Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са обичайните суми за „чиста молитва“ в българските църкви?
В конкретния случай какво се случи с искането за 180 лв?
Каква е практиката за дарения в различните църкви?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са обичайните суми за „чиста молитва“ в българските църкви?
-
В конкретния случай какво се случи с искането за 180 лв?
В дискусии от форума се споменава, че майка на дете е била информирана, че трябва да заплати 180 лв за молитва в определена църква. Оказало се, че това било недоразумение или опит на свещеник да вземе по-висока сума под предлог за нуждите на храма. Когато обсъдиха въпроса с друг свещеник, той потвърди, че таксите не трябва да се установяват и всичко остава на основата на дарения.
-
Каква е практиката за дарения в различните църкви?
Практиката за дарения варира в зависимост от църквата и свещеника. Обикновено свещениците предлагат дарения за храма, без да искат конкретна сума. Местоположението и индивидуалният подход на свещеника може да доведе до различия - понякога може да се поиска определена сума, а в други случаи просто се оставя доброволен принос в кутията за дарения.
-
Как да реагираме, ако ни поискат неразумно висока сума за религиозна услуга?
-
Какви са общите мнения на форумците относно църковните такси?

Става въпрос за църквата "Свети Георги". След изломотено извинение ги помолили да не подават жалби, тъй като попа бил още нов ,много искал да направи добро впечатление и т.н. , куп глупости. И ако искали можело да им направят кръщене с отстъпка за компенсация.... 
Е га ти "чистата" молитва! На мен не ми искаха пари, но знам, че се оставя "колкото душа даде". Не си спомням, но май оставих 10 или 20 лв.