ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

  • 42 775
  • 269
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 231
Ами напиши с какво в сравнение с другите зърнени.


http://www.blitz.bg/article/922

# 181
  • Мнения: 1 849
Аз знам за царевицата, че е много полезна за хора с проблеми със сърцето, чисти холестерола от шлаките, изстъргва вените от мастните натрупвания.
На майка и препоръчваха качамак и домашни пуканки в зехтин, за да изчисти холестерола, лекува в тази атеросклероза! Съдържа вит. В1 и В9, също витамин Е и с, желязо, фосфор и магнезий. Но за хора, които имат астма, не е добре да я консумират.
http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&Ite … etail&id=6643
http://kitchenbg.com/content3_2.php?wfmid=30

# 182
  • Мнения: 5 714
Да, но да е био. Тя, наред със соята, са най- ГМ / генно модифицирани /.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 16:57 от Вери

# 183
  • Мнения: 2 652
Да, но да е био. Тя, наред със соята, са най- ГНМ.

 Joy Вери, я виж какво си написала.

# 184
  • Мнения: 5 714
Ами да, така е като си мисля за други неща. Съвсем изкуках вече. Поправих се.  Laughing По- странното е, че първите 1-2 минути седя, гледам и не виждам грешката.  Laughing А ти що си ме цитирала, сега ще ми се смеят и другите.  Joy

# 185
  • Мнения: 19 997
Този линк не се отваря.

Някой беше писал за ленено семе в хляба. Усвояват ли се Омега 3 след като лененото семе е минало термична обработка?

# 186
  • Мнения: 1 849
Ето как нуждата ни от някоя храна, сигнализира вероятен проблем: http://fema-bg.com/index.php?m=864

За лененото семе казват че не е полезно да се взима от деца и при хора с остри чревни заболявания, по-точно колити. Иначе навсякъде се обяснява да се яде прясно смляно и сурово. Също така да е 1 час преди ядене и взимане на лекарства. Взима се: 1 лъжица счукано ленено семе се кисне в чаша вода 2 часа и след това се изпива. Една доза може да се приема по 2-3 пъти на ден, но не бива да се прекалява.
Друг вариант е да не счуквате семето, а да киснете зърната 2 часа в малко по-малко от половин литър вода и след това да пиете само водата.
http://www.zdravensait.hit.bg/emk4.htm

# 187
  • Мнения: 718
Чудесна тема, благодаря на всички пишещи тук, че споделят толкова полезни неща  Grinning.
От тук разбрах за био хляба на хармоника и съм много доволна от него, доста по-вкусен ми е от хлябовете на "слънце и луна", които купувах преди. Мисля вече и за машина за хляб, но май на този етап ще ми липсва време и организация за домашен хляб, може би малко по-нататък.

Искам да ви попитам какво масло да избера (възможно най-здравословно и безопасно за здравето), не употребявам често, но искам да пробвам някои рецепти от Аюрведичната кухня и ще ми трябва масло, за да си приготвя гхи.

Също така моля за съвет относно подправките. В така наречените "универсални подправки" има мононатриев глутамат (както всички знаем), но има и сушени зеленчуци, които придават вкус на манджите. Как мога да се сдобия с такъв микс от сушени зеленчуци за готвене и съответно да избегна МНГ. Много благодаря за препоръките предварително.  bouquet

# 188
  • Мнения: 1 849
Относно подправките, можеш да си купиш сушени поотделно босилек, чубрица, риган, червен пипер и т.н. от пазара (или в пакетчета без добавки)  и да ги смесиш.
Можеш да си купиш от пазара зелени такива лятото и да ги изсушиш. После да си ги забъркаш. Сложи ги в торбичка на сухо.
Аз си правя в бурканче: ред подправки зелени и рязан червен пипер, ред сол и така догоре, или всичкото разбъркано със сол в бурканче. Слагам в хладилника и слагам в манджите , като солта ми е наполовина на слаганата иначе.
Масло си взимам от немското, но да не е лайт. Иначе като взимах от крава, отделях каймака от млякото при варене и в едно бурканче го тръсках докато гледам тв (10-15 мин.) Баба така ме научи. Избива се чудесно масло. Слага се във вода и трае към 1 седмица в хладилника. Преди съм взимала и мандраджийско, на килограм, имаше едно сметаново и беше супервкусно. Сега не знам какво му е качеството.

# 189
  • София
  • Мнения: 290
Може би сте запознати преди мен, но аз да се изкажа.

купихме си цвеклова захар!
ееее, прекрасна е и не е нужно да четеш етикети, за да разбереш, че е истинска!
с такъв мирис и вкус, ммммм!

За тези, които не знаят - в кафяв хартиен плик е пакетирана с малки щампи на цвекло по него. В един магазин в Мусагеница, май беше Т-маркет, не съм сигурна!

# 190
  • Мнения: 700
 Тя е и био тази захар.Ползвам я и аз,много е приятна и за кексове и сладки.Оцветява и е много фина,като брашно. Peace

# 191
  • Мнения: 405
Прекрасна тема, моми4ета! Hug

Искам да попитам, ако някой има представа с какво мога да заменя кравето масло. По принцип рядко използвам, но понякога ме изку6ава. Проблемът ми е, 4е дъ6теря ми не понася краве мляко, съответно и масло от такова. Tired

# 192
  • Мнения: 1 849
Освен със зехтин или някакво растително масло - фъстъчено, царевично, рапично... или маргарин. А можеш да заместиш и със свинска чиста мас, по-малко - соленките стават много пръхкави. Може би ще намериш и козе или овче масло, но го правят само хора със свои животни (някои баби на село).
http://rastitelnimasla.start.bg/

# 193
  • Мнения: 2 652
Lolita007, от ядки става прекрасно масло, стига да имаш добър блендер или кухненски робот (бадеми, орехи и т.н.). Първо се смилат ядките, после се добавя малко зехтин или друго олио и продължава меленето докато стане гъсто масло.

# 194
  • Мнения: 360
Lolita007, от ядки става прекрасно масло, стига да имаш добър блендер или кухненски робот (бадеми, орехи и т.н.). Първо се смилат ядките, после се добавя малко зехтин или друго олио и продължава меленето докато стане гъсто масло.
Това звучи много добре. Мился да го пробвам.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт