СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 702
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 660
benighted няма за какво   bouquet

STASII  няма от къде да видиш часа на кандидатстване за съжаление, дори и директорките не могат да видят часа. Пиши във формата за обратна връзка за подозренията ти и конкретно с имена или пиши тук ако можем да проверим

аз съм сигурна, че могат, в нашата градина имаха такова инфо.

# 661
тя му казала, че е добре да се запишем, ако не искаме да си загубим мястото.

Директорката не е разбрала или не е обяснила правилно.

Аз пак се връщам с размисли по този въпрос, а именно, защото това изречение може да подведе много родители:

Ако не се запишете след първото класиране, мястото Ви ще бъде запазено за второ класиране, в което ще участват и кандидатурите с по-високите Ви желания.

Тук не става ясно, дали мястото в градината, където е прието детето се пази или мястото в системата за кандидатстване. Ако се отнасяше за градината, подчинителната дума щеше да е "където", което ме навежда до мисълта, че "мястото, в което..." се отнася до системата. Така за второ класиране се борите наново с по-високите ви желания.

Има и още един момент, на който трябва да се обърне внимание:
Внимание!
Поредните номера в списъка на чакащите деца могат да се променят
в зависимост от записвания, откази или нови регистрации.
Тези номера се актуализират при всяко поредно класиране.

Лично аз си мисля, че директорката не ви е подвела, просто се е опитала да ви подскаже как да действате, за да не загубите мястото.

# 662
Здравейте момичета!
Аз само да споделя, че синът ми е приет в детска градина по първо желание. доста нерви ихабихме с таткото, докато успеем да се преборим с влизането в сайта.. Бях загубила всякаква надежда, че нещо ще стане, защото бяхме 56 номер под ред, а сега се оказахме че сме в списъка. Само да попитам за този имунизационен паспорт. Може и да сте писали по-напред. Прегледах здравния картон на Влади и там са отбелязани всички имунизации, а в документите пише, че задължително се представя и имунизационен паспорт и се чудя дали да не говоря с педито....

# 663
  • София
snejanka, на нас картонът ни свърши работа, директорката го погледна и ни го върна.  Hug

# 664
Зависи от директорката. Crossing Arms
Нашата искаше лична здравно-профилактична карта от педито и се разкарвахме 2 пъти до ДКЦ-то.
А паспорта с имунизациите /имаме два/ си го носихме.
Вторият седи в детската ясла и на някои мами им даваха именно този и после го връщаха.
Няма нужда от здравен картон, ако детето посещава ясла в момента.
След изписването от ясла същите документи представяте в градината.
Директорката само хвърли поглед и ни върна картата и паспорта.

Ако нямате статус ЗАПИСАН и не сте получили мейл, мисля че директорката НАРОЧНО се бави и не попълва данните.
Половин час след като подадохме документи получих мейл и статуса в сайта беше променен.
Не е нормално да се чака толкова време.........последният ден ли?!

# 665
  • София
Ако бъдем точни, носех здравно-профилактична карта с нанесени имунизации плюс картона от яслата, също с нанесени имунизации (и копие от акта за раждане естествено, както и оригинала за всеки случай). Картонът от яслата ми го дадоха, като им казах, че ми трябва, за да запиша малката на градина, а на тях им оставих негово ксерокопие. След като директорката на градината ми го върна (както вече казах, само погледна имунизациите), естествено и аз го върнах обратно в яслата. Оригиналния картон на малката, с който си ходим при педиатъра, си го държах вкъщи, защото, в случай че директорката го поискаше, нямаше да й го оставя. Всъщност, за да не го оставям в яслата, с педиатърката направихме негово копие още миналата година и така.  Hug

# 666
Благодаря... Аз утре ще се пробвам даго запиша. Хубавото е, че детската градина е од ДКЦ-то, в което ни е педката, че ако трябва да е разхождам няма да е много надалеч, но се надявам всичко да мине добре...

# 667
Здравен картон и паспорт за имунизациите /ако ги няма в картона/ се съхраняват от родителя. В редки случаи от педиатъра.

Здравен картон и паспорт за имунизации има и в яслата на детето /купуват се при постъпване/записване/. Паспорта се попълва от педиатъра /копие на този, които вие съхранявате/. Но картона е чист /освен данните на 1 корица/. Здравният картон сестрата от яслата няма никакво право да го дава, ако детето посещава същата. При проверка от ХЕИ следва глоба /не че вчера баш щяха да правят проверка де/, но такава е процедурата. Паспорта може да ви го даде за малко. След изписване на детето тези документи от яслата при постъпване в градината ги носите /ох, повтарям се/.
Една мама от нашата ясла е минала без лична здравно-профилактична карта, само с паспорта за имунизации, който съхранява. Не е ходила нито в яслата, нито при педиатъра.
Здравно-профилактична карта и здравен картон /по-напред в темата пишеше/ са 2 различни неща.

Идеята е, че всяка директорка иска различни неща към този момент. Питайте нея по телефона, за да не се разкарвате като нас.

# 668
  • София

nati_nat нали са ти дали входящ номер в градината, когато сте записали детенцето, в един момент директорката ще се актуализира и в системата, спокойно.

Имаме, да, дори ни изпратиха да разгледаме помещенията от "вилаета" на нашата група и ни поканиха на първата родителска среща на 10.06.

За документите за здравна информация срещнах питания - при нас здравната карта беше достатъчна, в нея има нанесени и имунизациите - погледнаха и ни я върнаха.

Искаха обаче оригинала на акта за раждане, за да го сравнят с копието. Ако не се бях обадила предварително по телефона (за да питам точно дали здравната карта е достатъчна), при което ме предупредиха да си нося и оригинала на акта за раждане, нямаше да се сетя да го взема, четейки инструкциите в сайта.

# 669
STASII  няма от къде да видиш часа на кандидатстване за съжаление, дори и директорките не могат да видят часа. Пиши във формата за обратна връзка за подозренията ти и конкретно с имена или пиши тук ако можем да проверим
А нямаше ли да е по-коректно да изнесат и часовете за кандидатстване, заедно със списъците на класираните и чакащите???
Примерно при кандидатстване за гимназия или за университет заедно с имената се дават и оценките, а после и баловете на всеки. Това е нормалният начин, а не някакъв списък с имена и това е - ние си знаем от къде сме го взели.  Close

# 670
  • София
Да, и нас ни поканиха на родителска среща на 12.06. - направи ми впечатление, че е преди крайния срок дори и за записване след първо класиране.  Laughing

# 671
  • София
.....
Какво става, ако си посочил предимство системата го е приела, въпреки че епосочено ЕГН на по-голямо дете извън възрастта за градина.  Не е направено умишлено, детето е класирано в тази градината Х. В градината Y детото е имало шанс, но не е класирно, защото е класирано по 1во желание там, където е с "предимство".
.....

Една мама беше казала, че е заявила предимство, а голямото детенце на есен ще е в училище, системата не го е отчела поради ЕГНто и предимство няма
...
Това ясно, но какво става, ако све пак системата го е отчела, т.е. сгрешила.

# 672
Здравейте, уважаеми родители,

Ето отговори на често задавани въпроси след първото класиране. Те са публикувани и на сайта.
За информация, свързана с конкретен случай, пишете във формата за обратна връзка с ЕГН на детето.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

1. Как да разбера дали детето ми е прието?

Влезте в профила на детето с оригиналното ЕГН и паролата. (Ако сте забравили паролата, пишете ни чрез формата за обратна връзка.). В секция „Класирания” имате информация за това дали сте класирани някъде и/или под кои номера сте в списъците на чакащите. Може да прочетете съобщението, което сме изпратили в секция „Кореспонденция”. Ако адресът на е-пощата Ви е невалиден, системата ще изиска да въведете валиден е-адрес още при влизането. Ако нямате собствен е-адрес, направете си сметка в някой интернет клуб в abv.bg, mail.bg или друг доставчик на безплатна е-поща. Въвеждането на валиден е-адрес е задължително, за да можете да получавате съобщения от нас.

Може да проверите и списъците на класираните деца за детските градини, които най-много Ви интересуват. Отворете секция „Детски градини” на сайта и изберете градината по район или номер. За всяка група ще видите връзка „Класирани и чакащи”. Потърсете името на Вашето дете в списъка за съответната възрастова група.

2. Не съм получил съобщение по е-поща. Какво да правя?

Има много причини да не получите съобщение по е-поща. Например, не сте въвели валиден е-адрес в профила, съобщението е прихванато от анти-спам филтри и други. Не се притеснявайте! Не е необходимо да получите съобщение, за да е валидно класирането на Вашето дете. Влезте в профила на детето с оригиналното ЕГН и паролата и проверете данните. Вижте и отговора на въпроса „Как да разбера дали детето ми е прието?”

3. Защо не се класиране, след като сме посочили градината като първо желание?

Първото желание не е предимство. Подредбата на кандидатурите пред всяка градина (за една възрастова група) по регламент е следната: отделят се кандидатурите с предимства в групи, съответстващи на важността на предимството; във всяка от образуваните групи, кандидатурите се подреждат по времето на кандидатстване. Желанието въобще не се разглежда за подредба на кандидатурите пред една градина. То се разглежда само когато едно дете може да се класира в повече от една градина – тогава се избира градината с по-доброто желание на детето. Подробни разяснения на алгоритъма за подредба и класиране са дадени в секцията „Новини”.

Следователно, напълно е възможно да не бъдете класирани по първо желание, дори входящият номер да е 1. Може да видите актуалните номера в списъка на чакащите, като влезете в системата с оригиналното ЕГН и отворите секция „Класирания”.

4. Как да се откажем от кандидатура, където сме класирани?

На 3.06.2008 в индивидуалните сметки (секция „Кандидатствания”) ще бъде осигурена възможност за:
-   отказ на класирана кандидатура (мястото се освобождава и кандидатурата се деактивира);
-   деактивиране на активна кандидатура (кандидатурата не участва в следващото класиране);
-   активиране на деактивирана кандидатура (кандидатурата участва в следващото класиране).

Текущо активните кандидатури ще могат да бъдат преподреждани, т.е. ще може да укажете различно първо, второ и т.н. желание са следващото класиране.

5. Защо детето ни е прието с предимство, което нямаме, а сега не искат да ни запишат?

Най-вероятно въобще не сте проверявали сметката си преди самото класиране и не сте прочели съобщението за потвърждение на предимствата, което изпратихме до всички потребители месец преди класирането.

Ако системата Ви е класирала с предимство, такова със сигурност е било заявено от потребител с достъп до Вашата сметка преди класирането. Влезте в сметката на Вашето дете и там ще видите предимствата, които са били заявени за първото класиране - показват се на първа страница. Ние не сме премахвали заявени предимства, нито сме добавяли несъществуващи.

Отговорността да заявите предимствата си правилно е Ваша. Имахте четири месеца преди класирането, както и специални съобщения за предимствата.

6. Какво се случва при отказ от записване, ако не можем да удостоверим предимство?

Освобождавате мястото, където сте били класирани. Всички заявени предимства се анулират. Ако имате допълнително предимство, трябва да влезете в сметката си и да го заявите отново.

Кандидатурите Ви се запазват и активират за второ класиране според регламента.

При отказ от записване ще получите съобщение по е-поща с причините за отказа.

7. Имаме две деца, които кандидатстват сега. Ползваме ли предимство на второ класиране, ако едното дете вече е записано на първо класиране?

Да, ще ползвате предимство. Преди класирането, системата автоматично ще определи новите предимства. Това, което Вие трябва да направите е да установите връзка между двете деца в секцията „Братя/сестри” във вашата сметка.

Забележете, че едното дете трябва да е записано, за да може другото да ползва предимство. Ако изчаквате и не запишете първото дете (въпреки че е класирано), то второто няма да ползва предимство при второто класиране.

8. Ако детето ми не се класира никъде за 2008г., трябва ли отново да го регистрирам и кандидатствам за 2009г.?

Регистрацията на всички деца е постоянна. Няма нужда от нова регистрация. Кандидатурите за детски градини също се запазват. Винаги може да ги размествате като желания, да добавяте нови кандидатури или да деактивирате стари. Системата ще актуализира номерата в списъците на чакащите ежеседмично.

В момента се работи по нов регламент, който да реши въпроса как да се подреждат децата в списъците на чакащите през 2009 г. Когато този регламент бъде приет, списъците на чакащите ще бъдат пренаредени в съответствие с новия регламент.

9. Приети сме в градина, която е пето желание. Искаме да участваме във второто класиране, за да видим дали няма да се класиране на по-добро желание. Ако на второ класиране не ни приемат в друга градина, ще загубим ли мястото си в първата?

Не, няма да загубите мястото си. Ако системата не Ви класира за по-добро желание, мястото ви в градината при първо класиране ще се запази.

Забележете, че при второ класиране ще трябва да се запишете, ако искате да посещавате градината. Ако не се запишете, кандидатурата Ви ще бъде деактивирана. За последващите класирания ще останат активни само тези кандидатури, които са били с по-добрите желания.

10. Детето ми навършва 3 години през януари 2009 г., а системата ми разрешава кандидатстване само в детска ясла. Значи ли това, че септември месец сме твърде малки за детска градина, а януари - твърде големи за детска ясла? Това не е ли недомислица на системата?

Вярно е, че в момента децата, които са родени близко до възрастовите граници не могат да кандидатстват в съседните възрастови групи. Приемането на новия регламент от есента ще разреши този проблем. Моля, изчакайте до тогава за повече информация.

# 673
9. Приети сме в градина, която е пето желание. Искаме да участваме във второто класиране, за да видим дали няма да се класиране на по-добро желание. Ако на второ класиране не ни приемат в друга градина, ще загубим ли мястото си в първата?

Не, няма да загубите мястото си. Ако системата не Ви класира за по-добро желание, мястото ви в градината при първо класиране ще се запази.

Забележете, че при второ класиране ще трябва да се запишете, ако искате да посещавате градината. Ако не се запишете, кандидатурата Ви ще бъде деактивирана. За последващите класирания ще останат активни само тези кандидатури, които са били с по-добрите желания.
А ако се появи дете с предимство (незаявено досега, но отметнато за 2-ро класиране) няма ли то да се класира на въпросното място, което се "пази"?

# 674
  • София
Мерси, kg. sofia!

Значи ли това ,че от есента ще започне новото кандидатстване за догодина?

Общи условия

Активация на акаунт