СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 958
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 330

2. децата, които са били брята/сестри на други в по-горни групи предната година, тази попадат в горния случай
3. т.е. предимство за дете на брат/сестра е много малко вероятно (това са случаи, които някой родител е ималл две деца, едното е ходило миналата година на градина, а другото са решили да си го държат вкъщи, независимо, че е можело да ходи в ясла, вариант който ми се струва малко вероятен)
Е как ще е малко вероятен варианта детето ти да го оставиш до 2 години в къщи и да го запишеш на ясла чак после т.е. в ясла 2? Всъщност това е много по-често срещаното. Повечето майки си гледат децата до 2 години и чак тогава ги пускат на ясла, а това значи в ясла 2. И тогава ако имаш по-голямо дете посещаващо същата градина ползваш предимството.

ПС Погледни 8 ОДЗ там даже чакащите на опашката са с предимство.

# 331

2. децата, които са били брята/сестри на други в по-горни групи предната година, тази попадат в горния случай
3. т.е. предимство за дете на брат/сестра е много малко вероятно (това са случаи, които някой родител е ималл две деца, едното е ходило миналата година на градина, а другото са решили да си го държат вкъщи, независимо, че е можело да ходи в ясла, вариант който ми се струва малко вероятен)
Е как ще е малко вероятен варианта детето ти да го оставиш до 2 години в къщи и да го запишеш на ясла чак после т.е. в ясла 2? Всъщност това е много по-често срещаното. Повечето майки си гледат децата до 2 години и чак тогава ги пускат на ясла, а това значи в ясла 2. И тогава ако имаш по-голямо дете посещаващо същата градина ползваш предимството.

ПС Погледни 8 ОДЗ там даже чакащите на опашката са с предимство.

хм да може би си права.. но сега погледнах трите градини, които са ми на първо място и не сме класирани (чак в четвъртата сме) и сравних списъка с чакащи с предимство (същата проверка за съжаление не може да се види и за тези, които са класирани). В 7мо и 43то ОДЗ фигурират едни и същи деца:
1. Константин Миленов Кехайов   предимство
2. Димитър Илков Петров   предимство
3. Иван Петьов Димитров   предимство
4. Константин-Кирил Бисеров Стойнев   предимство
Тези със сигурност не са с предимството "брат или сестра в същата градина", освен ако не са по 5 деца в семейство пръснати на групи по градините Simple Smile
Като гледам и не са близнаци, защото не са им еднакви фамилиите. Остава деца на инвалиди или деца на многодетни. Предполагам че подобна е ситуацията и с имената на тези, които са приети вече.

# 332
ели,а по принцип по-трудно се влиза директно в ясла2, щото вече свободните места са ги взели тези,които са си пуснали дечицата от ясла1, нали не бъркам?

за майчинството - този вариант не е ли, ако си го пуснал на ясла,но си  се върнал на работа - и тогава получаваш 50те процента отгоре над възнаграждението ти? а иначе, ако продължаваш отпуск до 2те годинки,а го пуснеш на ясла, ти спират майчинството.

# 333
  • София
tralali  да, за 7 ОДЗ говоря
Ellypr е права, предимството брат/сестра е най - масовото, според мен повече от 2/3 са такива

...П.П. въпросче - децата с предимство задължени ли са да докажат с документи предимството при първо класиране? Ако не са, те ще отложат това за второто, ние ще чакаме за второто, промяна в класирането няма да има, а те евентуално ако отпаднат за третото в тази градина ще влезнат деца, които не са били класирани изобщо никъде...

Децата с предимство са задължени да го докажат когато отидат да се запишат, на първо или на второ класиране. Място ще се освободи след като има недоказано предимство или след като са минали две класирания и децата не са записани никъде след като са били класирани. И на третото класиране може да попаднат деца, които на първото не са били класирани никъде, а чак на второто или чак на третото.
Според мен предимствата в тази градина наистина са много, но и градината е голяма, има доста каки/батковци там, близнаци сигурно също има и е възможно да са реални.

