Отговори
# 450
Във връзка с акта за раждане- аз затова предложих местожителство в Софийска община за срок 3 години назад(постоянен адрес)на родител(единия)- това е горе- долу срок назад във времето, който доказва, че родителите живеят тук от раждане на детето(ако е за ОДЗ пък може и само 1 г, защото там има ясла  newsm78)
А точките по районна община пък дават възможност за мобилност в рамките на София за хора под наем, сменили жилища и др, както и за тези без постоянен адрес тук да наберат точки

Аз мислех 3 год. да се счита от яслена група и възрастта да се увеличава в зависимост от това, в коя група се кандидатства.  Rolling Eyes

# 451
  Мисля,че не грешиш по отношение на данъците и Общината.
 Но идеята не е ли,че аз не мога да си водя детето чак в Перник на градина? Особено като живея и работя в София.

А спорът кой е по-полезен на бюджета -софиянецът или не, учителят или банкерът (т.е големината на данъците) - доникъде няма да доведе.

Точно така!

Абе, я да вземете да помислите кои точно категории социално слаби да се ползват с предимство, а не кой важен софиянец да го ползва само защото си е сменил адреса в ЛК! Close Егати привилегията - Софиянец! Стига! Пълна мизерия! Не можете да карате хората да си сменят постоянния адрес заради градината! При регистрация на настоящ адрес има опция за над 6 или 10 г. (не помня точно) пребиваване в София.

А това : аз затова предложих местожителство в Софийска община за срок 3 години назад(постоянен адрес)на родител(единия)- това е горе- долу срок назад във времето, който доказва, че родителите живеят тук от раждане на детето(ако е за ОДЗ пък може и само 1 г, защото там има ясла   - дискриминира всички които са в София от 11 месеца , например, новодошлите, тези, които току-що са закупили жилище в София и ще плащат от тук нататък данъците си в СО.

ДЕЦАТА НИ СА БЪЛГАРЧЕТА, а не софиянчета или варненчета или перничани!

# 452
  • София
  Мисля,че не грешиш по отношение на данъците и Общината.
 Но идеята не е ли,че аз не мога да си водя детето чак в Перник на градина? Особено като живея и работя в София.

А спорът кой е по-полезен на бюджета -софиянецът или не, учителят или банкерът (т.е големината на данъците) - доникъде няма да доведе.

Точно така!

Абе, я да вземете да помислите кои точно категории социално слаби да се ползват с предимство, а не кой важен софиянец да го ползва само защото си е сменил адреса в ЛК! Close Егати привилегията - Софиянец! Стига! Пълна мизерия! Не можете да карате хората да си сменят постоянния адрес заради градината! При регистрация на настоящ адрес има опция за над 6 или 10 г. (не помня точно) пребиваване в София.

А това : аз затова предложих местожителство в Софийска община за срок 3 години назад(постоянен адрес)на родител(единия)- това е горе- долу срок назад във времето, който доказва, че родителите живеят тук от раждане на детето(ако е за ОДЗ пък може и само 1 г, защото там има ясла   - дискриминира всички които са в София от 11 месеца , например, новодошлите, тези, които току-що са закупили жилище в София и ще плащат от тук нататък данъците си в СО.

ДЕЦАТА НИ СА БЪЛГАРЧЕТА, а не софиянчета или варненчета или перничани!
Aз пък бих казала стига с тия категории социално слаби! Как някои живеещ в София ще докаже, че е социално слаб!

# 453
  • София
Аз все пак не разбрах защо децата, идващи от самостоятелна ясла да имат предимство за ЦДГ?

# 454
Недоумявам какъв е толкова проблема да си смени човек личната карта  newsm78?
Първо избирате, по една или друга причина, да живеете в града, а после все едно ви е срам и си държите личните карти и колите регистрирани по родните си места ...
По принцип съм много толерантна, но и аз взех да се дразня вече ... съвсем скоро имаше тема "местим се в София, как да си запиша детето на градина"  Rolling Eyes ами подразних се ... даже не погледнала първа страница ... от 6 месеца има тема все там за градините в София.
Както и да е ... не се стърпях  Embarassed ... от друга страна ще ви призова да не изместваме темата в празни заяждания  Wink, така или иначе ще се стигне до гласуване и на този критерий и ще се види кой с какво е съгласен ... така е най-демократично.
 Peace

# 455
Предложете каква да е следващата анкета?
По тази се ориентирам основно, че този критерий ще остане, но възрастта е малко спорна и явно ще е по усмотрение на общинарите, макар че май е добре наистина да се разровя за законите...
повтарям призива на  Ellypr :Пишете своето мнение и предложения, но не е нужно , а и  няма полза от празно заяждане!

# 456
OOOO, я стига вече с това райониране! Close  
Предимство в едно общество трябва да имат по-слабите, а не "живущите в София" !
Каква е гаранцията, че ако си извадя ЛК с адрес в София - няма да я сменя след 2 седмици и да си извадя нова, с адрес в провинцията, защото така ми харесва!?

По приемливо е по настоящ адрес, но пак - не бих се съгласила да го има като критерий!

Сегашните критерии са приемливи, като изключим предимството за близнаци (без да се засягате, ама майките на породени деца са в същото положение като вас, а предимство за тях няма).

Съгласна съм и за по-високи такси в ДГ - 40 лв. си е направо мизерна такса!

АЗ ПРЕДЛАГАМ -  други ПРЕДИМСТВА освен за деца на родители със степен на инвалидност (или всичко, което касае някакъв недъг на детенце или родител) ДА НЯМА! На всички ни е трудно и никой не може да каже на кой му е по-трудно и кой има по-голяма нужда от детска градина!
Децата да се класират по реда им на записване в ДГ!
  Не мисля, че си права: аз плащам данъците на апартамента ми в София, които не са малки, а като съм с регистрация в "горно нанадолнище" ще плащам данъци там и следователно детето ми ще е с предимство там, а бъди сигурна, че тук в София тези данъци са много по-голями.

# 457
Моите предложения:

Деца, които автоматично постъпват в градината без класиране:

1. Деца на родители с 90% инвалидност.
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност.
3. Деца-сираци.

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира)
5. Работещи родители- 10 точки
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки

Ако за самотните майки се запази облекчението да плащат половин такса, смятам, че не би трябвало да има повече предимства, защото случаите на съвместно съжителство без брак са много и това предимство е трудно доказуемо....

Съгласна съм с повечето предимства, освен с това за самотните майки.
Аз самата съм такава/ детето ми е с баща "неизвестен", не живея на съвместни начала с никой, и не виждам логиката ако детето ми ако има баща с инвалидност 90 % да има предимство, а при липсващ такъв да е без предимсво- дори звучи ГЛУПАВО!

# 458
Аз самата съм такава/ детето ми е с баща "неизвестен", не живея на съвместни начала с никой, и не виждам логиката ако детето ми ако има баща с инвалидност 90 % да има предимство, а при липсващ такъв да е без предимсво- дори звучи ГЛУПАВО!

# 459
Ами и на мен не ми е приятно да имам мъж със 70 % инвалидност и да нямам предимство, но пък така е по- справедливо Peace
Семействата, в които има инвалид(родител, дете) с тежко увреждане всъщност са доста затруднение в масовия случай, защото освен че единият не работи, има и много разходи, свързани със заболяването и други ограничения на нормалния семеен живот и бюджет
Освен това наличието на заболяване на родителя/детето с инвалидност лесно се удостоверява с документ, а момента със самотните майки е доста...сложен , да кажем

# 460

по принцип си права и ти съчувствам, но в българия е нормално да се злоупотребява с всичко, т е може да има родител, който с детето си живее в охолство, но да не се поколебае да се възползва, от това губят такива като теб, но ако се приеме вероятно ще бъдат ощетени много повече хора.

# 461
  • София
Фиечке, аз предлагам напарво да се пусне голяма анкета за всичко! Ще можеш ли да обхванеш всимчки предложения - разумни разбира се? Можеш да ползваш предложението, по което вече се изказвахме!

# 462
Не става въпрос за хора сменили личните си карти,а за тези ,които живея тук от десетилетия.За техните деца трябва да има основно предимство.

# 463

Не мисля, че си права: аз плащам данъците на апартамента ми в София, които не са малки, а като съм с регистрация в "горно нанадолнище" ще плащам данъци там и следователно детето ми ще е с предимство там, а бъди сигурна, че тук в София тези данъци са много по-голями.

Ами,  имам апартамент и тук, и в провинцията - ти гарантирам, че не е точно така както казваш !!!  Данъка ми за апартамента там е с 20лв. по-висок от този тук. Квадратурата е еднаква и на двата апартамента! За огромно съжаление нямам възможност да се регистрирам с постоянен адрес и на двете места! Данъка си го плащам и там и тук (така, че в общинския бюджет влизат точно толкова мои пари колкото и твои, незАВИСИМО ОТ АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ), освен това всички данъци от дейността на фирмата ги внасям пак тук - ето затова за мен не е критерий адресната регистрация! Ако регистрациатя ми не беше в София - защо моето дете би трябвало да е ощетено!?

И не се засягайте, но не мисля, че ние трябва да решаваме кое трябва да е  предимство и кое не! Затова си има хора в общината и министво на образованието! Защото в случая всеки гледа от своята камбанария и неговите проблеми му се струват най-големи и неразрешими!

И какво като живеят тук хора от десетилетия? Ами живи и здрави да са! И аз съм тук от над 15 години, а не мрънкам за предимство на детето ми, защото знам, че когато са здрави и двамата родители - е по-лесно да намериш начин да се справиш, от колкото ако си сам, или болен, или (пази Боже) инвалид!
Така, че престанете да се излагате и мрънкате, а помислете разумно и (по възможност не само за себе си)!!!!!!

# 464
  • В ЛЮтеницата
Не става въпрос за хора сменили личните си карти,а за тези ,които живея тук от десетилетия.За техните деца трябва да има основно предимство.

Именно - те нямат алтернатива - в София ли да си гледат детето или на друго място, за разлика от "новодошлите", които сами са направили своя избор. Принципно нямам нищо против тях, всеки има право на своя шанс в живота - даже съм от хората, които гледат на света, като на едно голямо село. Нека да има места за всички, но като няма - по-справедливо е фактора време да е откога си си планирал живота, а не колко ти е по-бърз интернета...

Плодова фея - пусни анкета за влиянието на адрес в София - първо по принцип дали да се взема предвид, а после ако е необходимо какъв (постоянен, настоящ) и от колко време...

Общи условия

Активация на акаунт