КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 10 - ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕД 7 КЛАС

• 35 754
  • 294
  •   1
Отговори
# 150
Дани - нямам вече много ясен спомен как точно му ги обяснявах - но давах различни примери. Да речем един балон и една метална топка със същата големина ще потънат различно и тежат различно /тегло, маса и обем/. Задачки - закачки от вида "кое тежи повече - килограм желязо или килограм памук?".
Докато успее да направи разграничение на тези категории, защото на практика те почти не се дефинират и децата в началото трудно вникват коя от тези величини как точно се измерва и за какво служи.
Също така и за агрегатните състояния на водата - слагахме едни ледчета в хладилника, после оставяхме да се размръзнат и накрая ги кипвахме - за да види и трите състояния и така - по забавен начин ги запомнят лесно. Определенията в учебника бяха крайно неподходящи за възрастовата им група според мен.

# 151
Съгласна съм за образователните системи и начини. Нали това е и една от основните причини да търсим частно образование - стремежа ни към индивидуален подход, който да направи текущата система по-приемлива и за нашите, и за другите деца, така че те са се справят и да учат ефективно. Лошото е, че това рядко е факт, дори в ЧУ.

# 152
Проблемът според мен е, че нямаме никакъв избор откъм образователни системи. И в държавните, и в частните училища се учи едно и също нещо, по един и същи начин. Единственото, на което можем да разчитаме е подходът на преподавателя и умението му да приобщи детето към системата и естествено на по-малките класове в ЧУ.

# 153
Галя, това не е съвсем така. В много ЧУ изобщо не се спазва същата система, в някои е само база, а допълват с други, а начина на преподаване на много места е коренно различен спрямо в държавните (примерно имат англичани, които преподават английския по тяхна си системата) и т.н.

# 154
ето отстъпките за 2 и 3 дете в ЕСПА
http://www.espa-bg.com/priem.htm - тук са таксите
Отстъпки

При записване на второ дете от едно и също семейство, то ползва 10% отстъпка от такса "Обучение", а трето - 20% отстъпка, когато децата посещават училището едновременно.

При ползване на транспорта от второ дете от едно и също семейство, то ползва 50% отстъпка, а за трето транспортът е безплатен.

# 155
Галя, това не е съвсем така. В много ЧУ изобщо не се спазва същата система, в някои е само база, а допълват с други, а начина на преподаване на много места е коренно различен спрямо в държавните (примерно имат англичани, които преподават английския по тяхна си системата) и т.н.

Приемам, че може и да си права. Аз все пак нямам голям опит с частните училища. Просто си мислех, че при една и съща програма, едни и същи учебници, едни и същи стандарти за покриване в края на учебната година, е много трудно да се персонализира и нагоди обучението към всяко дете.
Лични впечатления очаквайте от мен догодина - за гимназията и след две години - за началното училище.

# 156
аз доста съм си мислила по този въпрос - по-скоро е в нивото на овладяване на задължителна образователна програма на МОН (но си има и доста екстри). Аз съм чувала от учителки в ДДГ колко били трудни учебниците за малките деца и те не ги преподавали или това, което е за 2-3 г., го преподават на 5 г. Не съм спорила с тях - безсмислено. Синът ми беше тогава също в ДГ, но ЧДГ и учеха по същите учебници и не само спрямо възрастта си, но и няколко нива отгоре. Нали разбираш в един момент за каква "ножица" говорим.

# 157
отстъпки от таксите за ЧУ/ЧДГ за второ и следващо дете:

ЧСОУ “Артис”

"Когато Възложителят, запише свое следващо дете в училището, последният ползва 20% отстъпка."
http://www.lyceum-artis.eu/priem.html
В ЧСОУ “Артис” се обучават ученици от 1. до 12. клас

# 158
А имаме ли отзиви от ЧСОУ “Артис” от родител, чието детенце учи там?
Чувала съм противоречиви мнения.
Да не говорим, че и училищата /както частните, така и държавните впрочем/ имат периоди на подем и на спад.
Ето примерно аз имах супер негативни отзиви за ЕСПА за периода 1996 -1999 година и от родители и от бивши учители там. Но пък ето сега чета мненията на СтелаМария, които са коренно противоположни и като се има предвид постиженията на сина и, явно не са голословни.
Така че е добре да се информираме за тенденциите и временното състояние на училищата, а да не робуваме на старите им лаври /нещо от което си изпатих лично Twisted Evil/.