# 334
Този въпрос си го задавам, а отговорът е ясен на всички работещи майки, които поради една или друга причина не успяха да запишат децата си в ОДЗ.
След като с ТРИ кандидатствания от три различни и-мейла подадени данни на детето ми, се оказа че първото ни кандидатстване с НАЙ-РАНЕН час \преди обяд\ е И З Т Р И Т О от "системата".... се питам какво ще правим НИЕ РАБОТЕЩИТЕ МАЙКИ, КОИТО НЯМА КАК ДА СЕ ВЪРНЕМ НА РАБОТА??!!
При евентуално НЕзаписване на децата ни и на следващо класиране не можем ли да спретнем една прилична п е т и ц и я и да я отправим към когото трябва, защото са ни нарушени :

1. Според http://www.bghelsinki.org/zakoni/z%20udhr.html член 23.
2. Според КОНСТИТУЦИЯТА - Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

правата....

РОДИНО МИЛА, нито си ми майка, и мащеха не си..Убиваш ни бавно и мъчително, отрязваш ни мислите, мечтите, душите.

# 335
  • София
tralali може да има и близнаци, класирани или чакащи в различни градини, а това може да са деца на многодетни семейства до 10 г, но определено не са брат/сестра

# 336
  • гр.София
 Интересно,че детето Константин Кехайов е чакащо с предимство в резервите на всички ОДЗ-та в Триадица.
 Значи,приемат ли го в една от тях-освобождава цели две "чакащи" места.

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 14:24 от blanc

# 337
ние сме приети в 56 ОДЗ, обаче тук прочетох много лоши отзиви за яслата там. В понеделник ще отида на място в градината. А за първото ни желание сме чакащи и то 13-ти от 9 номер при записването. Супер много ме е яд, щото виждам двора на градината от прозореца, а и бткото ни ходи в близкото училище и можеше да го взима Sad! Дано се откажат повечко деца с предимства, дано други градини да са им по-удобни  Praynig, ама не вярвам!
И ние ще останем за второ класиране, но най-вероятно ще сме в 56-то Sad!
Някой да има идея защо третото и четвъртото ни желание са Неактивни ?

# 338
  • гр. София
И ние сме чакащи за първо желание, и аз виждам двора на градината от балкона. Най-гадното е, че успях да я запиша трета, но пред нас има много деца с предимство. Надявах се, че са малко лудите майки, които си записват децата на ясла на годинка и половина, но не се оказа така.
Много странно е, че обявените свободни места до скоро бяха 10 бр., а днес ги гледам станали 8 бр. Как става това?

# 339
  • София
Tralali... Много интересен въпрос задаваш... Как така едни и същи деца имт предимства в няколко градини. Да не е бъг в системата някакъв?

И я кажете какво става след трето класиране? Или още няма инфо...

Ние не сме приети никъде. Чакащи сме с най-малък номер 12 и нагоре.

# 340
tralali, напълно възможно е и някой да е писал детето с предимство по погрешка или нарочно. Все пак както може да има недобросъвестни директорки, така и недобросъвестни родители, нали?!? Но при записването нещата ще си дойдат по местата.
Трябва да знаете, че ако една директорка иска да запише някое дете то тя ще го направи като отвори извънредна бройка след началото на учебната година. Няма да се занимава да прави сложни алабалистики сега по време на класирането. То за това и в началото на годината групите са с по 23-25 деца, а на края са с по 30. И тези така наречени "връзкари" всъщност не ощетяват вас, защото вие така или иначе не може да се вредите за тези допълнителни места над нормата. Те ощетяват учителките, които трябва да се грижат за огромни групи, както и вече приетите деца, защото групите стават твърде пренаселени.  Peace

# 341
  • София
И я кажете какво става след трето класиране? Или още няма инфо...

За сега се очаква всяка седмица да има класиране тъй като непрестанно ще се освобождават бройки, повечето от групите ще стават текущи

Ellypr е съвсем права и за недобросъвестните родители/директори и за "връзкарите"

# 342
Честито, Таничка.
За къде Ви е второто желание? Ако е за яслената на Мечо Пух - чух, че не е много хубава и не си заслужава.

