ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

• 42 814
  • 269
  •   1
Отговори
# 90
# 91
# 92
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мерси за линковете.
особено последният е много интересен.

Цитат
В Северна и Източна България квасът се размесва с пшенично или царевично брашно и се прави на питки. [/guote]

цитатът е оттам... значи квасът се добавя като мая към тестото за хляба  Laughing

Горичката какво да  коментирам  newsm78, няма научни резултати от изследвания Confused
само общи приказки за маята...

маята не е генномодифицирана , а е мутирала.
защото са отделили гъбите и отглеждат само тях... квасът както изяснихме е от млечни бактерии и диви гъбички, т.е. мая  Peace
т.е. гъбичките, които са в маята, сравнени с тези в кваса са мутирали, защото гъбичките в маята са били изчистени от примеси или замърсявания. но това не прави маята ГМ.

имало е някакви опити да правят мая с аромат на ванилия, но са неуспешни, защото гъбичките се развиват много бързо и не си заслужавало да ги модифицират генно. стои в уикипедия Peace

днес си купих люспи от някаква ур-пшеница, за да си  подобря кваса Sunglasses
сега правя квас само с вода и брашно, след 3-4 дена трябва да е готов  Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 21:26 от asyalein

# 93
В крайна сметка - да, квасът се използва вместо мая, но е с по-различен състав от маята. Няма значение какви са гъбичките, важното е че ако искаме по-здравословен ефект ще го постигнем с квас, а не с купешка мая.
Ти след като си правиш квас сигурно ще потвърдиш, че хлябът е по-добър с него.
А как го печеш, може ли в хлебопекарна с квас.

# 94
квасът го ползвам за ръжени хлябове, на ръжта е нужна кисела среда, за да втаса.
бял хляб с квас не съм правила Peace, защото там я няма тази необходимост.

правила съм хляб от пълнозърнесто пшенично брашно и тип 405 с квас и с мая.
т.е. прави се предтесто, което отлежава 1-2 дена (квас), после се добавя към основното тесто, което е  с малко мая...
хлябът се промени като консистенция, мехурчетата бяха по-малки и не прави трохи при рязане.
този хляб го пеках в хлебопекарната.

за промяна във вкуса не мога да гарантирам, защото преди не бях правила пълнозърнест пшеничен хляб само с мая.

ръжен хляб печа в печката, защото се нуждае от по-дълго втасване...

ако искаме по-здравословен ефект ще го постигнем с квас, а не с купешка мая.

защо?
защото е публикувано в Горичката ли?

# 95
Не само, защото на много места пише че е вредна маята, въпреки че не намерих линк защо точно.

# 96
Не само, защото на много места пише че е вредна маята, въпреки че не намерих линк защо точно.

надявам се ти е ясно, че едно нещо като бъде повторено 10 пъти и започва да се схваща като истина.

има предубеждения към маята, но аргументи защо е вредна не намерих. съответно докато не намеря не мога да бъда убедена, че е вредна.
маята е невинна до доказване на противното  Mr. Green

прочети внимателно последния линк, който даде.
там пише, че квасът се ползва за ръжени и царевични хлябове (който по принцип са тежки и втасват трудно).
пшеничният хляб се прави без квас, т.е. там няма млечно-кисели бактерии.

същото ти написах и в предния си пост: на ръжта й трябва друга среда, за да втаса...
затова се прави с квас, а пшеничните хлябове се правят с мая, само за да станат пухкави, но на тях не им е нужна кисела среда, за да втасат.

оохххх старите хора са били мъдри, губим дни, за да стигнем до същото, което те са знаели ooooh!

като намериш някой линк защо е вредна маята, моле те пусни го.
ама не общи приказки и ала-бала, а научно обосновано становище.
всичко друго е лалосване Peace

# 97
Не че маята сама по себе си е вредна, просто мисля, че има много консерванти в днешната мая. Предполагам също има значение дали е на прах или твърда.

# 98
Не че маята сама по себе си е вредна, просто мисля, че има много консерванти в днешната мая. Предполагам също има значение дали е на прах или твърда.

в маята няма консерванти  Wink, затова и кубчето трябва да се използва до няколко дни или да се замрази  Peace
сухата мая е изсушена  прясна мая... Peace

ако аргументът ти е, че маята е промишлено произведена и затова е вредна, то искам да ти кажа, че се продва и квас.
както течен , така и прахообразен. Peace

# 99
  • София
Говорила съм с технолога на един от бълг. производители на брашно, дали се избелва брашното. Не се избелва българското, нямало нужда. Но ми  каза , че при социализма маята е шупвала при транспорта и камиона страшно се вмирисвал. Сега "прясната" турска  си е една такава чистичка и хубава....

# 100
 Ние купуваме хляб от пекарните JLP.Има ги в Поморие и Бургас.Може би и в др. градове,но в Пловдив не съм виждала.Нямат консерванти и са по-плътни.Предполагам по-малко набухватели съдържат.Този,който взимаме "Грахам" съдържа: пълнозърнесто брашно,ръжено брашно,вода,мая и мл.кисела закваска.Имат и др. ,който харесваме "Черен немски",но него мога да го купя само от Бургас.

Бакпулвера не съдържаше ли в равни части сода бикарбонат и лимонтузу?

Момичета,я кажете,купувате ли маслини и какви?Защото в къщи ги обичаме,но гледам,че са все с някакви консерванти,особено тези по-безсолните.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2008, 02:08 от Бунгичка

# 101
Отдавна следя темата ви и ми е доста интересна.По въпроса с маслините :купувам само натурални,това ще рече онези смачканите ,които са кафеникави на цвят.Гърци са ми разказвали,че маслините по-принцип са зеленикаво-кафеви,когато са узрели.Зелените не са узрели ,а черните са обработени с препарати ,за да станат такива.

# 102
Бунгичка, маслини взимам от био щандовете, въпреки че вкъщи не сме им големи почитатели.

А вие от къде и какъв грах купувате? От консерва не купувам, остава замразен, но какъв?

# 103
  • София
Къде в софия има биощандове, търсих в Пикадили, почти нищо няма.

# 104
Бунгичка, маслини взимам от био щандовете, въпреки че вкъщи не сме им големи почитатели.

А вие от къде и какъв грах купувате? От консерва не купувам, остава замразен, но какъв?
Не съм виждала биощандове в магазините в Бургас.Тук от големите вериги има само Метро,Била и Пикадили.В тях няма биомаслини.
 Грах взимам на Бондуел-замразен.Преди родителите ми отглеждаха повече зеленчуци,вкл. и грах.но сега са заети.Решила съм вече да опитам и аз нещо да си посадя и отгледам.

Общи условия

Активация на акаунт