Отговори
# 1 230
  • София
По тази логика трябва с предимство да се ползват и преподавателите, асистентите и чистачките в университетите, така също полицаите, автотранспортните работници, служителите в министерствата и преводачите. Понеже детето ни ще иска да учи висше образование, да легализира дипломата си, да се вози в транспортни средства... Това е абсурдно. На възпитателите в ДГ може да се разреши да водят децата си на работа, като се отпуснат допълнителни порциони. макар че аз лично едва ли бих се чувствала комфортно, ако бях в групата 'детето на възпитателя", нито, ако в групата ми е детето на възпитателя...

# 1 231
Плодова Феичке, честит рожден ден!
да си жива, здрава, много щастлива, все така борбена и да отгледаш доволни от себе си и уверени в себе си дечица - да са ти живи и здрави!
 newsm59  party023
p.s.  наздраве!  и да не прекаляваш, че то... после не е лесно! smile3521

# 1 232
  • гр.София
По тази логика трябва с предимство да се ползват и преподавателите, асистентите и чистачките в университетите, така също полицаите, автотранспортните работници, служителите в министерствата и преводачите.
Мм-не-е. Логиката е,че няма желаещи да стават учители. За останалите изброени от теб се намират такива.
 Но съм против.На учителите заплатата трябва да е висока,а не да им се подмазват със социални придобивки. Пък и -дайте да обявим детските градини за нещо като ведомствените станции-само за работещите в общински софийски фирми и учреждения. Ако се промъкне някой външен-бум,солена такса!

# 1 233
  • София
Феичке, да си жива и здрава, и все така борбена!

По темата
1. Против съм да има точки за миналогодишност на кандидатурите - основно защото е много хубаво децата да се гледат у дома, а не в ясла, и не е редно да се дискриминират точно родителите, които са намерили начин да го сторят и догодина ще кандидатсват направо за градина. Освен това, набор 2007, родени ноември и декември не можеха да кандидатстват сега (имаше пост на такъв родител тук или в страстите), айде да не ги дискриминираме и догодина.
2. Това само с постоянния адрес е супер недомислено, продължавам да смятам, че не бива да се дискриминира по вид адрес - все едно какъв, настоящ или постоянен, ако имаш достатъчно дълга регистрация, трябва да получиш точки.
3. За близнаци и породени - ако ще има някаква помощ, тя да е автоматично място за другия, само ако поне 1 е приет, а не предварително дадени точки, които увеличават шансовете за влизане
4. За децата на всички от просветата - не'ам думи, трябва да въстанем, ако се опитат да го приемат, това ще си е обслужване на друг дневен ред на наш гръб. За децата/внуците на работещите в тази ДЯ/ДГ съм съвсем ок

# 1 234
Дано стигнем до нещо конструктивно, но като гледам колко сме разнопосочни, малко се притеснявам.

Да си кажа мнението за децата и внуците в тази ДЯ или ДГ - не съм съгласна. Нека да има предимство, но съм абсолютно против децата да са в групата на родителя или бабата. Значи и аз се опитвам да работя в къщи и да си гледам детенце, но резултатът е следният. Почваш нещо и след минута-две се чува едно "мамоооо", което става градиращо истерично и хвърлям инстиктивно всичко и хуквам да проверявам какво става. Ми ако имам група от 30 хлапета освен моето нищо не гарантира моите адекватни реакции в подобни ситуации, да не говорим за вкопчването в мама, което може да те блокира за доста продължително време.

Нищо против критерия като цяло, но се притеснявам, че един възпитател в подобна ситуация може да не е в състояние да си изпълнява служебните задължения. Надявам се да не ме разберете погрешно.

# 1 235
  • Върху лъчите на Слънцето.

само, че старата система не действа тази година.......ми тогава да я върнем тогава- защо въобще си правим труда да предлагаме нов регламент. То е същото като да си кандидатствал ( да си си направил труда да учиш и тн.) тази година като не ти стига бала за желаната специалност - ама да си ползваш същия бал и за догодина.....