Ние сме приети в 1-ва група за 67 ОДЗ Мечо Пух и съм супер щастлива.....

Честито на приетите!  bouquet

Благодаря!
Второто, по което сме приети е в 65 Слънчево детство в Слатина. За Мечо пух нямахме никакъв шанс, т.к. бяхме входящ 12 от 5 свободни (иначе ни е през 1 блок от нас). Сега се чудя дали да изчакам второ класиране, защото сме първа резерва по първо желание.....

А тези предимства как ме нервят - трябваше да се запишат и тогава да се борим за останалите места. А сега с входящ N  6 от 7 и сме навън.

# 343
  • Ланкър, планините Овнерог
... които си записват децата на ясла на годинка и половина, но не се оказа така.
...

Не сме малко. И на мен не ми се иска да я пускам 1.2г, но няма кой да я гледа, а догодина едва ли ще се доредим. Особено, като гледам как сега на много места има нулев прием за набор 2006. Догодина ще е така за набор 2007. Исках да я пусна на ясла поне на 1.6г, но кой ли ме пита  Sad

# 344
tralali, напълно възможно е и някой да е писал детето с предимство по погрешка или нарочно. Все пак както може да има недобросъвестни директорки, така и недобросъвестни родители, нали?!? Но при записването нещата ще си дойдат по местата.
Трябва да знаете, че ако една директорка иска да запише някое дете то тя ще го направи като отвори извънредна бройка след началото на учебната година. Няма да се занимава да прави сложни алабалистики сега по време на класирането. То за това и в началото на годината групите са с по 23-25 деца, а на края са с по 30. И тези така наречени "връзкари" всъщност не ощетяват вас, защото вие така или иначе не може да се вредите за тези допълнителни места над нормата. Те ощетяват учителките, които трябва да се грижат за огромни групи, както и вече приетите деца, защото групите стават твърде пренаселени.  Peace

ами това не е съвсем така (че нещата ще си дойдат на мястото), ако е вярно написаното от куки, че тези с предимство не са задължени да го докажат преди второ класиране! Примера с нас:

- кандидаствали сме в 4 градини
- в първите три сме чакащи (на такива позиции, че ако тези отбелязали "предимство" са фалшиви, се класираме със сигурност)
- сега обаче сме приети в четвъртата
- на второ класиране, ако тези фалшивите "с предимство" си останат в списъците с приети, ще сме задължени да се запишем в четвъртата (по този начин освобождаваме евентуалните позиции за първите три
- така в тях ще се запишат деца, които са с по-късен час на кандидатстване от нас, а ние не сме имали възможност за записване, защото системата е позволила някой да въвежда неверни данни.

Горното не мисля, че е приемливо. Нямаше да има такъв проблем, ако тези отбелязали "предимство" по какъвто и да е начин, бяха задължени да го докажат между първо и второ класиране, за да се даде възможност за декласиране преди второто, за да може да се наредят правилно списъците с класирани с верни данни!

П.П. С други думи, за да е ОК всичко, тези с предимство трябва да са задължени да се запишат на по-предно класиране от тези без предимство, за да се гарантира, че списъците са правилно подредени. Т.е. ако тези без предимство са задължени да се запишат до второ класиране, тези с предимство да са задължени да се запишат на първо. Или ако тез с предимство са задължени до второ, то на тези без предимство да им се пазят класациите три класирания, а не две.

По този начин потенциално проблемът може да се реши така:
- или да променят изискването и децата с предимство да докажат такова преди второ класиране
- или да пазят класациите на децата без предимство до трето класиране (като за целта трябва да има и четвърто класиране)

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 14:37 от tralali

Общи условия

Активация на акаунт