Отговори
# 990
в отговор на marmotche :
привет,
ДГ със специален прием са за деца, изискващи особени грижи, те са само няколко. Санаториалната е една в Княжево и там приемът е по общия ред, но ни е на 1 час път в едната посока
Моето дете е с диагноза Хроничен артрит от три години, скоро ще навърши 5 годинки. Досега не е било възможно да посещава ДГпоради заболяването и грижите, които се изискваха, въпреки че имаше места. В момента е в стабилно състояние, дори направихме последните задължителни ваксини. Така че дедето няма нужда от никакви особени грижи, а само от нормална детска среда и евентуално по-малко физическо натоварване.
За такива случаи няма нищо предвидено в системата, а пациентската картотека в Ревматологията на Педиатрията е огромна, така че уверявам ви подобни случаи има много. Не ни е било възможно да се запишем в яслена възраст, а сега на 5 год. просто няма места.

здравей
все пак има специален прием за подобни извънредни случаи ,  показаха ни го на раб среща, може да ти приемат детето над приема и отделно от общия регламент, просто отиди в желаната детска градина, в районната община или направо в дирекция образование при минчева
по-късно ще разкажа за срещата, на другата среща ще се гласуват май критериите, но аз няма да мога да отида- в единствената ми седмица отпуск се падна
все пак съм дала обобщението на тази тема на минчева и джонев, мисля че ще им е от полза
всъщност мога да им пращам и по мейла по- интересните неща от темата, пък те си решават...
ще се качи протокола  и ще видите техните предложения, както и ще качат някаква статистика за приети и неприети, както се очакваше -не е розова картинката

# 991
Аз прецених да гласувам за първото предложение. Доста се зачудих за 3-то и 4-то, защото лично са ми в най-голям плюс, обаче ми се стори малко назадничаво да се въвежда чак такова закрепостяване.

# 992
Сред предложените от Минчева критерии, които са били дискутирани на семинара в Боровец, са:
1. Софийско жителство(предполагам постоянен адрес в София)
2. брат/сестра в същата градина, близнаци, многодетни(само дето ми е чудно дали ще променят възрастта)(плюс предложението за предучилищната поне да се включи)
3. Райониране- ей тука не знам какво точно ще значи и е много важно, както се каза има райони без ОДЗ, например в лозенец изобщо няма ОДЗ
4. Инвалиди над 70 %(родители)- може би ще смъкване н а % на 70 %
5. Работещи родители- направо голяма чуденка ми е, как ще се доказва и всички частни случаи...
6. Децата на персонала- ясно е, нека са по каналния ред, те казаха децата на работещи в системата на нар просвета , което явно ще вкл всички учители  Shocked

Към тези предложения ние предложихме децата от ясла, осиновени/приемни семейства/ и социален критерий, както и включване на семейства с друго дете- инвалид

на тази среща само ги изчетохме, а на другата ще се дискутират, приемат и предложат на СОС
аз няма да отида на другата среща, на и майчетата , кото бяха там, са доста в час, пък и татко лови , така че смятам че ще бранят позицията ни

# 993
  • София
А неща за точуването на отделните критерии?

Значи по т. 2 - аз съм против близнаците да влизат автоматично само заради този факт! Само ако единия е приет и другия да влиза, но иначе не! А какво е това за предучилищната?

По т. 5 - безумно е да са всички учители! Би трябвало само на персонала, работещ в даденото детска заведение!
Още няма качен протокола от срещата!

Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 14:06 от Вени*

# 994
Само се изчетоха предложенията от Минчева, като щом казах и нашите предложения, и др мама от асоцияция родители също, и директорките взеха да повтарят как това били много критерии и т н
Минчева каза че ще се обсъждат по- подробно на другата среща, а точкуването вече е съвсем отделен въпрос, кой критерий каква тежест ще има newsm78
нямам добро предчувствие, но не знам, дано греша
за предучилищната- това е децата, чиито братчета/сестричета са сега предучилищна, да имат право също да се възползват от предимството за друго дете в детското заведение, което всъщност трябва да стане критерий

# 995
  • София
Плодова фея, няма да коментирам всики критериите.
Аз принципно и друг път съм казвала, че съм ПРОТИВ РАЙОНИРАНЕТО, въпреки че в момента отиването с малки до градината (той говори оглежда се) до прибирането ми е 15 мин. На мен так ми е удобно. Може яслата която да ми е най-близо да не ми е удобно (примерно в обратна посока на работата) а друга която е по-далече да ми е по път.
6. Децата на персонала за мен това трябва да са само на служители в това ДЗ.
За близнаците трябва да се процедира като 1 дете а за 2рото да се разкрива допълнителна бройка. Ианче ако са с предимсто родителите на породените деца (деца които кандидатстват за едно и също ДЗ за първи път) биха имали същото основание да искат предимство.

