СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 908
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 390
Само малко да поясня за предимствата.
1. Ако си с предимство 90% влизаш в градината или яслата от първо желание.
2. Всяко желание с по-висок номер от това което си се класирал вече не е активно, тоест на второ класиране то не се отчита.
3. Ако сега на първо класиране не се запишете детето, реда не се губи за второто. Тоест остава да чакате някоя градина на по предно желание да се освободи място след първо класиране

И ето сега сценарий, който следва от това което изброих.
Ако има фалшиво предимство детето гори още на първо класиране, не може да се запише в градината и освобождава място. И понеже 90% е влезнало в първата желана градина, детето вече няма и къде да отиде. Ще трябва да си седи в къщи.
Вие които имате поне някакъв шанс да се класирате на второто класиране за по-желана градина печелите.

Това не е така, защото дете с фалшиво предимство няма как да "изгори" на първо класиране, защото не е задължено да се записва на първо и да декларира, че е обявило фалшиво предимство. Може да чака до второ класиране. На трето, то си е пазило едно място в списъка с класации. Ако часът му е бил преди тези на вече записани, ще си остане в списъка с класирани и ще се запише. Т.е. както казах по-рано, едно фалшиво предимство нищо не губи, но прецаква изцяло системата за останалите кандидати в нея.
Директно си гори ако не на първото, то на второто класиране. След като НЕ СЕ представят доказателства за предимства, детето отпада от списъка за градината и тогава увисва. Както и да е, не ми се спори. При толква много деца винаги ще има недоволство от всякакъв характер.

Да, на второ класиране "изгаря", обаче какво беше написано по-горе, точно това е проблемът. Защото на това второ класиране и останалите са задължени да са се записали на по-долни желания. Т.е. фалшивите предимства правят така, че системата да не нарежда класациите, по условията, обявени предварително. Не става въпрос за "недоволство", а за проблем в системата за класиране.
Прави си. Ще взема да питам дали е задължително, ако си с предимство да се запишеш на първо класиране. Ама и това не е вариянт, защото ако не се класирано на първото желание дете с предимство, така го задължават, да се запише, без да чака второ класиране. И да го мисля не виждам изход.

Има много лесен изход - писахме го по-рано:
- тези с предимство трябва да се запишат до второ класиране (така на трето отпадат, "изгарят" или както там се наричат фалшивите такива)
- тези приети в първо желание, също трябва да се запишат до второ класиране (защото е индикация за нежелание за записване, тук вече писа една подобна майка)
- на всички останали се запазват желанията до трето (а не до второ както сега, т.е. системата лесно се променя) - така списъците ще се подредят правилно и след трето класиране се записват всички останали. Така има и един период между второ и трето класиране, когато освен че ще отпаднат фалшивите с предимство, ще може да се правят проверки (ако има кой) в градините, дали тези които са записани с предимство наистина имат такова или са "спонсори" и директорката си е затворила очите.

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 16:20 от tralali

# 391
tralali може да има и близнаци, класирани или чакащи в различни градини
Беше направена и такава проверка, дали случайно няма близнаци който да не са в една и съща градина или група.
Тоест ако дете едното кандидатства за една градина и е отбелязано предимство предимство, а другото в другата пак с отбелязано предимство, да не заема място във втората.
Проверка е по следния критерий - деца с еднакви ТРИ имена и ЕГН с разлика най много от един ден и отбелязано предимство.

И какво показа проверката?

За нашия квартал има три ОДЗта и се виждат списъците с класирани и чакащи с предимство. Няма близнаци (горе предполагам имаш предвид ДВЕ имена а не ТРИ защото близнаците ги кръщават различно Simple Smile. Т.е. остава вариантът другият близнак да е в градина във Факултето Simple Smile
Опс да две имена, не три.
Проверката показа, че има такива деца:) Решението е така от двете места където двете близначета се класират се взима това с по-ранен час и там влизат и двете деца. Ако и девете са приети на първо желание. Ако желанията на едното са първо, а на другото второ то се касират на това желание което е първо.

Да ОК, ама значи това вече е отразено при класирането? Тогава щяхме да виждаме близначетата в упоменатите от мен две ОДЗта. Ама както писах там очевидно не се касае за близначета, няма съвпадения в класираните+чакащи с предимство.

Има обаче еднакви имена в списъка с чакащи в двете градини (ясен индикатор, че и тези в списъците с класирани са подобни), айде да няма толкова много многодетни майки Simple Smile

# 392
Прави си. Ще взема да питам дали е задължително, ако си с предимство да се запишеш на първо класиране. Ама и това не е вариянт, защото ако не се класирано на първото желание дете с предимство, така го задължават, да се запише, без да чака второ класиране. И да го мисля не виждам изход.

Да, друга алтернатива, която ми хрумва е, ако за тези с предимство беше задължително до второ класиране не да се записват, а просто да докажат такова документално в градините, в които са класирани. Ако не - при второ класиране "предимството" им се маха.

При този вариант се решава проблема с фалшивите предимства, но не и злоупотреби на директорки, защото какво от това като се декласират някои "спонсори" след второ класиране, след като нас са сни принудили да се запишем в друга градина.

