУ.
4. Ако се приеме идеята "Парите следват детето" - може и да има известно облекчение за родителите с повече деца.

---------------------------------------
Zum Geburstag viel Glück

Zum Geburtstag viel Glück,
zum Geburtstag viel Glück,
zum Geburtstag, liebe Majmunka,
zum Geburtstag viel Glück!

ЧРД, Маймунка!   bouquet

http://www.youtube.com/watch?v=blypORq3HMc

тема-поздрав за Маймунка

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=313892.new#new

Последна редакция: нд, 13 юли 2008, 16:51 от май :)

# 134
  • Sofia
Мерси много, многократно да ви се връщат пожеланията! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт