Отговори
# 465
  • в моя свят на мир и любов

Не мисля, че си права: аз плащам данъците на апартамента ми в София, които не са малки, а като съм с регистрация в "горно нанадолнище" ще плащам данъци там и следователно детето ми ще е с предимство там, а бъди сигурна, че тук в София тези данъци са много по-голями.

Ами,  имам апартамент и тук, и в провинцията - ти гарантирам, че не е точно така както казваш !!!  Данъка ми за апартамента там е с 20лв. по-висок от този тук. Квадратурата е еднаква и на двата апартамента! За огромно съжаление нямам възможност да се регистрирам с постоянен адрес и на двете места! Данъка си го плащам и там и тук (така, че в общинския бюджет влизат точно толкова мои пари колкото и твои, незАВИСИМО ОТ АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ), освен това всички данъци от дейността на фирмата ги внасям пак тук - ето затова за мен не е критерий адресната регистрация! Ако регистрациатя ми не беше в София - защо моето дете би трябвало да е ощетено!?

И не се засягайте, но не мисля, че ние трябва да решаваме кое трябва да е  предимство и кое не! Затова си има хора в общината и министво на образованието! Защото в случая всеки гледа от своята камбанария и неговите проблеми му се струват най-големи и неразрешими!

И какво като живеят тук хора от десетилетия? Ами живи и здрави да са! И аз съм тук от над 15 години, а не мрънкам за предимство на детето ми, защото знам, че когато са здрави и двамата родители - е по-лесно да намериш начин да се справиш, от колкото ако си сам, или болен, или (пази Боже) инвалид!
Така, че престанете да се излагате и мрънкате, а помислете разумно и (по възможност не само за себе си)!!!!!!

Изцяло подкрепям това мнение. Все пак годините на глад и криза, които преживяхме  ни дават право поне да решаваме в кой град да живеем и да решаваме сами съдбата си.

Живея в София над 18години, работя и плащам данъци, много по-високи, отколкото средностатистическите майки във форума, плащам данък за две жилища, понеже се спомена като предимство, имам постоянна адресна регистрация, несменяна последните 15години
и въпреки това смятам, че е изключително дискриминационно тези неща да бъдат предимство при записване на децата в детска градина.

# 466
  • София
И не се засягайте, но не мисля, че ние трябва да решаваме кое трябва да е  предимство и кое не! Затова си има хора в общината и министво на образованието! Защото в случая всеки гледа от своята камбанария и неговите проблеми му се струват най-големи и неразрешими!

И аз това се чудя, как форум БГ мама ще решава правилата за кандидатстване, има си експерти за тази работа, хора който им се плаща да ги мислят тези неща, ние само се надпреварваме как да ги извъртим в наша полза май ...

... като гледам само 50 родители сме отговорили в анкетата... какво право има ние с тези отговори да диктуваме кой ще влезе и кой не?

А другите майки и бащи(май коло 7550 семейства), които нямат достъп до Интернет, те не могат да участват във въпросната анкета.

Плодова фея...не се обиждай от това което пиша, радвам се, че си се заела да проучиш нагласите, но просто ми се струва, че нашето мнение тук ще си остане само като идея....

# 467
Никой не задължавам да чете и пише тук  Hug
Нито да ходи в общината, за да се бори за нови места в детските градини
Нито да се интересува от системата за записване- критерии, функции и др
написала съм, че ще занеса предложенията в общината още в първия пост, не че ще ви класирам децат апо тези критерии, но може би не сте чели първия пост по темата
На срещите аз ходя от свое име, а не от името на родители и организации
Имам намерение да ползвам темата, като занеса обобщение на идеите ни, защото смятам че  е полезно за всички страни, засегнати от въпроса
Смятам че и за общинарите ще е полезно, най- малкото на сайта има препратка към тази тема Peace

Всъщност самата система е дискриминация спрямо семейства, които нямат интернет и са подали молби при директорките и те са ги  регистрирали в най- добрия случай в следобедните часове на 4 февр- което значи че автоматично нямат шанс...
Ако не желаете да пишете по темата, и смятате че "експертките" в общината са по- компетентни, ще ви кажа че сте луди
Аз лично се напатих от тези експерти, ама така, че се амбицирах да се занимавам с тези въпроси, да си ползвам годишния отпуск за да ходя на срещи
Благодаря на всички майчета, които наистина пишат по темата!

# 468
Да на хората им се плаща да мислят,но дали го правят съмнявам се.

# 469
Не става въпрос за хора сменили личните си карти,а за тези ,които живея тук от десетилетия.За техните деца трябва да има основно предимство.

Именно - те нямат алтернатива - в София ли да си гледат детето или на друго място, за разлика от "новодошлите", които сами са направили своя избор. Принципно нямам нищо против тях, всеки има право на своя шанс в живота - даже съм от хората, които гледат на света, като на едно голямо село. Нека да има места за всички, но като няма - по-справедливо е фактора време да е откога си си планирал живота, а не колко ти е по-бърз интернета...

Плодова фея - пусни анкета за влиянието на адрес в София - първо по принцип дали да се взема предвид, а после ако е необходимо какъв (постоянен, настоящ) и от колко време...
newsm20

# 470
И не се засягайте, но не мисля, че ние трябва да решаваме кое трябва да е  предимство и кое не! Затова си има хора в общината и министво на образованието! Защото в случая всеки гледа от своята камбанария и неговите проблеми му се струват най-големи и неразрешими!

И аз това се чудя, как форум БГ мама ще решава правилата за кандидатстване, има си експерти за тази работа, хора който им се плаща да ги мислят тези неща, ние само се надпреварваме как да ги извъртим в наша полза май ...

... като гледам само 50 родители сме отговорили в анкетата... какво право има ние с тези отговори да диктуваме кой ще влезе и кой не?

А другите майки и бащи(май коло 7550 семейства), които нямат достъп до Интернет, те не могат да участват във въпросната анкета.

Плодова фея...не се обиждай от това което пиша, радвам се, че си се заела да проучиш нагласите, но просто ми се струва, че нашето мнение тук ще си остане само като идея....

Нали именно това значи демократично гражданско общество. Докога някакви анонимни експерти ще решават?!?

# 471
утре сутрин ще пусна анкета за жителството
който има предложения как да я структурирам, да пише на лични

# 472
Никой не задължавам да чете и пише тук  Hug
Нито да ходи в общината, за да се бори за нови места в детските градини
Нито да се интересува от системата за записване- критерии, функции и др
написала съм, че ще занеса предложенията в общината още в първия пост, не че ще ви класирам децат апо тези критерии, но може би не сте чели първия пост по темата
На срещите аз ходя от свое име, а не от името на родители и организации
Имам намерение да ползвам темата, като занеса обобщение на идеите ни, защото смятам че  е полезно за всички страни, засегнати от въпроса
Смятам че и за общинарите ще е полезно, най- малкото на сайта има препратка към тази тема Peace

Всъщност самата система е дискриминация спрямо семейства, които нямат интернет и са подали молби при директорките и те са ги  регистрирали в най- добрия случай в следобедните часове на 4 февр- което значи че автоматично нямат шанс...
Ако не желаете да пишете по темата, и смятате че "експертките" в общината са по- компетентни, ще ви кажа че сте луди
Аз лично се напатих от тези експерти, ама така, че се амбицирах да се занимавам с тези въпроси, да си ползвам годишния отпуск за да ходя на срещи
Благодаря на всички майчета, които наистина пишат по темата!
Самата система:1-во бе дискриминация кьм нас "старите "жители,защото през последните 5-6 години много хора ВЕЧЕ ЗАЕХА местата в ДГ И ДЯ в София.

# 473
  • София
Не става въпрос за хора сменили личните си карти,а за тези ,които живея тук от десетилетия.За техните деца трябва да има основно предимство.

Именно - те нямат алтернатива - в София ли да си гледат детето или на друго място, за разлика от "новодошлите", които сами са направили своя избор. Принципно нямам нищо против тях, всеки има право на своя шанс в живота - даже съм от хората, които гледат на света, като на едно голямо село. Нека да има места за всички, но като няма - по-справедливо е фактора време да е откога си си планирал живота, а не колко ти е по-бърз интернета...