Имам обаче няколко технически предложения към критериите:
1. Проверка за действителност на подадените кандидатури... спомена се за невалидни ЕГНта
- ЕСГРАОН-а е в общината, следователно ЕГНтата се имат може да се направи проверка като тук има 2 възможности още като ви въвеждаш данните (да съпостави ЕГНТо с името) системата да те "наплюе" :"Въвели сте недействително ЕГН" или с е-маил да се иска корекция
2. Да се въвеждат основанията за предимство още в началото: име на брат/сестра, номер на решение за инвалидност....
3. Да се обяваяват предимствата:
          Списък на ....
           Име               вх. #          време  /дата          предимство   Забележка
       1. Антон.....           5        10:20:32  04.02.2009            -     
        ...........
       15. Драган         59         13:21:07  04.02.2009         да                 дете на работещ в ДЗ 
       16. Яна              40        13:21:07  04.02.2009          да                 Брат в ДЗ - група 2 

# 996
Всъщност идеята е времето напълно да отпадне като критерий, и всички деца да се оценяват със система от точки по тези критерии
За ЕГН може да с епровери, но всички останали данни са доста лични(напр решение на ТЕЛК) и няма как да с епроверяват автоматично

# 997
  • София
Тя имаше предвид да се обявят предварително и да са видни, а доказването...незнам, но този път стана доста прецакващо с тзи непроверени и недействителни предимства!

# 998
  • София
Плодова фея, с решението от ТЕЛК не знам как се процедира, пожелавам си и да не се запознавам. Но другото е проверимо.
Така или иначе попълваме всички лични данни за детето си
Идеята ми е да се отсеят т.нар. фалшиви предимства.
- имаше случи, когато някой накликал нещо после не отговорил на писмото и счита че всичко е ОК, съответно отпада от 1во класиране.
- имаше и случаи, когато системата е пропуснала такива, които са посочили предимство, мислейки че имат право на това и са попълнили данни те на голямото дете, което сега е на градина но на есен не. Знам и за случай, в които хората бяха убедени, че имат предимство, т.к. голямото им детето е ходило преди в тази градина.   

# 999
сега погледнах че мислят да отварят градини в НОВИ ИСКЪР питат ме на меил дали искам да кандидатствам за там.

луди ли са незнам но много се ядосвам аз от центъра да се дигна нейде да си взимам детето #2gunfire #Cussing out

# 1 000
  • в моя свят на мир и любов
сега погледнах че мислят да отварят градини в НОВИ ИСКЪР питат ме на меил дали искам да кандидатствам за там.

луди ли са незнам но много се ядосвам аз от центъра да се дигна нейде да си взимам детето #2gunfire #Cussing out

Хе, хе, хе, хора от центъра, моля заповядайте в Нови искър. Нищо, че е на края на света, опс на града. Joy Joy Joy

Извинете за сарказма, но не можах да се въздържа.

# 1 001
  • Върху лъчите на Слънцето.
Сред предложените от Минчева критерии, които са били дискутирани на семинара в Боровец, са:

6. Децата на персонала- ясно е, нека са по каналния ред, те казаха децата на работещи в системата на нар просвета , което явно ще вкл всички учители  Shocked

И без друго когато малкия тръгне (ако изобщо се случи) на ясла или градина ще трябва да си търся работа. Освен да ида в някое ОДЗ...  ooooh! , белким се уредя... и него също Rolling Eyes Но съм я работила тази работа и  newsm78 - не, благодаря!
И не се притеснявайте от броя на учителите - повечето от тях са на възраст!

# 1 002
не смятам критерият адрес ,че трябва да бъде въведен.при положение ,че местата са твърде малко, винаги ще има достатъчен брой недоволни .затова мисля,че критерият време е подходящ, защото класирането ще бъде въпрос на късмет -без предимства.по този начин системата ще елиминира безпристрастно .единствените предимства да са за брат-сестра(както е сега)
нашият случай е: живеем в дружба, но работим в младост,ако по критерия адрес по местоживеене бяха с предимство ,то блоковете на първа линия около детската градина в младост ще са достатъчни за да напълнят групите и ние нямаме никакъв шанс.и  съгласете се ,че няма как да прескочим от работното място младост до дружба за да си приберем детето.

# 1 003
# 1 004
  • Върху лъчите на Слънцето.
не смятам критерият адрес ,че трябва да бъде въведен.при положение ,че местата са твърде малко, винаги ще има достатъчен брой недоволни .затова мисля,че критерият време е подходящ, защото класирането ще бъде въпрос на късмет -без предимства.по този начин системата ще елиминира безпристрастно .единствените предимства да са за брат-сестра(както е сега)
нашият случай е: живеем в дружба, но работим в младост,ако по критерия адрес по местоживеене бяха с предимство ,то блоковете на първа линия около детската градина в младост ще са достатъчни за да напълнят групите и ние нямаме никакъв шанс.и  съгласете се ,че няма как да прескочим от работното място младост до дружба за да си приберем детето.

А съгла си се, че тези, които сме с едно дете, не сме съгласни с предимството брат\сестра, защото има ДГ, в които местата от първо класиране са попълнени САМО  с предимства, а поне половината от резервите СЪЩО  са с предимдтва...  Sick Това ни не ни ли дискриминира?! Това кой къде живее и къде работи са си лични проблеми - при нужда или неудобство всеки може да си смени работата. Защото аз ще се съобразя с детето! Но искам то да е близо до дома, а не да правим екскурзии всеки ден по два пъти!

Общи условия

Активация на акаунт