СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 564
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Независимо,че сме от приетите на първо класиране искам да споделя,че не е редно да има никакви разминавания между списъците на вратите на детските заведения и списъците на сайта.Аз случайно забелязах в една от градините подобно разминаване и веднага ме навежда на мисъл за мошенничества.Ако си спомняте дори попитах kg.sofia.bg на какво би се дължало, но от там ми отговориха,че не е възможно - е самите те признаха,че е възможно!!!...

Моля кажете коя е градината с разминаването

Ние също молим за повече информация. Моля, пишете във формата за обратна връзка.

Не може да има разминаване в списъците, освен ако:
а) изнесени са списъци с по-ранното класиране за текущите групи и не са сменени с тези от 31.05.08;
б) говорим за съвсем различни списъци - например, някакъв списък, направен от самия директор, а не изваден от системата.

Всички списъци, подадени за печат към директорите, са абсолютно идентични с тези, които се виждат през системата. Тези списъци са фиксирани (не се генерират при поискване) към първото класиране. Копия се пазят, както при нас, така и в отдел "Образование" на Столична община.

Може би е време за по-конструктивен подход, когато има проблеми или въпроси. Непрекъснатото подозрение за манипулации и измами (макар и извинимо, предвид цялостното състояние на държавното управление) пречи на всички. Нито вие може да разберете откъде реално идва проблема, нито ние можем да Ви помогнем добре.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Поради редица причини няма да пиша във формата за обратна връзка!Намерила съм друг начин да подкрепя това си твърдение, независимо че става въпрос за група с текущ прием!

# 946
  • София
Хайде да се включа и аз -
 На 02.06.2008 г. бях уведомена учтиво по е-мейла, че дъщеря мие класирана по първо (и единствено) желание в 137 ОДЗ Калина Малина, общ. Надежда. Изненадани се оказахме със съпруга ми, когато разбрахме, че тя е класирана защото сме ПОСОЧИЛИ ПРЕДИМСТВА. Но тъй като такива АЗ НЕ СЪМ ПОСОЧВАЛА, детето бе декласирано. На 8.05. по е-мейла получих  писмо ДА ПОТВЪРДЯ ЗАЯВЕНИ ПРЕДИМСТВА и  чрез формата за обратна връзка аз написах, ЧЕ ТАКИВА НЯМАМЕ. Въпреки това, детето е класирано по реда на  т. 11, т.е. с предимство. Сега детето ми отпадна, защото има някаква грешка. Оказа се също, че не сме единствения случай.  Това е абсурдно, само си пишем писма до някой, някой ни отговаря... Възразявам срещу работата на системата и начина на класиране. Някой не си е свършил работата, някой не чете както трябва. Не сме кандидатствали в друго детско заведение и направо не ми побира ума какво ще правим от септември  newsm78
Еми това е положението. Сега ще чакам някакво развитие.

И не мога да разбера следното: Кому беше нужно това класиране и за какво си хабихме нервите при подаване на молбите, при положение, че нищо не можем да променим и има толкова много грешки.

elegance_av, в секция "Кореспонденция" би трябвало да имаш копие на това, което си писала във формата за обратна връзка. Ако не ви класират на второ класиране на общо основание, мисля, че можеш да обжалваш, ако на общо основание има класирани деца с по-късен час на записване при положение, че си уведомила преди самите класирания, че не ползваш предимство.  Peace

# 947
Десем...имала си нерви-обяснила си се вместо мен....Ако мога да обобщя с два реда-системата стартира при едни условия и функционалности и хората трябваше с това да приключат-да чакат класиране.Така беше обявено.Какво последва?Куп промени и разработване на нови функционалности от които да зависи класирането.... Tired

# 948
  • Ланкър, планините Овнерог
Сега се връщам от градината и вече сме със статус "записан"  Grinning

# 949
  • София
Аз лично бих проверила и днес!

Кг, таблицата е много полезна, още веднъж мерси! Уф, три отказани записвания има в интересуващата ни група - тава значи ли че се придвижвам с три позиции напред? Това ще се отразили сега или чак при класирането? На ясно съм, че може да се появи някой изневиделица с предимство, но ако допуснем, че не се появи това ме придвижва напред, нали?