Вариантът със запазване на желанията за класиране до трето на всички, които са без предимства е най-добър и решава всички възможни проблеми (както фиктивни предимства, така и административни нарушения на директорки).

# 393
хммммммм и в две от нашите градини в Мл. 2 има една девойка, която се води с предимство и в двете градини! Предполагам обаче / тъй като е само 1 дете/, че се касае не за предимство от брат/сестра, а от друг характер.

# 394
  • гр.София

Има обаче еднакви имена в списъка с чакащи в двете градини (ясен индикатор, че и тези в списъците с класирани са подобни), айде да няма толкова много многодетни майки Simple Smile

tralali, не в две , а в три градини дори -2-ро, 43-о и 7-мо ОДЗ фигурира дете с предимство в чакащи Mr. Green
 Разбира се-може да е дете на р-л с увреждане или на многодетни. Но защо не фигурира като чакащо само в една градина-на най-предно желание?  newsm78
 Но пък не се знае,в коя от трите градини първо ще се дореди до група.

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 16:42 от blanc

# 395
Във въпросните градини /07 и 43/, не едно, а 7 деца фигурират с предимство и в двете /само за яслената група/.

# 396

tralali, не в две , а в три градини дори -2-ро, 43-о и 7-мо ОДЗ фигурира дете с предимство в чакащи Mr. Green
 Разбира се-може да е дете на р-л с увреждане или на многодетни. Но защо не фигурира като чакащо само в една градина-на най-предно желание?  newsm78

е щом е в списъка с чакащи няма нищо лошо да е в няколко, всеки е в списък на чакащо за градините над желанието, за което е приет (или за всички, ако не е приет никъде).

Въпросът е друг, че поне в Триадиця, ОДЗ-тата, очевидно става въпрос (и) за фалшиви предимства, защото силно се съмнявам толкова много многодетни майки да има.

# 397

Разбира се-може да е дете на р-л с увреждане или на многодетни. Но защо не фигурира като чакащо само в една градина-на най-предно желание?  newsm78
 Но пък не се знае,в коя от трите градини първо ще се дореди до група.

то сигурно и останалите 3 повтарящи се в 7мо и 43то ги има и във 2ро, ама там списъка с чакащи с предимство не е пълен, сигурно другите 3 са в следваща позиция след десета. Аз затова говоря само за 7мо и 43то, защото там тези с предимство ги виждаме в пълен списък.

# 398
И остава да се надяваме, че директорките няма да си затворят очите за фалшиви предимства.
Това пише в e-mail-а ми:"Директорът на градината ще прецени дали да приеме заявеното предимство".
А как може да се проверят тези предимства по градините. Аз сериозно се замислям, че искам да знам дали са реални предимствата на всичките деца за групата в ОДЗ-то, в което искам да бъдем. И не само предимствата, ами и входящите номера на останалите.

# 399
Къде ги виждате тези списъци?  newsm78 Има ли ги в сайта?

# 400
И остава да се надяваме, че директорките няма да си затворят очите за фалшиви предимства.
Това пише в e-mail-а ми:"Директорът на градината ще прецени дали да приеме заявеното предимство".
А как може да се проверят тези предимства по градините. Аз сериозно се замислям, че искам да знам дали са реални предимствата на всичките деца за групата в ОДЗ-то, в което искам да бъдем. И не само предимствата, ами и входящите номера на останалите.

Simple Smile като всичко в България, вероятно и няма никакви наказания - т.е. директорката ако "прецени" по грешка - пуска. Ако я хванат в нарушение на закона - нищо, най-много детето да не е прието (или да се подели "спонсорството" с проверяващия) Simple Smile

Съмнявам се ти ако отидеш при директорката лично и кажеш "искам да знам тези деца наистина ли са с предимство", някой да ти обърне внимание. Пък и тя винаги може да ти каже "Иванчо има брат Дараганчо в трета група".

# 401
кое е равнопоставеното и прозрачното между тези успели да се регистрират в 9 и в 11 ч.-разбира се не по тяхна вина и защо никой няма да носи отговорност за това

# 402
Къде ги виждате тези списъци?  newsm78 Има ли ги в сайта?

да - за всяка градина за всяка група има връзка "класирани и чакащи".

# 403
тенкю, тралали, ще погледна.

# 404
  • София
Според мен тези, които са чакащи, но с предимство са в най-ниското предимство - многодетно семейство и затова ги има в няколко градини. Но това предполага, че всички останали класирани деца са само деца с предимства!

Иначе съм съгласна с разсъжденията на Тралали и даже започнах да се радвам, че не сме приети никъда, а по второ желание сме първи в списъка - така имаме по-големи шансове на трето класиране, където реално ще има янкакво придвижване! но с две ръце подкрепям промяната, предложена от Тралали, ако искате да ги засипем с предложението!

Джамка, при вас какво стана?

Куки или Уфсъ, кога щеше да се отвори системата за записване отново за догодина?

Общи условия

Активация на акаунт