Плодова фея - пусни анкета за влиянието на адрес в София - първо по принцип дали да се взема предвид, а после ако е необходимо какъв (постоянен, настоящ) и от колко време...

А за тези, които живеят от столетия, да има директен прием!!!  Mr. Green

# 474
  • София - Дианабад
Много смешно, няма що. Явно ние с по двете деца сме виновни че не достигат места.
Естествено, че не сте виновни. Но според мен е справедливо в този случай да кандидатствате на равни начала с другите. Те някой ден като имат повече деца нямат да могат да ползват предимство за второто дете, защото първото не е било прието, поради ползвано такова предимство от други преди години. Т.е. дискриминиращо е. Това е мноето мнение.  Peace
Разбирам те, получава се омагьосан кръг, от който няма излизане. Само нови градини ще реши проблема.
Общината би могла да дотира и фирми и учреждения, разкрили градини за служителите си.

И аз смятам, че градините към фирми и учреждения са един МНОГО ДОБЪР вариант - родителите ще си харесват още повече работата, децата ще посещават градина, а работодателите ще са доволни от дотациите и ще приемат спокойно служители с деца.  Peace

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 15:00 от goris

# 475
  • София
Гледам нещата пак се въртят около "софиянци" и "пришълци". До кога????????????

Ellypr , призоваваш да се спре заяждането, на ти самата го подтикваш със заядлив постинг. Не съди за всички хора от "провинцията", само по една тема във форума. Както не може да се съди за всички "софиянци" по няколко човека от форума, които демонстративно се изказват, че са от "старите жители". Вече беше обеснено много кратно защо е възможно някой да не си смени личната карта с постоянен адрес тук! Както и luda и hi-mama обесняват защо това не може да е общовалиден критерии. Стига се е гледало само от личната камбанария.

Смисъла на темата е, не ние да измислим нови критерии, вместо общинските служители, а да измислим нещо, което Плодова фея да представи като евентуално предложение, за база за дискусия с Общината. Колкото повече хора се вкючат с идеи и предложения (различни от "местожителството"), колкото повече се обсъдят нещата, толкова по-добре, защото ще успеем да погледнем предложенията от различне ъгъл (което не винаги е възможно от един човек).

# 476
Всъщност е добре да пишете по всички критерии, защото май в общината почти са решили да заложат жителството като критерий, отдавна го дъвчат(имаше посочени статии ) и е добре по- конкретни, особени случаи да се  дискутират предварително, а не пост фактум  Peace

# 477
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защо пък софиянци да не са с предимство? Тъкмо още веднъж идващите от провинцията да разберат, че тук не е идеалното място за живеене. То те заемат и работни места, и не само това - по този начин ще се намали и прииждането с идеалната цел да живеят тук. Аз съм родена и живея тук от 30 години. Къде да си пратя детето?

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 15:16 от Гневна

# 478
  • София
Феичке, пусни следната анкета, ако ти харесва:

Критерий жителство и местоживеене:

Постоянен адрес в  София - 1 - 3години
Постоянен адрес в София - 3 - 5 години
Постоянен адрес в София - над 5 години
Настоящ адрес в София - 1-3 години
Настоящ адрес в софия - 3- 5 години

Нещо такова, ако ви харесва!

# 479
Защо пък софиянци да не са с предимство? Тъкмо още веднъж идващите от провинцията да разберат, че тук не е идеалното място за живеене. То те заемат и работни места, и не само това - по този начин ще се намали и прииждането с идеалната цел да живеят тук. Аз съм родена и живея тук от 30 години. Къде да си пратя детето?
И аз не знам кьде да си пратя моите 2 деца ShockedДа не ви пускам линк за колко ДГ сьм кандидатствала,и какво пише там #Cussing outИма една английска поговорка,която гласи:"Прекаленото е прекалено."И в София има адвокати работещи за Хелзинкски Комитет за правата на човека бул."Витоша"86.А и "някои хора" не само,че прекалиха а се и оляха ooooh!

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 15:49 от dannyangel

Общи условия

Активация на акаунт