Старата система действа и в момента, но частично, защото и преди  съществуваше предимството брат\сестра, и преди се приемаха персоналските сеца с предимство и това най-вероятно ще се върне отново, възможно е да се върне и районирането! А тези, които не са кандидатствали тази година не са го направили, защото не са желали. Всеки сам решава! Ако се знаело предварително щели да кандидатстват - че то какво се знаеше предварително? Виждаме, че всичко се променя, дори и неочаквано в последния момент! Ако се знаеше, че ще може децата да се преместват много родители щяха да кандидатстват на повече места, но не се знаеше! И е по-правилно да сравним чакащите с опашките за хляб - когато ти дойде реда - купуваш. Защото, ако взимаме за сравнение училищата или ВУЗ-вете, трябва да приемат децата с изпит  #Crazy в ДЗ!

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 01:27 от Гневна

# 1 236
  • Върху лъчите на Слънцето.

ще предам искането за допулнително точкуване на вече чакащите
поне напишете обаче за какво да се получават точки и кои от чакащите- всички, или само първите няколко, и за всички радини, в които чакат ли?

Мисля, че е редно за всички чакащи, защото всички са на опшката - да няма ощетени! И може би да се отнася за ДЗ, които се водят по местожителство - ако не се въведе райониране. Ако се въведе такова - без значение.

# 1 237

1. Против съм да има точки за миналогодишност на кандидатурите - основно защото е много хубаво децата да се гледат у дома, а не в ясла, и не е редно да се дискриминират точно родителите, които са намерили начин да го сторят и догодина ще кандидатсват направо за градина. Освен това, набор 2007, родени ноември и декември не можеха да кандидатстват сега (имаше пост на такъв родител тук или в страстите), айде да не ги дискриминираме и догодина.

2. Това само с постоянния адрес е супер недомислено, продължавам да смятам, че не бива да се дискриминира по вид адрес - все едно какъв, настоящ или постоянен, ако имаш достатъчно

Според мен точки трябва да се дадат. Въпроса е на кои. Може би на тия дето към датата на новото подреждане на опашката са с изтичащо или изтекло майчинство. С една дума набор 2006, 2005..нали все пак те са прецакания набор. А не разбирам тези, които са кандидатствали 2007 набор, все пак детето е още малко за ясла. \говоря за родените до септември\
Относно адресната регистрация - на мен ми е все тая постоянен или настоящ адрес ще е, но мисля че е малко 1-2 години както го мислят

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 09:23 от jijip

# 1 238

2. Това само с постоянния адрес е супер недомислено, продължавам да смятам, че не бива да се дискриминира по вид адрес - все едно какъв, настоящ или постоянен, ако имаш достатъчно

Според мен точки трябва да се дадат. Въпроса е на кои. Може би на тия дето към датата на новото подреждане на опашката са с изтичащо или изтекло майчинство. С една дума набор 2006, 2005..нали все пак те са прецакания набор. А не разбирам тези, които са кандидатствали 2007 набор, все пак детето е още малко за ясла. \говоря за родените до септември\
Относно адресната регистрация - на мен ми е все тая постоянен или настоящ адрес ще е, но мисля че е малко 1-2 години както го мислят

Хайде помислете и за тези които живеят на квартира и поради финансови съображения се налага да си я сменят. Значили това, че детето му няма да ходи на ДГ заради краткото време, което са живели на даден адрес.

# 1 239

Хайде помислете и за тези които живеят на квартира и поради финансови съображения се налага да си я сменят. Значили това, че детето му няма да ходи на ДГ заради краткото време, което са живели на даден адрес.

От тази гледна точка трябва да се въведе критерий родителя да е живял от няколко години В София без значение колко пъти се е местил от квартира на квартира.

# 1 240
  • София
хайде сега да отговоря на Гневна.
И ще спра защото не е това целта на темата.
Възможно е да не е точен примера с баловете при кандидатстване ( дадох го от гледна точка на това, че и там се полагат някакви усилия и нерви и там има списъци с класиране- каквито се полагат и родителите, които в момента чакат) като естествено не съм имала предвид буквално самите изпити...просто е смешно. Но пък и да се сравнява с чакането за хляб.... Shocked..все пак е общо известно от както има пазари, че се чака на опашка, докато ти дойде реда други предимства няма, нали така...