# 159
Лени, аз също мисля, че ЕСПА доста са дръпнали в последните години. Когато обикалях за ЧДГ преди доста време, дори не ги посетих. Сега ме е яд - заради любопитство, де. Simple Smile

Мами, в момента се архивират старите теми на Клуба. Така че ако нещо ви интересува за някое ЧУ/ЧДГ, направо питайте, за да съдействаме.

# 160
Аз много бих искала в ЧУ да учат децата на правоговор. Изключително ценно умение, инструмент и т.н. Когато ми говори артист или човек, който работи върху говора си, направо настръхвам. Това е нещо супер важно не само за публичните личности, а и за всеки управленец и въобще човек, който иска да му се чува думата. А е толкова работа!!! На някой хора страшно им се удава. Ама в повечето случаи си е като спорта - с много тренировки и опит. Затова ми се иска от малки да ги хващат в тази насока, а не да се засича време. А ако нещо е заучено грешно - колко е трудно после.

Софи, къде си? Simple Smile

# 161
Правоговор  Mr. Green, аз казвам на моята, че ходи на реторика  Crazy, за целта ползваме логопед - защото в училищата това все още могат само да мечтаят за това! Е, ние работим основно върху ударенията, че май за "чужденците" неизрастнали тук са много трудни и много върху словореда, т.е структурата на езика. Имаме страхотен напредък, бих го препоръчала за всички деца. Подобрява се самото разказване, изразяване, дикция, абе всичко...  bouquet

# 162
а грешни звуци имате ли от многоезичието и как се справяте?

# 163
Ние също посещавахме логопед (с малкия) преди да тръгне на у-ще. Изговаряше няколко звука по еднакъв начин. Оправи се, но си е нужен специалист.
Радмила, мисля, че в детските градини и в училищата минават такива специалисти и при нужда препоръчват на някои деца да обърнат внимание на даден проблем.
Имаше тема във форума за нуждата от логопед. Това си е проблем, който може да се излекува. Понякога, нелекуването му може да доведе до затруднения в четенето и писането.
Що се отнася до реториката -   bouquet Поздравления! Чудесно е, че взимате такива уроци! Аз едва ли ще съумея да се организирам обаче.
Не мога да разбера как може да се допускат телевизионни водещи, и не само телевизионни, с дефекти в говора. И още повече - невъзможността да се произнесе "р" от някои хора е повод за гордост и се демонстрира всячески  #Crazy
Никога няма да забравя например предишната говорителка на ЦИК! То с друго няма с какво да я запомни човек, освен, че не можеше да говори!

# 164
А, ние си запазихме гърленото "р" - искаха да го оправят, но не дадох! Телевизионни говорители няма да ставаме. Добре се получи, защото е "нужното р" във френския език!

Грешни звуци нямаме, тъй като и трите езика са усвоени в ранна възраст, тоест в полвината на мозка за майчини езици!
По немски и френски практически не съществува акцент - потвърдено от преподаватели. По български усещах в началото акцент, но то беше по времето, когато отказваше да говори български 4-5 г.

Най-големите трудности срещаме при ударенията в бълг., словореда (мисля, че мисленето й е още на немски, съответно получавам понякога фрази директно преведени - като "Мамо ,виж това поточе не функционира" - за замръзнало поточе) и естествено рода на думите. Тук е страхотно мазало. Почти няма дума, която на френски, немски и български да имат един род и понякога  Sick. Като ефект, непрекъснато ми се налага да поправям и да карам да повтаря след мен. Напоследък и най-вече след посещенията на логопед, нещата много се наместиха в главата й.

Абе, възхитена съм! И мога най-отговорно да споделя, че още след 4 посещения има видимо подобрение, независимо в коя насока. Ние ходихме тази година 1/седмица по 45 мин.

Общи условия

Активация на акаунт