Точно това значи, ако няма други предимства ще се изместите 3 позиции напред, но това ще стане ясно чак при следващото класиране, не и по - рано

# 950
  • София
В нашата ясла има 3-ма отказали се, значи е възможно.
Системата отчита като отказали се тези, които деактивират кандидатурата си за съответната детска градина - независимо дали тези отказали се са класирани или чакащи. Това, че има отказали се изобщо не означава, че те са били класирани в съответното ОДЗ, може просто да са били N-ят чакащ и се отказват от кандидатурата си. Искрено се съмнявам, че ще има отказани  класирани кандидатури и продължавам да питам на какво да се надяваме във второ класиране, след като местата на незаписаните класирани кандидатури се пазят и в следващото класиране - груба грешка според мен. kg. sofia категорично подминава питането ми за трети път.

# 951
  • София
Системата ви не е отчела предимството на по-малкият ми син в градината, която посещава баткото (ВТОРА ГРУПА), така че не си измивайте ръцете, че сте направили проверка на предимствата. Системата изобщо не Ви сработи.

Това, че по - малкото дете не е прието може да не е от системата, имало ли е места в градината, всичко приети ли са с предимство, вие сред чакащите ли сте. Такива подхвърлени неточни публикации не могат да доведат до смислен отговор

Куки, става въпрос за ЦДГ 70 Здравец, реайон Изгрев. На първо класиране са приети 7 деца с предимство, останалите по каналния ред. Виктор е номер 4 в списъка от чакащи 10 на брой деца.
Истината е, че на 4.02. 2008 го регистрирах по обяд, но не въведох предимството. Попълних само полетата означени със звезда. След това се обадих на директорката на градината, притеснена, че съм номер 118. Тя ме попита дали съм въвела предимството и като разбра, че не съм ме посъветва веднага отново да регистрирам Виктор/но с предимство/, иначе няма да мога да го използвам. И така 10 мин. по-късно отново регистрирах Виктор като ИЗРИЧНО чекнах предимството.
Проблемът сега е, че фирмата ме убеждава как НЕ СЪМ ОТБЕЛЯЗАЛА ТОВА ПРЕДИМСТВО #Cussing out #Cussing out
Аз не съм малоумна и не желая да се гаврят така с мен както и с други потърпевши като мен. И няма да оставя така нещата................

За съжаление директорката ви е подвела, въобще не е било нужно да регистрирате детето отново, първата регистрация с ранен час е била абсолютно достатъчна, нужно е било само да допълните предимство когато сте влезнали отново в профила (на същия ден или дори и по - късно). Тъй като имаше доста голям наплив, системата се бавеше много на заветния 04.02 много родители са регистрирали децата си по повече от веднъж, в по - голяма част от случаите неволно. За да се оеднакви всичко и да се изчистят дублираните регистрации с ЕГНта и кандидатури в един момент беше направено "сливане" на децата с едно и също ЕГН като за кандидатурите се взимаше по - ранния час на кандидатстване. Съответно при вас той е бил без отбелязано предимство, тъй като както вече стана ясно директорката ви е подвела. Би трябвало да сте получили мейл, че дублираните кандидатури са сляти още някъде Февруари или Март (не помня точно кога се случи това), там беше описано всичко. И така отбелязаното предимство е изчезнало, месец преди класирането не сте получили мейл за потвърждение на предимството и на класирането нямате предимство. Общо взето това е хронологията

# 952
  • Ланкър, планините Овнерог
куки, но Марти Вики по-късно обясни, че не е правила втора регистрация. Не знам само дали е потвърдила предимството с ЕГН-то на по-голямото, което е в градината.

# 953
Гита, влязох с така направената от мен регистрация на детето /ЕГН и парола/ и добавих предимството.

Напълно съм съгласна, че при тази нова система на кандидатстване е възможно да възникнат проблеми. За друго става съпрос:
1. Нямаше да има дублирани регистрации ако полетата "ПРЕДИМСТВО" и ИМЕЙЛ" бяха задължителни за първоначалната регистрация. . Ако в полето предимство имаше опция "Да" и "Не", нямаше да се получат такива недоразумения, от които страдаме най-вече ние родителите и децата ни. Защото детските градинини винаги ще са на 100% запълнени, а фирмата така или иначе ще си прибере парите.....
2.Редно е да се отчете факта, че при така създадената ситуация трябва да се търси решение, а не да се оставят нещата така както са в момента.
3. Ако се настояваше за прозрачност, нямаше да се раздадат списъците с приетите деца и директорите като куриери да ги закачат, а щеше да се възложи на директорите да проверят "ПРЕДИМСТВАТА" и да видят има ли несъответствия. Ако да да се отстранят. Защото е видно, че системата се усъвършенства и към днешна дата.
Това е , сега отново съм го регистрирала за пореден път с предимство, но ще чакам второто класиране. И ако тогава не е прието ще предпиема всички законови действия, виновните да си получат заслуженото. Това е ГАВРА с всички нас.

Здравейте,

На тези въпроси ще отговоря лично (по ред ):

1.   Интерфейсът на системата през февруари бе направен да отговаря на спецификациите и обявения регламент. Дублирани регистрации бяха допускани, за да не се откаже регистрация на реалния родител, ако някой друг бе използвал ЕГН на неговото дете. Полетата „Предимство” и „Е-поща” не бяха задължителни, за да не се забави регистрацията и кандидатстванията. Недоразуменията се дължат на недостатъци на заданието и регламента. Всички подобрения (включително и самия алгоритъм за класиране), които са правени впоследствие, са направени от нас в допълнение на началното задание - безвъзмездно. Поддръжката на родителите и директорите, също. Системната администрация и хостинг на сървърите, също. Който не вярва, да прочете заданието по договор – публикувано е.

Що се отнася до „прибирането на пари”. Всеки, който има и малка представа от бизнес, би трябвало да разбере, че натрупаните загуби за компанията по този проект многократно надвишават приходите по договор (да не говорим, че втората част на договора въобще не е стартирала). Работата ни досега е действително безвъзмездна от чувство за обществена отговорност. Много други компании просто биха казали, че това не им влиза в задълженията по договор.

Що се отнася до конкретните събития на 4.02.2008 и атаките, които създадоха огромен проблем за родителите, достатъчно се изговори. Забележете, че веднага след разрешение от ГДБОП, ние направихме среща с представители на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” и Асоциация „Родители”. Подробно представихме случилото се, отговорихме на въпросите им и предадохме (!!) диска с данните за атаките на техен представител. Възможна ли е по-голяма прозрачност и ангажираност?

2.   Точно така. Решението бе да се анализират данните и да се анализират отново реалните изисквания за класиране и записване. Бяха проведени редица срещи и се направи нова спецификация за софтуера. Сформира се нов екип и в екстрени срокове системата бе обновена, за да отговори на реалните условия. Разви се системата за поддръжка на потребителите. Бяха проведени и допълнителни обучения на директорите. Въпреки сегашните недоволства и оплаквания, системата и екипите се справиха добре с класирането. Не бяха допуснати каквито и да е манипулации и регламента бе приложен еднакво към всички. Осигури се голяма прозрачност. Аз не знам за друга обществена услуга с такова ниво на прозрачност и отзивчивост към потребителите. Системата проработи и доказа полезността си. Не всичко е идеално, но най-важните функции се изпълняват. От тук нататък нещата само ще се подобряват.

3.   Раздаването на списъците на директорите на 30.05.2008 следобед, бе изцяло планиран, преднамерен ход. Точно такива преднамерени ходове бяха неяснотата и забавянето на публикацията на резултатите на 31.05.2008. Целта бе да се избегнат възможни атаки и претоварване и да се осигури нормалното записване, независимо от това дали самата система работи или не. Бяхме готови дори и с вариант при саботаж на комуникациите и сървърите.

Предимствата могат да се проверят единствено при наличие на съответните документи, т.е. в момента на записването. При 15 000 кандидатстващи деца не е резонно някой да преглежда документите на всички, за да потвърждават предимствата си. Преди да се извърши класирането, директорите нямаха никаква информация за децата, които кандидатстват. Това също бе направено нарочно. Разбирате защо.

Мисля, че направихме необходимото да предупредим родителите, заявили предимства. Тези, които влязоха в сметките си преди класирането (над 85%!), преминаха през диалозите за потвърждение и сега нямат проблеми.

Преди второто класиране, всички предимства ще бъдат преизчислени отново, за да се вземат предвид вече записаните деца - техните братя/сестри ще ползват предимство.

Сега да кажа нещо по-общо за целия процес.

Представители на родителите (Сдружението и Асоциацията):
-   постоянно участват в Работната група;
-   винаги са могли да задават въпроси и да получават изчерпателни отговори лично от мен;
-   получиха подробни обяснения за случилото се на 4.02.2008;
-   получиха самите данни за атаките, които създадоха основния проблем на родителите;
-   участваха в подробното представяне и в разискванията по алгоритъма за класиране;
-   участваха в проверките на данните и класирането, които направихме на 30.05.2008 преди официалното класиране; получиха кода на алгоритмите за проверка на базата.
Може би е добре да говорите с Вашите представители, за да придобиете по-реалистична представа какво и как всъщност се върши.

Въпросите, които непрестанно възникват в този форум и другаде, се дължат, именно, на наличието на подробна и открита информация за всяка детска градина. Това е прозрачност в действие. Където изниква нужда за повече информация, проявяваме гъвкавост и при възможност я осигуряваме. Например, днес ще добавим входящите номера, датата и часа на кандидатурите в списъците класирани и чакащи деца.

Надявам се все повече хора да разберат, че класирането и записването в детските градини е процес, който се отличава с безпристрастност, отвореност и липса на манипулации. Каквито и паники да се създават, системата работи добре и осигурява еднакви условия за всички.

Не сме отхвърляли никой, който е поискал информация от какъвто и да е характер. Срещите на Работната група също са отворени. Ако желаете да говорите лично с мен, потърсете представител на Сдружението или Асоциацията за телефонния ми номер.

От друга страна, напълно ясно разбираме, че има голям брой недоволни родители, които не могат да запишат децата си, защото липсват достатъчно места в градините. Точно тази система осигурява необходимата информация, за да се реши проблема по-бързо и по-добре. Преди дори не се знаеше колко деца, желаещи да посещават детска градина, има в София.

За каква гавра говорите?

С уважение,

Явор Джонев
Ръководител екип на кг.софия.бг
Член на Съвета на директорите на „Сирма Груп” АД

П.С. Най-често проблемите се дължат на недоразбиране. Четете новините, които публикуваме на сайта. Пишете чрез формата за обратна връзка, за да получите конкретни отговори на конкретни въпроси. В момента сме претоварени – има около 800 неотговорени запитвания. Надяваме се до няколко дни да успеем да отговорим на всички.

# 954
Системата ви не е отчела предимството на по-малкият ми син в градината, която посещава баткото (ВТОРА ГРУПА), така че не си измивайте ръцете, че сте направили проверка на предимствата. Системата изобщо не Ви сработи.
Към екипа на кг.софия.бг:  в такъв случай ако се окаже, че има и други ощетени така хора, дали на второ класиране ще ги компенсирате? Защото те ще могат да заведат съдебни искове, че са ощетени.

Ако искахме просто да си „измием ръцете”, въобще нямаше да си говорим сега. Нямаше да има работеща система и класиране. Правим всичко, каквото можем, за да осигурим справедлив и нормален процес на класиране и записване, въпреки проблемите в началото.

Системата може да работи единствено на основата на заявени от родителите данни. Ако Вие не сте заявили предимство, системата няма как да го отчете. За да бъде отчетено такова предимство, трябва да сте въвели ЕГН на братчето в профила на по-малкото Ви дете (заедно с градината, която то посещава) или да сте заявили такова предимство в началото. Системата работи отлично, ако предимствата са заявени.

Моля, допълнете тази информация сега, за да имате предимство при второто класиране.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Първо ако искахте да осигурите справедлив и нормален процес на класиране, детето ми нямаше да е сред чакащите, а щеше да е класирано с ТАКА ПОСОЧЕНОТО от мен ПРЕДИМСТВО при кандидатстването м. февруари.
Второ като претендирате за прозрачност и искате да ме убедите как не съм чекнала полето "ПРЕДИМСТВО" е редно да я докажете, а не да претендирате, че цялата информация се съхранява /т.е. формата, която съм попълнила/ и да ми изпращате отговор в два реда, който ама нищо не доказва!!!!!! Това за мен не е прозрачност!
Много добре помня какво съм отразила при регистрацията от февруари.

За да можем да проверим, трябва да знаем ЕГН на Вашето дете. Моля, пишете ни чрез формата за обратна връзка.

Екип на кг.софия.бг

# 955
  • София
[quote author=kg.sofia.bg link=topic=298396.msg7698506#msg7698506 date=1212646468
Към екипа на кг.софия.бг:  в такъв случай ако се окаже, че има и други ощетени така хора, дали на второ класиране ще ги компенсирате? Защото те ще могат да заведат съдебни искове, че са ощетени.
[/quote]

Ако искахме просто да си „измием ръцете”, въобще нямаше да си говорим сега. Нямаше да има работеща система и класиране. Правим всичко, каквото можем, за да осигурим справедлив и нормален процес на класиране и записване, въпреки проблемите в началото.

Системата може да работи единствено на основата на заявени от родителите данни. Ако Вие не сте заявили предимство, системата няма как да го отчете. За да бъде отчетено такова предимство, трябва да сте въвели ЕГН на братчето в профила на по-малкото Ви дете (заедно с градината, която то посещава) или да сте заявили такова предимство в началото. Системата работи отлично, ако предимствата са заявени

Точно това искам да попитам -за да бъде зачетено такова предимство трябва да е  заявено такова предимство с въвеждане на ЕГН -Защо след като няма въвеждане на такова предимството е валидно ?

[/quote]

При самото кандидатстване предимствата само се декларираха, след време се потвърждаваха като беше разпращан мейл на висчки, заявили някакво предимство. Идята на това потвърждаване беше основно, че доста родители бяха заявили неволно някакво предимство и за да избегнат нередности при класирането (дискласиране и губене на мястото) родителите сами трябваше да кажат, че такова нямат. Някои родители дори разбирали че са заявили предимство след като са получили мейлите за потвърждение. Съответно отказвали предимството и нещата се изглаждат. За всички, неотказали предимството трябваше да се свържат братчета/сестричета в системата за да може тя да ги отчете като предимства. Но дори и да не сте свързали децата, само факта, че не сте отрекли предимството, системата ви класира с предимство. Все пак при класирането за съжаление не беше задължително да свържеш братче/сестриче и системата е взела това под внимание. Ако може да докажете предимството всичко е наред, ако ли пък не носите последствията. Трабвало е след като сте получили мейла за потвърждение да кажете, че предимство нямате и всичко щеше да е наред. Дори мейла да не е бил лично адресиран до детето ви, все пак там е пишело че имате заявено предимство и е нужно потвърждение или отказ от него.

# 956
Г-н Джонев, това е форум за родители, не форум на Асоциацията или Сдружението! Не всички родители тук са представители на тези групи!

# 957
  • София
Отказвам се да питам, явно kg.sofia просто няма да отговори на въпросът ми. Всъщност като се замисля те просто няма с какво да оправдаят надеждите, около това прословуто ВТОРО класиране. БЛАГОДАРЯ ВИ kg. sofia

# 958
кг.софия.бг, това че директорките не са имали информация за кандидатстващите деца преди класирането не е вярно, защото на мен лично в телефонен разговор на запитването ми колко предимства има и как можем да разберем реално колко деца са регистрирани преди нас за конкретната група, директорката на  7ОДЗ Детелина ми каза, че на 17.05 ще получат достъп до системата и дотогава и тя самата не знае!!!

# 959
  • Букурещ
Имам въпрос към kg.sofia.bg:
Графата "отказали се"  кои деца отчита- само класираните или всички класирани и чакащи заедно?

Общи условия

Активация на акаунт