Тук обаче говорим за въвеждане на предимство, което би било общодостъпено и справедливо, ако беше предвидено от самото начало. В случая директно се дискредитират част от родителите, независимо поради какви причини не са кандидатствали тази година ( дали защото така са преценили, дали защото към онзи момент не са отговаряли на критериите за кандидатстване и системата директно ги е елеминирала). Затова всъщност става въпрос. И си задайте въпроса, ако не бяхте чакащи щяхте ли да предложите този критерий. Тук имаше родители, които са чакащи и все пак не са за него.
Освен това ако се въведе от тази година - всички родители, независимо дали искат да дадат детето си в ясла ще се втурнат да кандидатстват само за да си пазят място за градина и съответно ако са приети ще запълват фиктивно места - тогава за мен проблема ще е по-голям...и чакащите ще бъдат още повече....

Предлагам, за да прекратим спора - не да се предложи на директно в общината този критерий  - а да се гласува за него чрез анкета - тогава ще е най- справедливо....

# 1 241
  • София

От тази гледна точка трябва да се въведе критерий родителя да е живял от няколко години В София без значение колко пъти се е местил от квартира на квартира.

Хм, а децата на родители - редовни студенти, които са дошли от нейде си, живеят в Студентски Град - ако са се доредили - или някъде на квартира, постоянният им адрес е в родното селце, а в София са за пръв път и се борят с всичко... тях поради що ги прецакваме?

# 1 242
  • София

Хм, а децата на родители - редовни студенти, които са дошли от нейде си, живеят в Студентски Град - ако са се доредили - или някъде на квартира, постоянният им адрес е в родното селце, а в София са за пръв път и се борят с всичко... тях поради що ги прецакваме?
Малко грубичко, ама ги прецакваме точно, защото са дошли от нейде си. Защо да имат повече шанс да влезнат в градина от някой, който цял живот си живее в София? Освен това те са прецакани само по този критерий, по друг може да са на далавера.

# 1 243
Плодова фея, Честит Рожден Ден! (макар и на патерица  Simple Smile)
Да си жива и здрава и все така мотивирана да променяш света!

По темата:
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години   77 (10.5%)
5. Близнаци   72 (9.9%)
4. Брат/сестра в съответното ДЗ   68 (9.3%)
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години   68 (9.3%)
7. Работещи родители   67 (9.2%)
9. Деца сираци и полусираци  66 (9%)
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %   63 (8.6%)
2. Райониране  59 (8.1%)
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта  45 (6.2%)
14. Породени деца  37 (5.1%)
10. Деца в приемни семейства   31 (4.2%)
15.децата с баща неизвестен  24 (3.3%)
11. Редовни студенти   21 (2.9%)
13. Социален критерий  17 (2.3%)
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета  15 (2.1%)

Общ брой гласове: 115

За съжаление трябва да отбележа, че тази анкета не е в състояние да ни ориентира за справедливото степенуване на критериите. Никой не може да ме убеди, че близнаците имат по-голямо основание да влязат в ДЗ, отколкото децата сираци или полусираци. Анкетата показва само, че близнашките мами от форума дружно и организирано са гласували. Нямам нищо против тях. Само малко ми е криво, че някои от тях дори за миг не са се поставили на мястото на децата сираци и са гласували само в собствен интерес. Впрочем, това засяга и други категории гласували, така че да не се засягат. Sad

# 1 244
Общо взето, ако доходите ви са по - високи, такива са и данъците, нали? И се оказва, че плащате на другите деца, докато за собственото ви няма кой да се погрижи.

Ами то точно това е смисълът на данъците - тези, които имат повече да подкрепят тези, които се справят по- зле. Иначе всеки просто щеше да си плаща за услугите - а кой то не може - да мре.

Общи условия

Активация на акаунт